Rozhodnúť sa o návrhu bývalého manžela?
Prosím vás o názory, čo by ste spravili na mojom mieste. 3 a pol roka som rozvedená, chlap bol manipulátor, alkoholik a nakoniec aj neverník. Rok a pol som sa s ním snažila dohodnúť o vysporiadaní majetku. Vždy len sľuby, výhovorky, takže som to dala na súd. Ťahalo sa to vyše roka. Nakoniec sme došli k zmieru, že mi má čosi vyplatiť za hnuteľné veci (čo dodnes nevyplatil a aj pochybujem, že vyplatí, ak to nedám má exekúciu). A dom padol do podielového spoluvlastníctva, keďže vyplatiť má ani nechcel, ani nevedel, ani vyňať z hypotéky. Dom je na predaj.
Stala sa však vec, že on by mal kupca, známeho. Ktorý by to kúpil formou, že sa vyplatí zvyšok našej hypotéky a dajú ex svoj byt v hodnote cca 30 tisíc. Medzitým je aj záujemca o riadnu kúpu, ale on s tým odmieta súhlasiť. Chce aby sa to "predalo" tomu známemu. Sám mi písal, že z toho nebudem mať nič, ale aspoň nebudem už spoludlznicka. Je mi jasné, že chce so mnou vysrať. A vyhráža sa kadecim, že ak nebudem súhlasiť s jeho návrhom, tak bude ďalej bývať v dome a musím mu platiť polku hypotéky atď. Čo teda spraviť? "Vzdať" sa polky domu s vedomím že on má byť len tak zadarmo, bez hypotéky (ja som si musela zobrať hypo na kúpu bytu, s nemalou splátkou) alebo sa s ním naťahovať po súdoch? Viem že je možné podať návrh na vysporiadanie podielového majetku, čo však stojí nemalé peniaze a navyše ich nemám, keďže som samoživiteľka s dieťaťom.
Radšej by ste sa vzdali teda polky domu s vedomím, že vás už nič nespája ale ani nič z toho nemáte, alebo by ste to riešili? Ak áno, ako? Lebo s ním žiadna dohoda nie je možná. Pripadá len ten súd.
@januska12323 môžem mu akurát ja napísať výzvu. Ale aj tak to bude mať na háku. Keď som riešila BSM,alá som advokátku. A na jej prvu výzvu vôbec nereagoval. Zo súdu si zásielky neprevzal, musela mu polícia doručiť.
Ani za nič. Súd nariadi predaj. Ak sa nedohodnete. Mne by to stálo aj za peniaze na právnika atď. Právnici nemajú problém so splátkovým kalendárom. Tie som využila pravnicku,inak by ma trafil šľak a peniaze sme sa dohodli,že až po vydaní uznesenia. Trvalo to cca rok a za ten čas som si nasetrila a zaplatila to celé naraz. Nedaj sa odradiť a neboj sa. Peniaze sa vždy nejak dajú zohnať.
@kubkovamama prosím ťa, riešila si vysporiadanie podielového vlastníctva?
Uplne suhlasim s @kubkovamama , pripadne si zajdi na upsvar je tam pravna.poradna raz v tyzdni po dohode poplatok je 4,5€ tusim alebo funguje aj bezplatne dlhove poradenstvo tam sa neplati nic, vyhladaj si podla trvaleho pobytu a dohodni si termin konzultacie.
"...inak podľa info od advokátky, v prípade nariadenia predaja nehnuteľností to ide cez dražbu, aspoň teda tak mi to vraveli na súde. A tam nemusí byť vôbec taká suma, za akú sa dom predáva. Samozrejme mínus provízia exekútorovi. Čiže konečná suma by vôbec nebola tých 15tisic, kľudne oveľa menej..."
Takto by som to podala exovi, bud sa to riadne predá riadnemu kupcovi, kludne aj cez banku ked je na dome hypo alebo ides na sud a moze byt ze dostane ovela menej. A mozno by som mu povedala, ze pojdem do banky a poviem, ze neviem splacat hypo, nech navrhnu riesenie. A uvidis ako rychlo sa veci pohnu.
Teba to netlaci, cim viac platis hypo tym viac domu ti patri nie? A od neho by som pytala najomne za tvoju polovicu.
Fakt zajdi za pravnikom alebo najdi online pravnu poradnu.
Bože prosím ťa nenechaj sa s ním osrať. Viem že už je toho veľa ale zabojuj ešte prosím
Sprav ako píše @tykat alebo @kubkovamama
autorka ak si zo všetkého na nervy tak najskôr si lieč nervy....a potom začni bojovať o to čo ti patrí....
tiež som si myslela že súd o majetok bude u nás trvať roky a čuduj sa svete išlo to mimoriadne rýchlo - odporca podal návrh ktorý bol pre mňa mimoriadne výhodný...
Takže aj ty podaj na súd žiadosť o vysporiadanie a uvidíš ktorým smerom sa to všetko bude hýbať...a samozrejme chcelo by to super právnika.
ja osobne by som sa žiadnej čiastky nevzdala...
Autorka všetky tvoje odpovede na tu poskytnuté rady som si prečítala... a očividne si potrebuješ prečítať "áno, vzdaj sa polky domu a vlastne všetkého a maj pokoj."
Spokojná?... lebo na každú radu máš výhovorku prečo nie.
@tykat on toto všetko počul na vlastné uši na súde. Však jemu to vraveli. Ale on má na všetky moje riešenia negatívnu odpoveď. A potom sa začne kadecim vyhrážať. Že ak platí, súd neprikaze predať. Že sa to môže ťahať roky a ja mu budem musieť platiť polku hypo. Proste stále "straší".
@rusalinka rada by som čítala názor niekoho, kto musel toto konkrétne riešiť. Konkrétne predaj domu v podielovom vlastníctve. Lebo to čo som počula na súde, znamená, že z toho nemusíme mať nakoniec nič, ani jeden.
A tiež, či sa niekto takto vzdal kvôli pokoju alebo nie. Všetky rady si beriem k srdcu a reálne uvažujem nad tým, ako by som to mohla ďalej riešiť bez súhlasu s návrhom od ex.
Chod do banky a povedz že hypo nevieš splácať, vysvetli situáciu, nebudeš prvá ani posledná, sú zvyknutí na kadečo, uvidíš čo ti povedia.
Určite by som s jeho návrhom nesúhlasila. Aj keby som bola neviem ako na nervy a aj keby sa to malo ťahať neviem ako dlho. Veď jemu presne o to ide, čím väčšie nervy ti bude robiť so všetkým, tým skôr ta zlomí a je si tým istý že to tak bude. Je to iba na tebe, ak chceš ten podiel mu nechaj, ty si plať hypo do dôchodku a on bude mať byt zadarmo a bude sa smiať. Myslíš, že sa ti bude takto ľahšie žiť? Ak by sa nedalo nijak ináč, tak by som pristúpila aj na to aby o predaji rozhodol súd, aj keby ste z toho nemali mať nič. Pretože ak budeš súhlasiť s jeho riešením takisto nebudeš mať nič, je to on kto má čo stratiť tak nech sa dohodne.
Ries cim skor exekuciu za tie hnutelne veci,nech vidi,ze s tebou nemoze zametat.
No, este sa tam mozes nastahovat ty, svoj byt dat do prenajmu, nastahovat sa a vymenit zamky, v podstate ho vyhodit. Ked sa potom bude chciet sudit, si vo velkej vyhode - mas zverene deti.
Poznam jeden pripad, kedy dom paril zene, ale mali na nom hypoteku, lebo to bol povodne stary dom a prerobili ho. Pri rozvode, muz chcel, aby mu zena zaplatila uz si nepamatam kolko, lebo ze on platil tiez tu hypoteku a ak mu neda tolko a tolko penazi, bude si ziadat striedavu starostlivost o deti. Deti k nemu nechceli ist, ani matka nechcela aby boli u neho, tak mu dala tolko penazi, kolko si ziadal.
Ja by som spravila všetko preto aby mu to neprešlo...tak teda začni inak keď súd pre teba nieje momentálne riešenie v prvom rade rieš toho exekútora (nech vidí že svoje peniaze na ktoré máš nárok chceš), choď do banky a poraď sa že je taká a taká situácia či sa niečo nedá robiť ak nie tak proste vydrž kým exekútor dostane z ex peniaze a tak začni riešiť dom súdne.
Ale áno je aj bezplatné právne poradenstvo za nejaký malý poplatok tak si pozri niečo také v svojom okolí a choď sa informovať. Poraď sa o všetkých možnostiach nech sa vieš rozhodnúť ako konať ďalej.
Ak máš na seba vodu, elektrinu, plyn, internet, tv a nebodaj to platíš tak choď tieto veci odhlásiť.
Určite to máš ťažké ❤️....ale nedaj sa pripraviť o to čo ti patrí.
No a keby ma veľmi nas*re tak mu tam nasťahujem (pošlem na návštevu) nejakých neprispôsobivých, nech tam s nimi žije keď tak veľmi chce 😅🙈. Keď už si ochotná nemať z domu nič tak nech si to pán aspoň užije.
už si aj zistovala viac ako by to bolo, keby už v kupno-predajnej zmluve bol novy vlastnik vas syn ? Ano ide to cez sud. Sud to schvali lebo je to v zaujme dietata. To by si sama alebo za pomoci právnika nevedela vybavit ?
@julish ten dom je 55 km od môjho terajšieho bydliska, práce, dcerinej školy, to by som nemohla tak riešiť.
@tamitamitami nie, nič v Tom dome neplatim a nemám písané na seba. Odišla som z toho domu pred skoro 4-mi rokmi, odvtedy cca to platí ex všetko. Na neho sú aj energie, všetko.
Začínam vážne uvažovať o podaní návrhu na vysporiadanie.
Akurát ma štve aj to, že je aj iný reálny kupec ale on s tým riešením nesúhlasí. Ale asi sa naozaj nemôžem nechať tak obabrat.
@sendy1977 volala som s realitackou, čo predáva ten náš dom a povedala som jej o mojom návrhu, k čomu by som pristúpila, čiže prepis bytu rovno na dcéru. Že skúsi zistiť aké sú možnosti. Lebo jedine v Tom prípade by som súhlasila, že by to šlo priamo na dcéru. A neviem či sa to tak dá.
Dlzi ti peniaze, nevyplatil = dala by som to exekutorovi. Dom by som nasledne riesila z aj z tych penazi (myslim, ze to na pravnikov bude viac nez dost) + ak on tych 15t co ti ma vyplatit za neviem co (ak som to dobre pochopila, ze okrem too domu je tam tych 15t dlh) nema, tak ten dom aj tak exekutor preda. A tebe vyplati to, co ti patri z predaja aj dlhu. Vybavene.
a neviem, ale keby si ho dala na sud, kvoli vysporiadaniu domu, kvoli tomu, ze nesuhlasi s predajom a rozdelenim 50:50 a sud mi prehral, neplatil by vsetky trovy prave tvoj ex ak by si vyhrala? ci to nie pri vsetkych "pripadoch" takto funguje?
@simca06022011 za hnuteľné veci ma vyplatiť 5 tisíc, z predaja domu by polka bola 15tisic.
Pri podaní návrhu sa platí súdny poplatok vopred, neviem ako je to v prípade, že súd by som "vyhrala".
sudny poplatok nie su tisice eur, posledne sme platili za 4t pohladavku asi 90eur ci kolko... a dlznik vyplatil po skonceni sudu vsetky trovy aj naklady pravnikov aj uroky. Ale neviem ci v takychto pripadcoh to tiez plati ako je vysporiadanie majetku.
Cize 5t ked ti ma dat, tie daj exekutorovi a necakaj na nic. Potom ries dom... a nenechaj sa osklbat. budes vyckavat a nedostanes nakoniec nic.
A vysporiadanie majetku ste uz riesili sudom, nie? a ten uz rozhodol... teraz treba riesit predaj a uhradu.. ci?
Inak je tu pravna poradna na MK.. mozno by bolo dobre si to tam presne zistit. Lebo vzdat sa penazi aby si mala klud, no ak by som sa mala velmi dobre a platil by mi riadne vyzivne na dieta a pravidelne, tak by som to mozno spravila, ale nie ak budem ratat kazdy cent...
Nesúhlasila by som ani v prípade že by sa byt napísal na dieťa a argumentovala by som tým, že peniaze z predaja potrebujem teraz, lebo platím hypo a živím dcéru. Čo z toho, že bude byt napísaný na dieťa? On v ňom bude bývať zadarmo a ty zas nebudeš mať nič. Alebo ti bude platiť nájom? Resp. dieťaťu? Určite nebude. A budete sa ďalších XY rokov naťahovať. Nech si každý vezme čo mu patrí a dajte za tým všetkým čiaru, len tak budeš mať pokoj.
@simca06022011 však tam je napísané 6% zo sumy podielu, čo činí 3000
Začni tak, že od neho začneš vymáhať peniaze, ktoré ti dlhuje... a ak nesplatí, daj to na exekúciu. On hrá vyššiu hru, musíš aj ty, inak ťa vždy budú všetci len využívať a naťahovať o peniaze.
Ale to sa plati az potom ako sa to vyriesi, nie vopred... cize ty dostanes 15t a ak sud urci,t ak zaplatis 3t, ale mozes poziadat o odpustenie tohto poplatku pripadne ho moze urcite uplne inak.
Pozri ak sa chces pripravit o penizae, tak s nim suhlas. Ale co s touho budes mat neviem. TO ze bude byt na dceru ti nijak nepomoze, ona ako jeho dcera aj tak bude jeho majetok raz dedit a tebe ten jeho byt, kde bude zit, nijak nepomoze. Presne ako pise @vikiki29
AK chce, nech si to tak on vybavi s kamosom, ale tebe nech da peniaze, ktore ti dlzi komplet na ucet, pred podpisom predajnej zmluvy. A ste si kvit.
Ked on dostane byt a ty nedostanes nic, hoci mas pravo, tak to je uz ake vysporiadanie majetku? Mas deti? Tak mysli na to, ze o okrada ich. Je jedno kolko maju rokov aj ked maju 30 rokov. Nezdavaj sa, aj ty potrebujes strechu nad hlavu a peniaze do penazenky. On vsetko iba prepije.

@januska12323 píšem že na právnika nemám!