Sebaničiteľky
Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.
Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...
@mima4 nežijem na Slovensku! 😀 hneď to vyzerá perspektívnejšie. Ja teda nechcem rodiť bez praxe alebo tak (a už ani nemožem) a chlapa som vyberala "systematicky" (čiže som si najskor prešla iným, 2 ročným vzťahom s chlapom, ktorý bol super a parádny na prezentáciu v spoločnosti, ale inak to bol presne ten typ, ktorého by ste časom nazvali manipulátor a psychický tyran a potom sa na to vykašľala a našla si partnera, ktorý pomože, podporí, poradí, vyzná mi lásku, domáce práce máme pol na pol atď.), s ktorým sa budeme brať v lete a ak by som otehotnela, tak sa vezmeme hneď. A ja som zvyknutá, tiež každému pripadám naivná, nezrelá, blbá, mladá, neskúsená.. a určite veľa z toho aj som, pretože životné skúsenosti mi nikto do hlavy nenaleje, ale dokážem si zarobiť a postarať sa o seba, takže na začiatok dobré.
tu sa to zase rozpisalo....mozno ste to tu uz aj spominali,neviem....
viete preco jednoducho zamestnavatelia beru co najemenej ludi a vytazuju ich na maximum a len z tazkym srdcom beru mamicky?
ak ste mali niektora z vas moznost aspon ockom zabrdnut do slovenskeho mzdoveho uctovnictva, tak viete.
jednoducho sa mu to neoplati.
pozrite si svoju vyplatnu pasku - nie hrubu ci cistu mzdu - ale cenu prace - to je to co zamestnavatel za vas plati- vam ide len kusolincek :(
pretoze prvych 10 dni PN plati on, az potom soc. poistovna....kolko ste doma s dietatom ked je chore, jesenne sopliky atd?? par dni, tyzden.
pretoze vam ako matkam je povinny zabezpecit napr. cas a miesto na kojenie, ak kojite, dovolit vam cerpat vasu PN, OCR, plus neplatene volno ak je treba
a preco nie ciastocne uvazky? pretoze by miesto jednej mamicky musel zobrat dve tri
tak ako nasi uzasni zakonodarcovia ,,mysleli,, na blaho mamiciek a dali zamestnavatelom xxx povinnosti a xxx penazi co za nas okrem nasej mzdy chudak zaplati, tak sa to nakoniec mamickam pomsti a zamestnavatel radsej zoberie niekoho s kym ma menj starosti, na koho ma mensie naklady....idealne zivnostnika - bezdetneho muza 🙂
pri prvom som bola doma necele dva roky, mala som to stastie ze sestra a znami, plus manzel strazili ked som chodila brigadovat, po dvoch r. siel do skolky.....teraz som doma uz treti rok, lebo akosi sa po roku pritrafila pre maleho este jedna sestricka, stredna chodi do skolky, najmladsia ma rok.....kazdu chvilu sa chystam za p. riaditelom na debatu o moznej praci na skrateny a upraveny prac. cas, lebo by som chcela nastupit ked bude mat mala 2r., manzel pracuje mimo SK, babky robia....takze iny ako skrateny prac. cas si neviem predstavit.....ale vidim to skor nerealne ako realne.....a uvazujem kde najst ustretoveho zamestnavatela, ktory by bol happy ze ma totalne lojalnu, sikovnu zenu co za slusnu ohodnotenie, spravi svoju pracu na 200% len preto, ze ma moznost dokonale sa popri praci venovat aj detom.
ak o takej praci viete, dajte vediet 🙂
alebo spravim firmu a vsetky vas zamestnam 🙂)) ale kedze zamestnat sa mi vas neoplati, ale viem ze ste max. sikovne a pracovat chcete, spravime to na zivnost, co vy na to?
@digysa Zivotny kolobek nejako slovakom vypadol z hlavy.... Kto bude platit do dochodkov, ked rodiny budu mat po 1-om dietati??? aj keď budem mať 3, tak mi to nepomôže... pretože už teraz je tu skupina občanov, ktorí nikdy nepracovali a ani nebudú... a majú aj po 10 aj viac detí... a na nich všetkých robíme už teraz... asi tu už baby písali, že ak napr. moji rodičia robili celý život, dôchodok sa im TERAZ vypočítava z celého produktívneho veku... pr. za sociku kľudne mama zarábala 2000 ČSK... čiže priemer teraz je viac ako úbohý.... a taká žena, čo celý život je doma, jej sa dôchodok vypočítava myslím, že nejako z terajšieho priemeru dôchodkov (približne - už nie som účtovníčka ).... toľkoto k počtu detí ☹
@maria1989 k dochodkom iba --- praveze ten system je ovela zlozitejsi...tie socikovske platy robia mensiu sarapatu ako terajsie platy...vypocet dochodkov je komplexny, tie socikovske platy sa nasobia inymi koeficientami ako teraz, teda to nie je len tak, ze 2000 KC = cca 70 eur a to ide do dochodku..tam sa to prepocitava inak..vyratava sa tzv osobny mzdovy bod atd...kazdopadne, povacsine tie stare socikovske platy ludom este prilepsia ako zhorsia..najhorsie su na tom ti, co teraz a v poslednych rokoch zarabaju minimalne mzdy....to im najviac znizuje dochodok..a system je este aj taky "skvely" ze lepsi dochodok bude mat ten, kto vobec nerobi a pobera davky ako ten ktory robi za minimalnu mzdu....lebo ked si nezamestnany, tak sa ti rata dochodok z priemernej mzdy...teda ovela vyssej...tu sme napriklad pri tom, ze taky spoluobcan stacilo ze odrobil 15 rokov( potrebnych na narok na dochodok) a teraz uz pobera len davky a dochodok bude mat vyssi ako ten, co makal cely zivot za nizku mzdu...je to cele na hlavu..
Preto sa netreba spoliehat na tento stat a na dochodok-almuznu, ktoru raz dostaneme..kym my pojdeme do dochodku, ktovie co za dochodkovy system vymyslia, kedze nas bude velmi vela dochodcov a budu to musiet nejako riesit..preto sa musime snazit zabezpecit inak ako cakat na almuzny
@m.i.r.i viem, že kto nerobí, bude mať lepší plat ako ten, čo robí... minule mi to mama vysvetľovala, asi som ju na pol ucha počúvala... a je mi jasné, že pravdepodobne už na nás dôchodky nevyjdú... inak... spoluobčan odrobil 15 rokov - mne vravela, že to nie že musel odrobiť, ale takej babe sa za každé narodené dieťa 3? roky počítali do dôchodu... čiže keď ich má 10...
@katarinamarkova dostala som sa do štádia, že vôbec ale vôbec ničomu nerozumiem a najradšej by som to vzdala. Ušla niekde, kde budem sama a riešiť si seba. Chyba je vo mne, ja som nespokojná, vidím, cítim, mám nejaký blok, nenávisť, bolesť, chuť pomstiť sa. Musím vyriešiť najprv seba a potom sa uvidí.
@katarinamarkova Cely tvoj prispevok iba potvrdzuje, co ja tvrdim. Stat nam nepomaha, stat robi zeny NEZAMESTNATELNE tymi roznymi regulami a zakonmi, ktore musi zamestnavatel dodrzovat. Preto to budem tvrdit do konca zivota:
Socializmus = lenivost
Pokial clovek vie, za od stat dostane nieco, dotial bude pytat a nebude mysliet na to, ze aj inak sa da zit.
Stat si tych ludi podmani. Kazdy clovek, co sa spolieha na stat, je otrok statu. Jasne, ako som uz pisala- dochodci by mali byt jedina vynikma. Na Slovensku nie je este sukromny biznis az tak rozbehnuty ako tu, takze tych dochodcov, ktori zarabaju do sklonku zivota je malo. Moj svokor uz 10 rokov nerobi, ale kedze ma vlastne firmy, tak on nepotrebuje od statu ziadny dochodok, pre neho je to almuzna. On nas stale poucuje, aby sme vzdy stali na vlastnych nohach.
@adeala AS co hovoris na cesky system? Je podobny? Ako sa ti tam paci? Preco si odisla do Prahy?
@maria1989 vsimla som si, ja som nikdy napr. nepocula o Luniku a az tusim pred rokom som sa dozvedela, co to ten lunik je. Ked som si vyguglila fotky, tak som sa skoro pozvracala.....netusila som, ze az take zle to je na SK. Na jednej strane sa im ma pomahat, na druhej strane oni tu pomoc vzdy zneuziju, vyuziju a pouziju na uplne ine ucely, ako bolo povodne planovane. Je mi luto iba tych deti..... ☹
@digysa tak je podobný, ale napr. RD máš tak, že máš nejakú sumu a sama si volíš, koľko chceš RP poberať mesiacov (je to myslím 19-43 mesiacov) a tá suma sa ti podľa toho delí, max. je teda 11500Kč, ale je to lepšie. A potom vidím veľký plus v Prahe konkrétne - vačšina prác sa dá robiť na skrátený úvazok (hlavne je tu tá ochota dávať ho po MD), je tu dosť pracovných ponúk a je tu lepšie zdravotníctvo. Teraz ma viac nenapadne, pretože úprimne som si moc zo slovenského systému neužila, týždeň po maturite som sa sem presťahovala.
Do Prahy som sa presťahovala kvoli ľuďom, práci, škole, možnostiam.. Ja som sem cestovala od 15tich čo dva týždne a tak nejak to bol moj detský sen, žiť v Prahe - asi od 8 rokov o tom hovorím. 😀 Dá sa tu žiť veľmi slušný a pekný život, pretože pomer príjmov/výdajov je (podľa mňa) veľmi dobrý.
@digysa nie, ja dieťa chcem. Mne moje podmienky vyhovujú a samozrejme, moja dokonalá predstava vždy bola - bakalár, svadba, magister externe + práca tie 2 roky a POTOM dieťa, ale doktorka hovorí, že pri mojom zdravotnom stave čím skor. Doštudovať zvládnem pri dieťati, priateľ (čoskoro manžel) pracuje (ja tiež), žijeme spolu (sami) už nejakú tú dobu, tak na čo čakať? Resp. teraz zrovna máme pauzu kvoli mojmu zdraviu, ale potom budeme pokračovať v "snažení".
A nie, že by sa mi na tom niečo nepáčilo, zaujímalo ma, či a prečo to vidí ako nereálnu cestu.
@adeala
takze napr. taky typicky priklad vacsiny tu mladych mamiciek https://www.modrykonik.sk/blog/susnava/article/ako-dalej-ist-al5l3o/
a toto nie je niečo vynimocne, ale Bohuzial skor bezne.
Ja som tiez na materskej od roku 2008 a na moju matersku veru nemozem nadavat kedze mi este doplaca aj cr kde som pracovala a este stale som zamestnana ale neviem si predstavit ze by som mala az teraz pracovat na babatku teda do teraz som si myslela ze som plodna jak jablonka no ten vek tam uz citit.snazili sme sa marne 4 babatko.tak sme to vzdali a som stastna ze mam 3 krasnych a hlavne zdravych synov ked ze sme prisli aj o dvojicky ktore sa prestali vyvyjat a veru kazde dietatko na prvy sup a krasne zdravo sa vyvijali.takze u zien vek hra dost velku rolu kazdy jeden gynekolog to povie.mame svoj dom sice v opacnom poradi ale mame.mame dve detske pripravene pre deti kde aj tak nespava nik.a bude aj tretia detska.a ako sa hovori kazdy si je svojho stastia strojcom aky zivot si zariadi taky ho ma.ja by som tiez nedokazala zit s takymi chlapmi akych je tu moc moc moc.a ze to tie zeny vobec dovolia aby sa tak k nim vobec chovali.mne sa tiez veru niekedy az rozum pozastavi ze si nevazia samu seba a hlavne chudence deti ze to musia trpiet.a co s nich potom vyrastie len to iste co videli doma.
@mima4 tak všetky takéto veci poznám. A netýka sa to len mladých. Ja si myslím, že vačšina chlapov má isté "podozrivé" správanie celú dobu. Len ženy to nechcú vidieť.
Ja si po hlave skákať nenechám, v našom vzťahu som ja skor tá dominantná. Mám skvelú rodinu, ktorá by mi pomohla, podporila ma, keby niečo. Moj partner je inteligentný človek, obetavý, ktorý si váži svoju rodinu (havne matku), ale zároveň nemal problém obhájiť mňa a náš vzťah pred ňou, ak bol nejaký problém. Nefajčí, nepije, nekričí po mne, problémy rieši komunikáciou, vie robiť kompromisy atď. atď. Ak sa z neho vykľuje chrapúň, tak to teraz veľmi dobre skrýva - ale stať sa može všetko, vtedy sa ja zbalím a odídem.
@emilia25 vies, ty mas dobreho muza a tesim sa s tebou, ale čo by si robila na mieste tej zeny, predstav si, ze chlap ti ublizuje, ty mas tri pripadne aj styri deticky, 28 rokov, rodicia sa ti tlacia na par metroch... do prace nemas sancu ist pri tolkych detoch a pre nizke vzdelanie, nulovu prax mozes robit za minimalku... ? Prave o tom je vlastne cela ta debata tu...aby si zena velmi zvazila vsetky okolnosti, aj ked je pravda, ze zivot moze niekedy neprijemne prekvapit cloveka.
Zeny, zabudate na jednu vec - ze deva s nizkym vzdelanim, tlaciaca sa v byte 60m2 s dalsimi 3 surodencami, zrobenou mamkou, co zaraba 400 v cistom a doma ju caka dalsia sichta a tatko s ovladacom na gauci, nie je schopna ziadnej takejto uvahy, lebo 1. sa s nou nikdy nikto takto doma, ani na ucilisti nerozpraval; 2. chce z toho ujst a nie je schopna domysliet si dosledky, jednoducho si povie " dajak bude"...a presne tak aj je.
@romanovic A presne to je ten problem. A statistiky jasne ukazuju, ze mlade novorodicky pochadzaju v drvivej vacsine zo socialne slabsich rodin. Tak je to aj v USA, aj v Nemecku, aj kdekolvk na svete.
Mne moja mama (s 2-mi vysokymi skolami, co mala prve dieta v 18-ke) nikdy neradila, aby som mala dieta v jej veku. Mne moja mama donemoty ukazovala vsetky pre a proti. Napriek tomu, ze si s mamou velmi rozumiem, aj tak mi vzdy hovorila: "ruky ti dolamem, ked prides tehotna domov" 😅
Baby ja si pamatam prihodu s mojim prvym vaznym vztahom. Boli sme na diskoteke (cerstvo po maturite, Obaja sme isli dalej studovat.) a nejako sme skoncili u nich doma v jeho posteli. Samozrejme ochrana bola dolezita, ale bohuzial sa nam nejako natrhol kondom. Nam by sa krvi v zilach nedorezal. Obaja sme boli v takom soku, ze ja som nedychala. Tych par dni do mojho menzesu sme boli ako chodiace zombie. Nakoniec sa vsetko dobre skoncilo.
Ale pointa je, ze tu 17-rocne baby pisu o tom, ako chcu byt matkami... A pre mna to bolo v tom veku nieco absurdne- ved ja som este ani svet nepresla, nic som nevidela, ziadne zazitky, neuzila si slobodu ako dospely clovek, nenasla si dobru pracu.......pre mna bolo dieta v takom veku uplna sodoma-gomora.
ja osobne nevidím problém porodit v mladom veku 20+, ale predovšetkým v tom že je tu vysoké riziko že si vyberiem nesprávneho partnera.
Pretože mať dieťa v 20 tke nie je koniec sveta , ak si vyberiem dobrého manžela ,dobrého otca, ak mám správnu dávku priebojnosti a svoje ciele.
Ako mať deti po 35 tke tiež žiadna výhra, mám odskúšané 🙂.
@maminuska Suhlasim, ale problem je v tom, ze takych zien je malo. Moja mama porodila ako 18-rocna a mala to dost tazke, ale teraz zije na vysokej urovni, ma postavenie, ma majetok, vychovala dve deti. Proste mala povahu, ODVAHU a priebojnost a dokazala to. Ale sama mi povedala, ze sa to da aj INAK...
Mat deti po 35-ke je tiez odvaha. Ja osobne som za taky zlaty stred. Pre mna bol ideal 25-26, ale sa mi to nepodarilo, lebo moj muz bol trosku vystresovan z financnej situacie a preto som nakoniec mala prve dieta v 29-tich.
@mima4 s tymto mas uplnu pravdu poznam takuto presne situaciu v mojom okoli 4 deti muz si sadne pred telku a zena maka od rana do vecera.ice muz chodi do prace ale vzdy si najde zamienku preco je ta zena zla ale pritom ja osobne ma u mna velke ale velke obdivovanie ze ako to uplne perfektne zvlada.a aj s financiami je tam velky problem aj ked muz chodi do prace.ale napr.uz na tomto priklade je vidiet ze predtym to nez mali deti bola takato ista situacia teda myslim s financiami takze uz tu hned na zaciatku mohla zena inak uvazovat a bola by uplne dnes niekde inde a na inej urovni.ale co sa tyka deti tak tam nelutuje.ale poviem vam ze kolko razy som fakt vdacna za to ze sa mam tak ako sa mam a dakujem za to bohu.uz pri prvom dietatku bolo vidiet nas obrovsky rozdiel ja chodila na nakupy na vybavicku ona vsetko dostala jedine co kupili bol kocik kde dietatko spavalo do niekolkych mesiacov az kym dalsia osoba im nekupila postielku.takze niekedy to ma clovek pred ocami ale akoby ich mal zatvorene a nevidi.no ked ich otvori uz je vela krat neskoro.
@emilia25 Mohla na začiatku, ale to nevidíš, lebo miluješ a príde Ti prirodzené, že dávaš lebo on nemá, nemôže etc. a potom si zvykneš. A v 40 tich sa zbadáš, že aha, ale už sú väzby a je neskoro. U nás podobne, jeho vlastný otec mi to povedal, že nikdy nemôžem čakať viac, vtedy ma nasral, že ako sa to pozerá na svojho syna, na vlastné dieťa, dnes som pochopila, že možno mi chcel niečo naznačiť, len nechápem ....
Ale zase som hrdá, lebo mm má vlastnú firmu, je šikovný, pracuje ako drak, dovolím si tvrdiť, že je to aj moja nemalá zásluha. Neustále povzbudzovanie, láska, držanie za ruku. Má to však aj odvrátenú stranu, som neskutočne unavená a viem, že niektoré veci nebudem mať už nikdy.
@natalym no presne vtedy mala ruzove okuliare a teraz ked ich zlozila je uz neskoro a uz nemoze a nema ako s toho ujst.uz su spolu len kvoli peniazom aj ked im vydrzia dva tyzdne a dva tyzdne su pomaly na suchu a toto je proste taky kolotoc ale ide aj o to ze oni su schopny minut aj keby mali 1000eur lebo ziju takym stylom jeden den hojno a druhy hovno.takze tak ked nedokazali vyzit ani ked boli samiba to mavalbvtedy krasne vyplaty ona robila a uz vtedy pouzivali tie nebankokovky tak co mohla ocakavat ked pridu deti.a cim viac deti tym to je horsie aj pretoto som si ja vsugerovala do hlavy ze o 3 deti sa lahsie postaras ako o 4.ale zas toto iste si mozem povedat aj o dvoch o jednom a nakoniec by som si povedala ze lahsie bude ked nebude ani jedno.ale 3deti neni ani malo ani vela je to taky stred.no len este su male takze aj tie financie su zatial male na nich ale pride skola take vylety onake a kazde bude chciet ist a ked nie bude smutne ako mu to vysvetli takze ona tak zila u nej je to normalne ale aj ja som mala take zle detsvto a prave preto chcem aby moje deti mali vsetko co treba a neboli o nic ukratene.kazdy si zoberie to svoje niekto pokracuje v stafete z detstva a niekro si zoberie proste priklad ako netreba zit.ja napr.by som nikdy nemohla zobrat nejake oblecenie od niekoho lebo uz tu by som mala v hlave ze sa nedokazem o deti postarat a dat im to zakladne.bolo by to moje velke zlyhanie ako rodica no ona je za vsetko vdacna ked dostane od niekoho pre jej deti.takze tak.

@digysa 19-22 😀 v druhej polovici, nemám rada tú otázku 🙂