Rozhodnutie nemať deti kvôli klimatickej zmene
Nedávno som pozerala nejaké video, kde slečna rozoberala dôvody prečo nemať deti. Že je to vlastne sebecke a vedome rozhodnutie dať im len život plný smrti a utrpenia. Dala tam do odkazu nějaké články. Nevyznám sa v klimatologii, ale vyzeralo to relevantne, kde bolo zhrnutie nejakej konferencie na túto tému. A neviem presne za koľko rokov ale malo by sa to týkať našich detí a asi aj nás ak sa dožijeme, dôjde ku "apokalypse" z dôvodu konverzie magnetických pólov. Čo si o tom myslíte? Vôbec sa to netýka klimatických zmien z toho eko hľadiska ale prirodzene pochody. Ak je to pravda, tak s týmto vedomím je naozaj sebecké mať deti. Ale na druhú stranu vo mne prevláda taký romantizmus, že to sa predsa nestane, alebo že toto budú musieť riešiť deti mojich detí a tak. Ale vraj to je za pár rokov. Ak je tu niekto na túto tému trošku viac vzdelaný ako ja rada si prečítam.
Áno súhlasím s tým,že každý kto má podobný názor a zmýšľanie ako tá slečna by deti nemal mať.Nie kvôli klíme ale kvôli psychickému zdraviu tých detí.
Obyčajne vymývanie mozgov,nič viac
Myslím, že planétu a ľudstvo budú trápiť ( a z časti už aj trápia) oveľa horšie problémy ako konverzia magnetických pólov. Skôr to budú problémy, na ktorých sa priamo podieľame a sme za ne zodpovední ako celok.
su ludia co nicenie planety a v podstate jedineho domova co mamae beru moc citlivo a emociaonalne-neznamena to ze su chory alebo sa im posmievat ... kazdy sme neaky a je to len ich rozhodnutie,preco detom nedat zivot .. rozhodne by som ich neodsudila a uz vobec sa im neposmievala ako @doriiis
Ja to tiež takto vnímam, ale tie zdroje mi prišli ako fakt relevantné a dosť ma to nahlodalo v tom zmysle, že keď aj napriek tomuto chcem mať deti a vedome by som ich vystavila hnusnej smrti asi nie som v poriadku. Stále som nastavená tak, že čo sa má stať, stane sa. Neverím tomu, alebo skôr nechcem tomu veriť a je mi v tej nevědomosti asi fajn
@syslik81 ale tu nejde o ničenie planéty, ale o deje, ktoré my ako ľudia vôbec neovplyvňujeme. Ved aj supervulkán v us môže kľudne vybuchnúť v najbližších 10 ročiach a všetci tu skapeme. A to je normálne známy fakt už roky rokúce, žiadna konšpirácia
kazdy den sa moze daco stat ... svet sa zmeni pred ocami,povodne , ohne,zemetrasenie.. alebo aj taka umela inteligencia tiez napreduje a zrejme to nebude uplne ono .. ak sa nad tym zamyslis a potom pozries este neake katastroficke videa-aj ked n emusia byt pravdive-depka je na svete pokial si citlivejsia... zial co nas caka nevies .. ked zena porodi nastava kolotoc strachu ..
Deti sa rodili vzdy, pocas stredoveku v spine hlade zime chorobach a vojne...Klimaticke zmeny budu dalsia vyzva, ale uz teraz sa robia kroky,aby sme to zvladli. Prave preto treba mat deti a poriadne ich vychovat,dat im vzdelanie a venovat im svoj cas,pretoze medzi nimi su aj vedci, inzinieri a lekari, ktory zmenia svet..
je lepsie take videa nepozerat. clovek by mal zit svoj zivot co najlepsie ako vie bez ohladu na nejake teorie, ktorych je tak vela, ze uz z toho je jasne, ze sa vylucuju navzajom. mat deti je prirodzene. tie videa sa spoliehaju na to, ze zneju logicky alebo vedecky atd, pretoze vacsina z nas napriklad o nejakych magnetickych poloch zeme a ich fungovani nema ani potuchy. alebo o fungovani a stave klimy. preto je najlahsie stavat na temach, o ktorych bezny clovek nema sancu nic vediet.
podla mna najlepsie co clovek moze urobit, je zit dobre, moralne a vychovavat zo svojich pripadnych deti dobrych ludi.
Keby sa ludia napr pocas vojen, kedy im smrt naozaj dychala na krk denno-denne, rozhodli nemat deti, lebo kto uz chce priviest dieta rovno pod zbran nejakeho nacka, ze 🤷♀️ tak tu vacsina z nas nie je…
@syslik81 ja sa práve vyživam strašne vo všetkých katastrofách a mne je to celkom jedno, to ma na tom desi. Že ja by som tie deti mala lebo som skurveny sebec a je mi jedno či bude horiet svet. Ešte som si tak povedala, že pri najhoršom nám dám všetkym benzaky, aby sme umreli v kľude.
Preto bdejte, lebo neviete ani dňa, ani hodiny. Matúš 25:13
Toto zlaté pravidlo, je tu roky rokúce a bude platné stále.
Ostatné nerieš, nestresuj, netráp sa.
V psychológii sa objavil termín klimatická úzkosť pre negatívne pocity a silné obavy o budúcnosť vplyvom zmeny klímy. Áno, tie obavy sú opodstatnené, lebo zmena klímy sa deje, je veľmi výrazná (a ešte len bude). Či sa ľudstvo prispôsobí, alebo vyhynie, je otázne.Tiež je pravda, že kým v minulosti sa deti brali predovšetkým ako zdroj obživy a mať deti bola biologická záležitosť, dnes sa na to pozeráme tak, že deti máme preto, že ich chceme mať a že sa im snažíme zabezpečiť čo najlepší život.
Nie sme ale prvá takáto generácia, ktorá vedome čelí možnosti apokalypsy-týka sa to generácií po výrobe atómovej bomby. Ak niekto dieťa nechce mať z týchto dôvodov, je to legitímny dôvod. Tiež je v poriadku byť rodičom, ale snažiť sa žiť čo najviac ekologicky a viesť k tomu aj deti. Bohužiaľ, väčšina ľudí je príliš pohodlná a veľká časť z nich sa radšej nechá presvedčiť rôznymi konšpiráciám, len aby nemusela priznať, že problém existuje a oni mu napomáhajú.
Ja som veľmi racionálny človek, takže to beriem vecne tak, že vyhynutie živočíšnych druhov je vec, ktorá sa vždy diala a bude diať a že ľudia vždy mali nejaké problémy (vojny, hlad, násilie) a poradiť si s nimi musela vždy priamo tá generácia, ktorá im čelila. Tak to bude aj s našimi deťmi a ja sa snažím svoje deti vychovať tak, aby sa nezložili vždy pri prvom probléme, ale aby mu čelili a nevzdávali sa.
nechcem nikoho urazit, ale budem uprimny. treba si uvedomit, ze vacsina ludstva su obycajni hlupaci bez vzdelania, ktori sa nechaju lahko zmanipulovat, lebo nemaju ani vedomosti, ani rozum. a potom su ti chytrejsi, ktori vdaka tym hlupym zbohatnu. pred tym, ako prisla doba ladova, tak na zem tresol meteorit a v atmosfere bolo tolko prachu a dymu, ze nebolo slnko vidno niekolko rokov (vsak zato sa zem ochladila a prisla doba ladova). a kde sme dnes? vsetok zivot sa stratil a vsetci vykapali? tieto fantasmagorie o klimatickych zmenach pochadzaju bud od roznych siekt, ktore kazdu chvilu predpovedaju nejaku katastrofu, alebo od kdejakych mimovladok, ktore sluzia istej skupine na dosiahnutie obrovskeho zisku
Smrť....smrť vôbec nieje smutná ..smutné je, že niektorí ľudia vôbec nežijú...
@aaaa1111 Ak považuješ vedcov za sekty... Život na Zemi je ťažké úplne vyhubiť. Ale čím je živočíšny druh konplexnejší, tým je to jednoduchšie, takže ľudia ako živočíšny druh sú na zmenu svojho prostredia extrémne citliví. A ak keď prežili dobu ľadovú tak čo? Menil by si klimaticky pobodlný svet napr. z minulého storočia za dobu ľadovú? Či na kvalite života ti nezáleží? A to sa ani nevyjadrujem k tomu, že pletieš poslednú dobu ľadovú s obdobím keď "slnko nebolo vidieť niekoľko rokov" a kedy prebiehalo masové vymieranie, ktoré by ľudia za žiadnych okolností neprežili.. ale hlavne, že si sebakriticky zhodnotil, aká je väčšina ľudí nevzdelaná.
Toto zitie katastrofami je bludny kruh.ako keby som z domu nemala vychadzat,lebo ma moze zrazit auto.tam su dokonca vacsie sance ako na katastrofu,ktora znici zem.ja napriklad verim tomu,ze vsetko bude v poriadku a ziadna hromadna smrt nas necaka.a ano,mozes si pozriet plno videi,ktore ti vsugeruju,ze vsetci coskoro pomrieme.kazdy si myslienky vytvarame sam a potom s nimi musime zit.
aj z tvojich dalsich odpovedi je zrejme, ze sice aj ked tvrdis, ze ti je to jedno a na druhej strane pises, ze si sebec, ktory tie deti mat bude a prinajhorsom das vsetkym benzaky, aby ste umreli v klude.... toto myslim nie su slova cloveka, ktory je nad vecou. neprepadaj tymto teoriam, mozem si tu a teraz vymysliet nejaku teoriu a potom snad nebudes este hladat nudzove riesenie aj pre vymyslenu teoriu.
kazdy den sa moze stat nieco, co neovplyvnime - nemusi to byt supervulkan, moze to byt aj klavir, co spadne niekomu na hlavu. supervulkan mohol vybuchnut uz v case nasich prarodicov, ale mali nastastie deti, lebo o tom nevedeli. takze zachranili ludsky svet, lebo pokracovali v plodeni dalsich generacii.
mať deti nepovažujem za sebecké. Každý má nejakú cestu, niekto s deťmi, niekto bez detí. Nech sa každý zariadi ako chce. Jeho názor na môj život ma nezaujíma. A tí čo chodia na rôzne klimatické ,,seansy,, to nevadí, že tam priletia? Tebe budú zakazovať chovať hovädzí dobytok, jazdiť autom, a čo ja viem čo ešte a tí, čo o tom rokujú to majú na saláme. Ja zbytočne nemíňam, neplytvám, kde sa dá, šetrím. Ale odtiaľ potiaľ. Či niečo príde alebo nie, neriešim, pretože to nikto nevie.
myslim ze toto riesi kazda generecia, kazda ma svoje preco nie... a vidis aj po 1. aj 2. sv. vojne sa rodili ludia....
Keby sa tak trapili "praludia" tak pol miliona rokov dozadu, ze ved neprivedu dieta do takeho sveta, kde sa ochladzuje, tak tu neriesime tieto debaty... Sa ma ludstvo najlepsie v historii... Potom vymysla kraviny
Daj link, nech si to môžeme pozrieť aj my.
Stat sa stane, ide len o to kedy. Uprimne. Uz mi tato myslienka napadla, ci to bol dobry napad mat deti. Moje vnucata to budu mat dost zle. Nie len klima, celkom seriozny problem je aj umela inteligencia.
To su vyhovorky mladej generacie, ktora nechce deti, lebo chce minat vsetky prachy na seba, nechce prebrať zodpovednost za nic a za nikoho. A priznajme si, niet vacsieho strachu ako o svoje deti.
Nikomu neberiem nazor nemat deti, ani ja som pre nebola rozhodnuta odjakziva. Ale nech kona z vnutorneho presvedcenia, nie kvoli mode a bludom.
@babulkomale Bludy? Svet je presne tam kde je kvoli takym ako si ty. Podla vas su vsetko len bludy. V Europe je vsetko ok, ale skus vytiahnut paty z domu do takeho Sudanu, kde ludia umieraju od smadu. Ty si to ani predstavit nevies, bo na Slovensku sa pitnou vodou splachuje zachod. No a niekde ludia umieraju.
@beata_k Súhlasím s tebou, v dnešnej dobe považovať negatívne dopady rýchlo nastupujúcej klimatickej zmeny za bludy, je úplne "mimo misu"..... to nie sú hoaxy, konšpirácie, to je skutočnosť. Už veľmi dlho sledujem názory odborníkov (klimatológov, enviromentalistov,....) na túto tému a nie je to veru nič pozitívne, skôr naopak. Privierať pred tým oči a tváriť sa, že sa nás to netýka, je prinajmenšom detinské, ako keď si dieťa myslí, že tým, že si zakryje oči stane sa pre ostatných neviditeľné.
Mám rada ekologické veci a snazim sa ako snazím, čo mozem v zivote ovplyvniť, pretoze zivotné prostredie je pre nás ako ludstvo základom.
Ale niektoré tie aktivistky povazujem za ekoteroristky - proste im preskočilo, mozno casom to pomenujú aj psychiatri, čím trpia, ale proste pre mna je to chore.
Namiesto takych sprostostí by sme mali skor pracovat na tom, aby vo výchove, v domacnosti, a vlastne vo vsetkych činnostiach sme pristupovali čo najviac ekologicky, znizovali konzum, atd.
@beata_k Už ani to, že v Európe je všetko ok, celkom neplatí. Vyskytuje sa viac extrémov počasia ako poznáme z minulosti. A vplyvom teplôt sa mení nielen riziko požiarov, sucha alebo záplav a nielen to, ako letá znášajú ľudia, ale aj celý ekosystém. Kliešte prenášajúce nebezpečné choroby sú v čoraz vyšších polohách a majú čoraz dlhšiu sezónu, udomácňujú sa tu rastliny a živočíchy z oveľa teplejších oblastí. Dosť možné, že čoskoro sa dočkáme situácie, keď sa na naše územie vráti malária a podobné choroby.

kvoli tej konverzii magenetickych polov by som sa netrapila