Rozhodnutie nemať deti kvôli klimatickej zmene
Nedávno som pozerala nejaké video, kde slečna rozoberala dôvody prečo nemať deti. Že je to vlastne sebecke a vedome rozhodnutie dať im len život plný smrti a utrpenia. Dala tam do odkazu nějaké články. Nevyznám sa v klimatologii, ale vyzeralo to relevantne, kde bolo zhrnutie nejakej konferencie na túto tému. A neviem presne za koľko rokov ale malo by sa to týkať našich detí a asi aj nás ak sa dožijeme, dôjde ku "apokalypse" z dôvodu konverzie magnetických pólov. Čo si o tom myslíte? Vôbec sa to netýka klimatických zmien z toho eko hľadiska ale prirodzene pochody. Ak je to pravda, tak s týmto vedomím je naozaj sebecké mať deti. Ale na druhú stranu vo mne prevláda taký romantizmus, že to sa predsa nestane, alebo že toto budú musieť riešiť deti mojich detí a tak. Ale vraj to je za pár rokov. Ak je tu niekto na túto tému trošku viac vzdelaný ako ja rada si prečítam.
Autorka magnetické póly sa menia, klíma sa mení, dokonca za 20tisic rokov bude na severnej pologuli zima v letných mesiacoch. To že na Zemi bola niekedy stabilná klíma je blbosť otrepavana od 90tych rokov. Zem nemá a nikdy nemala stabilnú klímu, len bohužiaľ človek to posledných sto rokov riadne zhoršuje. Európa je takmer deindustrialuzovany kontinent produkujuci 8 percent z celkovych co2 emisií. To že sa Marka z Hornej Dolnej rozhodne nemať deti klímu nijako neovplyvní. Inak v mojom okolí najviac o znižovani co2 tliachaju dobre situované jedince čo chodia 4-6 krát ročne letecky na dovolenku, najlepšie do exotiky. Keď im poviem, že čo s tým co2 plánujú spraviť či už nikdy nepôjdu na dovolenku tak sa do krvi urazila alebo zahabkaju že by s tým mala niečo spraviť únia, benzínové motory by sa mali obmedziť a podobne, rozumej všetci sa majú obmedzovať len nie oni. Takže tak.
Kľudne máj deti ak ich naučíš vážiť si pitnú vodu a potraviny a neplytvat nimi. Tiež ich môžeš naučiť že Boh nám dal nohy na to aby sme chodili a netreba sa na krátke vzdialenosti vyvážať autom.
@heleninamama Väčšinou s Tebou nesúhlasím, lebo Tvoje vyjadrenia mi prídu strašne bezcitné, ale v tomto absolútne súhlasím 🙃
Treba vypnut TV a internet a odreagovat sa troska a pozriet sa na krasy sveta.
Ja neviem. Keby som pred príchodom na svet vedel "do čoho idem" a mohol mať na výber či sa narodiť alebo nie, nebol by ten súhlas taký jednoznačný.... Rodič nie som, mám na to svoje dôvody, ale klimatická kríza v tom nefiguruje ani tisícinou percent. Keď som robil toto rozhodnutie, nebolo o niečom takom ani chýru ani slychu. To sú bludy pre svedkov kovidových apod. Môže sa niečo meniť z pohľadu klímy, ale je to skôr zákonité a nezvratné. Žiadna ľudská (ne)činnosť to neovplivní. Musíme sa tomu prispôsobiť.
@heleninamama to potom aj u nás na Slovensku ich treba od pomoci odstrihnúť. Vlastne aha my s nimi problémy nemáme, náš štát do nich "neleje" peniaze stačí sa pozrieť na košíčky L IX 🙂
Inak vy ste niektoré nepochopili ten dôvod, prečo väčšina tých ľudí nechce mať deti. Nehovorím, že teraz kvôli tomu JA nebudem mať deti. Lebo aj keby mali neviem ako mali trpieť, túžba ich mať je silnejšia. Ale ten dôvod pre väčšinu tých ľudí nie je to aby zabránili klimatickym katastrofám aké ten, že nechcú aby boli ich deti tým katastrofám vystavené. Nemá to nic so zachraňovánim planéty a uhlíkovou stopou a neviem čím. A z tohoto hľadiska áno, mať deti je sebecké rozhodnutie. Nie v negatívnom slova zmysle. Ale neverím, že niekto si robil dieťa na to aby zvyšoval porodnost. No nie. Robil si ho pre to lebo ho chcel. =Sebecké rozhodnutie
Zamyslat sa nad klimatickymi zmenami a klimatickymi problemami, je podla mna uplne v poriadku. Pretoze, naozaj tu su...klima sa meni, planeta sa otepluje, mame tu extremne zmeny pocasia, burky, hurikany, silny vietor, horucavy, lesne poziare, zemetrasenia. Zem je znecistena plastom, pitnej vody je malo, mame tu obdobie konzumu, kazdy z nas zanecha po sebe nejaku stopu.
Nemyslim si vsak, ze by bolo nejake realne, aby vela ludi, nechcelo mat deti kvoli tymto dovodom. Mat deti je prirodzena potreba a je to tak prirodzene dane, skor viac ludi, mat deti nemoze z roznych dovodov... pre mnohych z nas je mat deti jednoducho zmysel zivota (obrazne povedane).
Autorka, teraz už teda vôbec netuším o čom píšeš. Riešiš tu klimatickú krízu, kvôli ktorej majú nastať v budúcnosti hrôzy. A preto nie deti. Ak som správne pochopila. Pozri si dejiny ľudstva, možno tu niekto dá ten link, len ohľadom vojen a vojnových konfliktov z minulosti sa máme teraz najlepšie. Kedysi ľudia žili v jaskyniach, potom ich upaľovali, vešali na koly, gilotínou stínali hlavy, bola tu inkvizícia, neustále boje a vojny, ja fakt netuším aká doba teda je ten ideál, že kedy by sa už mali húfne rodiť deti. Lebo z minulosti mi neprišla ani jedna, o tom je život, ideál neexistuje ani nikdy nebude. Ale táto myšlienka tu už bola spomenutá pri potovnaní s ľuďmi z jaskyne a dobou ľadovou. Už strácam niť, čo sa to tu vlastne ide riešiť.
@beata_k
Áno, z fotiek mi stačí, ušetrila som tú uhlíkovú stopu na rozdiel od teba 😅. Či chceš potlesk, lebo si bola v Afrike, potľapkanie po pleci? Či pomáhať na diaľku nemôžem? Dúfam, že ty si tam bola v rámci pomoci a nie dovolenky, keď už máš tie silne reči o otepľovaní a tvoja cesta tam mala sakra zmysel a význam, keď si ju tam už merala. 😉
A pod pojmom význam myslím dobročinnosť a nie iba nové fotky na FB a Ig.
@katkami123 No to je tak ubohe ked nevies kudy kam, tak vytiahnes uhlikovu stopu z lietadla. Pekny vecer.
@beata_k
Takze si mi týmto zároveň odpovedala, Dik 😉
Len tu skúsim použiť ten istý meter ako ty príkladom s deťmi : “Keby sme sa všetci z celého sveta išli pozrieť na chudobu do Afriky, (kam podľa teba mám ísť, lebo fotky a tlač nie sú dosť ňu ňu ňu) to by už ohľadom uhlíkovej stopy nebolo vôbec zabedbateľné číslo, stačí, keď si to povie iba milión žien s tým, že každá vezme ešte 2 príbuzných so sebou, to by už bolo 30 miliónov ľudí.” Toľko k enviromentálnym alibistom.
@annm81 Afrika je bohata krajina, Konzska republika sa radi medzi najbohatsiu krajinu sveta, len tie nerasty v Afrike velmi zaujimaju ludi co sa narodili mimo Afriky, kazdy kto ma telefon je tomu narodu dlzný, hlavne vsak telefonne spolocbosti a s elektronikou by im mali pomahat, tam maju ozbrojené skupiny, 60 rokov v kuse vojnu co si my nevieme predstavit, neoplati sa im sadit lebo vedia ze budu musiet utekat, tam su aj teraz ludia pod konarmi spia, lebo nemaju cas stavat, ale len za vojny, kde uz napádaju rozne ozbrojene skupiny aj nemocnice, ale to je podporovane nenazratymi boháčmi, ktori potom nasledne zarabaju na vyrobkoch z tych surovin.
@katkami123 Splietas piate cez deviate. Chytas sa slamky. Ja sa bavim o chudobe a nie o uhlikovej stope. Uz nic nepis, bo trepes.
Mimochidom. Tie veci pre to dieta sa tam asi ako dostali??? 🤦🏼♀️
@beata_k
Nsjskor sa bavíš o enviromentalnom dopade mať deti u nás v EU na krajiny 3. sveta, keď spomeniem tvoje “enviromentálne” lietanie do Afriky, už sa bavíš o chudobe. Tak sa túto diskusiu pokúsim pretaviť na niečo užitočné, nech sa páči : https://adopcianadialku.sk/
Ak máš skúsenosti s inou charitou a organizáciou, ktorá je overená, mozes tu dať zas svoju skúsenosť, ako a cez koho pomáhaš ty. (Beriem, že napr. ateista môže mať problém s tým, že je to cez kresťanskú komunitu) Lebo vidieť na živo to, čo si tu opísala ty, s tebou určite muselo otriasť na toľko, že dúfam, že pomáhaš aj ty, keď už máš na dovolenky v Afrike 😉 a tvoj jediný prínos nie je len písať po fórach aká je tam chudoba, fotiť si černoškov, to vieme mnohí aj bez tvojej info a tých fotiek je všade tiež už dosť.
Neviem koľko to je presne teraz, ale vtedy bol poplatok za stravu + vzdelanie na dieťa asi 17€/mesiac. Viac uprednostňovali jednorázový ročný príspevok (17€ x 12 =204€, kvôli nepravidelným platbám niektorých ľudí a neistote pre to dieťa, napr úmrtie platcu, atď.). Zároveň som bola s dieťaťom v písomnom kontakte, dostala som can listu od neho (cca každých 3 -6 mesiacov, kto má problém s jazykom, je možné požiadať o preloženie, tiež každý rok fotografiu dieťaťa, bolo vidieť ako sa mení časom, kto chce a má prostriedky, môže ho aj letecky navštíviť) ja som komunikovala v angličtine, aj písala svoje listy, všetka komunikácia prebiehala formou e-mailu. Ak má niekto konkrétne požiadavky na to dieťa, (napr. chce už staršie, lebo si nie je istý či bude dotyčný schopný odvádzať najbližších 10r platbu tomu dieťaťu, keď len nastupuje do školy) je možné si všetko vopred odkomunikovať.
Taktiež, keď sa stane nečakaná udalosť a ďalej už dotyčný platbu nemôže odvádzať, tiež nie je problém dať info do predu, oni budú pomaly hľadať dieťaťu iného platcu, aj pre toto sú výhodnejšie jednorazové ročne platby, že majú viac času niekoho nájsť.
@anjelicek26 Ale, "Únia znepokojených vedcov" bila na poplach už pred cca 30-timi rokmi a naša planéta "kašle" stále viac a viac...,k nevážime si klenot vo vesmíre....
@valeria_h Zdravím, citujete z 2. Pet. 3:7: "Nebesia a zem sú zachované pre oheň". Ale, ak si pozriete celý kontext v 5. a 6. verši sa hovorí o zničení za čias Noacha. Avšak vtedy zem ako taká zničená nebola, ale násilná ľudská spoločnosť....Pojmy "nebesia", "zem" a "oheň" majú viac významov....Naopak, Písmo hovorí povzbudzujúce slová v Žalm 37:29 "Spravodliví budú vlastniť zem a budú na nej bývať navždy". Inde Písmo v Kazat. 1:4 hovorí: "Zem stojí naveky". Zem nebude zničená ľuďmi, ale Boh zničí tých, ktorý túto krásnu planétu ničia - odkaz je v Zjav. 11:18 "....a zničiť tých, ktorí ničia zem". Boh odstráni ľudské vlády, ktoré nie sú schopné chrániť zem pred ničením...., ktoré sa deje pred našimi očami dennodenne.
Viete čo, poďme všetci spáchať hromadnú samovraždu. Zem sa zbaví ľudstva, ktoré ju už nebude viac ničiť... Počkať, ale kto sprace tých 8mld. mŕtvol a hĺbkové ropné a plynové vrty, zásobníky s ropou, zemným plynom a inými chemikáliami, atómové elektrárne, zbrane... ? Však to bude hotová ekologická katastrofa!
Žiadny extrém nie je dobrý. Nie je dobré množiť sa bez rozmyslu, ale nie je dobré to celkom vzdať. Keď sa všetci inteligentní a schopní ľudia rozhodnú nemať deti (lebo nechcú byť sebeckí), čomu to pomôže? Nikto nevie, čo sa stane. Možno práve Tvoje dieťa pomôže zmeniť svet. Problémy musíme riešiť a nie pred nimi utekať!
@heleninamama mudruje a vyvysuje sa lahko z pozície človeka, ktorý sa dobre narodil. Nulová empatia, čistý rasizmus. Na vracanie.
Vsetko je to za nedostatok lásky vo svete, lasky cloveka k cloveku, ak neni tej lasky, neni ani laska k prirode.
@dagmarovita nemám pocit, že by doteraz boli ľudia k sebe laskavější a tolerantnejši práveže pozorujem presný opak (s výnimkou sociálnych médií) ale je to možno len moja sociálna bublina
@valeria_h
Nikto z nás si nevyberá, kde sa narodí. Keby sme boli v Afrike, možno už každá z nás má z 10 detí, lebo tak žila naša mama, babka, prababka, žijú tak naše susedy, kamarátky a známe a v podstate nikto z nás iný život nepozná, vyrastali sme v tom a boli k tomu vedení. Preto tam treba čo najviac našich ľudí, ukazat im, že žiť sa dá aj inak. Základ je vzdelanie, základná gramotnosť, ňou sa pomaly mení aj myslenie ľudí. Keby k nám neprišiel Cyril a Metod, dnes by sme tiež možno žili ako v Afrike - mali šamanov, 10 deti každá, pohanstvo, nemali by sme písmo - hlaholiku, ktorú k nám doniesli. Neskôr za náš jazyk, uzákonenie slovenčiny, zas len bojovali jednotlivci, my ako celok ľudí na ničom nenesieme zásluhy, len sme mali šťastie, že sa v našich dejinách našlo niekoľko horlivých a zanietených jedincov, ktorí veľmi chceli a všetko pre to robili. Nebyť ich, nemáme Slovensko, nemáme jazyk, nemáme tu vyspelú kultúru. Ja odobne verím v silu jednotlivcov, tí dokazu meniť svet, nie v silu kolektívov a más ľudí.
@katkami123 keby ich naucis zit inak, kam by si americania, francuzi a anglicania chodili po uran, zlato a nerastne suroviny?
@aaaa1111
Do Dubaja 😀… žartujem.

@beata_k ze proste ako dovod uvadzaju bludy - pre nich a nie pravdive info preco nechcu deti.