Samostatne účty v manželstve
Čo si o tom myslíte? Já osobne si myslím že aj v manželstve by mali mať žena a muž každý svoj účet. Možno maximálne odkladať niekde bokom na spoločné väčšie výdavky. Ale aj sporenie by podľa môjho názoru mal mať každý zvlášť. Veď keď budú spolu, nijako sa ich to nebude dotýkat ale pri prípadnom rozvode je mať vlastné peniaze našetrené veľka výhoda. Z oboch strán. Moje okolie ma normálne odsúdilo keď som toto raz povedala na akcii. Vraj hned myslím len na rozvod a všetko vidím len cez prachy a som vypočítává. Neviem čo všetko som si už vypočula potom. No mne to príde ako finančná gramotnosť nie vypočítavosť.
Zabudnime na rozvod, ale uz len v pripade smrti partnera ci tazkej choroby je to problem. Ucet je pisany vzdy len na jedneho, v pripade smrti toho cloveka sa zablokuje a neda sa pouzivat. Partner to sice casto vsetko zdedi, lenze to musi prejst dedicske konanie a dovtedy bude bez penazi? Nam v banke vraveli, ze uz neexistuju spolocne ucty, kde maju majitelia uplne rovnake prava. My mame dva ucty, k obom mame obaja pristup a obaja ich obe vyuzivame, ale jeden je na mna, jeden na manzela a snazime sa mat aj na sporeni zhruba rovnake ciastky. Aby v pripade smrti jedneho z partnerov mal ten druhy rezervu. Samozrejme aj v pripade rozvodu, ale tam sa clovek vacsinou vie dopredu nejak zariadit aspon. Niekedy.
Ako my to take nemame. Proste mame spolocny a hotovo. Ako poviem tak, nikdy sa neriesilo, kto kolko don dal a kto kolko vybral, kezde sa o vsetko rozpravame a rozhodujeme tak spolu
@opica_skorica * veru, spolocny ucet jedine v mbank. Ostatne banky to nemaju. *
Pri spoločnom účte treba počítať, že polovica peňazí na spoločnom bude zablokovaná pri smrti jedného z majiteľov. Tak mať tam takú sumu, aby sa s tou polovicou dalo vyžiť do ďalšej výplaty + prípadne náklady na pohreb
mbank podmienky
c) berie na vedomie, že rozdelenie sumy peňažných prostriedkov nachádzajúcich sa na Spoločnom účte sa vykoná na základe zásady rovnosti podielov ku dňu prijatia dôveryhodnej informácie o smrti jedného zo Spolumajiteľov.
@mk22 v sekunde asi ťažko.. a čo prípady x žien na MK, ktoré síce majú oddelene účty, ale ja tom svojom nemajú v podstate nič, lebo z 380€ platia potraviny, plienky a všetky veci… a manžel im viac zo svojho nedá, lebo to majú takto podelené.. a jemu sa niečo stane.. tak či tak nič nemá a je jej ten vlastný účet na dve veci..
či zas tretí účet? Štvrtý? A tam bude kto majiteľom… nehovoriac o poplatkoch za vedenie uctu, ked ku tomu nie sú žiadne iné ďalšie produkty
Ako vravím, stále je to len čo ked.. a čo ked si necháme spoločne peniaze doma a vyhorime? Čo ked..
@veronika3110 to už je problém tých žien že majú dieťa s magorom.
@maranco viem, aj moja banka má poplatok za vedenie účtu zadarmo pri splnení určitých podmienok, aj som ich v minulosti spĺňala. No podmienky sprísnili a už ich nespĺňam. Manžel zase menil banku v ktorej sme si refinancovali hypotéku a pri nej je nutné mať založený účet, ktorý ani nemá možnosť vedenia bez poplatku. Tretí máme vo fio, ten je bez poplatku, avšak nevyhovuje mi IB ako pri mojom starom. Ak máš iný účet ako vo fio, môžeš dať tip kde majú bez poplatku s prehľadným IB. 😉
Inak to je milión teórii. Co ak...
Rozmýšľame, že ak sa mužovi niečo stane..
Ale v mojom blízkom okolí za 2 roky prišli traja muži o svoje ženy v mojom veku (smrť po pôrode, mozgová príhoda, covid)
Žena má rovnaku šancu zomrieť ako muž. A vtedy to ma muž s účtami teda jednoduchšie, keď je všetko na jeho účte...
To len okrajovo, keď sa už riešia úmrtia a úcty.
Takže je to strašne irelevantné... Ak si dvaja veria. A vyhovuje im to, nech majú peniaze na jednom účte. Každá rodina je špecifická a neexistuje odpoveď a možnosť, ktorá bude vyhovovať všetkým
@babulkomale zle napísané, nám🙂len je na manželove meno s tým, že ja spoludisponujem s účtom. Píšem to automaticky, vždy mu po výplate poviem, že posielam ti toľko a toľko na spoločný. My aj šetrenia deti, poistky máme na manželovo meno. Nejako sme to nerozlisovali, že toto na mňa a toto na teba.
Napíšem ti jednu situáciu. Rodičia mi pred svadbou kúpili byt za 430 tisíc korún, bol na moje meno. Teraz sme si ho odkúpili do osobného vlastníctva spolu, je na meno oboch a ani sekundu som nezaváhala, že by som sa mala nejako poistiť v prípade rozvodu, prípadne odkúpiť na svoje meno len ja sama. Keď sme pozerali kataster, málokedy sú majitelia obaja manželia, väčšinou je to chlap. Nie, je to náš spoločný majetok, spolu sme si ho prerobili, spolu tu s láskou žijeme.
S manželom spolu žijeme od prvého dňa zoznámenia, nejako to tak prišlo, on vraví, že prišiel a už neodišiel 🙂už pomaly 18 rokov, je to môj partner, kamarát,milenec, otec našich detí, moje všetko. Preto aj všetko, čo máme a vlastníme, je naše spoločné. Ani jedného z nás nenapadlo, že by to malo byť inak.
@aurora33 veď jasne, ja som len chcela ukázať na to, že je to o ľuďoch a či to beriem že je to moje a tvoje alebo naše a pre nás.. samozrejme smrť sa nedá ovplyvniť..
@mamula20 presne tak. My síce nemáme jednu. Som o takom ani nepočula. Ale obaja sme poistení. Muž na vyššiu sumu, ma v práci ako šofér kamiónu iné riziko ako ja. Avšak mame hypo. A vychádza to tak, že keď jeden z nás zomrie, hypo sa dokáže vyplatiť z poistky... Plus možno ešte nejaké peniaze ostanú.. U mňa neviem. Z mužíček poistky isto.
Vidím, ako sa ľudia zbierajú vdovcom s troma deťmi. Paradoxne dvaja z nich majú tri malé deti. Pracujú. No s deťmi, kde ma najmladšie 2 roky, alebo je len bábätko keď mama zomrela po pôrode, je ťažko zarobiť v práci. A vtedy muž klesne na úplne minimum... Treba myslieť na obe strany rovnako. A ako vidím v diskusiách, často sa na to zabúda. Paradoxne s mužom poznáme aktuálne v našom veku vuac vdovcov ako vdov
@avanka aha tak sa ospravedlňujem, lebo ako hovorím mám kamosku čo je brutal pod kontrolou. Niekedy jej mám sto chudí povedať tak nech ide do obchodu ten jej drahy, lebo jedine čo vie je spindat ju za to koľko zase minula. Ona musí doslova stále pozerať letáky a behať z obchodu do obchodu aby kúpila len to čo je v akcii, ináč ju zdrbe.
@veronika3110 Samozrejme je to o ľuďoch komu čo vyhovuje. Ja som spokojná že mám svoj účet a manžel svoj. Nepotrebujem aby videl kde čo platím, nie že by som kupovala niečo nekalé ale rovnako mi je jedno za vo platí on. Keď kupujeme niečo väčšie samozrejme porozprávame sa o tom. Plus on platí všetko okolo domu ja okolo deti. Hotovo vybavené 🙂 keď ideme na nákup zaplatí ten kto skôr vytiahne kartu. Žiadne také že minule som platila ja teraz ideš ty.
@aurora33 v pohode, zle som to napísala.moj je úplne v pohode. Ono to asi fakt záleží na modely, v akom človek vyrastal, moji rodičia sú spolu šťastní už 48 rokov, mali vždy všetko spoločné, dopĺňali sa, kasu viac menej držala mamina, vtedy neboli účty, fungoval u nás obalkovy systém a pravidlo, ak na to nemáš, nekupuj si to. Žiadne splátky, nič. Toto mám v sebe zakorenené aj ja. Naopak manželovi rodičia účty oddelené, jeden nevedel, koľko zarábal druhý, účty si delili, jeden platil to, druhý ono. Nepáčilo sa mi to a evidentne ani manželovi, ktorý fakt..2 mesiace mi dával polovicu nájmu a na stravu a po 2 mesiacoch spoločného bývania sám prišiel s tým, že mu mám dať číslo účtu, že si bude na neho posielať výplatu. Funguje nám to takto už skoro 18 rokov.
Jedine, čo mu vadilo bolo, že keď mi chcel niečo kúpiť, hneď som o Tom vedela, keďže ib mám ja na telefóne, preto sme zriadili ten setriaci účet na jeho meno, kde ja kartu nemám a ani nechcem, lebo mám od bežného. Takže z neho platí poistky na auto, darček mne na sviatky, Vianoce a tak. Aby tam bol aj nejaký pohyb smerom von🙂
Inak sa len tešíme, ako nám tam pribúda rezerva
@majlo1234 možno sa to dá, len tie banky si menia podmienky každú chvíľu a meniť si banku každý druhý mesiac sa mi nechce 😏 pripadne daj tip pls 🙏🙏🙏
Ja som vydeľovanie peňazí a prosikanie o ne fakt nezažila... Ked som bola na RD tak takmer všetko platil muž bez toho, aby sme sa vôbec o tom nejako dohadovali... Ja som kúpila, na čo som mala... My sme sa nikdy nevadili za peniaze, a to sme spolu 12 rokov a účet sme mali vždy každý svoj 👍
@emasss111 ja sa az tak nevyznam😃 ani my nemame takto spravene ucty, ale to som poculav nejakom super podcaste a pacilo sa mi to. Ale teda ja mam dva ucty, v tatrabanke za velky poplatok sampzrejme, ale pdtial mi ide hypoteka takze to musim a potom zadara v 365, lde ke to super, vsetko funguje ako ma
asi som typ ktory chce najblizsej osobe v svojom zivote bezhranicne dôverovať (manzel by mal byt ta najblizsia osoba) ak by to tak nebolo ani by som si ho nebrala, teda nad rozvodom neuvazujem. ak sa predsa niečo take stane myslim ze som si ho vybrala preto, lebo je aj normálny bez poruchy osobnosti a teda normálne by sme sa podelili a šli svojou cestou ako rozumni ludia, nemyslim ze je taky vôl aby milenke napriklad kupil auto....no ak by som mala toho vola, určite by som chcela rozdelene učty. inak citim dostatok slobody a nezavyslosti aj ked mame spoločny učet, kedze viem ze su na nom peniaze aj mojim pričinením a nepotrebujeme povolenie ak si chceme niečo kupit.
@monuska112 pekne napísané
@avanka aj my mame vsetko spolocne presne ako vy aj nazor mam taky isty. Ale zivotne situácie nas naucili byt pripraveny na kazdu alternativu - ked ide do prace, staci nehoda a je po vsetkom. Takze ku vsetkemu mam pristup aj ja aj on aby sme boli navzajom v tomto zastupitelni.
@zafir01 mudro pises. Poistky su velmi dolezite.
@babulkomale pisala som to inej zienke,aj som ju oznacila,necitala som vsetky komentare...na to,co som chcela som reagovala danym zenam..s tebou konverzaciu nevidim v upozorneniach 🤣
@babulkomale teraz citam tvoj a ty si to tiez napisala spravne...spolocny ucet nie je,vzdy je iba jeden majitel a druhy je len disponent 👍 ja som reagovala na to,ze tu jedna pisala,ze su majitelmi uctu obaja
@maranco ono je mi to osobne jedno, ci spolocny alebo aky,
ALE
moja najlepsia kamaratka po dlhorocnom manzelstve zistila, ze jej dlhorocny manzel skocil do banky a ju ako disponenta zrusil. Nezmohla nič.
V banke jej nechceli dať žiadne info, lebo “jej meno už u nich nefigurovalo”.
A preto:
Neverim uz tvrdeniu, ze ucet, kde je jeden majitel uctu a druhy iba disponent, je zaruka niecoho a uz vobec, ze spolocny.
To je vysmech.
Autorka
Veľmi dobre uvažuješ. Málo žien (hlavne tu na tomto fóre) takto zmýšľa.
Sme manželia už veľa rokov a máme od začiatku vzťahu (20 rokov) každý svoj vlastný účet. Nikdy by som do spoločného nešla. Prežili sme aj stratu práce, MD, RD, dlhšiu PN. Na oddelené účty treba rozumné, vyzreté, samostatné osoby. Jasné, že je ľahšie všetko nahádzať na jednu kopu. Tam veľa rozmýšľať netreba. A nevidia ani dôsledky do budúcna, keby čosi.
Oddelene ucty nie su riesenie. Aj tak su vsetky financie spolocne pred zakonom. Jedina efektivna ochrana je zrusenie BSM. To sa vsak sa len v urcitych pripadoch. Odkladanie penazi bokom o ktorych partner nevie v ziadnom pripade nepovazujem za nic négativne, prave naopak. To nie je vychcanost ale zdravy rozum. Mne sa to osvedcilo a robim to aj v novom vztahu. Nechapem zeny ktore to nerobia a vystavuju sa riziku ze im nic neostane. Takze je to velmi rozumna a spravna vec. A povedzme si pravdu…. Myslite ze muzi si neodkladaju.? Ale Ano…akurat vam o tom nepovedia. 🤪
@vevesh
Pre upresnenie:
Nikdy mi nikto nevideloval peniaze, a nerobila som to ani ja. Raz ked je jeden z manzelov hajzel, nepomoze ti ani spolocny ucet.
U nas vacsinu veci platim ja, lebo aj viacej zarabam, a proste berem to tak, ze peniaze su spolocne. Muz mi kupi aj "modre z neba", preto ho musim v tomto usmernovat. Cize je to vzdy o clvoeku.

@lilope sú banky ktoré majú poplatky za vedenie účtov 0€, ja som za 10 rokov v tej banke zaplatil asi 2-3€ a nemusím striehnuť na žiadne podmienky či ich ten mesiac splním, alebo nie.