Rozhodovanie medzi životom v meste a na dedine
Dobry den.
Prosim poradte, zaujimali by ma nazory inych, mozno aj taki, ktori mate osobnu skusenost. Neviem sa totiz rozhodnut co robit.
Byvame v meste na sídlisku, mame este pomerne male deti, ale laka ma to do domu. V nasom meste ale moznosti, kde stavat dom, nie su. Jedine ak kupit stary dom a prerábať ho, čomu velmi naklonena nie som, nehovoriac o tom, ze by si to vyzadovalo asi raz tolko penazi, ako kebyze postavime novostavbu a aj tak by to asi nebolo nikdy úplne podla nasich predstav.
Pozemok na dedine totiz mame, je velmi pekny, na rovine, v okoli su mlade rodiny. Je to cca 10 km do jedneho mesta, 15 do druheho. Manzel ale touto myslienkou nie je moc nadseny, kedze od malicka je zvyknuty na mesto a vidi viac vyhod v tom, ze by sme nemuseli vozit deti do skoly/skolky, ze mame vsetko blizko. Ja som este na materskej, kde budem potom robit, zatial neviem a on robi v meste ale ma moznost aj homeofficu. Je ochotny byvat na dedinu a stavat teda dom, ak by som chcela, len ja zas nechcem ist tvrdo za svojím, ked viem ze on z toho nie je velmi stastny. I ked podla mna, casom by si zvykol a bol by tam rad. Predsa, je to podla mna do mesta pomerne blizko a autom jazdime obaja. Predsa ale, je to zivotna zmena, preto vaham a neviem sa rozhodnut, co spravit. Je tu niekto taky, co sa odstahoval s detmi na dedinu a je spokojny? Dakujek za kazdy nazor.
Cca pred rokom sme sa prestahovali z dediny, z domu pod lesom, do bytu do BA s tym, ze si vyskusame, ako sa tu zije. Jedine, co lutujem je, ze sme to neurobili skor, ze tu dcera nevyrastala a nevyuzivala vsetky tie moznosti.
Nesla by som koli detom - a hlavne ak by mali skoly v meste, nejedna sa tu len o to, zeby museli dochadzat, ale nakoniec by nemali ani kamaratov - na dedine, lebo tam nikoho nepoznaju a nespoznaju (pokial teda tam nemate uz nejake zazemie, alebo nie ste prudko extrovertni), konicky tiez tazko, lebo na dedine je zvycajne malo moznosti a raz ked budes chodit do roboty tak sklbit vyvazanie do skol a na konicky moze byt vcelku problem. Potom ked su v takom tom veku od tych 12-13r, ze sa decka spontanne dohodnu a idu do kina, na zmrzku, na pizzu tak to tiez bude komplikovane. A potom tu je vela mamiciek co hladaju kamaratov pre deti, dieta nikam nechodi, s nikym sa nekamarati, nema od koho pytat domace ulohy🤔🫣
Alebo pokial ste dobre zarabajuci, nevidim problem v tom byvat v byte a nechat si postavit dom firmou a chodit tam na vikendy ako na "chatu" a postupne to zariadovat. Mozno raz sa tam prirodzene presuniete, alebo vam to bude vyhovovat takto. Ja sa na vsetky nehnutelnosti pozeram aj z investicneho hladiska, kedze cena byvania rastie a stale bude len rast, takze akakolvek nehnutelnost ked sluzi (prenajom alebo vlastnu potrebu) je skvela. Ale musite si obaja urcit smer co je pre vas podstatne a ako asi tak ma vyzerat vas zivot.
@h2 ale ja hovorim ze aj tak by som zila v poho v byte. Mne dom nech je kdekolvek nic nehovori
my staviame dom na dedine, ale je to asi 8 km, po rovine, a keď sa veľmi chce, tak do práce prídem za rovnaký čas, ako z bytu, kde bývame teraz. snáď to neoľutujem v zime :D
Vyrastala som na dedine, netvrdim, ze sa mi tam zilo zle, len som bola limitovana dochadzanim takmer vsade. Po VS som ostala v meste. Byvame v byte, v kludnej lokalite, so skvelymi susedmi. Manzel chcel dom, aj sme kupili pozemok, aj ho predali, lebo sme to prehodnotili. Namiesto toho sme kupili chatu, len nedavno, tak snad takto budeme spokojni. Zalezi na prioritach a pre nas je vyhoda blizkost skoly/skolky, kruzkov a rovnako ako my, aj deti tu maju vela kamaratov.
vyrastala som na dedine cca 25 km od mesta, neskôr som sa presťahovala do bytu do menšieho mesta, tam som neskôr mala aj dcéru a bývali sme tam cca do jej 5 rokov, a teraz bývam zase na dedine cca 10 km od krajského mesta.. z mojej skúsenosti píšem, že pre deti je oveľa lepšie prežiť detstvo na dedine v mnohých ohľadoch.. čo sa týka krúžkov, tak v rámci školy je aj súkromná umelecká škola, kde v rámci družiny chodí na klavír.. ponuka krúžkov je myslím si že pre tretiačku úplne postačujúca.. a keby aj chcela ísť do mesta na niečo iné, tak sme stále relatívne blízko, buď ju vieme odviesť alebo od piatej triedy úplne v pohode aj sama autobusom.. vy by ste to mali zrejme obdobne..
čo sa týka však mňa, mne vyhovoval aj život v meste, ako píšeš všetko bolo blízko, žiadna práca okolo domu/záhrady, a teda viac času pre rodinu/prácu/seba.. avšak dcéra to po nasťahovaní do domu sama zhodnotila, že sme si lepšie miesto na život vybrať nemohli, takže viem že sme sa rozhodli správne 🙂 má tu slobodu akú by v meste nemohla mať, všetok čas trávi vonku s kamarátmi, žiadne mobily, tv... a čo sa týka mňa, tak napriek práci/starostiam navyše trávime oveľa viac času vonku, grilujeme, máme pohodu na terase.. a do mesta je predsa tých 10 km fakt nič..
Nesla by som na dedinu, citila by som sa odrezana od sveta. A neurobila by som to ani detom.
závisí čo od života chceš a čo hľadáš a potrebuješ. Cely život som žila v byte, v malom mestečku. Bolo tam všetko ale napríklad má strednú či na hudobnú som musela autobusom. A snivala som o to , že budem žiť v obrovskom meste. Nakoniec som skončila v tom najväčším na svk 😀 Na čas kedy som bola slobodná to bolo super, von s kamosmi, drinky, reštaurácie atd. Potom má manžel (vtedy ešte snúbenec) prehovoril na dom, že on chce garáž atd atd. Odsťahovali sme sa má total dedinu (cca 600 ľudí), cca 40 minút od Ba. Ostala som na materskej. Nevýhody za mna: stále musím kdesi autom, kočiarom len do miestnych potravin a na ihrisko, okolo domu je dosť prace, je väčší ako byt plus máš záhradu. Výhody: klud, ticho, zahrada (pre decká je to podľa mna plus), súkromie domu. Zo začiatku som dosť ľutovala, že som tu sama atd, ale keď mala kúsok podrástla tak je to super podľa mna. Keď chceme “vzruso” vezmem ju do autá a ideme kde chceme, je naučená cestovať, zvláda mi aj dlhšie trasy. Včera sme boli napr v Ba, presli sa, ju to aj baví, lebo vidí niečo nové, kamoska nás vzala na ihrisko, že jej mala ho má rada. Pre mna bolo ihrisko malé, kopa deti, stále len dávaš pozor na to svoje aby nevbehlo napr pod hojdacku, čakáš na preliezky atd čo sa Ti na dedinských ikriskach nestáva 😀 Poobede keď sme už boli na záhrade a mala mi behala bosá a nahanala sa so psom a loptičkou, oberala si maliny z kríka som si vravela, že sme lepšie nemohli spraviť. Uvidíme aké to bude keď podrastie ale zatiaľ mi to vyhovuje, že sa vieme “skryť” do pokoja a keď chceme vzruso, tak za ním vybehneme do mesta 🙂
poznám aj taký par ktorý najprv 10 rokov v byte v menšom meste, potom 15 rokov v krásnom dome v neďalekej dedine a teraz zasa naspäť v tom meste v krásnom byte , deti odišli muž povedal , že nebude len kosiť cely život, že chce ísť po robte napr. na bicykel
Poznam par, ktory sa z centra mesta odstahovali na dedinu lebo to zena velmi chcela, chlap sa prisposobil. Chlap si doteraz nezvykol, pretoze musi robit zene aj synovi taxikara a vsetkych kamosov mal v meste. Prestal chodit na hokej, nemoze si vypit s kamosmi lebo musi odsoferovat domov. Nehovoriac o tom, ze absolutne nie je zrucny co sa tyka okolo domu a je z toho dost frustrovany. Toto si naozaj musite vy dvaja zvazit plusy minusy a hlavne musite to obaja chciet.
Nikdy viac by som nešla bývať do panelaku. Presťahovali sme sa do domu a sme veľmi spokojný. 1 km od mesta kde mame všetko.
Ja jedine dom v meste . Moje deti majú skoro každý deň krúžok , mladšej dcere väčšinou začínajú až po 17:00 , je to o nervy aj keď to mame 5 minút peši od domu a ešte keby som ju mala voziť z 10 km vzdialenej dediny , tak cely deň vozim len ju . My sme s mužom v tomto za jedno , kým nie sme na dôchodku , bývanie mimo mesta pre nás neexistuje .
my máme pozemok 2700m2 to sa človek zabaví, kým ho skosí. 🙂 Ale menší pozemok skosíš za hodinku. 🙂 Ako som písala, ja by dieťa z domu a v paneláku by som nevydržala. A manžel tiež vraví, že by do paneláku už nešiel. A ešte si rozmyslite, aká je to dedina. Ak chovajú sliepky, husy, kačky, svine, kravy, psov, či by vám to nevadilo. Lebo dedina je aj o tom. 🙂 ( mne to nevadí, patrí to k dedine, aj keď teraz svione už skoro nikto nechová).
10km od mesta nie je ziadny problem, za predpokladu, ze ste obaja vodici a mate dve auta...ja byvam podobne a nemenila by som, ale ked prisla situacia, ze mi ostalo auto v servise tri tyzdne, tak to bolo kus o inom a teda aj som ponadavala...treba ale povedat, ze som cely zivot byvala v dome na pokoji, po výške som mala 6 rocnu skusenost byvania v meste a byte (to co pisu vyssie, chcela som byt v centre diania po zivote v obmedzeni lokalitou), ale dedinu ked mas v krvi, tak vsetko v meste ide na nervy...ťažko povedať, dohodnúť sa musíte vy.
Na definu jedine v tom prípade, že tam bude aspoň ZŠ prvý a druhý stupeň, normálne potraviny, pošta, normálne spoje atď.
Ináč by som určite nechcela robiť taxík deťom.
Takže za mňa jefine, aj tam aj niečo je. Nie len krčma a bufet.
zalezi, aky mate zivotny styl.. ked ste aktivni ludia, co stale niekam chodia, tak isto lepsie v meste, kde mate 'vsetko poruke' (aj ked, ako sa to vezme, ze poruke, aj v meste, hlavne vacsom, treba cestovat mestskou dopravou, ci presuvat sa autom, pochybujem, ze v ramci blavy napr. sa chodi vsade kusok peso 🙂) .. ak mate radi klud, sukromie a radsej travite cas doma, tak isto dom a dedina, alebo mensie mestecko..
ja by som v ziadnom meste v byte nebyvala, ani keby to bolo zadarmo.. milujem klud a najradsej som doma, nechyba mi nikam chodit a moje deti to maju podobne.. takze nam dom maximalne vyhovuje.. este by som prijala vacsiu samotu, ako na klasickej zastavanej ulici 😀 .. a teda byvame v malom mestecku, skor je to dedina, ale co ja potrebujem, to tu vsetko 'poruke' mam, su tu obchody, posta, aj pobocky niektorych bank, zdravotne stredisko, skolky, skoly.. takze zalezi aj aka dedina, su aj vybavenejsie dediny, aj ked teda vy pozemok mate, tak vies, aka je to dedina a co tam je a nie je, za cim vsetkym by bolo treba cestovat
My mame byt v meste a pred siedmimi rokmi sme kúpili starší doma sami sme si ho rekonštruovali takže nas na dedine vyšiel oveľa lacnejšie ako by sme dali za nový dom a život na dedine je super ak ti nevadila kohúty sliepky brechajuce psi a že cez víkend všetci kosia pília proste makajú vonku na záhradách máš všetko ďalej budeš určite potrebovať auto ale dá sa všetko zvládnuť
30 rokov som býval v meste s 10 000 obyvateľmi, druhý rok bývam v dedine s 800 obyvateľmi. A jediné, čo ľutujem, že sme na dedinu nešli skôr!
Ale! Nie je to pre každého. My so ženou sme aj do voza aj do koča. Vieme sa prispôsobiť, viem chodiť v ancugu, aj v monterkach, viem vystupovať ako luxusny týpek a viem kydať hnoj. Nerobí mi problém. Manželka to isté. Ona vyzerá dobre v šatách aj v džuravých teplakoch, keď na zahradke pleje burinu.
Pokiaľ to nechcete obidvaja, jeden z vás bude trpieť. My sme v meste šťastní neboli, ale odhodlali sme sa k zmene a okrem toho, že sme brutálne zarobili na predaji domu (115 tisíc čistý zisk), sme teraz neuveriteľne šťastní. Na dedine, kde sa deti spolu vedia hrať, dávať na seba pozor, máme tu 5 krát väčší pozemok. V meste sme bývali tiež v dome. Všetko je tu ďaleko, ale život je pomalší. Ne jak keď som si v meste zmyslel, že chcem čipsy, tak som šiel do lidlu, ktory som mal sto metrov. Tu mám lidl 16km v polsku, alebo 30km v okresnom meste. A vobec mi to nevadi.
Pestujeme si na záhradke, chceme postupne aj sliepky, možno zajace, takže uvidíme, ako sa nám podarí to všetko pripraviť.
Okrem toho mi vyhovuje, že tu ľudia neriešia, že dakomu hučí kosačka, alebo čerpadlo, alebo že sa dakomu dymí z komína.
Inak v našej dedine nemáme poštu, máme tu jedne predražené potraviny, večierku, krčmu, kostol, ihrisko detské aj športové, školu 1-4, školku. Čo viac nám treba? Nič... Všetko si už aj tak objednávame z netu
Nemusite byt nutne taxikari. Zalezi na tom, ci ma dedina skolu, skolku. Niekedy maju deti skolu blizsie na dedine ako v meste ked dochadzaju cez cele mesto napriklad, nie kazdy je spokojny so spadovou skolou.
Tiez ak robis napr.na tom kraji mesta odkial ides z dediny, mozes ist kratsie, ako ked sa posuvas denne v zapche cez mesto.
Kamoska hladali taku dedinu, kde je pošta, obchodu, dokonca par firiem, skola az po 9.rocnik, skolka, dokonca pobocky ZUŠ su vo vedlajsej dedine. Takze netaxikarci, naopak, deti sa busom dopravia v ramci dediny alebo do susednej.
Musite si zvazit za a proti.
Cele detstvo som prezila na sidlisku, boli sme stale vonku, hrali sme sa...ale teraz si to pre moje deti predstavit neviem, mnoho veci sa zmenilo a aj ked som roky byvala v byte, uz by som sa nikdy do bytu vratit nechcela. Tych vyhod mame v dome tolko, ze by som mohla pisat donekonecna...
Ano, aj vyssie naklady a zlepsovacky, nejake si vzdy vymyslime.
@thirstymonk inak kamoska vravela ze u nich v dedine je Jednota otvorena aj v nedelu a u jej mamy na sidlisku v meste je v nedelu zatvorena.
My sme sa z Bratislavy sťahovali na dedinu v TT kraji, keď mali synovia 3.5 roka. Máme tu kompletnú občiansku vybavenosť, k pediatričke ich doteraz vodíme do BA a to už budú mať 17. Ja by som nemenila, milujem záhradu, voľnosť byť na dvore dokedy chcem, v lete bazén, nazaváraná plná špajza. Obaja s mužom dochadzame do práce v BA, deti sú stredoškoláci v TT. Milujem to tu a nemenila by som. A to sme obaja vyrastali v bytoch...
@belllinka ono veľmi závisí o akom meste sa bavíme. Ak niekto býva v okresnom meste, kde je 20-25k obyvateľov tak je možné, že má všetko “po ruke”, ale čo mám kolegov s deťmi v Ba tak aj tak väčšina býva v jednej časti, deti chodia do školy do iného časti a práca je tiež inde, takze síce sú “v meste” na ceste 35-40 minút ale za ten čas ja prejdem aj domov. A luxus prace, byvania aj školy/škôlky na pešiu dostupnosť v Ba ma podľa mna tak pár desiatok ľudí. Samozrejme, ak niekto ma komplet život v meste (práca, koníčky, školy, atd) a chodí na dedinu len spat tak to zmysel nemá. Nás napríklad aj keď mame voľno do mesta netaha, nákupné centra nenastevujeme moc a keď sa ideme prejst do mesta, vyberáme si radšej menšie okresné mesta. Samozrejme, všetko sa môže zmeniť. Ale podľa mna malé deti patria skôr do domu a na dedinu a práve na dochodok (alebo keď deti odrastu) by som išla do mesta a bytu, že nemusíš otrocit okolo domu keď už aj síl ubúda 🤷🏽♀️
@zzuunnaa par desiatok ludi? Ved do skolky a skoly ss drviva vacsina hlasi do spadovej, co ma na peso od domu. V inej mestskej casti ani nema sancu. Ked to ma niekto 40 km, tak sa musi dostat najprv k mestu, plus potom cas co sa presuva v meste. Ci ti mimomestsky vzdy pracuju uplne na kraji mesta a rovno na ten smer z ktoreho dochadzaju? Oni sa nepresuvaju cez mesto dalsiu pol hodinu?
@belllinka myslela som komplet, že máš aj prácu, aj bývanie aj škôlku/školu na pešiu dostupnosť, že nepotrebuješ vôbec auto. Lebo aj keď máš škôlku pri bydlisku a prácu v inej časti BA tak tiež musíš riešiť dopravnú situáciu a pár desiatok minút to trvá dostať sa z bodu A do bodu B. Mne trvá presne 45 minút od domu do Ruzinova do prace (teda trvalo, teraz som doma), keď boli prázdniny, leto tak aj 30- 35 minút. A mnoho mojich známych nechceli dávať deti do spádovej školy, nevyhovovala im, šéf napríklad každé rano z Vrakune vozi deti do Petržalky a potom zase smer Ruzinov práca a poobede opäť tento okruh. A to nehovorím o tom, že mali rôzne krúžky aj v Lamači atd, takze hoc kedy odchádzal uz o 14tej s tým, že musí vybaviť tieto “kolecka”. Ideálne to nie je ani tak, ani tak. Každému vyhovuje niečo iné, ale stále si myslím, že tie presuny su plus / mínus podobne, akurát ja spravím za rovnaký čas viac km, čo sa samozrejme odráža na cene dopravy. Rovnako, ak sa nechceš hýbať (napríklad ako mama s malým dieťaťom) v okruhu svojho domu, tak sa musíš buď presunúť autom alebo MHD čo tiež trvá čas, tak ako mne keď kdesi ideme 🤷🏽♀️ Ak niekto rad býva v byte, nepotrebuje záhradu a nevadí mu ruch mesta, tak bude bývať tam. No ak niekto chce súkromie, záhradu, a nerád trávi čas v meste, tak to cestovanie vychadza plus mínus rovnako, len psychologicky je iné ísť 40 minút 40 km ako 40 minút 15 km v zápche 🤷🏽♀️
Ja som vyrastla v dome 20 km od krajskeho meata, muz v dome takmer v centre toho mesta, isli sme spolu docasne byvat do maleho bytu v meste. Potom sme postavili dom v mojej dedine. Obavala som sa, ako bude muz znasat to dochadzanie do prace kazdy den (autom), co nikdy nikde nedochadzal daleko a je s tym uplne v pohode.
V starších diskusiách nájdeš moje príspevky, kde som sa jednoznačne vyjadrovala za zivot na dedine. Najväčšíe pozitívum hodnotím - zivot deti na dedine - volne sa pohybovali od 1.rocnika ZS po dedine s kamošmi, dom a záhrada. Príchodom puberty a prestupom na strednú školu by nám jednoznačne a hlavne deťom vyhovoval zivot v meste. Aj plánujeme kúpiť byt, dom na dedine nechať a keď deti vyletia, tak sa rozhodneme už iba podľa vlastných potrieb. Každá jedna varianta ma plusy aj mínusy. V rôznych životných etapách sa nám menia požiadavky. V tomto sa úplne poradit neda, pretože každá rodina funguje rozdielne. Pred pár rokmi by som neverila, že niečo takéto o pár rokov napíšem😉

@tttbb presne takto nejak aj ja zmyslam :D