icon

Rozvod po problémoch

caferacer
10. máj 2025

Najskor sa manželka vyhýbala sexu (2022), potom odmietala komunikovať a tak je koniec.

Pôvodná téma 2022: https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/manzelka-sa-vyhyba-sexu/?page=12

aktuálny stav 2024 / 2025:
V jeseni som žene oznámil, že sa chcem rozviesť a jej prvá reakcia bola: “Svojej mame si to povieš sám?” (WTF - ostal som v nemom úžase!).
Nechápala čo sa deje a čo sa sťažujem. Po úvodných niekoľkých hádkach, kedy znova vsetko otáčala proti mne, ze vsetko je moja chyba. Navrhol som párovú terapiu. Prvá nedopadla dobre, žene sa nepacil pristup: terapia zameraná na riešenia a nie na hrabanie sa v hádkach a problémoch. Druhu terapeutku našla žena a to bolo presne to, hrabanie sa v hádkach a on toto a ja som obeť a podobne. Po prvej konzultácii, kde žena zistila, že nenašla spojenca v terapeutke tak to pred druhou konzultáciiu zrušila a vraj kvôli mne, lebo vraj videla, že tam nechcem chodiť (WTF odkiaľ to vyčítala?) a to bola definitívna bodka.
Ja som začal chodiť na o2o osobné sedenia s terapeutkou aby som si upratal v hlave a idem do rozvodu. Riešim právnika, žiadosť o rozvod a hladam si prenájom.
Nie je to ľahké, čaká ma vysvetľovanie mojim deťom, lebo, žena začína hrať obeť a zaťahuje do toho deti. Ale verím, že všetko dobre dopadne…

nevenka
10. máj 2025

A kazdy den dakujem Bohu za to, akeho chlapa mam, co nevyplakava na internete, ako mu chudakovi zena veceru nenavarila. Veruze, malokedy mu varim veceru.
Minule ma nasralo, ako mi kamoska hovorila, ze sa jej muz pytal, ze preco v zahrade neurobila to a to. Tak mu povedala, ze deti to a takto...A on, ze nema na vsetko reagovat. Akoze co na to povedat? Alebo jej vycital, ze preco tolko krici...no ona je s detmi cele dni. Ale ked ho nechala s nimi, ze ide na dvor daco porobit a tu mas deti...tak do polhodiny uz krical aj on a ze "to sa s nimi neda". Tak mu povedala, ze vidis, toto mam CELE DNI a cudujes sa mi??? Moj chlap si aspon uvedomi a chape, ze s detmi je to narocne a musis sa im venovat a musis reagovat, ked place alebo nieco si prosi, je smadne alebo sa boji vcely ako moja vcera. Tak nenecham ju revat na dvore a budem si robit svoje ako hlucha a ignorovat. Velmi jednoducho si to predstavujes. Ale skoda sa tu bavit o tom vlastne. Idem spat.

subartic
10. máj 2025
@caferacer

@subartic jajj no vies co si momentálne myslim a som presvedčený?. Že samému mi bude lepsie ako s mojou ženou. O deti sa viem postarať: práčka, žehlička, vysavac aj nejake varenie zvládnem a o deti sa starať viem. Povedz načo mi je potom žena, ked sa s nou neda rozprávať, lebo da radsej prednosť : Ruží pre nevestu alebo inej chujovine v TV, ako si pri poháriku vina pokecat so svojom mužom. 😉

@caferacer tak keď si presvedčený načo tu dávaš svoju tému ? Ibaže by si nebol presvedčený a očakávaš že keď podáš žiadosť o rozvod že žena bude prosiť a žobroniť aby si zostal . Nebude. Tá je od teba citovo dávno odrhnutá a odpojená a to momentom kedy začala mlčať a plniť si svoj čas sama tými svojimi chujovinami . To je zvyčajne konečná . Ale to sa nedeje len tak u tej ženy, to je roky naplňujúci sa pohár nespokojnosti , ktorý ty si nevnímal a ani teraz zrejme nevnímaš, vidíš len že s tebou nechce spať, ani nikam chodiť a ani nechce s tebou sa rozprávať a ty ale stále nevieš prečo .

ada12345
10. máj 2025
@subartic

@caferacer tak keď si presvedčený načo tu dávaš svoju tému ? Ibaže by si nebol presvedčený a očakávaš že keď podáš žiadosť o rozvod že žena bude prosiť a žobroniť aby si zostal . Nebude. Tá je od teba citovo dávno odrhnutá a odpojená a to momentom kedy začala mlčať a plniť si svoj čas sama tými svojimi chujovinami . To je zvyčajne konečná . Ale to sa nedeje len tak u tej ženy, to je roky naplňujúci sa pohár nespokojnosti , ktorý ty si nevnímal a ani teraz zrejme nevnímaš, vidíš len že s tebou nechce spať, ani nikam chodiť a ani nechce s tebou sa rozprávať a ty ale stále nevieš prečo .

@subartic Nemusi to tak nevyhnutne byt. Zeny su totiz rozne a ty tu jeho zenu nepoznas. Su aj pripady zien citovo chladnych, psychicky narusenych..... A v tomto pripade podla opisu by som dokonca povedala, ze jej bolo a je az moc dobre. Ako sa hovori: Bolo koze dobre, sla sa smykat na lad.

caferacer
autor
10. máj 2025
@subartic

@caferacer píšem o tebe. Miesto rozvodu sa zaregistruj do komunity Reštart muža alebo sa nahlás k Jozefovi Hoangovi a ak nie si na hlavu padnutí tak sa veci pohnú . Pober z toho čo sa dá a začni konať , žena sa k tebe pridá . Pre začiatok prestaň riešiť ale len stoj a počuvaj svoju manželku a snaž sa ju pochopiť.

@subartic ty asi nechápeš, ze moja zena nevie rozpravat o citoch a za 3 roky mi povedala jediný dôvod a to ten, ze jej malo pomáham doma a s detmi lebo sa vraj starám viac o zahradu. Tak som zacal pomáhať a myslis, ze sa nieco zmenilo. Hej zmenilo, ja som pomáhal viac a ona nedáva stale nic do vztahu. Na komunikáciu musia byt dvaja a ak ona nevidi problem, tak ja aa mozem aj na hlavu postaviť. Stale mi dookola opakuje: ze co tu rozprávam o šťastí, ze mi porodila 2 deti a mam byt stastny, ze co po nej chcem. Zasekla sa ako matka a uz nepotrebuje byt partnerka. Rozpráva stale len o deťoch. Ziadne záujmy, vyháňať som ju musel nech chodi von ale jej sa nechce.

subartic
10. máj 2025
@caferacer

@subartic jajj no vies co si momentálne myslim a som presvedčený?. Že samému mi bude lepsie ako s mojou ženou. O deti sa viem postarať: práčka, žehlička, vysavac aj nejake varenie zvládnem a o deti sa starať viem. Povedz načo mi je potom žena, ked sa s nou neda rozprávať, lebo da radsej prednosť : Ruží pre nevestu alebo inej chujovine v TV, ako si pri poháriku vina pokecat so svojom mužom. 😉

@caferacer https://restartmuze.cz/ skús toto alebo skús https://www.josefhoang.cz/. A keď to nepôjde tak to jednoducho nepôjde.

bonboniera
10. máj 2025
@caferacer

@subartic ty asi nechápeš, ze moja zena nevie rozpravat o citoch a za 3 roky mi povedala jediný dôvod a to ten, ze jej malo pomáham doma a s detmi lebo sa vraj starám viac o zahradu. Tak som zacal pomáhať a myslis, ze sa nieco zmenilo. Hej zmenilo, ja som pomáhal viac a ona nedáva stale nic do vztahu. Na komunikáciu musia byt dvaja a ak ona nevidi problem, tak ja aa mozem aj na hlavu postaviť. Stale mi dookola opakuje: ze co tu rozprávam o šťastí, ze mi porodila 2 deti a mam byt stastny, ze co po nej chcem. Zasekla sa ako matka a uz nepotrebuje byt partnerka. Rozpráva stale len o deťoch. Ziadne záujmy, vyháňať som ju musel nech chodi von ale jej sa nechce.

@caferacer ťažko sa to číta, hlavne ten posledný príspevok :/ nechcela ta len kvôli tomu aby mala deti?

subartic
10. máj 2025
@caferacer

@caferacer ale chápem . Ja som zostala s mužom , ktorý porobil také veci že iné ženy by ho v mlynčeku za to pomleli a zakopali na záhrade. A vieš prečo ? Lebo sa zmenil od základu . Skús to aj ty , odozva by mohla prísť.

lenkasarka
10. máj 2025
@caferacer

@caferacer veru to je problém mnohých párov. Ženy keď sa stanu matkami zabúdajú byt aj partnerkami a muži zabúdajú,že pri boli pri plodeni a o deti sa majú starať tiež. A tam začínajú prvotne problémy potom sa to už len nabaľuje a nabaľuje.

caferacer
autor
10. máj 2025
@bonboniera

@caferacer ťažko sa to číta, hlavne ten posledný príspevok :/ nechcela ta len kvôli tomu aby mala deti?

@bonboniera raz mi to aj povedala: že sprav mi 2 deti a môžeš ísť. Vraj to bola sranda, ale po rokoch sa mi to vynorilo, že …

any_soj
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub počuj, ale tebe unikla jedna podstatná vec - ženy v minulosti neboli samé s dieťaťom. Vždy to bola široká rodina, viacgeneračný dom, celá komunita.
Nevieš si predstaviť aké je náročné byť celé dni s jedným dieťaťom. Ja mám 3 do 6 rokov a ti poviem, že v mnohom je to oveľa oveľa jednoduchšie. Všelikde na svete to ešte funguje, v tých akože zaostalych krajinách - ženy spoločne robia na poli ci okolo domácnosti, a deti - sesternice, bratranci, tety a ujovia - sa spolu hrajú, učia mladší od starších, pomáhajú.

Úžasnú knihu som čítala kvôli synovi (v pestúnskej starostlivosti, má za sebou rôzne traumy) - Chlapec, ktorého chovali ako psa - od neuropsychiatra, ktorý život venoval, veľmi úspešne, pomoci deťom, ktoré zažili šialené traumy. V záverečnej kapitole práve on sám píše, aká strašná vec pre psychiku a dobro ľudí je, že táto komunitnost už nie je. V minulosti na dieťa bola celá komunita, dnes často len matka (aj tu často čítam bláznivé vety ako - detí máš mať len toľko, o koľko sa dokážeš úplne sama postarať, nemáš čo zaťažovať rodičov či rodinu - a keď ti je z toho ťažko, že máš jedno dve tri deti a potrebovala by si občas postrážiť - čo si to za ženu, že nevládzes, nemala si si deti robiť.) a to je blud totálny. Vyčerpáva to neskutočne. A nikdy za desaťtisíce rokov to nefungovalo takto, ako v našich končinách posledné storočie.

luteam
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub joj ved uz tych chlapov tolko nelutuj. (Teraz sa vyjadrujem cisto k tvojmu komentu a nie k autorovi). To co pises je pravda v minulosti to tak bolo. LENZE aku tazku maju dnesni muzi pracu? Vela chlapov robi niekde v kancli za pc a pod. Takze aj takito muzi maju prist domov do svpjho panelaka a maju si sadnut na gauc a nepohnut prstom hej? Len za to ze predsa nebudu sa starat a defi o rovit zensku pracu. To mi uz je len spravodlive a zena robi casto v domacnosti viac aj ked uz chodi do prace, ale to je vsetko ok ze? Si predstav, ze mne manzel pomaha a nie je zzenstili sme spolu 15 rokov z toho 8 manzelia a stale stastni spolu.

moonlight1210
11. máj 2025

@caferacer pride mi, ze sice je od teba zena sexualne a emocionalne uz davno odpojena, no zalezi jej na zazemi, co ste spolu vybudovali a spolu mate. To ju desi, ze straca. Este nebola pripravena odist (hoci casom by prislo najskor i na to, len si ju predbehol, a to ju sokovalo.).

A jej reakcia nie je ani boj o teba. Ale o zachovanie toho zazemia.

A kedze sama uz nema k tebe hlbsie emocionalne puto, chape zavaznost toho, ze si ho stratil i ty. Chape, ze tam uz nie je v tomto smere paka, za ktoru by zatiahla (ty si ju na nu nemal tiez. Nech si robil, co robil, nemohol si zenu “prebudit”, aby ta zas chcela.).
Tak na to ide cez spolocenske a moralne paky.

Ona nehlada terapiu, ani zmenu, ona hlada spojenca, co by ti vysvetlil, ze mas spolocensku a moralnu povinnost ostat. Resp. pochopit, ako si jej ublizil, hanbit sa a ostat.

lenusiatko
11. máj 2025
@any_soj

@mirokub počuj, ale tebe unikla jedna podstatná vec - ženy v minulosti neboli samé s dieťaťom. Vždy to bola široká rodina, viacgeneračný dom, celá komunita.
Nevieš si predstaviť aké je náročné byť celé dni s jedným dieťaťom. Ja mám 3 do 6 rokov a ti poviem, že v mnohom je to oveľa oveľa jednoduchšie. Všelikde na svete to ešte funguje, v tých akože zaostalych krajinách - ženy spoločne robia na poli ci okolo domácnosti, a deti - sesternice, bratranci, tety a ujovia - sa spolu hrajú, učia mladší od starších, pomáhajú.

Úžasnú knihu som čítala kvôli synovi (v pestúnskej starostlivosti, má za sebou rôzne traumy) - Chlapec, ktorého chovali ako psa - od neuropsychiatra, ktorý život venoval, veľmi úspešne, pomoci deťom, ktoré zažili šialené traumy. V záverečnej kapitole práve on sám píše, aká strašná vec pre psychiku a dobro ľudí je, že táto komunitnost už nie je. V minulosti na dieťa bola celá komunita, dnes často len matka (aj tu často čítam bláznivé vety ako - detí máš mať len toľko, o koľko sa dokážeš úplne sama postarať, nemáš čo zaťažovať rodičov či rodinu - a keď ti je z toho ťažko, že máš jedno dve tri deti a potrebovala by si občas postrážiť - čo si to za ženu, že nevládzes, nemala si si deti robiť.) a to je blud totálny. Vyčerpáva to neskutočne. A nikdy za desaťtisíce rokov to nefungovalo takto, ako v našich končinách posledné storočie.

@any_soj suhlasim s tebou, citala som to tiez.

caferacer
autor
11. máj 2025
@moonlight1210

@caferacer pride mi, ze sice je od teba zena sexualne a emocionalne uz davno odpojena, no zalezi jej na zazemi, co ste spolu vybudovali a spolu mate. To ju desi, ze straca. Este nebola pripravena odist (hoci casom by prislo najskor i na to, len si ju predbehol, a to ju sokovalo.).

A jej reakcia nie je ani boj o teba. Ale o zachovanie toho zazemia.

A kedze sama uz nema k tebe hlbsie emocionalne puto, chape zavaznost toho, ze si ho stratil i ty. Chape, ze tam uz nie je v tomto smere paka, za ktoru by zatiahla (ty si ju na nu nemal tiez. Nech si robil, co robil, nemohol si zenu “prebudit”, aby ta zas chcela.).
Tak na to ide cez spolocenske a moralne paky.

Ona nehlada terapiu, ani zmenu, ona hlada spojenca, co by ti vysvetlil, ze mas spolocensku a moralnu povinnost ostat. Resp. pochopit, ako si jej ublizil, hanbit sa a ostat.

@moonlight1210 mas pravdu, ju teraz netrápi, ze mi dvaja sa rozchádzame, ale, ze jej mama bude z toho nešťastná, moja mama. Pre mna je partnerstvo základ manželstva. Ak dvaja nefungujú a nie je tam vzájomná dôvera, podpora, rešpekt, pochopenie a láska, tak to nie je pre mna manzelstvo. My vieme fungovat ako rodina, o deti sa vieme spolu postarať, ale to je vsetko. Ona v tom problem nevidi, takto dalej fungovat. Ja Ano.

jaskolka
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub porovnávas neporovnateľne. V minulosti síce ženy pracovali viac fyzicky,ale predovšetkým si treba uvedomiť,ako to vyzeralo. S deťmi často pomáhalo celé okolie,babky, susedy, tety,potom starší súrodenci. S deťmi sa nikto nebabral.
Malé deti sa buď dali do plachty a tam proste boli ,keď matka robila alebo 3 ročne deti šli na pole s matkou,a tam buď sa hrali kade tade,alebo tiež už pomáhali vyberať zemiaky,zahanat husi, staršie už normálne pracovali,okopavali, sadili, nosili drevo a podobne. Inak povedané, matky sa reálne skoro vôbec tým deťom nevenovali,v zmysle nešli s nimi do obchodu,má ihrisko,nevarili a neprali tak,že im dieťa viseli na nohe a revalo,lebo by buď si ho nevšímali alebo ho jednoducho dali do kolísky a rev si, koľko chces. Bolo nespočetné množstvo úrazov takých detí,a koľko z nich aj smrteľných. Dieťa kopol kôň, utopilo sa, prešiel ho voz,lebo nikto ich extra nesledoval. No nikto to neriešil, vzalo sa to ako fakt,Boh dal,Boh vzal.
A čo s týka toho,že "neodmietali"muža v posteli, tak keď to urobili,tak proste len ležali s roztiahnutými nohami a odbili si povinnosť. Alebo chlap jej jednu vytal a aj tak si "vzal,čo.mu patrí"

mirokub
Odpoveď bola odstránená
bonboniera
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ty si proste učebnicový jebek, dufam ze mas podcast kde vysvetľujes ako sa ženám vekom znižuje hodnota a potom sa ideš ešte vyrevat do nejakého vlákna na reddite kde si podobne retardovani navzájom honite ego jak ste zas tým ženám dnes dobre naložili 👌 možno keby sa tebe v detstve venoval aj otec okrem pozerania telky a pitia piva a nemusela by ta vychovávať len matka ktorú nenavidis, bolo by ti lepšie. Možno 🙂

lenusiatko
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ty mas aj obciansky?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
luccija
11. máj 2025
@caferacer

@moonlight1210 mas pravdu, ju teraz netrápi, ze mi dvaja sa rozchádzame, ale, ze jej mama bude z toho nešťastná, moja mama. Pre mna je partnerstvo základ manželstva. Ak dvaja nefungujú a nie je tam vzájomná dôvera, podpora, rešpekt, pochopenie a láska, tak to nie je pre mna manzelstvo. My vieme fungovat ako rodina, o deti sa vieme spolu postarať, ale to je vsetko. Ona v tom problem nevidi, takto dalej fungovat. Ja Ano.

@caferacer rozved sa

subartic
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub ešte raz, nezovšeobecňuj . Dreli ženy na vidieku , v mestách to tak nebolo . V mestách rodinu živil otec a matka bola doma s deťmi . A aj na tom vidieku tu najťažšiu prácu robili muži , to bola ich hlavná úloha , uživiť rodinu . Žena bola zväčša ťarchavá alebo po pôrode a starala sa hlavne o mnohopočetnú rodinu . Takže brzdi .
Doteraz si mi nenapísal čo má robiť muž v byte po príchode z práce, tejto odpovedi si sa vyhol . No tak napíš . Tvoj postoj k ženám nie je dobrý a stotožňujem sa s kolegyňou nadomnou . Lebo z toho čo si napísal muž príde z práce domov a má mať fajront a žene má začať druhá šichta. No tak potom aj tí muži -nemuži tak končia.

mirokub
Odpoveď bola odstránená
kp7333
11. máj 2025

@caferacer na tvojom mieste by som sa snazila zistit dovod manzelkinho citoveho ochladnutia. Prestal si ju fyzicky pritahovat? Je za tym niekto iny, ku komu prechovava (hoci len platonicke) city? Mozne su aj hormonalne zmeny (napr. perimenopauza). Alebo je to neuspokojivy sex. zivot (mozno s tebou nedosiahla orgazmus). Urcite sa nezmenila len tak z nicoho nic. Skuste sa spolu otvorene a bez natlaku porozpravat o tom, co vam vo vztahu chyba. Dobrym voditkom je kniha 5 jazykov lasky, ktora vam moze napomoct pochopit vzajomne odlisnosti v ocakavaniach. Mozno sa vas vztah este da zachranit a mozno prave po otvorenom rozhovore zistite, ze nie. Kazdopadne skuste v sebe objavit aj to pozitivne, co vas kedysi spojilo.

luteam
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub kokos jediny co tu vsetko prekruca a nehorazne zovseobecnuje si ty. Nechapem.ako si moze niekto o sebe mysliet, ze ma najspravnejsi nazor akoby videl do vsetkych domacnosti 🙄

subartic
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub panebože tak prekrucaš. Neskutočne . Žena v terajšej dobe aj pracuje 8 hodín . Takže ešte raz . Žena aj muž príde domov po 8 hodinovej šichte v práci . Žena podľa tvojho názoru má navariť večeru , starať sa o deti , upratovať, naložiť mu večeru , pospratovať , okúpať deti , dať ich spať a večer má roztiahnuť nohy mužovi. Znova pre teba : Čo má muž robiť na byte muž keď príde z práce ?

mirokub
Odpoveď bola odstránená
jaskolka
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub to ty prekrúcas. Moja reakcia bola na tvoj komentár,kde "nechápeš"ako je možné,že teraz je žena vyčerpaná z fungovania "len s dieťaťom doma".a ako to predtým úžasne ženy zvládli a ako by vyfackali terajšie ženy,že nezvládajú jedno dieťa.Tak máš vysvetlenie,ako to zvládali.Co som tam prekrútila? Tak sa voľakedy žilo. S deťmi sa jednoducho nezaoberali skoro vôbec.
A jedna vec je robiť aj 12 hodín fyzicky,a úplne dačo iné,keď si síce "len s dieťaťom"ale nemáš absolútne možnosť nič dokončiť v kľude podľa seba, neustále musíš prácu prerušiť,a stále ti nikto pretrhne aj sled myšlienok. Predstav si trebárs,že budeš maľovať izbu,ale 100x tá niekto vyruši pri práci. Neverím,že nebudeš po chvíli doslova vytoceny do maxima. A takto nejako sa cíti žena "len doma "s dieťaťom

moonlight1210
11. máj 2025
@mirokub
Odpoveď bola zmazaná

@mirokub “Problém je v tom, že moderné ženy chcú prebudovať 10-tisíce rokov prírody a teda zmeniť muža zo "živiteľa a ochráncu" na "chúvu".”

Pozri, ak muz vie zabezpecit hnutelny i nehnutelny majetok a k tomu rodinu, vsetko zo svojho platu tak, aby sa rodina neuskromnivala rozpoctom eur presne na den a nemodlila, nech sa nepokazi chladnicka, ci sporak, ci pracka, tak ok.
Nech je “lovec a zivitel”.

Ale ak ten chlap potrebuje zenin plat na to, aby spolocne utiahli vsetko, lebo inak su cela rodina nahrani, tak je normalne, ze sa i on chyti ako domacich prac, tak starostlivosti o deti.
Je to samozrejmost.

Ziadne take, ze moja mila, podelime si ulohy 1:1 a ty si na vrch vezmes este +1, lebo ja potrebujem i svoj volny cas.

A tie desattisicrocne principy ani nejdem rozoberat, lebo jednak pochybujem, ze si osobne viedol uprimne rozhovory s tymi udretymi zenami z 1900+. A tiez mam dojem, ze historicke vedomosti mas zalozene na vseobecnych uzusoch.
Inak by si trebars vedel, ze v praveku lovili i zeny. Toto sa uz poopravilo.

luccija
11. máj 2025
@caferacer

@caferacer čo bola posledná kvapka, že si sa tak rozhodol?

mirokub
Odpoveď bola odstránená