icon

Rozvod - ako to celé prebieha?

rosalinda12345
27. nov 2018

Ahojte. Nevie mi niekto poradiť okolo rozvodu? Aká žiadosť, čo k nej je potrebné pripojiť, čo treba všetko? Ako dlho trvá rozvod? A ako to prebieha na súde? A ohľadom výživného na 4 ročne dieťa aká suma? Berú do úvahy aj môj príjem? Berú do úvahy keď manžel má hypotéku? Približne akú sumu mam čakať keď manžel tma dva prijmi, jeden 480 eur a druhy cca1110 eur. Hypotéku ma 380eur.Ja zarábam 1200 eur a tiež splácam úver 270 eur. Môžem žiadať, aby platil aj šetrenie dieťaťu? Prosím o radu. Ďakuje

mogaa
28. nov 2018

@rosalinda12345 len ked chlapec pôjde do školy a tvojmu ex by priznali aby s ním mohol byť mesiac napr.august , mesiac sa oń musíš starať ty , okrem toho jarné prázdniny, jesenné prázdniny, choroba...nie vždy budú k dispozícii starí rodičia a ty tiež nebudeš mať toľko dovolenky - preto sa treba vedieť dohodnúť a vždy urobiť kompromis - lebo ak začneš robiť prieky ty - bude ich robiť aj on.....

rosalinda12345
autor
28. nov 2018

Véd ja mu brániť stretávanie nebudem, ani jeho rodine, dokonca sama pôjdem za svokrou s malým. Len mi ide o to ze ťažko zvláda byť bezo mňa a hlavne večer keď na úst spat. Minulý týždeň som naschvál išla večer von a chudáčik nezaspal do 22 hod kým som neprišla, aby si malý nemyslel ze ho nechcem a dávam ho ocovi do cudzieho prostredia. Ja neviem co sa mu bude odohrávať v hlavičke, aby nemal psychickú ujmu.

whatever1
28. nov 2018

Baby prestante na nu utocit, predstavte si ze vase malicke dieta ktore vy uspavate kazdu noc a s ktorym ste kazducky den bude spat prvy krat inde. To uz nehovorim o tom ako by ste to znasali predstavu ze sa o vase dieta bude starat milenka vasho muza ktora vam rozbila rodinu, varit mu, hrat sa s nim, uspavat...A vas manzel bude radsej s nou a s cudzim dietatom ako s vlatnou rodinou. Som zvedava ake by ste boli hrdinky a ake zhovievave by ste boli. Nechajte ju nech sa hneva, ma na to plne pravo!!!!! Ved vidite ze je to cerstve...

mogaa
28. nov 2018

@rosalinda12345 a v škôlke spáva? tiež to bolo cudzie prostredie a tiež zo začiatku nechcel spať....neboj aj s ex sa bude dať dohodnúť ak mu bude večer plakať, tak sám sa ponúkne že ho večer prinesie....ale deti si rýchlo zvyknú....možno prvý krát bude plakať ale potom si zvykne....4ročný nie je už také maličké dieťa čo nevie vydržať bez mamy, dokonca aj z niektorých MŠ chodia do škôlok v prírode, či deti majú noc kedy robia deťom program a potom spia v škôlke...malý nikdy nespal u babky?

mogaa
28. nov 2018

@whatever1 nikto tu na ňu neútočí, len autorku vracajú do reality....ano je ukrivdená, cíti sa ublížene ale má nereálne predstavy...a s tým že o ich spoločné dieťa sa bude starať aj priateľka jej ex sa musí vyrovnať, veď aj ona si v budúcnosti môže nájsť priateľa ktorý jej tiež s chlapcom bude pomáhať....ani ona sa nebude vedieť len sama postarať o syna - potrebuje pomoc od niekoho z rodiny - či už zaniesť do škôlky, zo škôlky, ísť s lekárovi, rovnako bude potrebovať aj čas len sama pre seba....čím skôr sa zmieri s realitou - tým lepšie pre ňu aj pre jej syna

rosalinda12345
autor
28. nov 2018

@whatever1 Ďakujem, presne, asi ty z mála si to presne vystihla.

rosalinda12345
autor
28. nov 2018

Spal u babky sám, ale rev do polnoci až od únavy zaspal. Situácia si to ale vyžadovala a bolo to súrne. Teraz toto musí podstúpiť pre niekoho co je sebec a vraví si otec. Jasne zvykne si ale bohvie do budúcna aký to bude na neho dopad. A presne tak krava sa mi bude o neho starať a to je tiež dôvod z čoho má ide poraziť.

mogaa
28. nov 2018

A to že spal u babky u neho do budúcna nebude mať žiadny dopad? 4 ročné dieťa už nie je kojenec a je chyba ak je príliš viazané len na mamu....Jasne že keď dieťa spí prvý krát mimo domova a nebolo zvyknuté, tak bude plakať....ale je to rovnaká situácia ako keď mamička nechce dať dieťa do škôlky, lebo tam bude plakať ....to nebude mať na dieťa žiadny dopad že mesiac skoro denne v škôlke plače?Je to o tom ako je dieťa od mala učené. Ak je zvyknutý od malička prespávať u babky, nebude mať problém spať ani v škole prírode, ani v tábore, ani u kamaráta....4ročné dieťa už nie je dieťa ktoré je viazané len na matku a to by si mala mamička uvedomiť...deti plačú za veľa vecí (chcem ísť von, chcem pozerať televizor, nechcem ísť z ihriska) to ale neznamená že to na nich zanechá citovú ujmu.

whatever1
28. nov 2018

@mogaa citovu ujmu moze mat z toho ze už nema kompletnu rodinu...

whatever1
28. nov 2018

@mogaa urcite sa s tym vyrovna, ale este je to velmi cerstve. Nechapem co do nej vsetci rypu. Ved sme zeny, mali by sme mat k sebe pochopenie. Chlap vas podvadza, opusti vas kvoli milenke, ostali ste same s malym dietatom... Neviem ci by niektora z nas zvladala taku situaciu lepsie. Namiesto podpory si do nej kopu akoby mala malo..Neviem si predstavit co preziva a uprimne nezavidim..

rosalinda12345
autor
28. nov 2018

Poviem len toľko, kto to nezažil nepochopí, nikomu to neprajem. Ja tu chcem radu, a nie výčitky. Neviem pochopiť ako to mohol urobiť ked sme mali super manželstvo, úplne mu preplo. Po dvojtýždňové známosti zahodí všetko, debil je to a neváži si to co ma.

beky1813
28. nov 2018

@whatever1 lenze tu nejde o vykecanie, ale rady ohladom sudu a rozvodu, tam musi zachovat triezvu hlavu a usudok, ked zalozi diskusiu o hajzlovi, ktory si nasiek milenku a opustil ju, tam mozme spolocne nadavat na jej muza

mogaa
28. nov 2018

@rosalinda12345 ja rozumiem že teraz je to pre teba bolavé a najračej by si mu malého ani nedala a stiahla z neho aj gate....je to normálna reakcia, len ty si sa pýtala na výšku výživného....tak ešte raz moja rada, žiadať môžeš aj 500 eur, jedna vec je že ti ich žiadny sudca pri jeho príjme a hypo nedá a druhá že naozaj sa dostanete do stavu že si budete robiť prieky...ja by som preto súhlasila s výškou 200 eur a keď pôjde do školy - požiadala by som o zvýšenie.....tak budeš stále v situácii že si bola ústretová a uvidíš čím môžeš pri zvýšení argumentovať - ak nebude využívať určené stretnutia so synom alebo nebude prispievať nad rámec výživného - použiješ to pri žiadosti o zvýšenie proti nemu...ale je aj možnosť vychádzať spolu korektne(aj ked to pre teba nebude lahké) ale ak bude nečakaný výdavok môže mu to zaplatiť alebo prispieť nad rámec výživného, rovnako ako keď bude malý chorý a ty nebudeš môcť ostať na očr môže sa oň starať on....kašli na to že s jeho milenkou, len čas ukáže či im to vydrží....ona nemusí chcieť tráviť čas s cudzím dieťaťom a starať sa oň a v tom prípade bude na ňom ako sa rozhodne - či ostať s milenkou a starať sa občas o syna (čo sa ale milenke páčiť nebude) alebo obmedzí styk so synom(čo zase ty môžeš využiť pri zvyšovaní výživného ako jeho nezáujem) alebo je tam aj možnosť že si sadnú, ale zase keď bude malý chorý - treba volať ex nech sa on postará aj on aj keď je chorý....ja mám tak susedu , žije s priateľom jeho ex mu vždy ked je dcéra chorá volá že si ju má zobrať lebo nemôže byť na očr....takže s ňou doma ostáva suseda lebo je na RD so spoločným dieťaťom - len to dokáže máloktorá žena.

whatever1
28. nov 2018

@beky1813 Ved zalozila diskusiu s jasnymi otazkami ohladom rozvodu a aj tak jej nikto neodpovedal, naco by potom zakladala dalsiu...zeny tu na nu utocia ze je vypocitava, na peniaze a ze mu z trucu nechce davat dieta a neviem co este. Nikde nepisala ze mu ho nechce davat, len ze ma obavy a za to ju tu ukamenuju?

mogaa
28. nov 2018

@whatever ale to nie je že na ňu niekto útočí, autorka sama písala v jednom príspevku že dieťa nie sú topánky aby mu ho dávala kedy sa mu zachce a že 200 eur je smiešna suma, keď si zoberie že prišli o jeho príjem 1600 eur....ja jej rozumiem, chce pre syna to najlepšie a čo najlepšie ho zabezpečiť.....len ak nebude mať reálne požiadavky a začnú si robiť "natruc" tak si to najviac odnesie syn....Sama píše že jej nemá kto pomôcť, preto by som súhlasila možno s nižším výživným ako má ona predstavu(s tými ponúkanými 200 eurami) ale pod podmienkou že ak budú súrne výdavky(napr.ona bude s malým na dlhodobej očr) bude prispievať naviac....plus nebude mu robiť ťažkosti pri stretávaní so synom ale v prípade že bude často chorý, tak nech ostáva so synom aj on na očr alebo nech jej prispieva k príjmu....

xstelinka
28. nov 2018

@rosalinda12345 ja nie som pravnik, ale nieco som citala,ze vyzivne na manzelku pred rozvodom aj po,tak skus sa svojho pravnika na to popytat....a ja si myslim,ze 200€ nie je vobec vela....vela zien co ti tu pise vidia len priame naklady na dieta (strava,drogeria,najomne)....ale nevidia to,ze aj ty budes PN,dieta bude OCR,7dni budes cerpat lekara na seba a aj na dieta a potom mas neplatene volno alebo nadrabas a kam das dieta?!opatrovatelke?aj ta nieco stoji...prides o pracu a potom co?tiez potrebujes z niecoho vytvorit rezervu pre vas a rozvodom prides o jeden prijem..... moj syn si v skolke zlomil nohu, mesiac bol doma a OCR platena len 10dni......... zial niekto ma vyzivne len 30€, ale to nie je dovod aby si nemohla mat viac.

mogaa
28. nov 2018

@xstelinka výživné na manželku môže žiadať len ak je nezamestnaná a má problém nájsť si prácu alebo ak má dlhodobo nepriaznivý zdravotný stav seba či dieťaťa...200 eur nie je veľa, ale vychádza sa z výšky pravidelného mesačného príjmu. Autorkin ex má 1 hlavný a 1 vedľajší príjem. Ex môže pred podaním žiadosti o zverenie dieťaťa a výživné vedľajší príjem zrušiť alebo si ho zmeniť na dohodu o vykonaní práce - a ak to nebude mať vyplácané pravidelne , tak tento príjem sa nemusí počítať. Ak má ex pravidelný príjem 1300 eur a 400 eur platí hypo, tak je jasné že výživné mu nedajú ani na 500 ani na 400 eur. Okrem príjmu sa do úvahy berú aj vek a reálne náklady dieťaťa.....Iné náklady sú na 4ročné dieťa a iné na školáka u ktorého sú jednak náklady na školu a jednak môže navštevovať napr.volejbal(ďaľšie náklady ako dovoz, odvoz na tréningy, súťaže...)....Väčšinou sa dáv žiadosť na zvýšenie výživného ak sa zmení príjem jedného z rodičov(či už u otca alebo matky) alebo sa zmenia náklady na dieťa - nastupuje do školy, stredná škola, vysoká škola alebo sa preukáže že stanovené výživné nestačí na pokrytie nákladov dieťaťa.....Nejaké sporenie pre matku na nečakané výdavky (dlhodobá očr) pri výživnom neprejdú....ale môže žiadať výživné aj 500 eur keď preukáže že jej ex živí priateľku a aj jej dieťa - ale naozaj živí a nie že sa podiela na financovaní ich spoločnej domácnosti.

rosalinda12345
autor
28. nov 2018

Oba prijmi by súd bral do úvahy, nemôže ich ex len tak zrušiť, nevedel by existovať. Ja mam mesačne náklady 780 eur a to sme ešte nejedli ani si nič nekúpili iba poplatky. Preto musím myslieť aj na rezervu. Co keď sa mi pokazí auto, chladnička alebo si zlomim zub, však to sú také páky na platenie že až. Niekde som čítala že 30% z čistého príjmu ma platiť alimenty, určite sa tam hypotéka počíta.Ja mam vysoké bohužiaľ výdavky a sme dve. On ma prijem oveľa vyšší a je sám a budú na všetko dvaja.Nemusí kupovať dom môže ísť do bytu. Ja nechcem prepisknut sumu na súde, ale keď môžeme mať viac tak prečo nie, ja sa chcem s nim dohodnúť, ale nieje to jednoduche. Preto sa pýtam ci mi niekto nevie poradiť aká by mala byť reálna suma a tiež to sporenie. Začali sme mu sporiť, tak prečo s tým skončiť alebo iba ja mam to robiť, sak je to naše dieťa. Rozmýšľam, ze pôjdem za právnikom lenže mame stále spoločny účet a keď mu zaplatím tak to bude vedieť a nechcem, aby o tom vedel, nech si nemyslí že som chudera a zlaknem sa ho a privolím na všetko co mi povie. Zničil mi život a synovi ho ničí tak to nechcem nechať len tak.

xstelinka
29. nov 2018

@rosalinda12345 on ti kontroluje co platis?Resp. vyberies z uctu peniaze,aby si zaplatila nieco v hotovosti?Ked idete od seba treba co najskor odelit financie.Ked uz dlhsie sporite,daj si to do nakladov na dieta.

mogaa
29. nov 2018

Veď žiadať môžeš aj 1000eur🙂Ked myslíš že dostaneš viac ako 200 eur, tak pri rozvode žiadaj aj o stanovenie výživného bez dohody a súd určí koľko.....právnik ti vie poradiť koľko by si mohla žiadať, ale o konečnej sume rozhodne súd....Právnika by si si mala zohnať tak či tak, toho budeš potrebovať. Dohoda je o tom že s tým súhlasia obaja, takže pokiaľ nesúhlasíš tak mu navrhni sumu ty a pokiaľ nebude súhlasiť tak nechajte aby výšku výživného určil súd. Môžeš skúsiť mediátora, premysli si čo chceš - dieťa do starostlivosti, navrhni termíny stretávania s otcom, výšku výživného , čo z majetku chceš aby zostalo tebe no a cez mediátora sa môžete skúsiť dohodnúť.....bolo by to najvýhodnejšie riešenie, lebo napr. môžeš získať menšie výživné ale väčší podiel z majetkoprávneho vyrovnania(alebo naopak)....Ale dohoda je vždy o kompromise, nie si stanoviť na svojom.....Môžeš tam zhrnúť aj to sporenie pre dieťa....Je to výhodnejšie cez mediátora teda v prípade že sa cez nich dohodnete, lebo je to komplexné - hned riešite aj rozdelenie majetku.....Ja rozumiem že potrebuješ mať rezervu ale súd stanovuje výživné na dieťa(a tam ti nejakú rezervu nebude počítať), ale v dohode cez mediátora sa to dá zaradiť..detto sporenie cez dieťa, cez súd ti to nemusí prejsť hlavne ak by si žiadala výživné napr.300-400 eur, ale cez mediárota sa viete dohodnúť - ok.výživné 200+100-150sporenie....Ale znovu - ty si povieš svoje, tvoj manžel si povie svoje a oni sa pokúsia nájsť kompromis....No a ak to nebude možné tak všetko cez súd.....Len tam už si každý z vás bude tvrdo presadzovať to svoje a začne sa vyťahovať aj špina....Rovnako ako ty budeš chcieť získať maximum, aj on bude chcieť pre seba získať čo najviac výhod a podnikne všetky kroky aby čo najviac výhod získal...

rosalinda12345
autor
29. nov 2018

@xstelinka Nekontroluje, ale keď máme spoločný účet tak to vidí, nieje sprosty

majkeel
29. nov 2018

@rosalinda12345
Asi to nebolo az take super manzelstvo, ked ho chce skoncit len tak. Naco Ti je vlastne niekto, kto Ta nechce? Ber to tak, ze nieco stare skoncilo, nieco nove sa zacne.
200 eur je slusny priemer, najma ak Ty by si mala prispiet aspon 100 eur (polovicou) a dalsich 100 eur sa berie ako forma opatery. Skuste sa dohodnut slusne, ked dieta pojde do skoly, mozes pytat viac.
Problem je, ze je vlastne jedno, kto skonci vztah. Aj tak sa casto chce zena vyvrsit na partnerovi. Bud ho opusti ona, lebo jej uz nevyhovuje, zda sa jej malo schopny, alebo ju opusti on. V oboch pripadoch chce "neschopnemu" partnerovi obmedzit pristup k dietatu a zaroven na to iste odopierane dieta chce co najvacsiu cast z jeho platu.
Casto na spolocny majetok prispela zena uplne minimum, on ju zivil po cely vztah, ale pri rozchode sa dozaduje velkej/vacsej casti majetku aj jeho buducich prijmov. A zase, vraj chce majetok iba kvoli dietatu, ... Ktore mu ale nechce davat ... Co najmenej dat, ale co najviac zobrat. Postavene na hlavu, aspon ze sudcovia maju rozum ... Obcas.
Stazujes sa, ze s dietatom zostanes sama doma na OCR a budu Ti chybat peniaze. Ale jemu dieta nechces davat, aby s nim mohol casom niekedy zostat doma on. Na co sa vlastne stazujes?

Potom sa divite, ze muzi nechcu deti, ani manzelstvo. Vraj nezodpovedni muzi, ale asi praveze rozmyslaju. Lebo uz niekde poculi/videli, co ich caka. Ze na konci nebudu mat ani dieta a zostane im na krku vecne nasr.nu exku so ziadostou o dalsie peniaze. Lebo partner v jej zivote predstavoval hlavne obalku s napisom 1600 eur.
Zi a nechaj zit, dozic svojmu dietatu rovnaky luxus ako si mala kedysi Ty ako dieta - nech ma dvoch rodicov.

rosalinda12345
autor
29. nov 2018

@majkeel Ty si úplná krava, čo to tu píšeš? Ja som nikdy nepovedala, že mu dieťa nedám, len to ze je na mňa naviazané a neviem ako zaspí v cudzom priestore aj keď s otcom keď je doma a ja vedľa v izbe a vyvadza za mnou. Mňa nikdy on nezivil, ja som si vždy zarobila na seba a nezarabam malo. My sme všetko budovali spolu pol na pol a to ze chcem výživné dostatočne veľké pre aj jeho dieťa, tak čo je na tom zle keď na to má? Radšej nech živí tu stetku a jej decko a svojmu bude od opierať? Vidím, že ty žiješ v o veľkom dobre. Doteraz sme s mužom žili ako v rozprávke a ani náznakom nič nedal vedieť ze mu je zle alebo. Mal u mňa všetko a asi to som urobila chybu, mala som ho asi vycicaiavat zo všetkých strán asi to mu chýbalo. A ty dakuj Bohu, že toto nerieši keď také kraviny píšeš. Nevies aké to je keď na všetko úplne všetko zostaneš sama, úver 100 tisíc na krku na 30 rokov a malé dieťa. Co keď dostanem výpoveď, myslíš ze mi bude pomáhať?, musím myslieť na našu budúcnosť. Ty máš asi veľkú pomoc aj zo strany rodičov ale ja nie. Tak sa zamysli najprv co píšeš a potom osudzuj.

beky1813
29. nov 2018

@rosalinda12345 počúvni rady a buď sa dohodni,alebo si nájdi právnika, lebo ak takto budeš vybuchovat a reagovat na súde, tak si dobre zavaris

marion09
29. nov 2018

@whatever1 presne.na milenku minie oveľa viac a dieťa má mať omrvinky?

maciatkolulu
29. nov 2018

@rosalinda12345 základ je sa dohodnúť. A to že máš hypo 100000,to máš iba ty? To nie je spoločný úver? Nehnuteľnosť je iba tvoja? Tak potom ste sa spoločne nepodielali a tá rozprávka nebola asi rozprávka spoločná. Môžeš zúriť a chcieť čokoľvek,ale iba tí to ublíži. On ma už svoj život,treba vedieť vychádzať a dohodnúť sa. Je otec,ako to,že s ním vlastné dieťa nevie zaspať? A k tej hypo,hold,keď to nepôjde ,tak sa predá nehnuteľnosť a kúpi sa menšia. Ty nepozeraj čo ex,ten možno bude mať s ňou deti a šťastný život a možno aj ty,len tamnesmie zozierat nenávisť.

ink
29. nov 2018

@majkeel prepáč tvoj komentár hovorí o niečom inom, ako rieši autorka diskusie. Asi hovoríš o niečom z tvojho života.

rosalinda12345
autor
30. nov 2018

@maciatkolulu Je to náš spoločný úver, ktorý sme zobrali v auguste na kúpu bytu. Len po rozvode si ho prevezmem ja sama. Úvery aj majetok mame po delené. Dieťa je na mňa zvyknuté, lebo on chodil po večeroch do roboty a oveľa viacej casu som ja sním trávila ako ex. Nevravím ze je zlý otec, robil co mohol a ja tiež, len tento podraz co urobil, to sa tak ľahko neodpúšťa hlavne kvôli synovi. Keby sme bez deti, tak ma to tak nezerie, po plačem si a prejde to, ale takto už kvôli synovi neviem inak.

maciatkolulu
30. nov 2018

@rosalinda12345 tak je fajn,že ste sa dohodli na majetku,takže ja ti radím v kľude súhlasiť s 200eur,lebo nevieš,či jeho nová partnerka nie je tehotná,takže tak by mal šancu aj znížiť výživné. Proste je lepší vrabec v hrsti... Každy jeden sudca je rád,keď vidí dohodnutých partnerov bez hádok a natahivaciek. Je to momentálne najlepšie čo môžeš pre syna urobiť. Nehadat sa nenatahovat sa a snažiť sa byť v kľude. Prešla som si tým a poviem ti nič ti nepomôže,proste sa bude denne starať o cudzie dieta...ok,ty máš svoj zivot,svoje dieťa,máš pekný príjem,tipujem pekný nový život,si si sama sebe paňou. A možno raz príde niekto kto vás bude ľúbiť,ku mne prišiel,mám malého syna a muža. A inak posledné dva roky som si riadne sama s deťmi užívala. A môj ex nie je šťastný,ale to sa mňa už netýka

rosalinda12345
autor
30. nov 2018

@maciatkolulu No dúfajme, že to pre boli, moje dieťa bude šťastné a on zisti ze co stratil. Neprajem mu nič zlé, len to, aby pochopil, že ja so synom sme boli pre neho to najlepšie 🙂