icon

Rozhodovanie medzi životom v meste a na dedine

6. jún 2024

Dobry den.
Prosim poradte, zaujimali by ma nazory inych, mozno aj taki, ktori mate osobnu skusenost. Neviem sa totiz rozhodnut co robit.
Byvame v meste na sídlisku, mame este pomerne male deti, ale laka ma to do domu. V nasom meste ale moznosti, kde stavat dom, nie su. Jedine ak kupit stary dom a prerábať ho, čomu velmi naklonena nie som, nehovoriac o tom, ze by si to vyzadovalo asi raz tolko penazi, ako kebyze postavime novostavbu a aj tak by to asi nebolo nikdy úplne podla nasich predstav.
Pozemok na dedine totiz mame, je velmi pekny, na rovine, v okoli su mlade rodiny. Je to cca 10 km do jedneho mesta, 15 do druheho. Manzel ale touto myslienkou nie je moc nadseny, kedze od malicka je zvyknuty na mesto a vidi viac vyhod v tom, ze by sme nemuseli vozit deti do skoly/skolky, ze mame vsetko blizko. Ja som este na materskej, kde budem potom robit, zatial neviem a on robi v meste ale ma moznost aj homeofficu. Je ochotny byvat na dedinu a stavat teda dom, ak by som chcela, len ja zas nechcem ist tvrdo za svojím, ked viem ze on z toho nie je velmi stastny. I ked podla mna, casom by si zvykol a bol by tam rad. Predsa, je to podla mna do mesta pomerne blizko a autom jazdime obaja. Predsa ale, je to zivotna zmena, preto vaham a neviem sa rozhodnut, co spravit. Je tu niekto taky, co sa odstahoval s detmi na dedinu a je spokojny? Dakujek za kazdy nazor.

Strana
z3
nerko
7. jún 2024

Ja som mestsky typ. Byvala by som v dome, ale len v meste. Do prace, do skoly, do mesta to mame pesi cca 15 minut. Obcas ideme na chalupu k nasim na dedinu cez vikend. Je to taka samota, ten klud tam mam velmi rada. No nechcela by som tam byvat na stalo a dochadzat kvoli kazdej malickosti, skole, praci. U Teba vidim vyhodu, ze mas blizko rodicov. By Ti mohli pomoct, kym su deti male a nemozu byt same doma.

belllinka
7. jún 2024

@zzuunnaa ale veď tu porovnávaš úplne neporovnateľné situácie. Keby si ty mala deti v škole v Petržalke, robotu mala v Ružinove a krúžky v LAmači, tak tiež predsa musíš absolvovať tú istú trasu + cestu do BA z dediny.

slniecko5
7. jún 2024

Keď si zariadis veci dobre, bude to fajn aj na dedine, náš život sa tým dosť obohatil, ale chcelo to čas, nemali sme hurá efekt, boli sme spokojní aj v meste. Teraz by som nemenila ani náhodou. Máme už veľké deti, fungujú samostatne a dobre spoje, to je zaklad. Ja nas dedinský obchod práveže mam veľmi rada, výborne pečivo majú a majiteľka drzi dobre ceny, takze závisí, A od susedy mam domáce vajíčka, od ďalšej med, chodíme na samozber jahôd, proste iné pozitívne veci prišli do nášho života a keď chceme mesto, do 10 min som tam.
Plus využívame okolie na časté prechádzky v lese. Aj deti chodia do lesa na bike a užívaj si prírodu.

slniecko5
7. jún 2024

InK sme totálne mestskí ľudia, s mestom v DNa, aj naše deti a to sa nezmení, takže keď sme si to obľúbili my, už asi kazdy😁😁. Mala som veľké obavy, či vôbec,

zzuunnaa
7. jún 2024

@belllinka ale ja som písala dávno v príspevku, že ak máš cely život v meste a na dedinu chodíš iba spat (takze máš deti v škole/škôlke v Petržalke a robotu v Ruzinove ale bývaš v dedine X), tak v takom prípade je blbosť bývať na dedine. Na dedinu sa oplatí ak aspoň čiastočne vieš v tej oblasti aj fungovať, že si jeden nájde prácu niekde v okoli alebo deti tam chodia a pod. Samozrejme, že motat sa po meste a ešte ísť aj na dedinu je 2x tak dlhe.

reanda
7. jún 2024

@belllinka nie su vsetky dediny len pri bratislave 😀

belllinka
7. jún 2024

@reanda Fakt? 🙄Ak si si nevšimla tak so" zzuunnaa" diskutujem o konkrétnej situácii rozvozu detí v BA.

tttbb
7. jún 2024

Pri Bratislave je situacia omnoho jednoduchsia, pretoze 4izbak s parkovanim v Ba novostavba stoji tak 450+ tisic. Dom v satelite kupis od 270, takze tam sa rozhoduje viac podla rozpoctu ako podla vzdialenosti 🙂))

pukina
7. jún 2024

Zila som na dedine v dome, zijem teraz v meste v byte. Vyhovuju mi obidve moznosti, aj ked som tomu domu naklonena trosku viac kvoli sukromiu, moj muz je cely zivot panelakovy, takze som sa prisposobila. Ale co ma v skutku teraz velmi pobavilo, je, ze ludia stahujuci sa z miest do mensich obci su hrozne prekvapeni, aky hluk je na dedine. Najviac ma pobavilo, ked sa raz niekto prisiel na obecny urad stazovat, ze pustaju pocas obeda dedinsky rozhlas alebo ze biju zvony na kostole velmi hlasno. 😀 Takze ta chcem upozornit, ze v meste v byte sice mozes mat blbych susedov, ale na dedine nie je problem ze ti niekto v blizkom dvore bude hucat v nedelu rano s cirkularkou.🙂 A ano, musis sa zmierit s tym, ze okolo domu je hrozne vela prace. Ale da sa to aj s nesikovnym manzelom, dnes si uz zakupis hocaku sluzbu.🙂

kacena2022
7. jún 2024

My bývame v dedine 8 km od mesta,ale nie je dedina ako dedina.V niektorých ozaj nič neni,do takej by som neišla bývať.Nasa má do 5tisic obyvateľov,je tu škôlka od nás 800metrov,funguje od 6h do 16,30h,škola je hneď oproti nášho domu 9 ročníkov od 6,30h do 17h. Máme tu kostol,poštu,lekáreň,detsku doktorku,pre dospelákov doktora,zubárku,veterinára,5 obchodov s potravinami,čínske obchody,krčmy,reštaurácie,kvetinárstva,pohrebné služby,hasičov,políciu,zberný dvor,cintorin,veľa firiem takže aj roboty je dosť kto chce nemusí cestovať do mesta.Kruzky deťom v rámci školy aj v rámci dediny.Futbalove ihrisko,pumptrack dráhu,dá sa kam ísť do prírody les jazerá sú blízko,cyklotrasa.Spoje autobus chodí každých 20 minút.Pracu mám 200metrov od domu.Vsetko obeham peši.Raz za týždeň idem do mesta nakúpiť do Lidla.Inac všetko máme v dedine,nič nám nechýba.Je veľa dedín kde to žije.Ja by som nemenila.Byvala som aj v byte no nevydržala som to dlho.V dome máme kľud ticho,máme veľkú záhradu,dvor trampolínu bazén pre deti,môžme si grilovať a variť guláš na dvore.Podla mňa dom má veľa výhod.

Strana
z3