icon

Rozviesť sa, či vydržať v manželstve?

hladampomoc
9. dec 2012

Ahojte mamičky aj nemamičky. Potrebovala by som strašne moc poradiť. S manželom sa poznáme už 8 rokov, z toho 4 sme manželia a máme 1,5 ročného synčeka. Stojím pred závažným rozhodnutím - rozviesť sa či vydržať v manželstve? Prežili sme spolu veľa krásnych chvíľ a máme nádherného syna. Manžel mi,ale stále viac a viac nadáva - vulgárne a to dokonca aj pred synčekom. Nemá zábrany pred ničím a nikým. Minule mi aj v obchode vynadal a zvyšoval na mňa hlas až sa ľudia otáčali a to len kvôli tomu, že som položila vetrovku, ktorú sme kupovali na pokladničný pás. Ja ho v kútiku duše stále ľúbim,ale nechcem aby náš synček vyrastal v takom prostredí. Manžela dokáže vytočiť každá maličkosť. A bola som už všetko. Som trošku pri tele a nadáva mi aj do megier a oveľa oveľa vulgárnejšie, a on pritom tiež nie je žiadny športovec. Ale jemu všetko ale uplne všetko čo nie je podľa jeho predstáv vadí. Dokonca aj to ako umývačka umyla riad, za to môžem ja. Keď som s malým vonku a je tam "náhodou" aj on s nami, synček nemôže pomali nič do ruky chytiť, nemôže sa zvaliť na zem, podľa mm ho ja nechám váľať a čo som to za mater keď sa o syna neviem postarať a pritom som s ním dennodenno skor sama, lebo manžel aj keď pracuje tak, že denná nočná a dva dni voľnu tak ho skor nevidíme. Vstáva ráno okolo deviatej pol desiatej, no občas skôr a to ho už čakajú raňajky, káva - ide si zapáliť, potom je cca 1 až 2 hodiny na wc, a potom si sadne k telke - pozera nejaky serial čo už x - krat videl, a keď sa synček zobudi z doobedneho spanku tak mm si spomenie, že má vonku - bývame v domčeku, nejakú prácu a celý deň je preč, malému príde dať pusu na dobrú noc a zasa je vonku a keď príde, naje sa keď mu to strčím pod noc a lahne si pred telku a väčšinou zaspí, keď mu poviem nech ide do postele,ešte sa na mňa osopí, že sa mám starať do seba. A ešte k tomu jedlu, on nezje všetko, on nemá rád brokolicu, on nemá rád karfiol, on nemá rád cibuľu, nemá rád hríby, nemá rád prívarky, nemá rád prekladané zemiaky, nemá rád granadír, nemá rád hrachovú polievku, skoro všetky polievky nemá rád ... Neviem čo mám robiť. Vydržať to kvôli synčekovi či? Myslíte, že sa zmení?prepáčte ak niečo nedáva zmysel,ale písala som to tak ako ma to napadlo.

kika112
17. jún 2013

@hladampomoc zlatko pozbieraj sa, toto nie je zivot. Ked chlap potrebuje este aj aby ho niekto budil?... o dalsich veciach co robi, ako sa na tebe vyvrsuje ani nehovorim... Ty nie si handra, nedaj so sebou zametat. Ak nemas silu nieco mu povedat, znizit sa na jeho uroven aby to dostatocne porozumel a nemas ani priestor na navstevu psychologa, mozem ti poradit par dobrych knih, ktore pomohli mne. My sme boli v poradni a presne ako si pisala, ze nevies na koho natrafis... tak mila pani "psychologicka", ked vysvitlo ze mam vlastne z nasho vztahu depresie, poslala ma k psychiatrovi, ze potrebujem lieky. A ja, uplne na dne, som tam skoro isla. Nastastie ma mama stopla, ze v ziadnom pripade nech nikam nejdem a uz vobec nie krmit sa niecim. Poradila mi dobru psychologicku, ktora robila s "one brain" metodou /dufam ze som to napisala spravne/ a to mi velmi pomohlo, odstranovala bloky a ja som casom nadobudla stav v ktorom som mohla robit rozhodnutia. Samozrejme mi pomohli aj knihy ako Pros a dostanes, Dovol si co chces, Hovory s Bohem... vsetko literatura na povzbudenie pozitivnej mysle a odstranenie pocitu viny /mozem poslat elektronicku formu ak chces/. Ten chlap s ktorym zijes si ta nezasluzi, byt s nim je ako za trest.
Porozmyslaj ako si predstavujes svoj dalsi zivot, ja som bola aj na hypnoze - u tejto psychologicky sme boli na ziadost mm, ale aj ona mu povedala ze toto je jednoznacne z mojej strany koniec vztahu. On to sice doteraz nestravil / uz nie sme spolu 2 roky/ ale ja som konecne stastna. Deti to vsetko pochopili, zvykli si aj na inom mieste, su spokojne a stastne. K otcovi chodievaju ale vedia ze domov je pri mame.
Drzim palce, nezabudaj ze si uzasna bytost a zvladnes vsetko co sa rozhodnes urobit.

morning
17. jún 2013

@hladampomoc

Zdravotné výkony (psychodiagnostika, psychoterapia) v rámci pracovnej doby sú hradené zdravotnými poisťovňami a klienti si nič nedoplácajú.

morning
17. jún 2013

A dieta ti moze postrazit manzel, ved chodi na robit na smeny, vsak ?

victory1
17. jún 2013

@hladampomoc Tak moja dcera uz skonstatovala,ze jemu tie vlasy moje aj dcerine vadili, lebo my sme dlhovlasky a on plesaty... 😀 ..cistaaaa zavist.... 😀
No a teraz vazne...myslis, ze ako dlho sa to takto da vydrzat? Robit vsetko, zniest modre z neba pre klud v domacnosti? Urcite ho este lubis..ale nie je to uz len zvyk a strach z toho, ze co bude dalej, ked sa rozijdete? Musis s tym nieco spravit..ak mas na to, tak sa ho snaz prevychovat, aj ked v tomto som skeptik. Da sa uvarit "nieco" a oznamit, ze na veceru je toto a nic ine. Bud sa naje alebo necha tak. Ja viem, potom ocakavas to ziapanie, stres a podvedome a asi aj vedome sa tomu chces vyhnut. Ale z vlastnej skusenosti, po urcitom case, uz ani to hukanie s clovekom nic nerobi, zvykne si...A vtedy je ten spravny cas, ked sa uz obrnis, postavit si hlavu, robit si po svojom a ked zacne ziapat, zobrat dieta a odist na prechadzku, k rodicom, to je fuk...Snad, ked zisti, ze uz to ziapanie nefunguje, bude musiet vymysliet nieco ine...Ale teda ten moj exdebil bol schopny mi aj vytat, ked ziapal, bala som sa, bol o 30 kil tazsi, to by som nemusela rozdychat....
V kazdom pripade, budes ho musiet zacat "cvicit" tya nie on teba....

victory1
17. jún 2013

@morning mozno by sa jej zislo aj to vysetrenie drzitela zbrani... 😀

samantha223
17. jún 2013

@hladampomoc JE TO SEBEC, EGOISTA, JA BY SOM TO NEZNIESLA ANI 1 DEN...

morning
17. jún 2013

@victory1 Akcia 2 v 1?

victory1
17. jún 2013

@morning 😀 presne..clovek nikdy nevie, co sa mu nakoniec zijde........

adri266
17. jún 2013

@hladampomoc ak ides cez urad prace, je to uplne zdarma...a sedenia su tak polhodinove az hodinove...mozno ak by si uz nemala inu moznost, by si dieta mohla vziat so sebou

adri266
17. jún 2013

@hladampomoc on Ta moze zaroven milovat a nadavat Ti tiez...kolko chlapov ma svoje starostlive rodinky, manzelky, miluje ich a pritom chodi za milenkou???

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@maca_p Dakujem, je to presne tak ako pises. Ja sa bojim co bude, ako zasa zareaguje,ale je to strasne tazke to len tak ukoncit.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@kika112 Dakujem velmi pekne za tvoje mile a povzbudive slova. Ak by si mohla posli mi prosim tie knihy. Napisem ti do IP mailovu adresu. Dakujem este raz.

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@morning uz ma novu pracu, uz nerobi na zmeny

hladampomoc
autor
17. jún 2013

@victory1 no ono sa to lahko povie, ja som sa mu snazila uz neraz odporovat, este ma sice neudrel,ale zahnat sa na mna uz zahnal a aj ma silnejsie stiskol za plece ako je normalne. On si je proste isty, ze pravdu ma on a nikto iny.

morning
17. jún 2013

@hladampomoc Zmen si nick na @hladamvyhovorky 😀

morning
17. jún 2013

@hladampomoc Ak to nie je strasne tajomstvo, mozes nam prezradit, ktoru fakultu ktorej univerzity si uspesne ukoncila?

grejci1
17. jún 2013

@hladampomoc mozno !!! Fakt len mozno !!! Je v tom nejaka ina... Mali sme velku krizu s mojim manzelom, bolo to na rozvod, nasla som si ineho a vtedy to zacalo... Zacalo mi na nom vsetko vadit, bola som agresivna uz len pri pohlade na neho, stale som mala pred ocami toho druheho a stale som porovnavala aky je ten druhy dokonaly a moj nie... Presne vidim samu seba v tom, co pises. Skus sa ho na to spytat, ci ma inu. Az ma zamrazilo, ked som to citala, pretoze takto isto som sa chovala ja k mojmu. Sadli sme si, porozpravali sme sa o tom, ci chceme byt spolu alebo to ukoncime a teraz mame krasnu dcerku. Milujem ho viac ako cokolvek na svete a nikdy viac by som ho za nic nevymenila. Mozno sa vam obom ulavi a mozno zistis, ze slnko nesvieti len pre neho. Drzim palce, u nas su hadky a osocovanie toho druheho odvtedy tabu. Budem na teba mysliet

hladampomoc
autor
18. jún 2013

@morning vyhovorky? No mozno to tak niekomu znie. A neviem preco by aj studovany ludia nemohli mat problemy v rodine?
A co ti pomoze to ked ti napisem kde a co som vystudovala? Ale ked ti bude lepsie tak na SPU v Nitre Fakultu europskych studii a regionalneho rozvoja. Staci?
Neviem ci si si zalozila tento nick len aby si urazala?
Dakujem ti za tie linky na psychologov, urcite ich patricne vyuzijem, ked si najdem trosicku casu a financii na nich. Urcite neostanu zabudnuty.

hladampomoc
autor
18. jún 2013

@grejci1 Dakujem velmi pekne, ale som si na 100%tent ista ze inu nema. Nemal by na nu cas 🙂 Ale dakujem za radu, on raz uz mal inu,ale trvalo to velmi kratko a to sa dalo v jeho ociach citat, ale taky ako je teraz nebol ani vtedy.

klincek
18. jún 2013

@hladampomoc ahoj, necitala som skoro nic okrem tvojho prveho prispevku, ale neda mi nepridat nazor. vychadzam z vlastnych skusenosti, z manzelstva mojich rodicov a jedneho mojho dlhorocneho vztahu..takze naozaj len moj osobny postoj..uz nikdy nechcem byt s niekym, kto si ma nevazi, kto ma nerespektuje, kto sa ku mne nesprava slusne a s uctou, kto neoceni to, co prenho robim, kto nema pre mna pekne slovo, ale len vyhrady, vycitky, nebodaj nadavky..a uz vobec si take prostredie nezelam pre svoje deti.
na rozhodnutie, ci s manzelom ostat, nepotrebujes psychologa..ten sice moze pomoct, moze ta nasmerovat, ale konecne rozhodnutie je aj tak vzdy na tebe a musis si zanho prevziat zodpovednost. vlastne psychologa potrebuje skor tvoj manzel, ale pochybujem, ze on si to prizna 😒
diskusia s nim zrejme nikam nevedie-to si uz urcite skusala. no neskusila si nanho niekedy reagovat rovnakym sposobom? vyskusaj. narev na neho, zhod ho, urob si posmech z jeho vyzoru, vykric mu nedostatky. ak to nepomoze v sukromi, skus pred rodinou, priatelmi..je to hnusne, ale ak nezaberie toto, tak uz zrejme nic. vecne ustupovat, prisposobovat sa a snazit sa mu vycitat z oci kazdu jeho myslienku je velmi nebezpecne-pre teba. vacsina tyranych zien zacinala rovnako..

hladampomoc
autor
18. jún 2013

@klincek Ahoj. Toho psychologa alebo manzelsku poradnu som mu navrhovala. Najprv suhlasil,ale potom prisiel s tym, ze ved on to nepotrebuje. On v sebe chybu nevidi.
A skusala som na neho aj ja nakricat,ale vtedy mam z neho este vacsi strach. Chytil ma velmi silno za ruku a nechcem aby mi nejako ublizil. Mna to skor vzdy rozplace,ale musim nejako nabrat silu a nepocuvat ho ked krici,ale bojim sa ze to bude este horsie, ze mu bude vadit, ze ho ignorujem. Je toho schopny.

klincek
18. jún 2013

@hladampomoc hm, presne, na sebe chybu nevidi..
a co sa zbalit a odist na mesiac-dva? teda ak mas kam. mozno mu zacnete chybat a zamysli sa nad tym, preco si ho nechala. alebo mozno zistis, ze ti je bez neho dobre a uz sa nevratis 😉
ublizovat si nenechaj. ak by mal tendenciu k fyzickemu nasiliu, hned volaj policiu, zaznam ti moze neskor posluzit..chapem, ze sa bojis, ma fyzicku prevahu (keby si bola kickboxerka, tak by taky husty nebol), ale nenechaj sa zastrasit, on s tym zrejme uz teraz pocita ☹

victory1
18. jún 2013

@hladampomoc hm..a teraz mi vymenuj zopar dovodov, kvoli ktorym chces v manzelstve zostat...dovodov, kvoli sebe, nie kvoli dietatu..

victory1
18. jún 2013

@hladampomoc Nechcem sa ta dotknut...ale "studovanY ludia"....psychologovia..."nezostanu zabudnutY"...."na 100%tent"....sorry, ale to vysokoskolak nenapise....Teda napise, ale to by si musela byt IT-ckar 😀

morning
18. jún 2013

@victory1 prejdi si este raz jej uvodny prispevok a potom iba jej prispevky v diskusii a pochopis ....

slovnicek23
18. jún 2013

Morning, ty tu len urážaš. Nemám slov na teba. Čo si to za človeka? Strašne rada by som vedela, čo si ty vyštudovala? Hladampomoc potrebuje povzbudiť, posielať len k psychológom...čo si myslíš, že čo je psychológ? Človek si musí predovšetkým pomôcť sám. Preber sa...a neurážaj!!!!

morning
18. jún 2013

@slovnicek23

hladampomoc nepozna niekto dobreho psychologa v nitre a okoli?chcela by som pocut odborny nazor na moju situaciu,co by mi on poradil.na 80percent som rozhodnuta to ukoncit.
11. dec 2012 o 17:36

slovnicek23
18. jún 2013

@morning OK, ja som najmä narážala na to, že vyzvedáš, komentuješ, pýtaš sa, čo vyštudovala. Potrebuje sa vyrozprávať, vypočuť si názor iných žien....aj to niekedy pomôže, možno viac ako by jej poradil psychológ, či psychiater. Ženy, ktoré majú podobné problémy, viac dokážu poradiť, ako psychológ. Ok, keď sa pýtala na psychológa, je rada, že si jej podala nejaké info, ale o tej VŠ, to sa mi nepáčilo. Nehnevaj sa, píšem iba svoj názor. To je všetko.

morning
18. jún 2013

@slovnicek23
Bohuzial, ani za pol roka vsetky dobre mienene rady zien na MK neposunuli zakladatelku temy ani o milimeter v rieseni jej problemu s verbalnou agresivitou jej manzela. Takze mi z toho vyplyva, ze zakladatelka temy nechce v skutocnosti riesit svoj problem , chce iba polutovat.

Co by si jej poradila Ty ?

sibare
18. jún 2013

@morning To, co hovoris je dovod, preco si myslim, ze zeny v podobnej situacii, by sa nemali obracat na verejne fora. Toto nie je bezpecne prostredie a v drvivej vacsine pripadov sa im dostane reakcii, ktore ich v konecnom dosledku este viac uvaznenia v tom, co ziju. Zazila som podobne diskusie a viedli u zien paradoxne k demobilizacii a k opakovanej retraumatizacii.
Rozumiem tvojmu nazoru, aj preco si to myslis, ale tento tvoj nazor je vysoko nespravny. Tu su mozno nejake odpovede.

"Prečo je pre týrané ženy ťažké odísť od násilného partnera
Jedným z mýtov o domácom násilí je názor, že ženy asi chcú byť týrané, lebo inak by násilníka už dávno opustili. Odchod je ale zložitejší, ako si väčšina ľudí myslí. Obete násilia totiž často nevedia, kde sa obrátiť o pomoc, naviac riskujú, že budú okolím i vlastným svedomím obvinené z rozvracania rodiny. Mnohé ženy tiež zažili zlú skúsenosť, keď požiadali o pomoc (nepochopenie, okolie týranej žene neuverilo).
Rozhodnutie obete odísť býva blokované strachom, že násilník splní svoje vyhrážanie a predá spoločný majetok, pripraví partnerku o deti, alebo ublíži jej či deťom. Táto hrozba je pritom preukázateľne reálna a partnerka, ktorá je obrazne povedané znehybnená terorom a neustálym ponižovaním, musí starostlivo zvážiť každý svoj krok. .............."

Zdroj:

http://www.uvzsr.sk/index.php?option=com_conten...