icon

Samostatne účty v manželstve

15. dec 2022

Čo si o tom myslíte? Já osobne si myslím že aj v manželstve by mali mať žena a muž každý svoj účet. Možno maximálne odkladať niekde bokom na spoločné väčšie výdavky. Ale aj sporenie by podľa môjho názoru mal mať každý zvlášť. Veď keď budú spolu, nijako sa ich to nebude dotýkat ale pri prípadnom rozvode je mať vlastné peniaze našetrené veľka výhoda. Z oboch strán. Moje okolie ma normálne odsúdilo keď som toto raz povedala na akcii. Vraj hned myslím len na rozvod a všetko vidím len cez prachy a som vypočítává. Neviem čo všetko som si už vypočula potom. No mne to príde ako finančná gramotnosť nie vypočítavosť.

zuzikak
15. dec 2022

niekde som pocula ze v manzelstve by mali byt nasledovne ucty : Ucet pre manzelku (pre jej vlastne vydaje a manzel k nemu nema pristup), 2. ucet pre manzela (pre jeho vlastne vydaje a manzelka k nemu nema pristup), 3. spolocny ucet (kde budu obaja prispievat a z toho budu platit vydaje na byvanie, stravu, spolocne dovolenky a vydaje na deti), 4. spolocny ucet sporiaci (kde budu obaja prispievat a setrit na nom a kazdy jeden vyber bude vyzadovat oba podpisy) 🙂 ci je to realne neviem ale vraj toto uplne v pohode zabezpeci klud v rodine.

enya00
15. dec 2022

@vevesh ved jazne,len ona to napisala takym stylom,ze neexistuje,ze by sa k nemu nedostala...aspon tak som to pochopila ja,mozno zle 🤷‍♀️

ysseba
15. dec 2022

Manželia by mali spojiť životy, byť jedno telo a jedna duša, mali by sa spojiť účtami, pupočnými šnúrami a navždy jesť z jedného taniera ako vtedy na svadbe.
...Nie, ja si takto manželstvo nepredstavujem, ja som stále JA, stále mám svoju hlavu, svoj názor, svoj účet. Takže my máme každý svoj účet, rovnakú čiastku posielame na náš spoločný z ktorého platíme stravu a všetko. vyhovuje nám to takto, že máme spoločné peniaze a zároveň aj každý svoje.

zuzubb007
15. dec 2022

Sme manzelia dost rokov a teda ani by ma nenapadlo mat spolocny ucet naco? Svadbou sa nic nemeni, sme rovnocenny v nicom sa neobmedzujeme, a mam svoje a on svoje, ked chce muz daco kupi si,ked ja kupim si a nikdo neriesi co stalo si robime po svojom, a to nielen vo financiach, volnost je zaklad

mikadooo
15. dec 2022

Závisí od toho, či ste na rovnakej vlne, čo sa míňania, respektíve sporenia týka. Ak áno, tak pokojne aj spoločný. Ak nie, tak radšej každý sám. V prípade rozvodu sa majetok zarátava do bsm a je úplne jedno, či sú peniaze na jednom spoločnom účte, alebo na dvoch oddelených. Ak ste to neošetrili predmanželskou zmluvou. My sme tiež dlhoroční manželia, máme spoločný účet a nám to tak vyhovuje. Za peniaze míňanie či sporenie sme sa ešte nikdy nepohádali. Ak by som mala sama svoj účet, asi by sa mi to nepáčilo, vzhľadom na to, že som 10 rokov zabila na rodičákoch s deťmi, mám polovičný plat voči manželovi a myslím si, že by ma to v duchu škrelo, že ja mám na míňanie len polovicu z toho, čo manžel (a ešte viac by ma to asi škrelo na staré kolená, keď budeme žiť z dôchodku). Hlavne, keď je zabežpečujem maximum nákupov celej rodine. A mať "vyhradený" príjem od manžela by mi asi tiež boli proti srsti. Takto nemusím nič prepočítavať, kartička funguje, chlap má servis a deti oblečené, spokojnosť na oboch stranách. Ale - ako píšem, nie každému to musí takto vyhovovať. Ja som spoko.

zuzubb007
15. dec 2022

@vevesh moje nervy kravina ako svet, spolocny ucet je najvacsia hovadina, je to len o ludoch, ked je raz dakdo debil tak je absolutne jedno ci ma spolocny ci sukromny ucet, dovod rozvodovosti prosim ta? Som vela rokov vydata a v zivote by som nechcela spolocny ucet s muzom, ani keby my za to platili

vevapeto
15. dec 2022

My máme spoločný ale viem si predstaviť aj model že každý ma vlastný a na 3 účet rovnakou sumou prispievajú a z toho sa všetko platí.

sisaka
15. dec 2022

@vevesh my sme v manželstve pomaly 25 rokov a mame oddelené účty a zatiaľ sa rozvádzať nechystáme.
Keďže žijeme v manželstve sme si plne vedomí, že všetky peniaze sú spoločné, to je jedno, na ktorom učte sú ( a na to by som chcela upozorniť aj tie, čo si myslia, že keď majú vlastný účet, že peniaze na ňom nepatria aj manželovi. ) Nikdy sme nemali problém ani hádky okolo peňazí, môj muž mi nemusí nič vydeľovať, lebo pracujem a teda mám peniaze a nepotrebujem jeho peniaze na moje výdaje. Naklady na domácnosť platíme ako príde, niektoré platby mame zaužívané kto platí a niektoré zaplatí ten, kto kupuje, kto ma práve kartu po ruke atď. Osobne si neviem predstaviť mať spoločný účet a sledovať tam všetky platby a ešte sa spovedať tomu druhému, čo si tam kupoval, prečo si zaplatil tam a tam toľko, alebo dokonca platiť si z týchto peňazí darčeky, to má aký význam, keď si sama sebe kúpim darček, alebo mužovi kúpim z jeho peňazí darček, to už potom nie je darček, len další vydaj na výpise z účtu. Absolútne nechápem potrebu dávať všetky peniaze na jeden účet. Ja mám aj vlastnú kreditnú kartu, neviem si predstaviť mať ju pod manželom ako partnerskú kartu. Sme dospelí, každý si ma budovať svoju vlastnú kreditnú históriu, keď sa niečo stane a partner zomrie, alebo sa rozvedieme neviem si predstaviť začínať od nuly.

xsuzannex
15. dec 2022

My mame kazdy svoj ucet a navzajom mame k nim dispozicne prava.. v mobiloch appku kde vidime pohyby na uctoch + sme dohodnuti kto co plati.. vyhovuje..

konikkon
15. dec 2022

Neviem, či si úplne financne gramotna, ale aj peniaze ušetrené na manzelkinom učte sa pri rozvode považujú za spoločne a teda sa delia. Jedine, že by si šetrila do pančuchy...

syslik81
15. dec 2022

je jedno kto mate aky ucet .. v manzelstve ak nieje zmluva je vsetko spolocne aj to co si naskreckujete poza chrbat

katka1389
15. dec 2022

My mame každý zvlast nam to vyhovuje tak .Mame to rozdelene pekne

veronika3110
15. dec 2022

Aj tak ti tu bude každý tvrdiť niečo iné.. niekomu to vyhovuje tak, druhému tak… ty si sama povedala že je ti to divne.. veď nikto tá nenúti, nemusíš mat spoločný účet.. a každý tu na právo na svoj názor
a keď si mi napísala, že neviem či to manželstvo na 100% vydrží..
v živote nie je nič na 100% iste.. a keby som mala ísť podľa tvojho argumentu že čo keď, tak v živote nerobím nič iné, nikam sa neposuniem ani nič nedosiahnem, len budem rozmýšľať čo keď..
ale je pravda ako tu niekto vyššie píše že 100% žien čo sa tu sťažujú na financie majú oddelene účty, no zároveň tvrdia že majú všetko ,,férovo” podelené.. a to nie je teraz moj výmysel ale fakt..

dskjhfdlkdjhl
15. dec 2022

Este raz-toto naoza nie je type uctu, ale o nekompatibilite ludi. Ked niekomu prepne, tak toho druheho ani oddelene ucty nemusia zachranit.

natalala
15. dec 2022

My mame s manzelom oddelene ucty, plus doma peniaze v hotovosti z kt si berieme (vacsinou ja) ked je treba, o vacsich vydavkoch ako nove auto, kuchyna atd sa radime a rozhodujeme spolu. Mamw urcene kto aku ciastku plati na vydavky na byvanie a rovnako na deti. Vyhovuje mi to tak. Neviem si predstavit nemat svpj ucet, iba spolocny, to potom by manzel videl este aj to, za kolko mu kupim narodeninovy darcek? 🤷🏼‍♀️ Tvoj argument pri rozvode je bezpredmetny, lebo mozes mat na svojom ucte aj milion a manzel na svojom nic, aj tak pol miliona bude jeho.

denden77
15. dec 2022

ty sa vyprdni na okolie a rob, ako vam vyhovuje.. ja tiez cely zivot pocuvam, ze som na peniaze.. a priznavam, ze som - na svoje 🤷‍♀️😁
ak to riesis len kvoli nazoru okolia, ten ti moze byt fakt totalne u zadku 😎

andrejka1974
15. dec 2022

Áno máme každý svoj účet ,ale mne muž posiela zo svojho účtu peniaze a z môjho sa všetko vyplatí na svojom si necháva maximálne 100 eur zvyšok mám ja a o všetkom rozhodujeme spolu žiadne že on platí to a ja toto všetko spolocne

majlo1234
15. dec 2022

@emasss111 ale niee, treba mat ucty zadarmo, v dnesnej dobe sa to da.
Takyto model pozera na to, aby boli partneri z dlhodobeho hladiska rovnocenni, a teda ak aj jeden zaraba dohodobo menej(napriklad je na rodicaku) stale ma pravo na polovicu zarobku domacnosti. Vyhnes sa takto vydelovaniu penazi, aj ponizenemu prosikaniu o stovku.

evinqua
15. dec 2022

My mame dva, oba v podstate menezujem ja, na jeden z nich posiela výplatu muž na druhy ja, jeden je na bežné výdavky, druhý na väčšie. Obaja vieme ake mame prijmy a vydavky aj aktuálny zostatok na oboch účtoch

vevesh
15. dec 2022

@sisaka si velmi velmi svetla vynimka, ktora potvrdzuje pravidlo😀 Ale tak ako niektori sleduju spolocny ucet, co z neho kupia, takisto niektori sleduju pri oddelenych, kto co zaplati, aby neplatili veci na 2x a hlavne pri dvoch oddelenych dochadza k nezhodam, kto ma co zaplatit, je tu velmi vela tem na toto. Taktiez, ja, ked kupujem darceky, moj muz na to nepride- nesledujeme denne konto a denne kto kde co platil- raz za cas pozrieme ostatok a vybavene. Neskumame to a nerozoberame- ani sme to nikdy nerobili🙈🙉🙊 vsak su to spolocne peniaze, kazdy ma pravo minut ako uzna za vhodne a vdakabohu obaja mame rovnaku finamcnu gramotnost a nazory, ze nie je problem (cize nekupim si louiho, lebo je tam tolko penazi, takisto ako muz nezrovna ucet, lebo moze...)- zazila som taky parik, preto taky opis🙈🙉🙊

lilke
15. dec 2022

@veronika3110 veru @babulkomale nepreháňa. Kamoske náhle umrel muž, ani ročné dieťa. Zablokovaný účet, lebo bol spoločný. Dedičské konanie sa ťahalo, navyše sa potom polka financií odložila pre syna. Z rodičovského nemala šancu platiť hypotéku + ostatok, mala šťastie, že jej rodičia všetko za ňu platiť mohli.

marca12
15. dec 2022

My mame zvlast,ale nie preto,ze si robime zadne vratka. Jednoducho mam rada slobodu. Niezeby sme sa jeden druhemu starali do financii,no nemyslim si,ze manzelstvom by sme mali byt ako dva cecky a bez seba sa ani nepohnut ako to ma mnoho parov a vo financiach takisto. Ale to je moj nazor a podla toho tak zijem. Ak niekto chce mat jeden ucet,nech ma jeden.

euka210
15. dec 2022

Co si myslim? Ze je to uplne jedno kolko je uctov...hlavne je myslenie...ci je to Moje, ci Nase. My mame kazdy svoj bezplatny ucet este z mladosti, ale neriesime ci Moje, Tvoje, lebo obaja vnimame ze to je nase. A ani zadne vratka nemame.

aurora33
15. dec 2022

Mame každý svoj účet a sme spokojní. Ale tiež som sa stretla s pohorsenymi pohľadmi že cooooo vy nemáte spoločný účet? 😂

alantroj
15. dec 2022

Pre mna je rodina ako celok a nie moje, tvoje...my mame spolocny ucet. Robim si kazdy mesiac fin analyzu a viem kolko sme na co minuli. Kolko slo na potraviny, dom, dovolenku....Tu stale zeny vypisuju o problemoch s peniazmi. Ja tvrdim ze 90% rodin netusi kolko a na co minaju. Z viacerych uctov to kto vysklada? Viaceri tu spomenuli ze nemaju spolocny ucet aby muz nevedel to ci to. No a to je o tom ci mam potrebu tajit nejaky nakup pred muzom. Ja nie. Nepytam si povolenie ani on nie ale vieme si to pozriet keby sme chceli. A vela zien ma potom problem, kedze muz zaraba zvacsia viac ze pocas md a rd si zobru "jeho"peniaze. Lebo nie su spolocne rodinne. A reci o smrti....ucet sa blokuje na zaklade niecoho. Na zaklade oznamenia o umrti a blokacie pre ucely dedicskeho konania. Nedajboze sa nieco stane no tak zo spolocneho si vyberes a az nasledne nahlasis banke. Bezny postup.

aurora33
15. dec 2022

@sisaka absolutne suhlasim, tiež to tak mame. Kamoska sa nedávno vydala, majú spoločný účet a keby si počula tie telefonáty od jej držgroša? To čo si platila? A to koľko stalo? Prečo si kúpila takú drahu šunku? No koniec 😀 toto by som nezniesla.

autor
15. dec 2022

@konikkon asi si úplne nepochopila moje myšlienkove pochody. Počas života môže jeden z manželov urobiť hlúposť a takto urobia hlúposť len so "svojou polovicou" a nerozhajdakaju všetok majetok oboch partnerov na vlastné vrtochy napríklad

dskjhfdlkdjhl
15. dec 2022

@aurora33 ale toto nema nic spolocne s tym, ze maju spolocny ucet, toto je len dosledok, ze si vzala debila.

lienka.7
15. dec 2022

Každý mame svoj vlastný účet. Vsetko platim ja, mm mi na to posiela peniaze. Plus kedze 99% veci nakupujem aj tak ja, ako potrebujem tak si potom pýtam ďalej. Nepotrebujem nejaký dalsi 3 ucet, z ktorého sa akoze platia výdavky, ked to viem zo svojho účtu.

lienka.7
15. dec 2022

@nikpa presne tak, uplne súhlasím 👌