S mužom máme problém nájsť si prácu
Ahojte baby viem, zesa nepatri take problemy vesat na kona no aj tak. S muzom sme boli 5 rokov s prestavkami v rakusku, vzdy po sezone sme prisli na mesiac a pol domov. Nasporili sme si na byt kupili ho zariadili. Pre koronu sme prisli z rakuska domov o mesiac skor. Este nam treba par detailov do bytu, no coje horsie nemozem si tu najst pracu. V lete sme boli doma na sezonu sme nesli (toje dlhe na rozpisovanie).. podporu nam zamietli. Vsade mozne sme savali inzeraty predavacka muz zamocnik kurier atd no nik nedava spetnu vezbu. Super skolovany niesme. Mam 29 a uz by sme aj babo chceli. Mame dve moznosti bud budem doma sama alebo u rodicov a muz bude chodit do DE na 3tyzdnove turnusy alebo este nasporime a pojdeme od devembra do rakuska. Mam mi vravi ze je to iba utek ze uz amme tunzit normálne a sestra mi radi ze je to lepsie zlo ako byt v byte sama. Mam uz z toho depkyked uz mame zazemie byt nechce sami nikde ist.no doma bez penazi je hroza:/ nemame system pracu.. poradte coby ste robili diik🙁
@majkeel zo slovenska narok na podporu nemame pretoze sme nedokazali centra zaujmow dostatocne. Robili sme spolu vobkubtym padom tie dentra zaujmov na sk su slabe. Z rakuska mi v aprili povedali v tel ze prenos davky ani podporu narok od nich nieje lebo sne sa po sezone vratili domov a nezdrziavame sa na uzemi rakuska kapito??
@dajana40 Možno sa bolo treba dotazovať pred nástupom do práce na slovenskom ÚP, na základe akých podmienok vám bude patriť podpora po návrate zo zahraničia. Pri ÚP je Európsky sociálny fond. aspoň niekedy bol. Oni vedia overiť zahraničného zamestnávateľa a aj sprostredkovávajú prácu do zahraničia. Určite vedia aj podmienky zahraničných podpôr, aké zmluvy sú k tomu potrebné. Potom človek vie, čo má požadovať v zahraničí. To všetko je potrebné overiť pred vycestovaním.
V Bardejove, Svidniku, Stropkove atd. Sa praca neda najst, alebo len vynimocne, aj na vratnika by ste potrebovali znameho. To si asi v Bratislave ani neviete predstavit. Drzim palce, skusaj hocico, mozno sa podari, ale je to velmi tazke.
Moja mama tiez pracuje aj s priatelom v rakusku. Jej ale podporu odmietli dať, keď pride sem. Tiež robila sezónne a mimo sezónyvsa hlásila tam na úrad práce s tým, že má na ďalšiu sezónu zmluvu. Ale ak priznala, že sa vracia na SR žiadnu, podporu nedostala, čiže tu vždy boli cca 2 týždne a hneď išli naspäť, opäť sa hlásit na pracák tam a podporu dostali z Rakuska. Jeden čas boli aj trvalo zamestnaní. Obaja robia v cestovnom ruchu, čiže koli covid ona bola v prvej vlne doma a on si našiel inu manualnu pracu( narobil sa ako koň) , aby mali aspoň jeden príjem. Za prvu vlnu dostala spätne cca 400e ako kompenzáciu okrem podpory. Doma v SR už neboli rok a vracat sa nebudu.
@dajana40 niesom si ista ako to je, ked nemas na SR odrobene. Zavolaj si v pondelok na socialku a spytaj sa. Ja by som ti poradila skus si najst tu pracu. Starat sa o dietatko len z rod. prispevku nebude ziadna hitparada 😕
@danusiatko presne a ak aj poslete ziadost neozvu sa . Uvediem priklad robila som chyznu 5 rokov. Teraz sa mi ozvali z luxusneho domova dochodcov ze mam prist na pohovor. Prisla som tam boli fest panovacny ani sama neopytali ci mam otazky napr.. iba mi povedali, ze mam prist na skusku zesa im pozdavam - a do 2ch tyzdnov sa este ozvu. Ako sory ale skusat este chyznu ktora ma odrobene 5 rokov v nietakych hoteloch mi pride chore! Dokym sa mi ozvu, islusajubdaju zmluvu kedy mi peide prva vyplata? V januari.? Praca sampzrejme na projekt anonlepsie ako nic ale ten postup??
@kittykat22 s tym aj ratam.. navyse nie nemam na sk odrobene dva roky;:/
@dajana40 pozri, skus si najst pracu alebo ist do AT a nasetrit. Rodicovsky prispevok nema sancu pokryt naklady na dietatko. Len keby si nemohla kojit, tak kupovanie UM ta zruinuje. Ja viem, ze na dieta sa nesmie pozerat clovek cez peniaze. Ale ked ich budes mat ako mamicka nedostatok, tak namiesto toho aby si sa tesila z dietatka, ta budu zozierat starosti ako vyzijes dalsi mesiac.
@dajana40 teraz zaviadli 2 sumy rodicovskeho prispevku, ak nemas odrobene mas nizsi. Pozri si ten rozdiel, neviem ako to je napr s prispevom pri narodeni dieťaťa, či má nárok každy. Ale moc to nebude pokial jediny prijem pre 3 clennú rodinu. Nam by na mesacne naklady nestačil. Tiež sme traja bez hypo vo vlastnom.
@dajana40 Na skúšku ťa zavolali preto, že či sa osvedčíš pri kŕmení a prebaľovaní deduškov....to nie je len prezliekať posteľné prádlo....na to musíš mať oceľové psychické a fyzické zdravie.....no a v neposlednom rade silný žalúdok...
@dajana40 podpora sa vybavuje cez sociálnu poisťovňu, boli ste sa tam na to opýtať?
...no neviem ti uplne poradit, pretoze poznam situaciu z inej krajiny. Ale predpokladam ze je to v ramci EU rovnake. Pokial si pracovala v AT a tam si zaziadala o podporu, tak nemaju dovod neschvalit, nasledne kontrolovat ci tam stale si uz nik nebude. Ak odchadzas na SK mali by si to staty medzi sebou nejako vykompenzovat a preratat, ale urcite by si nemala zostat bez naroku na peniaze. PRACOVALA SI, ODROBENE MAS POTREBNY POCET DNI, ODVODY SI PLATILA = MAS NAROK NA PODPORU. Co sa babatka tyka, pokial si na SK hoc si tu aj nepracovala, mas narok na na matersku - s tym ze bude namiesto nej vyplacany rodicovsky prispevok a ten ti bude vyplacany az kym dieta nebude mat tri roky + pridavky na dieta + dostanes aj prispevok pri narodeni dietata.
@mandarinka555 ja som tam sla na pohovor upratovacky nie opatrovatelky
@tinkerbell ano ved nam ju neschvalili
@dajana40 pokial deti nemate mamzel moze chodit na tyzdnovky nie?Ty budes doma aspon hladat oracu alebo si cez urad prave utob nejake kurzy,co si vyucena?

@majkeel nechapem ako poberat na sk podporu z at? Prenos davok myslis? To ske riesi socialka nie up