icon

Sebaničiteľky

sylvia02
14. okt 2014

Čítam tu strašne veľa rôznych životných osudov,príbehov,problémov a nedá mi nenapísať...ženy zobuďte sa nenechajte sa od tých Vašich chlapov toľko trápiť...život je príliš krátky a príliš pekný,aby ste si nechali ubližovať čo i len jeden deň...pozastavuje sa mi rozum keď čítam,že podvádza ma manžel,nevšíma si ma,ubližuje mi,neprejavuje mi žiadnu nehu,náklonnosť,sex máme raz za mesiac,nedáva mi žiadne peniaze,žiarli , nepomáha mi,nezaujíma sa o deti atd...a Vy sa ešte pýtate,že čo robím zle alebo ako mám zachrániť vzťah,ktorý už dávno neexistuje,možno len vo Vašej hlave...Keď Ťa niekto nemá rád,nezaujímaš ho,si mu ľahostajná,tak prečo Tebe vôbec záleží na takomto človeku,je jedno či je to muž alebo žena...To naozaj tak úboho potrebujete mať takéhoto chlapa pri sebe,len aby ste náhodou nezostali samé alebo s titulom rozvedená??? Nie láska od muža je tá najkrajšia,ale láska od Vašich detí...len tá je úprimná a naozajstná...a pritom im tak veľmi ubližujete...na jednej strane vyhlasujete,že ich milujete najviac na celom svete a na strane druhej dovolíte,aby Vás videli smutné,to ako plačete,ako Vám muž ubližuje,niekedy aj im...Zobuďte sa a zoberte život do svojich rúk a verte mi,že žiadneho chlapa k tomu nepotrebujete,aspoň nie takého,ktorý si Vás neváži a má Vás len ako nejakú handru,slúžku...len toľko som chcela.

Nedovoľte niekomu aby sa stal vo Vašom živote prioritou,keď Vy ste pre neho iba jednou z možností...

terezka1947
17. okt 2014

@katarinamarkova presne toto riesim aj ja...ono nie je problem ist pracovat aj od roka dietata...aaaak ma zena niekoho,kt.jej pomoze s detmi-resp.aspon vyberie zo skolky alebo ma poriesne zaciatky skoly...ano,su druziny napr.po skole...ale neviem si celkom dobre predstavit,ze som do 17-18tej v praci a potom zajdem do druziny a doma sme najneskor okolo 19tej....no a taky prvacik????ved ako rodic by som sa mu rada venovala ten prvy,druhy rocnik....potom si uz druzinu predstavit viem...ale ako to poriesit???
manzel konci v praci tiez v podobnom case ako ja,prip.ovela neskor
ostava iba zmenit pracu...
alebo mi tu mnohe napisu,ze opatrovatelku...no hej...ale opat-ja s dietatom tie prve roky v skole nebudem 😒
a to je na figu
takze ja by som tiez brala moznost skrateneho uvazku
aaale,sef mi uz naznacil,ze eeee 😒
teraz cakam druhe babo-na chvilu sa riesenie toho celeho posunulo...ale len posunulo
druhe babo bolo chcene,nie ako riesenie toho,co dalej 😉
no...myslim,ze zena na Slovensku to az take jednoduche nema...samozrejme su vynimky,ale len malo profesii do tej vynimky patri 😒
ja chapem aj zamestnavatela-zeny su casto s detmi doma...prip.aj otcovia....takze naozaj su trosku "nespolahlive"...atd,atd....no mozu byt vo svojej oblasti akekolvek dobre-skratka niekolko rokov su trosku "odstavene" ...aaalebo su totalne vytazene,lebo chcu dobre zvladnut aj pracu a aj rodinu
mne by stacila jedna babka,sestra....a zivot by bol gombicka 😀
takto sa tiez nevzdavam...mam uz nejake zalozne plany v hlave...no na par rokov zrejme nebudem uplne robit to,co som robila a chcela v tom pokracovat aj nadalej 😀
co uz...

natalym
17. okt 2014

Ja som mala malú od roka na týždňovkách u svokry. Áno, na týždňovkách. Inak sa nedalo. V nedeľu ju manžel zaviezol a v piatok doviezol. Finančne pomohlo, ale je mi to ľúto. Nič si nepamätám. Tie najkrajšie chvíle neviem.

m.i.r.i
17. okt 2014

@digysa robim v nadnarodnej spolocnosti...v BA ale uz posledne 4 roky home office...full time remote...striedavo Stredne a Vychodne Slovensko....🙂
A veru...ja si tiez pamatam ze sme s drahym 2x robili tehu test, co sme sa zlakli, ze kondon to nevydrzal a mne to meskalo..a mala som zimomriavky..a to som mala 26-27 rokov....ja som mala uz tak vnutorne pocit, ze chcem deti, ale proste nie vtedy..ja viem, vsetko by sa dalo, pocuvam stale, ze "aj ini to zvladli" . a su tu..ale ja som to nikdy nechcela len tak, ze prezijem, zvladnem..ak je clovek uz postaveny pred takuto skutocnost tak sa popasuje so situaciou..neda sa naplanovat vsetko, ale ak nemusim, nechcem si to komplikovat...vtedy som este len 2 roky poriadne pracovala, este som sa len zabehavala, zacala som chodit po sluzobkach, pol roka z roka som nebola doma, mm tiez sa este hladal a do toho dieta a vsetko ovela tazsie by teda vsetko o dost skomplikovalo..a tiez som chcela prve tak do 30...nakoniec ma ale poslali na 2 roky z firmy do Irska a v 30 sme sa zacali akurat snazit...tak som mala drobca v 31...

digysa
17. okt 2014

@natalym Neboj, tie najkrajsie chvile ste len pridu 🙂 Budes ich mat dost.... Deti budu stale nasimi detmi a vzdy nas budu otravovat 😉

digysa
17. okt 2014

@m.i.r.i Co je to nadnarodna spolocnost? Opis co tam robis? Tie administrativne pojmy mi uz zo slovenciny odchadzaju... Ja som v podstate zacala robit az v USA. Ja som na Slovensku iba 2 roky ucila a potom hned sup do noveho sveta, takze mam lepsie business vyjadrovacie schopnosti v anglictine 🙂

digysa
17. okt 2014

Nech sa paci, dalsia sebanicitelka...uz od 14-ky 🙄

https://www.modrykonik.sk/forum/rodinne-problemy/ako-dalej-4/

natalym
17. okt 2014

@digysa Tak mám z nich radosť, sú to moje veľké pomocníčky. Ale je mi to ľúto. ☹
Teším sa na vnúčatá, dúfam, že si to konečne užijem. 😉

ivetkab.
17. okt 2014

@sylvia02 Nehnevaj sa, ale také ako Ty, teda s Tvojím životným príbehom, by nemali takéto veci tu ani písať a nie to ešte radiť druhým. Od dvoch chlapov dve deti, tak to Ti poviem, že si tu robíš inú reklamu. Presne tak to s Tebou dopadne aj pri treťom chlapovi. Vieš, rodina je niečo posvätné. A keď to tak vnímajú obe strany, tak je to super. A dokonca je to super, ak to tak vníma niekedy aj jedna strana a tú druhú o tom dokáže presvedčiť. Najľahšie je rozísť sa, rozviesť sa. Nechcem aby si na mňa reagovala, lebo by z toho boli len zvady. 😀

rutie
17. okt 2014

Ja sice nezapadam, do ziadnej tu uz spominanej skatulky a skatuliek tu bolo vytvorenych az-az - vydavala som sice tehotna v 25-tich, potom som bola 9-rokov na materskej so styrmi detmi, ale v tom case som mala 3 roky po VS a 7 rokov praxe, kontakty, karieru. Ked sme zakladali rodinu, mali sme vlastne byvanie aj uspory. Vdaka tomu, ze som celu matersku pracovala par hodin tyzdenne, bola neustale v kontakte so zamstnavatelom, mohla som po materskej nastupit na ciastocny uvazok a takmer 100% home office.
Napriek tomu som presvedcena, ze subeh kariery a dobreho rodicovstva je mytus. Ak, pravda, nemate babky, ktore to odmakaju za vas. Pamatam si tie otrasne chvile, ked som sa naplno v praci pustila do noveho projektu, prevziala zodpovednost a potom sa musela rozhodovat, ci necham v stichu kolegov, alebo placuce chore dieta samotne v nemocnici. Tie chvile ked mi vola sef, ze potrebuje zachvilu toto a toto, lebo na tom stoja ini ludia a zakazky a zaroven mi chore dieta place od bolesti a prosi o pomoc no a zdrave deti maju besiedku a vy na nej nieste. To nie je o pohodli, (pravda je, ze jedno dvojrocne dieta na MD je brnkacka), to je o tom, ze deti maju potreby, ktore sa nedaju naplanovat. Choroby, incidenty v skole, chvile, ked sa vam chcu zdoverit, ked potrebuju, aby ste boli pri nich. A to sa da sice zladit s pracou, ale iba s pracou, kde ste lahko nahraditelny a to uz nie je o kariere a tak flexibilnych zamestnani navyse nie je dost pre kazdu zenu - matku.

Uplne rozumiem preto matkam, ktore nejdu do prace a ostanu doma pre svoje deti, venuju sa popri tom nejakej komunitnej cinnosti, su aktivne v skole, v cirkvi, v spevokole, alebo pre mna za mna sa venuju rucnym pracam. Samozrejme nemozu ocakavat, ze ked sa rozhodnu zamestnat, pracovny trh im otvori naruc dokoran. A mozu ist do doho, ak maju silny a stabilny partnersky vztah. Ak mam pochybnosti o partnerovi, tak ist do toho je nerozumne.

Podla mna nie je podstata v tom, ako skoro ma kto deti a kolko ma vtedy na ucte. Podla mna je to o tom, ze dieta nema byt pocate ako riesenie nejakej zivotnej situacie matky - typu: Nemam co lepsie na robote..., Chem si priputat chlapa..., Neviem si predstavit ist do prace pri dvoch detoch, tak mam tretie.... Problemom je narokova mentalita - ocakavanie, ze kazdy je povinnny nam pomahat a prevziat zodpovednost za nase rozhodnutie byt rodicmi: stat, stari rodicia, zamestnavatelia.

Poznam kopu bab, ktore mali deti ako velmi mladucke - obvykle sa prve prihodilo a dalsie sa "doplanovali" - a su to priklady velmi pozitivne. Dostudovali, robia co ich bavi, maju pekny vztah. Ale vsetko to boli baby, ktore zili aktivnym zivotom, boli rozumne a schopne, ked otehotneli. Ktore nemali dieta ako riesenie. A na druhej strane poznam vela nestastnych deti matiek, ktore si vo vyssom veku, ked uz mali vsetko ostatne, zariadili aj to dieta.

mima595
17. okt 2014

@rutie - suhlasim s kazdym jednym slovom, co si napisala....

mima4
17. okt 2014

@m.i.r.i
@digysa
inak, prečo je take časte uvazovanie "dieta do 30"? Napr. moje kolegyne z prace chodia na materske od cca 32 do 38 - prve tehotenstvo... a ani jedna to nebere/nebrala ako niečo "uff..uz mam takmer po funuse"..

Minule sme mali stretavku zo strednej... mame 29-30 rokov, bab v triede bolo 25, z toho len 4 maju dieta/deti... 21 bezdetnych...

m.i.r.i
17. okt 2014

@mima4 inak dobra otazka, ze preco prave "do 30"..ja som chcela preto, ze sme chceli medzi detmi vacsi vekovy rozdiel..tak aby som to tak slusne stihla este do 40 napriklad 🙂 A tiez aj preto, ze ja uznavam, ze mat dieta v 25 je biologicky idealne.....a ja nic proti tomu nemam mat dieta aj v tom veku..len v dnesnej dobe to proste malokedy sklbime s tym, aby sme boli zabezpecene a nezavisle a aj biologicky najplodnejsie 😉

sorciera24
17. okt 2014

@mima4 odpoviem aj ja, ak mozem....do 30, idealne do 25 je z biologickeho hladiska naidealnejsie....(kazdy lekar ti to povie...proste biologia nepusti)....jasne, trend je iny...ale mna presviedca napr. okolie, ze som sa kedysi mat prve do 25 a druhe do 30 rozhodla dobre....polovica mojich znamych, priateliek ma problem ci uz s neplodnostou, ci donosit, ci genetika, nedonosenci...proste komplikacii zdravotnych na mraky...nie ej to pravidlo, ale!...osobne napr. dalsie deti po 35tke by sme s mm nechceli...a popravde, uz teraz viem porovnat....v 25tke som bola fit...normalne aj ked mam teraz bezproblemove tehotenstvo...ten vek citit......neviem si predstavit byt tehotna o 5-10 rokov.....a no adalsia vec, tiez plus....ked som mala prve v 25, stale som si mohla povedat, ze to druhe mozema t aj o 2 roky, aj 5, aj o 10 a neskoro nebude, kdezto v 38icke uz moc asi nie🙂 tolko asi moj pohlad....a myslim, ze medzi 25-30 sa uz pekne da sklbit ta biologia s tou fin. a psych. zrelostou
ps.: a v 50tke my osobne uz nechceme riesit ZRPS:D

sibare
17. okt 2014

Ako tak citam diskusia dostala poriadne daleko 🙂 Skusim sa napojit, ale vratim sa este k teme domaceho nasilia. Zhruba pred rokom zacal na Slovensko prudit obrovsky balik penazi z Norskych fondov, ktory je urceny prave pre tuto obast. Je to prvy krat v historii, kedy na SLovensko prichadzaju take velke peniaze urcene len pre zeny. Uz v sucasnosti su personalne posilnovane existujuce poradenske centra, maju vznikat nove. Projekty su zamerane tiez na vybudovanie bezpecnych zenskych domov a zriadenie narodnej linky pre obete domaceho nasilia. Tieto peniaze ale za dva roky dotecu. Ich ulohou je nastartovat systemove zmeny. Postavenie zien na Slovensku je take ake je 😒 Mnoho tu uz zaznelo. Pokial si to chcete precitat aj v cislach, tu je sprava o rodovej rovnosti za posledny rok.

http://www.gender.gov.sk/wp-content/uploads/201...

Na to, aby nastali systemove zmeny, je nevyhnutne, aby sa stat zaviazal postupovat schvalenej strategie, postupne vytvaral legislativu a zabezpecoval sluzby a osvetu, ktore budu viest k zlepseniu postavenia zien na Slovensku. Zijeme vo vysoko konzervativnej krajine, kde su tieto snahy opakovane blokovane prave konzervativnymi zoskupeniami obcanov. V poslednom obdobi tento tlak vyrazne vzrastol, co malo za nasledok nepriatie viacerych dokumentov, ktore sa tykaju ludskych prav a rodovej rovnosti.
Najnovsie sa internetom zacina sirit peticia, ktora pripomienkuje Celonarodnu strategiu rodovej rovnosti a akcny plan rodovej rovnosti na rok 2014- 2019.

http://www.peticia.sk/rodova-rovnost/index.php

Pre zaujimavost vyberam pripomienku c.20:

" Žiadame vypustiť negatívne konotácie, ktoré navodzuje konštatovanie, že matky s deťmi do 6 rokov nie sú zamestnané. Ich úlohou nie je byť zamestnané, ale byť matkami. To čo sa konštatuje, že je „štrukturálny problém“ nie je problémom. Je to normálna úloha materstva, ktorú sa snaží stratégia rozbiť. Konštatovať ako dôvod, pre ktorý sa nepodarilo ženy zamestnať skutočnosť, že muži neprechádzajú k neplatenej práci v domácnosti svedčí o čisto ideologickom základe a prieskume. .........."

Inak povedane: Ulohou zeny, ktora ma deti do 6 rokov, je ostat doma a nepracovat. To, ze zeny v tomto obdobi su tazko zamestnatelne, nie je problem. Akekolvek snahy umoznit zenam pracovat, zosuladit rodicovstvo a karieru su snahou o narusenie priridzenej ulohy zeny - matky. A dalej..

" Podľa jednej z definícií , ktoré uvádza Stratégia, majú všetky bytosti právo slobodne rozvíjať svoje schopnosti a vyberať si z možností bez obmedzení rodovými rolami a majú byť uznávané, zohľadňované a podporované. Ako môže potom stratégia konštatovať, že sa nepodarilo dosiahnuť prechod mužov k domácej práci? Ak si muži slobodne vyberajú svoju rolu otca a živiteľa, z akých dôvodov sa tu natláča sociálny experiment s deťmi? "

Inak povedane: Ak si muzi slobodne volia rolu otca a zivitela rodiny a nevolia si neplatenu pracu v domacnosti, je to ich slobodne rozhodnutie a maju pravo toto slobodne rozvijat. Akakolvek snaha o podporu spolupodielania sa muzov na neplatenej praci v domacnosti je pokusom o socialne inzinierstvo. A teda neprijatelne.

Toto je doba peticii, protestov a obcianskeho aktivizmu. Co je na jednej strane fajn. Na druhej....mnoho ludi sa necha strhnut davom. Podpise lebo priatelia, rodina povedali, ze to tak ma byt. Podpise, lebo to povedali moralne autority, preto, lebo to podpisuje kazdy. Myslim si, ze je velmi dolezite, aby sme si pred podpisom zistili co najviac informacii, preskumali obe strany pre i proti a zaujali postoj. Inak sa z nas tanu len babky v rukach inych.

https://lt.justice.gov.sk/Document/DocumentDeta...

sibare
17. okt 2014

@rutie Ja som po materskej nastupila na polovicny uvazok. Velmi rychlo som sa dostala do situacie , ktoru opisujes. Aj z toho mala som vela v praci vymeskavala, horeli mi terminy, bola som nervozna. Situaciu sme vyriesili tak, ze sme sa zacali s manzelom striedat. Pri mojom pol uvazku a manzelovych P- ckach, nejakej dovolenke sme to zacali zvladat uplne s prehladom s minimalnymi stratami na prijme a dovolenke , vynechania prace a bez negativnych prejavov zo strany zamestnavatela.
Ciastocne, skratene uvazky, home office, pruzna pracovna doba niekedy nestacia, je nutne hladat nove a dalsie riesenia. Jednym z nich je aj vyuzit potencial otca 🙂 .

filipal
17. okt 2014

@sibare podla toho, ako to na koniku vyzera, sa obavam, ze na Slovensku je to este horsie ako si Nori myslia.
Som prekvapena..akoby zastal cas. O generaciu mladsie zeny ako ja, su tak silne ovplyvnene patriarcharnou
vychovou, ako sme neboli ani my. Obavam sa, ze svoju rolu zohrala aj religiozita na krestanskom Slovensku, ktora zacala povrchne prekvitat po revolucii. Mozno mi budu veriace zeny oponovat, ze nie krestanstvo a konzervatizmus su rozdielne veci... Ale podla mna to uzko suvisi. No, asi som uz trochu odbocila od temy, ale rozmyslam, preco to tak je. Strasne malo liberalneho zmyslania, strasne malo akceptacie inakosti, strasne vela zadubenosti...och joj

sibare
17. okt 2014

@filipal Neviem, co si myslia Nori 🙂 Myslim ze Slovensko sa nachadza zhruba tam, kde sa Norsko nachadzalo asi pred dvoma - troma generaciami. Je to logicke. Svoju ulohu zohrava "doba temna" - obdobie komunizmu. Vdaka tomu Slovensko nenaskocilo na vlnu feminizmu, ktora sa prehnala zapadnou Europou po 2. svetovej vojne. Naopak ludia a zeny maju skusenost s tzv. nasilnou emancipaciou pocas socializmu, kedy boli zeny nutene "vyrovnat sa muzom". Byt dobrymi "robotnickami a stranickami" bez toho aby mali moznost volby a bez toho aby doslo k zmena v rodinnom zivote. Rodinne roly ostali nadalej silno tradicne rodovo podmiene, co zeny vycerpavalo a znechucovalo.
Svoju ulohu samozrejme zohrava aj silna religiozita, to sa ukazuje prave v poslednom obdobi. Snaha konzervativcov udrzat exstujuci status quo je velmi sila.
V zasade ale zmeny prebiehaju a velmi intenzivne a to hlavne na osobnej urovni. Napr. su to prave zeny ktore podavaju o rozvod. Vsetko poukazuje na to, ze dovodom je prave ich nespokojnost s tradickym ponimanim rodinneho zivota. Vsetko to chce len cas. Zmena uz bezi a zastavit sa neda.

filipal
17. okt 2014

@sibare tvoj prispevok znie tak silno pozitivne! normalne sa mi bude lepsie zaspavat. Takze hovoris, ze to ide k lepsiemu aj na Slovensku?

sibare
17. okt 2014

@filipal Tak ja som taky optimisticky typ 🙂 Ale tento pozitivny posun je jednoducho logicky. Sme sucastou sirsieho kulturneho priestoru a pokial sa znova nedostaneme do tak vyraznej izolacie a diktatury, tak tieto trendy k nam jednoducho budu prudit a menit spolocensky kontext. O zmene plati, ze sa da ist proti nej, alebo s nou. Neda sa vsak zastavit. Tak snad sa aj dozijeme 😎

rutie
17. okt 2014

@sibare Napriek tomu, ze moj muz sa dokaze postarat o deti a domacnost a ruky od toho nijako prec nedava - dokonca bol s detmi viac krat v nemocnici ako ja (lebo ja som v tom case dojcila babatko) - pre nas to nie je riesenie. V urcitom obdobi nasho zivota sme sa museli rozhodnut, kto bude tahat karieru (s tym co k tomu patri - sluzobky, vela casu v zahranici, nadcasy, terminy - a tomu zodpovedajuci prijem) a kto starostlivost o rodinu. Jednoducho s dvomi "karierami" by sme nasu velku rodinu neutiahli casovo a emocne a s dvomi "pohoda" zamestnaniami zase financne. Kedze som bola dokopy 3 roky tehotna a 4 roky som kojila, bolo jasne, ako to dopadlo, naopak by to fakt bolo lamanie prirody cez koleno. Mozno sa to da "rodovo rovne" tahat v norsku za norske platy, ale u nas, kde potrebujes pre slusny zivot 6 ludi aspon jeden nadstandardny prijem to nie je take jednoduche. Netvrdim, ze som z toho nadsena, mam dobre vzdelanie, este stale som na prac. trhu pomerne ziadana, mam potrebu sa realizovat aj profesne, ale uz sme to prebrali zlava-sprava a ine riesenie sme nanasli.

mima4
18. okt 2014

@rutie čo ja viem, v norsku idu rocne deti do jasli a povazuje sa to tam za uplne niečo normalne. Taktiez je moznost vyuzitia sluzbie au pair. Vsak ak niekto taha uzasnu karieru, musi relativne velmi dobre aj zarabat....

mima4
18. okt 2014

@sibare
@filipal
baby, co sa tyka krestanstva, myslim si, ze ziadna krestanka nie je za pomoc zenam, ja co poznam krest. manzelstva, vacsinou bezne muz participuje na starostlivosti o dieta.
Jedine, s cim suhlasim a co prinasaju vselijake smernice/zakony, ci co EU je prezentovanie urcitych pre krestanov nezdravych fenomenov (vselijake sexualne poruchy, masturbacia, atd) ako niečo normalne a hodne aj do vyucovania na skolach.
Viem, ze norsko je v mnohom pred nami, ale napr. kamos tam pracoval nejaky cas a povedal, ze tam nic nie je divne, ked zena ma 3-4 deti, a kazde s inym partnerom (partnerom, nie manzelom) a je to dost bezne v sucasnosti. Toto urcite podla mna nie je zdravy model rodiny... toboz, ked po tych 3-4 chlapoch zrazu zena je na zeny... V tomto som zastankyna tradicneho modelu rodiny, otec, mama, deti a tento model musi mat podmienky na dobre fungovanie.
Minule v parizi bol protest proti povoleniu "prenajmu maternic" pre homosexalov... ale co cakali parizania, ... vzdy ked clovek povoli niecomu negativnemu, vzdy sa pojde dalej... az zrazu sa dostae spolocnost do kolotoca...

mima4
18. okt 2014

@sibare
na praci (ministerstvo ludovo) je riaditelka odboru rodovej rovnosti Pietruchova... spytaj sa, ako toto ministerstvo ma zariadenie homeoffice, cistocne uvazky, jasle/skolku pre deti...? konkretne v ich institucii..
Pani P. bere plat okolo 3500 EUR, plus riadi urcite obcianske zdruzenia, kde ryzuje prachy - statne. Na praci nie je proste nič!

mima4
18. okt 2014

@sorciera24 dik za nazor 🙂 aj ked ty to porovnavas asi co sa tyka tehotenstva a toho ako sa citis (nemylim sa? 😉 ), ked napr. ja vezmem do uvahy celkovy zdravotny stav u mna plus psychiku (mimo tehotenstiev), tak nebadam nejaky rozdiel ked som mala o pat rokov menej a teraz. Mozno si len niektore veci neuvedomujem, aj to je mozne.. mozno fakt to vidiet iba pri takej narocnej zmene tela ako tehotenstvo...
moja gynekologicka hovorila, ze prve dieta mala v 27 a druhe v 37, cize tiez po tridsiatke...
a zas nerozumiem, prečo sa dava taky vyznam prave na to prve dieta.. je tu vela mamiciek..ktore mali prve 26, druhe 31 a tretie v 35 (nahodny priklad 😀)

sorciera24
18. okt 2014

@mima4 hej, hej, co sa tyka tehotenstva...myslim, ze psychicky i fyzicky som na tom i po 5tich rokoch rovnako🙂 ...ale na tom tehotenstve ( a podla mna i pri starostlivosti o dieta) to uz je proste citit..... 😉
prve dieta asi preto....aby si vobec zistila, ako ste na tom s plodnostou.....ved sama vidis okolo, zdrave apry a roky nemozu mat roky deti.....a potom sa cas skracuje, tlaky na psychiku vacsie...a ide to dolu vodou (aspon ja si tak myslim)...a myslim, ze uz ked jedno mas..... tak uz to tak tragicky neberies, ako ekd nemas ziadne a marne sa snazis...hmmm

sibare
18. okt 2014

@rutie Rozumiem. Myslim, ze je fajn ak kazda rodina hlada model, ktory najviac vyhovuje jej individualnym poziadavkam. Neexistuje jeden spravny model. Pointou nie je, aby sa zeny a muzi "delili fifty- fifty". 100% spravodlive delenie jednoducho nie je realne mozne dosiahnut. Pokial sa ludia rozhodnu mat deti, ista miera sebaobety je jednoducho nutna. Dolezite je, aby boli vytvorene podmienky pre moznost volby. Dolezite je, aby si ludia dokazali volit a tiez menit modely podla vlasntej potreby a aktualnej situacie. Aby sa rigidne nedrzali len jedneho z nich pokial sa ukazuje ze je nefunkcny, alebo znamena pre rodinu velke riziko. Emocne financne, socialne akekolvek. Dovodom nie je, aby zeny boli rovne muzom. Dovodom je, zlepsit schopnost rodiny kreativne sa prisposobit a zvysit tak sancu na jej "prezitie".
Napr. ak je zena ma RD a muz pride o pracu, je to ohrozujuca situacia, ktoru treba riesit. Je dolezite vidiet viac rieseni. Na RD pojde muz, zena bude pracovat, ak sa situacia zmeni, vymenia sa. Alebo obaja zacnu pracovat na dohody, brigady a pri detoch sa budu striedat....a kopec inych rieseni. Pokial sa vsak rodina podlahne tlaku okolia, rodovym predsudkom, moze sa upnut len na jedno riesenie. Tradicny model. Vychodiskom v tomto pripade je zvacsa odchod otca do zahranicia. Toto ale znamena velke riziko pre ochladnutie vztahov, prerusenie rodinneho zivota, neveru a pod. Podobne riziko predstavuje choroba, uraz alebo smrt zivitela rodiny. Ak bola zena dlhodobo mimo pracovneho trhu, jej sance na ziskanie zamestnania su velmi nizke. A rodina sa dostava do skutocne ohrozujucej situacie.
Volba zeny vzdat sa karieri pre rodinu je rovnako dobrou volbou ako ostatne, pokial je ale funkcna a prinasa zisk.

cobhan
18. okt 2014
sibare
18. okt 2014

@mima4 K pani Pietruchovej sa vyjadrovat nebudem. Z tvojho prispevku citit silny negativny podton. Tato diskusia je zatial uplne v pohode a bola by som nerada, aby sa zvrhla inym smerom. Poviem len tolko, ze riaditelka zenskej organizacie, s ktorou spolupracujem, je vo vybore pre rodovu rovnost. Mnoho informacii, mam teda z prvej ruky. Napriek tomu si uvedomujem, ze ako jediny zdroj je to malo a svoj postoj si tvorim, menim podla dalsich zdrojov.

suzzi_
18. okt 2014

trochu od veci: toto je jedna z najzaujimavejsich diskusii, dobre sa to tu cita.

mima4
18. okt 2014

@sibare negativny podton? to ze s niecim nesuhlasis, napr. s mojimi nazormi, to neznamena, ze ich prestanem prezentovat... otazne je, co v prispevku hladas.