icon

Rozhodnutie nemať deti kvôli klimatickej zmene

18. aug 2023

Nedávno som pozerala nejaké video, kde slečna rozoberala dôvody prečo nemať deti. Že je to vlastne sebecke a vedome rozhodnutie dať im len život plný smrti a utrpenia. Dala tam do odkazu nějaké články. Nevyznám sa v klimatologii, ale vyzeralo to relevantne, kde bolo zhrnutie nejakej konferencie na túto tému. A neviem presne za koľko rokov ale malo by sa to týkať našich detí a asi aj nás ak sa dožijeme, dôjde ku "apokalypse" z dôvodu konverzie magnetických pólov. Čo si o tom myslíte? Vôbec sa to netýka klimatických zmien z toho eko hľadiska ale prirodzene pochody. Ak je to pravda, tak s týmto vedomím je naozaj sebecké mať deti. Ale na druhú stranu vo mne prevláda taký romantizmus, že to sa predsa nestane, alebo že toto budú musieť riešiť deti mojich detí a tak. Ale vraj to je za pár rokov. Ak je tu niekto na túto tému trošku viac vzdelaný ako ja rada si prečítam.

kvetinka75
18. aug 2023

@beata_k mám za posledných 10 rokov klesla voda v studni o 1,5 m. Čo bude o ďalších 10 rokov neviem. A keď vidím koľko odpadu produkujeme. Čistá katatrofa. Netreba preháňať nič, ani so spotrebou ale ani s ochranou. Lebo niektorí sú už fanatikmi čo sa týka životného prostredia.
Ale zhoršovať sa zhoršuje. Ak kvalita, aj množstvo vody, aj kvalita ovzdušia

beata_k
18. aug 2023

@rawmamka Ja vzdy hovorim, ze 20 rocnej netrena este deti. Ale nech cestuje. Nech vidi, ako na malicke podvyzivene babatka uz muchy sadaju, nech vidi tu bezmocnost matky, ktora caka uz len na smrt svojho babatka bo to bude len vykupenie pre neho, nech vidi ako ziju ludia v slumoch, nech si zabudne vodu v autobude ako ja a vonku 50°C (doslova). Som myslela, ze fakt uz zomriem. A potom nech maju deti a ucia ich, ze voda pri cisteni zubov sa zastavuje, ze netreba plastove vlhcene na malu spinku na palceku...

beata_k
18. aug 2023

@annm81 Ano, uz ani v Europe to nie je idealne.

kvetinka75
18. aug 2023

@beata_k toto si málo ľudí uvedomí, pretože žijeme veľmi dobre a čo nevidíme, to vlastne neexistuje, alebo sa tvárime že sa nás to netýka.

autor
18. aug 2023

@lonely66 tak či je sebecké deti nemať neviem, keď sa na to pozriem z tohoto hľadiska, tak každý či sa rozhodne mať alebo nemať sa rozhoduje podľa toho čo ON chce, čiže sebecké rozhodnutie je to tak či tak

kvetinka75
18. aug 2023

autorka - tak v tomto prípade s tým nesúhlasím. Kto má rozhodovať o tom, či budem alebo nebudem mať deti - okolie? Ja ich budem vychovávať, takže či a koľko detí budem mať, je čisto len na mne a partnerovi

minenkak
18. aug 2023

Dcéra robí v organizácii ktorá sa zaoberá výskumom a ochranou prostredia a pôda je už tak znečistená na celom svete,že sa už nikdy nedokáže vyčistiť,toto je to čoho sa máme báť

rawmamka
18. aug 2023

@zmrzlinka2021 Súhlasím, všetci by sa mali snažiť čo najviac v každodennom živote, veď ide o nás, sami si pod sebou pílime pomyselný konár. Ani ja nemám rada teatrálne výstupy niektorých aktivistov v oblasti životného prostredia... ale to celkovo vo všetkých smeroch, či už LGBT komunity, či náboženských fanatikov, či rôznych influencerov, ktorí tvrdo presadzujú výrobky, ktoré propagujú ako keby nič iné neexistovalo.... Ľudia by mali poznať zdravú mieru vo všetkom a byť vďační za to, že majú čo majú v tejto chvíli, lebo zajtra to už nemusí byť pravda.

minenkak
18. aug 2023

A k tým deťom ,ja si myslím , že každý človek by mal mať len jedno dieťa

kvetinka75
18. aug 2023

@minenkak a tak vlastne bio ani nie je bio.

minenkak
18. aug 2023

@kvetinka75 už dávno nie

kvetinka75
18. aug 2023

@minenkak 1 dieťa otec, 1 dieťa matka. V rodine 2 deti. Taký štandard 😉

minenkak
18. aug 2023

@kvetinka75
Presne vieš ako som to myslela😂😂

milanemila
18. aug 2023

@doriiis klimaticka kriza je podla teba vymyvanie mozgov? 😳

rawmamka
18. aug 2023

@kvetinka75 U nás podobne, plus sme si všimli pri potulkách prírodou, že kde ešte pred 10 rokmi bolo počuť bzukot, cvrlikanie hmyzu, včiel a štebot vtákov je dnes takmer hrobové ticho. Tam kde sme s deťmi chytali motýle a žasli nad ich rôznymi farbami sme dnes radi, že uvidíme aspoň jedného dvoch a to väčšinou iba bielych a sem tam modráčika, ostatní vymizli. O extrémoch v počasí ani radšej nepíšem, keď deťom hovorím ako vyzeralo leto počas môjho detstva nechcú ani veriť (napr. že žatva znamenala pomalý ale istý koniec prázdnin, teraz je žatva v prvých júlových týždňoch) a tisíc iných "drobností".

milanemila
18. aug 2023

@rawmamka uplne suhlasim, ziaden extrem nie je dobry v ziadnom smere. Len by ludia mohli trosku pribrzdit a upustit od extremneho konzumu a plytvania.

kvetinka75
18. aug 2023

@rawmamka áno všetko je to poposúvané, aj my oberáme niektoré ovocie oveľa skôr. Muchy som niekoľko sezon nevidela. Teraz sa teším, keď mi nejaká bzučí okolo ucha. Včiel tiež menej .Ale lastovičiek pribudlo. Aspoň u nás. Aj na sídlisku , my tam máme krdle vrabcov, nejakých vrán , holubov, lastovičiek, sem-tam sova, večer svrčky a iný hmyz . U nás to žije. 😀Ale keď bol covid, chodila som do práce pešo, tak som počula aj nejaké divé kačky či čo to bolo. Teraz je zase ticho. A možno ich iba nepočujem kvôli autám.
Ale motýľov je ozaj menej ak vôbec. Tento rok som asi ani jedného nevidela.

annm81
18. aug 2023

@minenkak Práve znečistenie bude hlavným dôvodom, prečo dnes takmer každý druhý človek má alergiu. Žiadne hlúposti o tolerančných oknách pri zavádzaní príkrmov. Najväčší nárast alergií je u dospelých a už sa to nezlepší

julish
18. aug 2023

@doriiis a ty z akých dať čerpáš? Klimatická kríza je pruser, je to dokonca horsie, ako predpovedali klimatológovia. Rýchlo rastie zoznam krajín, kde teploty dosiahli aj 50 stupňov - to už nekorešponduje so životom. Planéta horí ;( ubúda miest na život, klimatická migrácia je fakt. Naozaj ma planéta deti dosť, sama trpim úzkosťou, čoho sa dožije moj syn. Tu prednáška zo slovenskej akadémie vied: https://vedanadosah.cvtisr.sk/priroda/zivotne-p...

autor
18. aug 2023

@julish asi od Majka Spirita čerpa :D

julish
18. aug 2023

@janetinka27 máš kopu vedeckých štúdii, prednášok... toto nie je konšpirácia, mrzí ma to :(

valeria_h
18. aug 2023

Zaujímavý posun od doby, kedy sa krivo pozeralo na bezdetné páry po dobu, kedy sa krivo pozerá na viacdetné rodiny. Smiešne. Tá pani nech si deti nemá, to je jej rozhodnutie, nie je to žiadna povinnosť mať deti. A kto chce veľa detí, nech má.

kvetinka75
18. aug 2023

@julish no mladý človek môže byť istým spôsobom zmanipulovaný. Ja ako staršia osoba 😉, viem porovnať obdobie z pred 35 rokov s dnešným. Ke´d sme boli deti, neboli horúčavy, ani takéto výkyvy počasia. V lete bolo 28 stupnov občas a to sme už skapíňali. 38 stupňov si nepamätám. Možno sem-tam . Ale to prišlo postupne. V zime bol sneh. Teraz? U nás pomaly žiadny. Áno, bolí búrky a povodne, ale nie až takéto a tak často. Takže sama vidím, že za posledné desaťročia prišlo k zmene. Boli motýle, muchy, včely. A to bežne na lúkach. Teraz.....? Pili sme vodu zo studní - teraz máme hraničiace hodnoty dusitanov a dusičňanov. Takže ju radšej nepijeme. Bez chémie pomaly nič nedopestuješ. Škodcovia sú čoraz viac odolnejší.

valeria_h
18. aug 2023

Ale inak áno, planéta horí - je to aj v Biblii, že Zem sa roztaví.

romanovic
18. aug 2023

Moje deti nechcu mat deti. Ze je nas tolko miliard a nechcu prispievat svojimi romantickymi tuzbami o detoch k dalsiemu mnozeniu populacie, spotrebe, oteplovaniu, atd. Nevravim, ze som nadsena, ale uplne tomu rozumiem a ich argumenty silno uznavam.

denithestrange1993
18. aug 2023

To su eticke otazky,ci uprednostnit dobro vsetkych pred svojimi potrebami a snami. Byt ci nebyt,to je otazka 😄🤔 Su ludia co su prudko sebecki a nepozeraju nalavo napravo ci je pandemia,ekologicka kriza,zdravotnicka kriza...potom su taki co by sa najradsej rozdali a nechcu ublizit zvieratam,planete,chorych vyliecit,hladnych nakrmit,nahych odievat...Pravda je,ze nikto nevieme co sa caka a aj keby sme si zili v raji ako Eva s Adamom stale moze prist nejaky had co nam to pokazi 😂. Nasi rodicia nas priviedli do sveta plnom mafie,korupcie,vrazd...a predsa im to nevycitame. Proste sme sa vsetci nejako zariadili a zijeme si tu v tychto koncinach,podobne to budu mat aj nase deti a vnucata. Proste sa nejako zariadia.

doriiis
18. aug 2023

@milanemila
@julish
@autor......ja som nepovedala,že klimatická kríza je vymývanie mozgov.Ja som povedala,že to video je vymývanie mozgov.
Treba čítať s porozumením.

babulkomale
18. aug 2023

@beata_k prosim? O com? Ja niekde tvrdim ze nedostatok vody su bludy? Trosku mimo si.

beata_k
18. aug 2023

@babulkomale Co, co prosim? Ake bludy tu spominas? Aka moda?

pkgirl30
18. aug 2023

čo už dokážu narobiť s tou klímou to je neskutočné. Bojíme sa že zomrieme na nejakú katastrofu? nemusím ani z domu vyliezť von a môžem zomrieť, keď idem z vane , keď padnem z rebríka atď... Raz som videla video s jednou aktivistkou ktorá sa vyjadrila, že je neprijateľné rodiť deti lebo vytvárajú CO2, tak som sa tak zamyslela že načo ešte žije? Ona nevytvára CO2? Ale to je jej alebo ich zmýšľanie. Keď sa niekto rozhodne nemať dieťa z nejakého dôvodu to je jeho vec. Pre niekoho to môže byť na hlavu postavené ale kým tým svojim názorom neubližuje druhému tak nech si rieši svoj život ako chce