Rozhodnutie medzi kariérou v Rakúsku a vzťahom
Ahojte, bola by som rada, ak by mi poradil niekto, kto má podobnú skúsenosť. Pred rokom som si dokončila Bc. titul s ekonomickým zameraním, počas štúdia som pracovala v rôznych firmách, no rozhodla som sa, že si chcem dať pauzu a išla som pracovať do Rakúska ako čašníčka. Odišla som v septembri minulého roka. Pracovala som v krásnom prostredí s úžasným kolektívom, veľmi dobrým šéfom, našla som si veľa priateľov, zarobila som toľko peňazí, čo som ani nečakala, voľný čas som trávila sama na turistikách, alebo niekedy aj s kolegami, bola som tam naozaj šťastná, naučila sa po nemecky, aj keď to nie je dokonalé, cítim, že som sa posunula, mám pocit, že nebolo dňa, kedy by som nemala dobrú náladu. Toto všetko trvalo pol roka. Bolo nám oznámené, že hotel sa ide prerábať, takže som prišla domov na 2 mesiace a koncom mája odchádzam naspäť. Pôvodný plán bol, že si len zarobím a následne si dokončím titul Ing. a pôjdem pracovať v odbore, ktorý som vyštudovala. A tu prichádza kameň úrazu. Mám priateľa, s ktorým som prakticky od puberty, je to dokonalý chlap, pracuje, nehádame sa, nepije, nefajčí, máme prenajatý byt, chodíme po výletoch, ale napriek tomu mám pocit, že od kedy som prišla späť, nie som vôbec šťastná. Kým priateľ nepríde z roboty, môžem ísť akurát tak na prechádzku, navariť, oprať, urobiť také bežné veci. Peniaze sa míňajú, ja som z toho na nervy. Zrazu si nechcem dokončovať školu a najradšej by som zostala pracovať tam. Priateľ chce za 2-3 roky dieťa, ja sa cítim tak, že dieťa nechcem nikdy. On je vlastne jediný dôvod, prečo som sa sem vracala a zrazu začínam mať z toho zlý pocit, on je viac na rodinný život a mňa baví žiť pre prácu a tráviť voľný čas po svojom. Už som mu aj povedala, že nie som šťastná, on sa ma snaží podporiť, že si dokončím školu, budeme zarábať obaja, vezmeme si hypotéku, postavíme dom a bude dobre, ale nie som si istá, či je to to, čo chcem. Niekedy mám aj taký pocit, že keby sa so mnou rozíde, možno by sa mi uľavilo, mohla by som odísť do zahraničia na koľko by som chcela, ale na druhej strane ho milujem a nechcem byť bez neho. Priateľ do Rakúska ísť pracovať nechce, pretože tu má dobrú pozíciu a do gastronomie ho nútiť nebudem, keďže to nikdy nerobil. Nechcem obetovať dlhoročný vzťah, no bojím sa, že takto nikdy šťastná nebudem. Taktiež sa bojím, aby som sa nerozhodla zle a za pár rokov to neľutovala. Čo sa týka najbližšej rodiny, nemám s nimi nejaký extra vzťah, väčšinou prehodíme pár slov, keď som aj volávala s otcom, nepriamo mi vyčítal, že som tak dlho preč, ťahal ma domov a keď som prišla, každý sa tváril, ako keby som ani nebola preč. A maminka, s ktorou som mala najlepší vzťah a bola mojím všetkým, kvôli ktorej by som sa vrátila na Slovensko mi pred necelými 2 rokmi zomrela. Ďakujem za prečítanie.
Ahoj, mate rozdielne predstavy o zivote, v podstate si to cele napisala ako zit nechces a on chce, jedine co ta brzdi, ze je dobry clovek a zrejme sa niekde hlboko v dusi bojis, ze uz nenajdes takeho dobraka, lenze zivot je presne aj o plneni snov, mozno ostanes s dobrym chlapom, ale frustrovana, ze si nezila ako si tuzila, porozpravajte sa, bud najdete kompromis co asi nie, kedze on nechce ist do zahranicia a tebe sa nepaci na SR, myslim, ze presne vies co mas urobit, len na to nemas zatial odvahu
Nikdy nechod sama proti sebe. Zenske tusenie je silnejsie ako muzska istota.
Ahoj, v zahranici sa ti pacilo, iny svet, dobry kolektiv, zila si slobodne a bola si stastna. Moze sa stat, ze po case aj v rakusku zatuzis po blizkej osobe, rodine. Asi kazdy, ktory zacal zit inak abo inde, bol zrazu postaveny pred rozhodnutie.
Pre mna najvacsi argument su deti. On chce deti, ty mozno vobec. To mu treba povedat, treba sa porozpravat o buducnosti.ste spolu roky, nona zasadne aspekty vasej buducnosti mozno vobec nemate rovnaky nazor.
Vzdy najdes v zivote nieco lepsie, krajsie, preto tie rozhodnutia byvaju tazke.
Kebyze mam stabilny vztah a mame rovnaku viziu buducnosti, nerozchadzala by som sa. Byt stastny je pojem relativny
Ak s nim zostanes, budes nestastna do konca zivota, lebo stale budes mysliet na to, co by bolo keby…..titul si mozes dokoncit, a v zahranici mozes karierne rast, z casnicky recepcna, z recepcnej vyssi post, potom riaditelka ci uz tohoto hotela alebo ineho….si mlada a mas zivot pred sebou
Ahoj, v každom vzťahu treba robiť kompromisy a každý musí niečo " obetovať ". No sú dôležité veci a situácie do ktorých nemá význam nútiť sa a robiť to napriek tomu, že nebudeš šťastná. Na "životné " rozhodnutia ako mať dieťa, rodinu musíte mať rovnaký názor a pohľad. Ste spolu dlhšie, mala si predstavu, že to bude tvoj životný partner, aj ked si bola preč vedela si, že doma ťa čaká, je to tvoja istota. Ale prišla situácia ktorá ti ukázala, že chceš žiť iný život. To zahraničie a voľný život je možno len chvíľkové "poblaznenie", ktoré ťa prejde keď sa toho nabažiš, a bude ti chybat to domáce zázemie. No mať dieťa a rodinu je záväzok na celý život ktorý máš urobiť keď si si istá, že to chceš. Pokiaľ dieťa vôbec nechceš, čo najskôr mu to povedz aby sa vedel zariadiť aj on. Tiež ma právo mať pri sebe ženu, ktorá bude chcieť to isté čo on. A je podľa mňa sebecké držať si ho ako poistku pár rokov ci možno nezmeníš názor a tu rodinu predsa len nebudeš chcieť. Pokiaľ ti povie, že je ochotný čakať 5 rokov na tvoje rozhodnutie ok, ale držať ho takú dobu a potom povedať ved ja som od začiatku nebola rodinný typ je nefer...
Ahoj, v každom vzťahu treba robiť kompromisy a každý musí niečo " obetovať ". No sú dôležité veci a situácie do ktorých nemá význam nútiť sa a robiť to napriek tomu, že nebudeš šťastná. Na "životné " rozhodnutia ako mať dieťa, rodinu musíte mať rovnaký názor a pohľad. Ste spolu dlhšie, mala si predstavu, že to bude tvoj životný partner, aj ked si bola preč vedela si, že doma ťa čaká, je to tvoja istota. Ale prišla situácia ktorá ti ukázala, že chceš žiť iný život. To zahraničie a voľný život je možno len chvíľkové "poblaznenie", ktoré ťa prejde keď sa toho nabažiš, a bude ti chybat to domáce zázemie. No mať dieťa a rodinu je záväzok na celý život ktorý máš urobiť keď si si istá, že to chceš. Pokiaľ dieťa vôbec nechceš, čo najskôr mu to povedz aby sa vedel zariadiť aj on. Tiež ma právo mať pri sebe ženu, ktorá bude chcieť to isté čo on. A je podľa mňa sebecké držať si ho ako poistku pár rokov ci možno nezmeníš názor a tu rodinu predsa len nebudeš chcieť. Pokiaľ ti povie, že je ochotný čakať 5 rokov na tvoje rozhodnutie ok, ale držať ho takú dobu a potom povedať ved ja som od začiatku nebola rodinný typ je nefer...
Ďakujem všetkým za rady a
@lenicka298 ja som mu povedala, že dieťa nechcem a mám pocit, že ho ani za pár rokov chcieť nebudem, on povedal, že za pár rokov môže byť všetko inak a môžem to ľutovať, môžu mi deti chýbať v starobe, ja som mu vlastne povedala všetko, ako to cítim, vidím, on sa ma však nechce vzdať, chce byť so mnou do konca života.
A co sa vlastne pytas? Urcite sa vrat do At a sama uvidis ako ti tam bude, veci sa zvyknu menit a mozno tam uz taka happy nebudes. Alebo budes a vztah vies casom zrusit...Urcite by som nezostavala na Svk ked to hentak citis....
A co sa vlastne pytas? Urcite sa vrat do At a sama uvidis ako ti tam bude, veci sa zvyknu menit a mozno tam uz taka happy nebudes. Alebo budes a vztah vies casom zrusit...Urcite by som nezostavala na Svk ked to hentak citis....
@zooeynka sama neviem čo sa pýtam, to je problém :D asi to, či obetovať vzťah a školu a zostať tam natrvalo alebo sa tam vrátiť na tie 2 mesiace a ísť od septembra do školy a veriť, že časom bude dobré aj keď nie som na Slovensku šťastná
Skolu by som dokoncila, isla zase mozno na par mesiacov robit do AT a uvidela ako sa veci zmenili, ci to bude stale take ruzove. Ale je mozne, ze ten vztah je tak nejak prechodeny a Ty mas kopec veci nespracovanych. Blbe je, ze on by nesiel do AT, zas neviem ci chces 20 rokov robit v hoteli na sezony. S titulom Bc. , Ing. mas na viac aj tu v AT. Zaroven ak si stastna v AT, tak ja by som sa naozaj vratila iba dostudovat skolu a potom uz isla definitivne sem do AT a budovala zivot tu a uvidis koho najdes, nenajdes.
Mna osobne by nebavil taky zivot ako sa tebe tam zapacil. Robit niekde casnicku a tulat sa po horach. Zapacil sa ti zarobok. Teraz si mlada,ale postupne si kazdy zacne zakladat rodiny,budes vidiet ako ludia odchadzaju a budu prichadzat dalsi,mladsi kolegovia,no ty budes starnut. A potom ti mozno dojde,ze rodina je najviac,nie peniaze,zabavat sa ako pubertacka,ale mat zazemie,domov,milujuceho manzela. Ale to si musis prezit,odzit,aby si pochopila. A mozno sa tak nestane,mozno budes spokojna s takym kocovnym zivotom. Len ty sa musis rozhodnut. Ak ta to tam taha,vyskusaj. Mozte mat vztah na dialku,vracat sa domov a casom zistite,ci spolu chcete byt. Rozhodnutie je len na tebe.
Určite by som dokončila školu. Fajn, že v At pekne zarabas len si treba uvedomit, že to, čo je pekný plat a voľno pre slobodnú mladu ženu, sa stane o pár rokov mizernym platom a nikdy nekonciacou pracovnou dobou pre ženu v rozkvete jej duševných i fyzickych síl. A potom môže byť to dokončenie školy celkom problém. Na priateľa by som sa neviazala. Nechala by som vzťah plynúť, sama uvidíš, či sa budeš chcieť niekam posúvať alebo ani nie.
Autorka ty nemas zit sny svojho dlhorocneho priatela, mas zit svoje sny. Uzasne je, ak maju dvaja ludia spolocny sen, ale zial ten nemate. Radsej si to povedzte teraz ako stratit dalsie roky.
On vie ze nechces nikdy deti?
Chces vyriesit vsetko naraz, ale asi sa to ani neda. Vsetko su to zasadne zivotne rozhodnutia, ktore chcu cas, musi to v tebe lepsie dozriet. Aby si sa neprenahlila, ale aby si si bola na 100% isla, ze robis spravnu vec. Drzim palce! ❤️
Každý ste už inde. Nema zmysel udržiavať vztah len preto že nejaký čas trvá a si s ním od puberty. Teraz môžeš porovnať. Ako ti bolo v zahraničí a ako ti je teraz s ním. Jasne si si odpovedala. Tam si bola šťastná. On chce rodinu ty nie. Nechaj ho nech si zalozi rodinu s niekým čo chce to isté. Ty možno budeš chcieť rodinu neskôr s niekým inym. A možno nie. A možno ostanes sama. Lenže aj sama si vieš uzit zivot postarať sa o seba byť šťastná a spokojna. Nikoho k tomu nepotrebuješ. A mozno neskor zistis že aj keď si sama máš toľko zážitkov spomienok že ten zivot bol naplnený. Nerieš mozno to a raz tamto. Teraz si šťastná vieš ako kde a čo ti ten pocit dáva. A partner a život na sk ani škola ako hovoríš to nie je. Zvládaš všetko aj bez titulu bc už máš dokončiť si školu možno zvládneš aj v Rakúsku. Rozbehla si sa dobre. Nenechaj sa nikým brzdiť zvlášť ak vidíte budúcnosť každý inak
Ak by bol ten pravy, vedela by si to. Ak by som mala moznosti, v SR by som ani o sekundu dlhsie neostala.
Asi máte a priateľom rozdielne priority momentálne. Čo je normálne, ľudia sa menia. Ale myslím, že na tvoju situáciu neexistuje správna odpoveď. Sama študujem ekonomické zameranie a chodím v lete brigádovať do Álp ako čašníčka. Poznám veľa Sloveniek čo sa dobre vydali a ostali tam, majú deti a sú šťastné, že žijú tam, kde ostatní ľudia chodia na dovolenky a niektoré majú blízko 40 stále chodia na sezóny z hotela do hotela. Rodina a priatelia nič. A úprimne môžem ti povedať, že takúto prácu by som dlhodobo nezvládala, myslím fyzicky. Pre mňa to bolo extrémne náročné v jednom hoteli. A to mám 23. A to veru neviem či by si chcela robiť toto celý život. A veru mala som aj ja rovnaké myšlienky ako ty. Nechať školu a ísť robiť čašníčku.
S ekonomickou školou to nie je až také jednoduché sa zamestnať v Rakúsku. Potrebuješ mať výbornú nemčinu. A aj štastie nájsť nejakú robotu v takomto obore. A hlavne priebojnost, známosti. Nie je to ako so zdravotnou sestrou, dáš si nostrifikovoť diplom a máš prácu. Ľudské telo je všade rovnaké. Ale pamätať na dobre administratívne pozície sa poväčšine dostanú len domáci obyvatelia.
Ale može to dopadnúť všelijako, moznože si extrémne šikovná a budeš v nejakej firme postupovať, možno na asistentku riaditeľa( aj v hoteli ). To už závisí od tvojich schopnosti, a to vieš len ty či máš na to predpoklady presadiť sa.
Ja som bola presne takto zopar rokov dozadu, na SR priatela co bol super, a chodila na vysku, ale mna to tahalo mimo, sla som do USA s tym ze za o rok vratim a budeme spolu, som tu uz viac ako 13 rokov 😁, vysoku som spravila tuna, kariera tiez a viem ze keby som sa hocikedy vratila na SR, nebudem mat problem si najst pracu( alebo proste nepracovat pretoze si tu dokazem dost nasporit). Podla mna, keby som ostala na SR tak nemam zivot aky mam teraz, takze si musis povedat co naozaj chces a ist za tym.
Ďakujem veľmi pekne všetkým za rady, prečítala som si každú jednu a každá mi niečo dala. Tak s priateľom sme sa dohodli, že sa vrátim ešte do zahraničia na pár mesiacov, titul Ing. Si dokončím na Slovensku (začínam od septembra, keby sa teraz na to vykašlem, o pár rokov by som to mohla ľutovať a bolo by možno ťažké si ho dokončiť) Následne uvidíme, aká bude situácia a po dokončení školy, ak to tak budem cítiť sa tam vrátim, možno nie do toho istého hotela, ale niekam určite, láka ma Švajčiarsko ☺️ kontakty už mám, takže hádam to nebude problém. Povedal, že by nemal problém fungovať istý čas na diaľku, že by som posielala peniaze domov, on by za vtedy postavil dom.😁 Taktiež sa môže stať, že by sa nakoniec rozhodol ísť za mnou. Čo sa týka témy dieťa, možno to budem o pár rokov cítiť inak, uvidíme. Každopádne priateľ vie o všetkom, komunikujeme, sama som mu povedala, že ak chce rodinu čím skôr, zdržiavať ho nebudem.
Autorka všetko fajn až na ten dom. Niekomu s kým nevieš ako to dopadne a nie je to manžel by som určite neposielala peniaze na žiadny dom. A ak už to musí byť tak jedine na základe zmluvy dokladov a ošetrené právne. Čo by sa mu na teba dobre necakalo keď peniažky pôjdu na účet? Nie. Toto mi nepríde dobrý nápad
Drzim ti palce,Švajčiarsko je fajn,ked mas dobru pracu a adekvatny prijem.Gastro nie je oblast,kde zarobis balik penazi,mozno zarobis viac,ako v Rakusku,ale zivotne naklady su ovela väcsie.
Prace je dost,žial najst dobre platenu pracu,nie je take jednoduche.Beru vsetko,aj ludi len s min.zakladmi jazyka...
To s posielanim penazi,si dobre rozmysli...
Autorka všetko fajn až na ten dom. Niekomu s kým nevieš ako to dopadne a nie je to manžel by som určite neposielala peniaze na žiadny dom. A ak už to musí byť tak jedine na základe zmluvy dokladov a ošetrené právne. Čo by sa mu na teba dobre necakalo keď peniažky pôjdu na účet? Nie. Toto mi nepríde dobrý nápad
@sova7 samozrejme, to máš pravdu, to som mu aj povedala, že keby to urobíme takto, určite by to bolo právne ošetrené, poznám pár prípadov, dokonca aj priamo z mojej rodiny, že žena až moc verila mužovi, dala mu kopec peňazí, postavil dom a nakoniec si tam nasťahoval milenku
Drzim ti palce,Švajčiarsko je fajn,ked mas dobru pracu a adekvatny prijem.Gastro nie je oblast,kde zarobis balik penazi,mozno zarobis viac,ako v Rakusku,ale zivotne naklady su ovela väcsie.
Prace je dost,žial najst dobre platenu pracu,nie je take jednoduche.Beru vsetko,aj ludi len s min.zakladmi jazyka...
To s posielanim penazi,si dobre rozmysli...
@tundra keby žijem vo Švajčiarsku natrvalo, určite by mi nestačili peniaze z gastra, ale takto v Rakúsku som mala ubytovanie zadarmo, stravu tiež, veľa som pocestovala, samozrejme aj nákupy boli a podarilo sa mi odložiť vyše 13000, čiže je iné tam ísť žiť natrvalo a iné ísť tam na pár sezón a odložiť si. ☺️
@autor nechod do nicoho spolocneho, pokial nie ste svoji. Pokial mas volne financie, kup si byt, ktory vies prenajat a budes ho mat v zalohe len pre seba. Z vlastnej skusenosti mozem povedat, ze to je najlepsie rozhodnutie na cely zivot. Zivot je absolutne nevyspytatelny, niekedy sa udeju nechutne veci a ked su tam uz deti, tak tie pribehy su na zaplakanie.
A preco nejdes teda do Svajcu studovat dalej? Poznam kopec ludi co po Bc sli dorobit MBA alebo ine do zahranicia, mala by si potom moznost najst normalnu pracu v obore aj vo Svajciarsku,( Inak tam mam kamosku a tiez robi vo financiach, ziaden hotel a pod roboty, ale ma vysku z Anglicka)
V dnešnej dobe, neviem, kde si robila, ale asi ubytovanie všetko gratis, to sa zarobilo, to chápem, ale čo neskôr?
Sami sme roky v zahraničí, už máme obrovské zázemie, vychovali deti, vyplatili byt atď Atď a mame super zamestnania.
Neviem, čím ta čašník okrem toho, čo píšeš bude časom napĺňať, lebo popri dieťaťu 0 bodov.
Ako, momentálne áno, ale neskôr?
Mysli na budúcnosť, v dnešnej dobe, dokonči určite titul
Jaj 13 tisíc😀 oprava.
Ja že 130. Stále platí vyššie napísané. Ak teda, ak nechceš rodinu kľudne.

Ste spolu od puberty, ako cas ide mate rodielnu predstavu o buducnosti tak naco sa dalej trapit? Jednoducho ty mas ine ocakavania a ked bude po tvojom on nebude spokojny ked bude po tvojom ty nebudes spokojna... Toto mi pride ako predlzovanie isteho konca.