icon

Rozvedení rodičia a fungovanie v školskej dochádzke

bianka0111
27. aug 2013

Ahojte,s mojej slečny sa stáva školáčka a mne pribudaju slzy, kedže moj exmanžel to velmi tažko prežíva, že bude dcérka s ním menej, s exmanželom máme dcérku v striedavej starostlivosti. Slečna bude chodit do školy v meste mojho bydliska, exmanžel býva cca 22 km od mesta. Ako riešite tuto situáciu Vy? exmanžel velmi lipne na dcérke, a neviem ako zosuladit čas, aby s nou bol aj on...Robí krátky dlhý týžden, čiže za 2tt má len jeden víkend volný, a to nestačí na čas s malou, rozmýšlam nad tým, že ked bude mat cez týžden 2 dni volné, bude ju on vyzdvihovat a na druhý den zoberie do školy, ale zas je to finančne náročnejšie na benzín..Včera mi napísal, že práve prichádza o všetko,!mna tieto slová velmi zobrali,a neviem prestat plakat, nechcem mu ju zobrat, chcem aby sa podiel nadalej na výchove a učení, no neviem, ako to urobit. Ked chodila do školky bolo to jednoduchšie, pretože ked mal ex volno bola u neho a do školky nechodila, len ked bola u mna. S jeho slov necítim nenávist, ale bezmocnost. Ako to riešite Vy? striedanie týžden by u nás nemal zmysel, kedže on je v práci 12 a ja som doma, takže poradte, ako to máte zariadené Vy, chcem vyrovnat misky váh, ale nejak sa mi to nedarí...

stanislavao
27. aug 2013

@bianka0111 ale tuto situaciu nemate ako riesit. dieta do skoly chodit musi a ked mu je vela na benzin, tak co? dnad nebude chodit dieta do inej skoly, aby to mal on k dcere blizsie. to, ze prichadza o nieco - mal na to mysliet, ked sa rozvadzal. ja sa vam osobne dost cudujem, ze ho tak lutujete. je pekne, ze vam ostal kamaratsky vztah, ale tak nemoze na to doplacat dieta. mne osobne sa ani striedava starostlivost nepaci, lebo dieta sa len "prehadzuje" z domacnosti do domacnosti.

eeffka
27. aug 2013

@bianka0111 aka bezmocnost? byva 22km od mesta to je nic, u nas je z jeneho konca na druhy 15km... sadnem do auta aidem po dceru, pouci sa u neho rano ju odnesie a poobede prides po nu.
Nic lepsie tu nevymyslis. Neviem preco ste sa rozviedli/rozisli ale trebalo mysliet dopredu nie teraz plakat nad rozliatym mliekom.

lent1lk4
27. aug 2013

@bianka0111 My mame tiez skolacku v striedavke, ale mame to o to jednoduchsie, ze zijeme v tom istom meste, takze zial neporadim. Vlastne som ti len chcela napisat ze ocenujem tvoj pristup <3 Velmi drzim palce

fidka79
Odpoveď bola odstránená
fidka79
Odpoveď bola odstránená
mata128
27. aug 2013

@bianka0111
@stanislavao ak si po rozvode rozumia,ja ju uplne chapem. My mame nieco podobne,ale byvame v jednej dedine. Takze to mame jednoduchsie. Ale vela tu toho nenarobis. Moj ex ma tiez s dcerkou fantasticky vztah a raz za 2 tyzdne by mu bolo malo.A malej tak isto. Velmi lipne na ocinovi. Co sme mali my medzi sebou je druha vec,mala za to nijako nemoze a odlucenim by trpela najviac prave ona

gumimaci
27. aug 2013

@bianka0111 Stahovanie tvojho ex neprichadza do uvahy? Jeden moj kolega to robi tak, ze ked ma syna, tak byvaju u babky v tom istom meste co jeho syn (ma tam v dome spravene samostatne byvanie) a dni kedy ho nema byva u seba )co je asi 30km -od bydliska syna.

tomikejt
27. aug 2013

tiez si myslim ze 22 km nieje az tak vela.. skus sa s nim porozpravat ako si to on predstavuje. Ked ste sa vedeli dohodnut doteraz, urcite to zvladnete. Nechapem ako to mysli, ze prichadza o vsetko, ved ty mu ju neberes a dcera do skoly chodit musi.

suri023
27. aug 2013

Ani by som možno neprispela, no neskutočne ma vytáča že vždy musí byť ten chlap za debila. Pre boha...veď vzťah môže ukončiť veľa vecí. Sama žijem s mužom čo je rozvedený a má dieťa. Jeho synček žije od nás 300 km a veľmi málo je s nami. No berieme si ho kedy je to len možné, aby mal čo najčastejšie kontakt s naším spoločným synom. Boli by sme veľmi radi, ak by býval bližšie a boli by sme spolu častejšie, no nedá sa.

lujza123
27. aug 2013

@bianka0111 hmmm tak toto budeme musiet riesit aj my za par rockov ked pojde dcera do skoly. Tiez mame od seba cca 18 km z toho 3 km su cez mesto, zapchy takze to tu cestu rano predlzi tak na 35 min. Mna zatial napada sa len prestahovat na ten zaciatok mesta takze sa skrati cesta a aj cas. Typujem ze u otca bude viacej byvat cez prazdniny a niektore dni ked je v skole kratsie vyucovanie (pondelky alebo piatky byvaju kratke) a vtedy nebude mat ziadne kruzky. Ten kazdy druhy vikend si ju chcem nechat pre seba aby som si ju uzila, vylety a tak....
No a mozno v daalekej buducnosti bude chodit rok tam a rok u mna do skoly. Ale to len v pripade ze by to chcela ona sama. Kazde dieta je ine a niektorym taketo zmeny nevadia. Ked som pozerala vseliake dokumenty o striedavke tak tam boli ludia co zili velmi daleko od seba a striedali takto..no uvidime

A k tomu benzinu, striedavka je financne narocna. Moja ma aj u mna aj u otca vsetko zvlast..hracky, oblecenie, sportove potreby..jedine co vlaci zo sebou byvaju tenisky a zimna bunda...

Myslim ze najidealnejsie je ked rodicia byvaju v tom istom meste, dieta nemusi menit skolu, kruzky, kamosov, oblubene miesta kam chodi...lenze nie vzdy sa to da

bianka0111
autor
27. aug 2013

@stanislavao on nebol ten,kto sa rozvádzal...to ja..a mi kamáratsky vztah nemáme, komunikujeme spolu len cez sms, lebo za moje konanie, sa mi nevie pozriet do očí...a práve preto, že som v manželstve zlyhala práve ja, mu čo najviac chcem umožniť prístup k dcére, no žial neviem ako......

eeffka
27. aug 2013

@bianka0111 ked sa chces kajat tak daj dceru do skoly ku nemu a dochadzaj ty.... tu nic nevymyslite, alebo sa obaja prestahujte niekam inam a majte to narovnako do skoly...inak predpokladam, neviem...si si niekoho nasla si vobec rozmyslal nad tym ako budete riesit distribuciu dietata ked bude chore? ked budes mat doma frajera,resp budes chciet byt s nim, dietatu vypadne kruzok, prehodia hodiny, nebodaj zastrajkuju ucitelia ako maju v ozvyku... chudak decko, byt v striedavke to je cisto cestovny balik... a este ked s exom si len smskujete
myslim ze striedavka je pre pary co dokazu spolu slusne vychadzat a si zavolat.smsky to je take detske...

bianka0111
autor
27. aug 2013

Nepíšem preto, aby hned každá odsúdila jeho, pretože on si toto neprial, on si to takto nepredstavoval...Lujza123 a ako píšeš, striedavka je finančne náročná, a viem, že on tiež nemá peniaze na rozhadzovanie, do mesta koly práci chodí autom 15 dní v mesiaci, preto ked má volno a ma príst opat 2x denne do mesta, viem, že si to nemože dovolit, snažím sa ho odbremenit, tým, že chcem skusit školu a všetko s nou spojené hradit sama, no som momentálne na rizikovom, a neviem, či to z manželom zvládneme všetko platit sama, navrhla som mu aj, že by som mu prispievala do benzínu no neviem čo bude....eeffka..ja prosím o rady a nie o odsudzovanie, na to ma nepoznáš ani príčiny mojho rozvodu...

eeffka
27. aug 2013

@bianka0111 ja ta neodsudzujem, len konstatujem teraz pises s manzelom... ty si sa uz aj vydala? tak to ste uz vyriesili a nie je o com, mala som pocit ze rozvod je cerstva vec. v tom pripade plati moj bod c.1, ze 22km nie je tak vela a ked ho chces financne odbremenit tak dceru voz ty/tvoj novy manzel k otcovi.
Inak si nepomozete. vy ste nova rodina, on je byvaly, dcera bude behat hore dole ako balik. ja mom,entalne takto posuvam deti cez prazdniny a s muzom sa dohadujeme kto pojde po ktoru a kam ju dovezie ( zijeme spolu len sa synchronizujeme) neviem si predstavit ze by sme boli rozhadani a museli toto riesit.Jedna do denneho tabora, druha k babke, ja pojdem po jednu ty po druhu zideme sa tama tam, este nakup, kruzok, sustredenie..... no mam dost

materina_duska
27. aug 2013

@bianka0111 Len chcem napísať, že sa mi páči, aký máš k tomu prístup, nech už to robíš pre akékoľvek osobné dôvody. Myslím, že Tvoja dcérka môže byť len a len šťastná, akých má rodičov a dávate jej do života viac ako si možno uvedomujete 😉

@stanislavao
@eeffka A pre všetkých, čo odsudzujú striedavku a "prehadzovanie" si dieťaťa - možno je to pre dieťa menej pohodlné, avšak v dospelosti bývajú tieto deti vyrovnanejšie osobnosti so zdravou sebadôverou, narozdiel od detí, ktoré žili v "zajatí" jedného rodiča a odnesú si do života len to, že nikomu ani nestáli za to, aby o nich "bojoval". To len tak na zamyslenie 😉

eeffka
27. aug 2013

@materina_duska poviem pravdu ze som sa zamyslela na zaklade tejto diskusie ako by som to riesila a vyslo mi z toho jedine, zostali by sme byvat vsetci na jednom sidlisku, aby sme sa nemuseli vidiet ak by sme nechceli ale zasa aby to deti nemali ine, proste raz by isli do bloku A a raz do bloku B, ako je to cudne takto napisat ale myslim ze by to bolo najlepsie pre deti.

janinah
27. aug 2013

22km je nič v takomto prípade.....ale nezabudni na krúžky a občasné akcie školské/družinové popoludní,nie vždy dieťa odíde zo školy o určitej presnej hodine, môj prvák mal len jedno popoludnie v týždni voľné,tak nejakú striedavú star. si ani neviem predstaviť

katecameron
27. aug 2013

22km nieje problem tu bezne deti dochadzaju do skoly 22km aj moji dochadzaju sice 10km naoaco ked to stojí za to poznam osobne 7rocne deti co dochadzaju 22km a zvladaju to ano je to financne narocnejsie ale ked ju tak velmi chce tak noaco?

eeffka
27. aug 2013

@janinah svata pravda nasa druhacka: pondelok skola,druzina, treneing o 18,00,konci 19,00 ( nastastie mame druzinu kde sa ulohy robia uz tam, ako som sa dozvedela nie je to standard a bezne sa deti este po veceroch inde doma trapia)
utorok, len druzina do 16,00 to by sa dalo
streda, druzina, kruzok do 18,00
stvrtok ten je drsny 😀 , skola do 14,00,vytvarna, potom trening, kedze nie je druzina vecerne ucenie
piatok, druzina

takze nasa by mohla len utorky a piatky, v piatok byvaju detske akcie aj v skole ( karnevaly, diskoteky, detske oslavy) takze vlatsne by to bolo na striedavku ak by sme nebyvali obaja do 200m od skoly aj nemozne

anjelicek26
27. aug 2013

Dcerka ma skolu 21km od nas, kazde rano, kazde poobedie, je to narocne na cas, ale no a? Ked chce on dceru vidiet, tak pojde...

horana
27. aug 2013

Nic sa s tym neda az tak robit.
Ked je pre muza dcera naozaj "vsetko", bude hladat pracu inde - blizko vas, aj ked casom, prestahuje sa alebo si najde podnajom blizko nej...vsetko sa da ked sa chce...casom...za cenu obeti...ale ked to za to stoji.
Akoze je mi jasne ze prace vela niet, dnesna doba je tazka, ale tak ked mi puka srdce tak makam na nastoleni stavu ktory chcem...alebo co najblizsie tomu stavu.
Cize on: zmenit pracu, zmenit bydlisko.

Ked mu praca nestaci na cas s malou - tak skratka a dobre nesplna predpoklady na starostlivost o nu, bude ju vidat coraz menej, zial je to tak...nakolko aj malej logicky pribudaju povinnosti.

Ked mas ty tak zle svedomie, zrejme si si poza jeho chrbat nasla ineho a uz si s novym aj nove dieta poriadila, a naozaj tak ze zle svedomie, urobte to vy - ty a novy muz - prestahujte sa blizko tohto bio otca aby mohol byt viac s malou. Aj za cenu obeti.

Poznam jednu alternativnu rodinu kde mama vyznava domace vzdelavanie: homeschooling. Aj u nas sa to da. Dieta sa uci doma, v skole ho len skusaju. Tito to ale nemaju uplne, maju upravene nakolko pol na pol.
Tato rodina ma teda dieta v striedavke, u otca chodi normal do skoly, u mamy ta ho uci sama doma podla osnov aj inak. Oficialne vysvedcko dostane v skole u otca, vraj im to funguje, aj ta polovicna ucast staci uplne v pohode. Prvy stupen nie je tak narocny aby to neslo. Ona si ho berie obcas do prace, ma taku ze moze, inak sa mu venuje sama. Ale ma taku pracu kde je to mozne, popri tom este dieta strazia jej (stari) rodicia.

dasamo
27. aug 2013
dasamo
27. aug 2013

Uprimne ti poviem,ze nech bol dovod akykolvek je super,ze sa chcete spolocne starat o malu. A z vlastnej skusenosti ti napisem,ze vsetko sa urcite vyriesi. Plac nepomoze. A nedaj sa rozhadzt s niekt.zatrpknutymi prispevkami. Vam takato starostlivost vyhovuje,nikoho do toho nic. Hlavne, ze dieta ma milujucich rodicov. Ci si si niekoho nasla,alebo aky bol dovod,je jednoznacne,ze ste nemali funkcne manz. Stalo sa co sa stalo a teraz treba v klude riesit. Mala nastupuje do skoly,co je velka zmena v zivote,tak treba v klude domysliet aj stretavanie s tatinom. A 20km nie je naozaj tak vela. Moje deti denne dochadzaju 25km do skoly a je to ok. Neboj vyriesi sa to ani nebudes vediet ako. Drzim palce

bianka0111
autor
27. aug 2013

@materina_duska pravdu máš v tom, že dcérka bola istotne štastnejšia, ked mohla byt s oboma rodičmi, kedy ona chcela...to že som zlyhala ako manželka, neznamená, že som zlyhala ako matka...a práve preto som názoru, že dieta v striedavke može štastne fungovat, aj ked mi komunikujeme cez sms, či hovory, funguje to, pretože dcéra nepocituje exmanželovu nenávist voči mne...ano o zmene práce sme sa rozprávali, ale nieje to jednoduché, ja do jeho dediny nepojdem bývat, preto som sa aj rozviedla, a som za školu v meste...ako čítam, vidím, že vela detičiek cestuje niekolko km denne, tak hádam to zvládneme aj mi 🙂 ...ako hovorí moja dcérka ,, mami, mi sme taká štastná rozvedená rodinka,,

bianka0111
autor
27. aug 2013

@dasamo dakujem 🙂 , toto mi hovorí aj manžel, že je to niečo nové, a iné, ako bolo doteraz, ale že sa to zvládne...a nieje pravda, že to riešime len teraz, tohto momentu sme sa obaja obávali 4 roky......