icon

Rozpadnutie rodiny po rozvode rodičov

4. nov 2025

Ste tu dospele zeny- ste tu take, ze sa vasi rodicia rozviedli vo vyssom veku? Ako ste to zvladli, ako dlho trvalo kym sa situacia utriasla a vy ste mohli normalne zit?
Prezivam najhorsie obdobie svojho zivota. Otcovi na stare kolena siblo, nasiel si o generaciu mladsiu milenku. Vlastne ona si vypocitavo nasla a zbalila jeho, ale na tom asi nezalezi. Rychly rozvod. Cely zivot sa nam otocil naopak. Otec velky frajer, lebo ma 40 rocnu, kompletne odstrihol celu rodinu. Mama v depresiach, v placi, v sebalutosti, nerobi nic ine len spomina a place a obavam sa, ze zacala aj popijat. Mala som uzasnu krasnu prikladnu rodinu a mam s prepacenim hovno. Moje deti placu a nevedia pochopit, preco uz ich dedo nikam nechce vziat, preco s nimi nechce ist bicyklovat a preco s nimi nechce hrat clovece a preco babka nechce, aby tam prespali a urobila by im na veceru palacinky. Otec moje deti odstrihol, lebo ma deti tej zeny. Mama sa utapa v sebalutosti a nema energiu a chut na moje deti. Od muza pocujem kazdy den nejaku vycitku, co to mam za rodinu, za rodicov. Svokrovcom sa hanbim volat, pretoze tiez by to bolo o vycitkach na mojich rodicov. Mam dojem, ze vsetci priatelia a znami, co o nasej rodinnej situacii vedia si klopu po cele a sme za cudakov. Rano sa budim s velkou tazobou a neviem sa nadychnut. Neviem takto zit. Otec sa stal zo dna na den cudzim clovekom, mama je duchom nepritomna a neviem, co s nou dalej bude.boli to uzasni rodicia, vo vsetkom prikladni a kazdy mi ich zavidel.

Strana
z3
sickaba
4. nov 2025

a vraj kríza stredného veku prichádza okolo štyridsiatky. no hold, k niekomu sa zrejme dostaví oveľa neskôr, asi je to individuálne. mne sa to síce nestalo, ale nie je to vôbec rarita takéto správanie starších chlapov. zavoňalo mu mladé mäsko, zrejme je aj dosť naivný, keďže si myslí, že je s ním z lásky. ale teda čo ma udivuje najviac, je to, že už viac nechce tráviť čas so svojimi vnúčatami, to je teda veľmi smutné a pre mňa celkom nepochopiteľné.

pribinak
4. nov 2025

Aké sú staré tvoje deti? Normálne im vysvetlit že dedko a babka sa rozviedli. Teraz majú veľa problémov a preto sa chvíľu nebudú stretávať, prespávať a ani bicyklovať
Deti nie sú hlúpe. Pochopia, že dospeli majú problemy.
Majú ešte druhych starých rodičov, tak môže tam byt viac priestoru pre nich

Možno mali otec a mama take problemy o ktorých si Ty ani netušila, možno to vôbec nebolo take ideálne ako si myslíš

anonym_6bb115
4. nov 2025

Moji rodicia sa rozviedli po 32 rokoch, ale dalo sa to cakat. Bola som davno prec z domu dalej od nich, tak ma to nezasiahlo, hoci mrzelo ma, ze nechal mamu so sestrou v starsom dome plnom problemov. Otec sa vzdy prisposobil novej zene, bolo ich viac a boli to rovesnicky, vzdy zil ich zivot. Nasli sme si k sebe cestu az nedavno, ked mama zomrela, ja sa nehnevam na neho, bol a je to jeho zivot a uz ma svoj vek. No ked si stazuje, ze vnuci ho nepoznaju, tak bohuzial...

puertorico
4. nov 2025

keď bude mať niekto blbé reči tak im povieš , že ICH do toho nič nie je a je to vec tvojich rodičov a nech sa každý láskavo stará o seba a o svoje vzťahy .
ty sa hanbiť nemusíš . toto spravil tvoj otec, a nie ty . mame treba nájsť psychológa a priviesť ju na iné myšlienky , skúsiť začať nejakým kurzom, alebo niečím čo ju "zabaví" . deti časom pochopia . nemusia plakať zato že ich dedo niekam nevezme. tak ich vezmite vy ako rodičia . palacinky si tiež môžete vy spraviť spolu , alebo pozvite babku k vám, nech ide prespať a spraví palacinky ona.

anonym_e6ee97
4. nov 2025

je to veľmi jednoduché - nemal sex a našiel ho u mladšej, takže až také príkladné manželstvo to nebolo a že nechce vnúčatá to môže byť len prechodné obdobie, nasýti sa a spomenie si na rodinu, len trpezlivosť
svokrovcom nič vysvetľovať nemusíš ani nikomu inému, mamku pošli k psychológovi, aby jej pomohol to spracovať, je to pre ňu príležitosť robiť to čo ju v živote ozaj baví a nebude ju nikto brzdiť, nie je to koniec sveta, len nová cesta, keď to pochopí bude sa cítiť lepšie

autor
4. nov 2025
@pribinak

Aké sú staré tvoje deti? Normálne im vysvetlit že dedko a babka sa rozviedli. Teraz majú veľa problémov a preto sa chvíľu nebudú stretávať, prespávať a ani bicyklovať
Deti nie sú hlúpe. Pochopia, že dospeli majú problemy.
Majú ešte druhych starých rodičov, tak môže tam byt viac priestoru pre nich

Možno mali otec a mama take problemy o ktorých si Ty ani netušila, možno to vôbec nebolo take ideálne ako si myslíš

@pribinak chlapci su skolkari, nerozumeju, co je rozvod. Svokrovci byvaju skoro 1000 km daleko, logisticky nie je mozne zabezpecit caste stretavanie. Nerobim si iluzie, viem, ze 40 rocne manzelstvo nemusi byt idealne, ale v takom veku by to chcelo rozist sa so ctou a slusne po tolkych spolocnych rokoch. Nie su ani prvi ani posledni, co sa vo vyssom veku rozviedli, ale da sa to urobit aj inak a hlavne netvarit sa, akoby cela rodina zrazu neexistovala

viestta
4. nov 2025

@anonym_autor nepochopim ako ti moze muz vycitat to co spravil otec? Ty mas na tom aku "zasluhu"? Mame bud oporou, na reci okolia sa pekne a velmi zvysoka vykasli a muzovi vysvetli, ze ty si si rodicov nevyberala a ani nie si zodpovedna za to aki su.

pribinak
4. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak chlapci su skolkari, nerozumeju, co je rozvod. Svokrovci byvaju skoro 1000 km daleko, logisticky nie je mozne zabezpecit caste stretavanie. Nerobim si iluzie, viem, ze 40 rocne manzelstvo nemusi byt idealne, ale v takom veku by to chcelo rozist sa so ctou a slusne po tolkych spolocnych rokoch. Nie su ani prvi ani posledni, co sa vo vyssom veku rozviedli, ale da sa to urobit aj inak a hlavne netvarit sa, akoby cela rodina zrazu neexistovala

@anonym_autor rozvod sa dá vysvetlit aj škôlkárom, babka a dedko už spolu nebývajú, rozhodli sa že každý bude mat vlastný domček

Sú to škôlkari, som si myslela že väčšie decka, ale takéto maličké deti rýchlo zabúdajú a nájdu si iné veci vo svojim živote

To že sa dá rozísť zo cťou, už musíš prebrať s otcom a matkou, so mnou je to zbytočne

lucka_ke
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor ak si na FB nájdi si profil Nevyléčitelná optimistka, píše to žena, od ktorej nedávno odišiel muž a nechal ju s 3 deťmi ona to pekne analyzuje a píše jej tam nespočet ďalších žien s rovnakým osudom, skús to dať prečítať mamke

autor
4. nov 2025
@puertorico

keď bude mať niekto blbé reči tak im povieš , že ICH do toho nič nie je a je to vec tvojich rodičov a nech sa každý láskavo stará o seba a o svoje vzťahy .
ty sa hanbiť nemusíš . toto spravil tvoj otec, a nie ty . mame treba nájsť psychológa a priviesť ju na iné myšlienky , skúsiť začať nejakým kurzom, alebo niečím čo ju "zabaví" . deti časom pochopia . nemusia plakať zato že ich dedo niekam nevezme. tak ich vezmite vy ako rodičia . palacinky si tiež môžete vy spraviť spolu , alebo pozvite babku k vám, nech ide prespať a spraví palacinky ona.

@puertorico mama psychologa odmieta, odmieta vsetko a vsetkych. Nejde o vylety a palacinky, mame s muzom dostatok priestoru, aby sme sa synom venovali. Boli na mojich rodicov zvyknuti, od babatiek s nimi travili vela casu, pretoze chceli. Otec sa po 2 dcerach vo svojich vnukoch videl, nedal na nich dopustit. O to viac je pre mna zarazajuce, ze ich dokazal len tak odstrihnut.

anonym_e0f68d
4. nov 2025
@anonym_autor

@puertorico mama psychologa odmieta, odmieta vsetko a vsetkych. Nejde o vylety a palacinky, mame s muzom dostatok priestoru, aby sme sa synom venovali. Boli na mojich rodicov zvyknuti, od babatiek s nimi travili vela casu, pretoze chceli. Otec sa po 2 dcerach vo svojich vnukoch videl, nedal na nich dopustit. O to viac je pre mna zarazajuce, ze ich dokazal len tak odstrihnut.

@anonym_autor Tak je to smutne. Ale stale to je len rozchod starych rodicov, nie rodicov. Kolko detí zaziva rozpad tej zakladnej priamej rodiny. Chapem ze aj takto je to tazke, ale stale je horsie zazivat priamo rozvod vlastnych rodicov, ked sa vlastny otec odtrhne od vlastnych detí a že to nie je vobec nic vynimocne. Takze to ze babka s dedkom uz nie su par ...no co ine, len ti prijat a nastavit si nejaky system v rodine. Aby deti aspon trocha mali aj babku aj dedka.

anonym_aa8232
4. nov 2025

Nič mu nevyčítaj, je to jeho život, môže si žiť svoj život ako on chce. Je jedno, koľko rokov má jeho nová partnerka, hlavne nech je šťastný. Ty autorka určite nemáš celý kontext, pretože si nikdy nemohla vidieť do vzťahu tvojho otca a matky. Možno mali problémy vo vzťahu a za to tvoju matku vymenil za inú ženu. Nemusí byť všetko pravda čo ti tvoja matka nakecala, možno sa len z neho snaží urobiť toho najhoršieho nech ju každý ľutuje. Nevieš, tak nesúď a skús byť chápavá. Rešpektuj jeho i jeho novú partnerku, inak skoncuje tvoj otec aj s tebou.

anonym_1f982f
4. nov 2025

@anonym_autor ale no tak, nerozbil rodinu, keď si mala 4 roky, nemusela si s kufrikom medzi rodičmi chodiť, na nového ocka a macochu zvykať, tak len toľko nelamentuj. Sú to dospelí ľudia a každý má právo sa rozhodnúť ako chce. Treba akceptovať situáciu. Rodičia ste vy, tak sa starajte o deti a keď babka a dedkom nemajú záujem, treba rešpektovať, je veľa takých rodín. Primárne ste rodičia by, ste zdravý, v poriadku, tvoríte rodinu a starí rodičia sú len bonus, tak sa toho držte. Zase takú horí to rozhodne nie je ako to vnímaš práve teraz. Hlavu hore, mala si úplnú rodinu ako dieťa, veď to nemá polovica detí, tak čo sa sťažuješ.

anonym_1f982f
4. nov 2025
@anonym_1f982f

@anonym_autor ale no tak, nerozbil rodinu, keď si mala 4 roky, nemusela si s kufrikom medzi rodičmi chodiť, na nového ocka a macochu zvykať, tak len toľko nelamentuj. Sú to dospelí ľudia a každý má právo sa rozhodnúť ako chce. Treba akceptovať situáciu. Rodičia ste vy, tak sa starajte o deti a keď babka a dedkom nemajú záujem, treba rešpektovať, je veľa takých rodín. Primárne ste rodičia by, ste zdravý, v poriadku, tvoríte rodinu a starí rodičia sú len bonus, tak sa toho držte. Zase takú horí to rozhodne nie je ako to vnímaš práve teraz. Hlavu hore, mala si úplnú rodinu ako dieťa, veď to nemá polovica detí, tak čo sa sťažuješ.

@anonym_1f982f oprava, horor som chcela napísať a nie horí

nyusika
4. nov 2025

@anonym_autor ak je otoi realne tak:

1. venuj sa svojej rodine.
2. mame povedat, ze pokial sa neda dokopy - stane sa z nej opusrena alkoholicka.
3. otca neriesit - jeho snola, ze o vas pride, ma pravo na svoj novy zivot
4. nevidela si do vztahu svojich riodicov, ich vztah si si mozno len zidealizovala

moji rodicia sa rozviedli, ked som mala ored tridsiatkou, ich rozhodnutie, respektovali sme to vsetci.
horsie to znasal otec, ale nas do svpjich sra.iek netahal.

matkahelka
4. nov 2025

@anonym_autor na otca by som sa zvysoka vytoto a nekontaktovala by som ho ani ho neprosila o stretavanie sa s tvojimi detmi. na mamu dajte pozor, ak mate moznost, nastahujte ju k sebe, aby ste ju mali pod dohladom, kym sa pozbiera. minuly tyzden som pocuvala podcast, ako sa zeny po rozvodoch prave vo vyssom veku uchylia k alkoholu. na to pozor, aby ste nemuseli riesit este dalsi problem. otca nechaj, nech si zije svoj sen, ver, ze to dlho trvat nebude. taketo vztahy maju velmi kratku expiraciu. otca v jeho veku realita s 2 malymi cudzimi detmi velmi rychlo prefacka a aj pre tu milenku je otec len prestupnou stanicou, kym si najde nieco lepsie a v tomto pripade hlavne mladsie. moja sefka sa rozvadzala s identickym scenarom. jej ex-manzelovi vydrzala ta hra na novu rodinku a nahradneho otecka ani nie rok. uz mu potom boli dobre aj jeho dospele deti, aj vnuk.

pribinak
4. nov 2025
@matkahelka

@anonym_autor na otca by som sa zvysoka vytoto a nekontaktovala by som ho ani ho neprosila o stretavanie sa s tvojimi detmi. na mamu dajte pozor, ak mate moznost, nastahujte ju k sebe, aby ste ju mali pod dohladom, kym sa pozbiera. minuly tyzden som pocuvala podcast, ako sa zeny po rozvodoch prave vo vyssom veku uchylia k alkoholu. na to pozor, aby ste nemuseli riesit este dalsi problem. otca nechaj, nech si zije svoj sen, ver, ze to dlho trvat nebude. taketo vztahy maju velmi kratku expiraciu. otca v jeho veku realita s 2 malymi cudzimi detmi velmi rychlo prefacka a aj pre tu milenku je otec len prestupnou stanicou, kym si najde nieco lepsie a v tomto pripade hlavne mladsie. moja sefka sa rozvadzala s identickym scenarom. jej ex-manzelovi vydrzala ta hra na novu rodinku a nahradneho otecka ani nie rok. uz mu potom boli dobre aj jeho dospele deti, aj vnuk.

@matkahelka s týmto by som ako jej miz nesúhlasil. Na víkend kľudne, ale nie na dlhšie
Svojou depresiou zasiahne celu rodinu

matkahelka
4. nov 2025
@pribinak

@matkahelka s týmto by som ako jej miz nesúhlasil. Na víkend kľudne, ale nie na dlhšie
Svojou depresiou zasiahne celu rodinu

@pribinak tam nemusi byt ziadna depresia, len je zena po tolkych rokoch zrazu sama, ak uz nechodi do prace, nema ziadne konicky, kamaratky, tak len place a lutuje sa. aj v tom podcaste tie 2 psychologicky hovorili, ze zakladom je, nenechavat tie zeny same, ale postarat sa o to, aby boli medzi ludmi, nutene mysliet na nieco ine, ako na sebalutost a spomienky. je tazko pausalizovat, co by mal/nemal muz odsuhlasit. je to jej matka, nie macka z ulice. teraz sa potrebuje pozbierat, aby mohla plnohodnotne fungovat este dalsich 20 + rokov.

pribinak
4. nov 2025
@matkahelka

@pribinak tam nemusi byt ziadna depresia, len je zena po tolkych rokoch zrazu sama, ak uz nechodi do prace, nema ziadne konicky, kamaratky, tak len place a lutuje sa. aj v tom podcaste tie 2 psychologicky hovorili, ze zakladom je, nenechavat tie zeny same, ale postarat sa o to, aby boli medzi ludmi, nutene mysliet na nieco ine, ako na sebalutost a spomienky. je tazko pausalizovat, co by mal/nemal muz odsuhlasit. je to jej matka, nie macka z ulice. teraz sa potrebuje pozbierat, aby mohla plnohodnotne fungovat este dalsich 20 + rokov.

@matkahelka nesúhlasíla by som, nech je to akokoľvek kruté. Taka rozbita a zlomená pani dokáže rozložiť celu rodinu
Psychológa odmietla. Nuž asi sa chce so svojim smútkom vysporiadať sama

Jasne priatelia sú dôležití aj záľuby, ale to je čosi uolne iné ako mat v domácnosti niekoho takéhoto 24/7

Možno je to naozaj kruté, ale toto je matka rodiny, nemôže zavaliť svoju rodinu niekym kto si nechce dať pomôcť

anonym_1f982f
4. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor tak možno dedovi stále pri stretnutí vyčítate novú ženu, alebo máte na novú ženu poznámky, alebo o matke rozprávate ako sa jej zle darí alebo len zazerate, tak dedo na to možno nemá nervy, chce si užívať s novou milenkou. Na vnukov možno tiež nemá nervy. Tak skúste prijať jeho rozhodnutie a byť pozitívny voči novej žene a možno aj on zmení postoj.🤔

matkahelka
4. nov 2025
@pribinak

@matkahelka nesúhlasíla by som, nech je to akokoľvek kruté. Taka rozbita a zlomená pani dokáže rozložiť celu rodinu
Psychológa odmietla. Nuž asi sa chce so svojim smútkom vysporiadať sama

Jasne priatelia sú dôležití aj záľuby, ale to je čosi uolne iné ako mat v domácnosti niekoho takéhoto 24/7

Možno je to naozaj kruté, ale toto je matka rodiny, nemôže zavaliť svoju rodinu niekym kto si nechce dať pomôcť

@pribinak ludia maju roznu vychovu, priority, rozne vztahy v rodine. od toho sa to cele odvija. pre teba by to bolo neprijatelne, pre mna uplne normalne. presli sme si obdobim, kedy u nas dlhodobo zila moja babka (bola chora aj fyzicky aj psychicky) a moj muz ani pol slovom nikdy nepovedal, ze je na obtiaz a ze nesuhlasi, aby u nas zila. do konca zivota mu budem za to vdacna. a ak by nastala situacia, ze by potrebovala pomoct svokra, zachovala by som sa uplne rovnako. a velmi, velmi dufam, ze dokazem svoje dcery vychovat tak, ze mi neotrcia rite, ked ich ja budem niekedy v zivote potrebovat. je to o ludoch a o vztahoch.

anonym_5dd82c
4. nov 2025
@matkahelka

@pribinak ludia maju roznu vychovu, priority, rozne vztahy v rodine. od toho sa to cele odvija. pre teba by to bolo neprijatelne, pre mna uplne normalne. presli sme si obdobim, kedy u nas dlhodobo zila moja babka (bola chora aj fyzicky aj psychicky) a moj muz ani pol slovom nikdy nepovedal, ze je na obtiaz a ze nesuhlasi, aby u nas zila. do konca zivota mu budem za to vdacna. a ak by nastala situacia, ze by potrebovala pomoct svokra, zachovala by som sa uplne rovnako. a velmi, velmi dufam, ze dokazem svoje dcery vychovat tak, ze mi neotrcia rite, ked ich ja budem niekedy v zivote potrebovat. je to o ludoch a o vztahoch.

@matkahelka krásne 🙂

anonym_5dd82c
4. nov 2025

Tiež si neviem predstaviť,ze v nešťastí alebo v chorobe odpisem svoju rodinu

biba_18
4. nov 2025

prepáč, ale celé mi to príde ako dramatizácia aj z tvojej strany ... prečo tvoje deti plačú? prečo ti má čo muž vyčítať že sa tvoji rodičia rozviedli, čo s tým máš ty??

anonym_904eff
4. nov 2025

Tvoj otec sa nezachoval pekne, to je fakt ale treba prijat ako to je, uz to nezmenis. Co mozes spravit je byt mame oporou, nelutovat ju, iba ju uistit, ze tam pre nu stale budes a trosku povzbudit, ze tymto sa zivot nekonci a vsetko sa pre nieco deje. Ono to chce aby ste to vstrebali. Co sa tyka deti, tie su rozumne, jednoducho im vysvetlit primerane k veku.

beata_k
4. nov 2025

No hlavne sa rucas ty. Trochu sa pozbieraj. Male deti placu lebo rozvod? Ako ti mozu plakat? Co si im natarala? Ved byvaju 1000km. To u nich boli kazdy vikend, ze im chybaju palacinky od babky?

jessica6
4. nov 2025
@matkahelka

@matkahelka bohuzial, je to jej chyba, ak nema ziadne ine konicky, kamaratky a upla sa na muza, ktory bol stredobodom jej vesmiru. V zivote by som toto nedopustila, lebo potom taka zena vie velmi zle skoncit.

anonym_92ad24
4. nov 2025
@beata_k

No hlavne sa rucas ty. Trochu sa pozbieraj. Male deti placu lebo rozvod? Ako ti mozu plakat? Co si im natarala? Ved byvaju 1000km. To u nich boli kazdy vikend, ze im chybaju palacinky od babky?

@beata_k keď už rypes aspoň čítaj poriadne svokrovci byvaju 1000 km ďalej.Stale sú to rodičia detí majú sviatky, prázdniny stretávali sa.Teraz je rozbitá celá rodina

beata_k
4. nov 2025
@anonym_92ad24

@beata_k keď už rypes aspoň čítaj poriadne svokrovci byvaju 1000 km ďalej.Stale sú to rodičia detí majú sviatky, prázdniny stretávali sa.Teraz je rozbitá celá rodina

@anonym_92ad24 I tak si myslim, ze to autorka prehana ked jej deti doma placu kvoli rozvodu. Ja skolkarov mam a urcite sa im to da vysvetlit

matkahelka
4. nov 2025
@beata_k

@beata_k deti neplacu lebo rozvod, ale ze nie su so starymi rodicmi. ak boli deti zvyknute s nimi travit vela casu, je normalne, ze detom chybaju. 1000km byvaju druhi stari rodicia, tito asi byvaju velmi blizko, ked boli spolu casto.

Strana
z3