Sebecká sestra ?
je od sestry sebecké alebo nie keď mi nepozicala peniaze ktoré som potrebovala pre dieťa keď mi to tento mesiac nevyšlo a oni si idú kúpiť nové auto lebo sa im paci a pritom majú uz 3?
Ja byt nou, poziciam, bezne poziciavam kamoskam, vracaju bez vyzvania, normalka. Pomahame si, sme ludia
@julish tak ja som kedysi požičala sestre 10 000 korún a nebolo toho boha aby mi ich vrátila tak ako bolo dohodnuté. Času mala dosť. Švagrovi sme nepožičali na dovolenku a už sme svine lakomé, zbohatlícke 😃 Odvtedy nás obchádza. Ako dobre
Odveci, ale mňa po prečítaní diskusie by zaujímalo, aký spotrebič, keby sa pokazí, by to nepočítalo do pondelku. To už sme na tom tak zle, že by sme si par dni bez pračky, umývačky, toastera neporadili?
@anonym_8fd216 napriklad kotol, bojler? Su veci, ktore clovek potrebuje riesit urgentne - urcite taka pracka ci umyvacka pocka... alebo sa moze stat, ze dieta zacne boliet velmi zub - tam tiez treba peniazky...
Neda sa zit tak, aby clovek nemal aspon minimalnu rezervu. Dalsia vec je ta, ze o vylete, ktory stoji 50 eur (co mi pride ako dost drahy vylet) urcite nevedia dva dni pred zapaltenim - financne narocne vylety sa davaju vediet v dostatocnom predstihu.
Nezavisle od toho - ak sa autorka pyta, ci je jej sestra sebecka - asi aj trochu je (aj ked s vyssie pisanymi argumentmi suhlasim, no ak je pravda, ze peniaze vrati, tak to mohla tentoraz prehodnotit). Bohu dakujem za svoje sestry - ak by som nemala 50 eur, urcite by bez mihnutia oka zaplatili mojim detom vylet (bez pozicania) a samozrejme, to iste by som spravila ja pre ne, to by sa ani pytat nemuseli.
Ťažko súdiť, nepoznáme situáciu, nevieme ako to má tvoja sestra doma s manželom nastavené, či sa o výdavkoch radia s manželom atď , kľudne to mohlo byť tak, že ona chcela požičať a on nie. Mnohé rodiny žijú od výplaty k výplate, bez rezervy.... niekedy vlastnou vinou , niekedy je to výsledok nepriaznivej situácie ( nízke vzdelanie, zlá lokalita atď) Ja, ako sestra by som požičala, my aj s kamarátmi a kolegami fungujeme tak, že nie je problém niekoho založiť. Keď máme z čoho požičať ešte stále sme na tom dobre...
Pre zivnostnikov a celkovo na hladanie si zakaziek uz nie je vhodna doba na to,treba s tym skoncit a riadne sa zamestnat.Treba pravidelny,mesacny prijem a nie raz za 2m,alebo 3m.Mate deti,treba mysliet na ne.
Takto sa ani planovat neda nic,lebo neviete na ako dlho to treba rozratat,aby ste vysli.
Ale budu sa toho drzat zubami,nechtami lebo ved zivnostnik,velky podnikatel.Muz bol roky zivnostnik,ale aby mal cas aj na rodinu aj dom,co sme prerabali tak sa normalne zamestnal.
@miskakyblik ale oni fakt nemozu hospodarit tak ze v hocijakom momente nemaju nazvys ani 50 eur. A mozno by autorka naozaj mala ist do prace, nestaci " chciet rodinu" ale je nutne ju aj financne zabezpecit. A myslim ze ton odpovedi je aj v dosledku toho ze autorka sa pytala ci sestra je sebecka...
@anonym_244be2 veď v poriadku že môže ísť robiť ale od pol ročného bábätká ? Nepoviem keby malo jeden a pol roka ale od mimina? Chápem že keby vážne nebolo inej stratégie tak musí, no od hladu nepokapu ale toto je proste nová situácia , nedá sa s ňou tak rýchlo niečo urobiť podľa mňa ....veď koľko rodín teraz odrazu tru biedu to nieje vec niekoľkých rokoch ale skokovo odrazu posledný rok...a si vezmi že aj on ako živnostník , ako sa zvýšili odvody a podobne veď to je koľkokrát na opratku keď čítam tie príbehy ľudí , a keď je ešte k tomu SZČO otec rodiny...ja neobhajujem ničnerobenie ale pani popri rodicaku pečie, robí čo môže a určite aj oni premýšľajú čo s tým , nezávidím im , ale to čo tu politici napáchali za posledný rok , obyčajný človek alebo rodina nezaplata a nevyrieši za dva mesiace .... Fakt mi zrovna táto rodina nepride ako nejaká nenazrana Socka...
Rodina by si mala pomáhať tp je pravda ale nie je to povinnosť a netreba to brať ako samozrejmosť. Moji súrodenci by mi požičali a ja im tiež. Možno mala iný dôvod a kúpu auta. Pýtala si sa jej? Aké máte inak vzťahy?
@anonym_autor partner je remeselník a nemáte 50 eur na výlet dieťaťa? Fakt zaujímavé 🤔 Ten musí mať príjem pár tisìc eur.
My sme zaplatili za 3 izbák 950 e za 3 dni roboty.
@anonym_643f4e nemá určite príjem pár tisíc eur, záleží od toho aký je mesiac nikdy to nie je rovnako
Rodina by si mala pomáhať tp je pravda ale nie je to povinnosť a netreba to brať ako samozrejmosť. Moji súrodenci by mi požičali a ja im tiež. Možno mala iný dôvod a kúpu auta. Pýtala si sa jej? Aké máte inak vzťahy?
@blackcat8885 máme super vzťahy, máme sa veľmi radi, určite mala na to dôvod nejaký..
A co ked v pondelok muzovi nezaplatia? Co ak to natiahnu o tyzden-dva, nez poslu peniaze?
Mate plan? Mate z coho zit? Do konca mesiaca su este 2 tyzdne.
A opravila by som ti trochu zmyslanie:
Sestra nie je sebecka.
Tvoj problem je, ze si nasla (z tvojho pohladu) rychle a lahke riesenie (pozicam si od sestry) a nevyslo to.
Tak to beries tak, ze ti to ona pokazila a postavila ta pred dalsie rozmyslanie, co teraz. Alebo pred to sklamat svoje dieta, ze vylet nebude.
Ale ty si iba mentalne v duchu prehodila svoju zodpovednost voci svojmu dietatu na sestru a ju si urobila za to vinnou.
Seba si tym od tej viny sprostila a si zrazu za tu zradenu smutnu maminu.
Ale v realite to bol a stale je problem teba s muzom, ze vase dieta nikam nepojde (ak ste este nenasli ine riesenie).
A tvoje sklamanie vychadza len z toho, ze ti nevyslo hned prve a najlahsie riesenie na problem, ktore si pokladala za automaticke. To ale nie je problem tvojej sestry.
Zacni byt na seba trochu prisnejsia v mysleni.
Btw. nemas sa kam inam obratit? Rodicia, kamosky, ina rodina?
@anonym_autor písala si, že sú pomáhate s deťmi a potom, že sú len dvaja, tak ako si pomáhate....asi len ona tebe... niečo mi tu nepasuje, keď máte také úžasné vzťahy tak by ti 50 eur požičala, asi si nám niečo zabudla napísať
Mas polročné dieta to znamená, ze za chvíľu ti skonci MD a prejdeš na rodicak, co býva kus nizsi ako materska....ako chcete potom vyžiť?
Mas 2 deti, viem doba je ťažká ale je nezodpovedné nemat ziadnu fin. Rezervu. Muz evidentne szco cize prijem otázny + co keď bude PN? Tam ta PN bude asi tiez veľmi nízka.
Možno ti chcela naznačiť ze by ste mali inak hospodáriť. Dostávala si tehotenske, MD ako naozaj si si mohla aspoň pár 100 € odložiť ako železnú rezervu.
@anonym_autor písala si, že sú pomáhate s deťmi a potom, že sú len dvaja, tak ako si pomáhate....asi len ona tebe... niečo mi tu nepasuje, keď máte také úžasné vzťahy tak by ti 50 eur požičala, asi si nám niečo zabudla napísať
@martul nezabudla,sestra sa sama často ponúkne že ich chcú zobrať k sebe alebo na výlet
Mas polročné dieta to znamená, ze za chvíľu ti skonci MD a prejdeš na rodicak, co býva kus nizsi ako materska....ako chcete potom vyžiť?
Mas 2 deti, viem doba je ťažká ale je nezodpovedné nemat ziadnu fin. Rezervu. Muz evidentne szco cize prijem otázny + co keď bude PN? Tam ta PN bude asi tiez veľmi nízka.
Možno ti chcela naznačiť ze by ste mali inak hospodáriť. Dostávala si tehotenske, MD ako naozaj si si mohla aspoň pár 100 € odložiť ako železnú rezervu.
@anonym_0f1257 snažila som sa
@anonym_643f4e nemá určite príjem pár tisíc eur, záleží od toho aký je mesiac nikdy to nie je rovnako
@anonym_autor preto sa ti neda robit rezerva,ze nevies s akym prijmom mozes ratat a hlavne na ako dlho,5tyzdnov robit a az potom dostat peniaze,kde to musis rozratat na mesiace,no zle sa hospodari vtedy.Vidis to aj sama.Treba ist do normalneho zamestnania s pravidelnym prijmom.
@anonym_autor vy ste s peniazmi tak natesno ze nemate teraz nazvys 50 eur?
Co by ste robili keby prisiel neocakavany vyssi vydavok ktoreho uhradenie by nepockalo- pokazi sa auto, spotrebic atd?
@anonym_244be2 veľa ľudí je natesno, len tu nevypisuju o svojich 3000€ platoch, to sa jej nezastávam, len je to žiaľ tak.
chceli sme si pozicat na zaplatenie vyletu co malo ist mase dieta so školou,chceli sme 50 eur,sme sestry,ako dvojčatá,vzdy sme si pomahali pomahanim v domácnosti strazenim deti vymienanim veci varenim peniazmi...nikdy sme nemali problém,a vždy sme vrátili,do pondelka by tie peniaze mali naspäť,ja som teraz na materskej a pritom pečiem torty na zakazky a moj partner je remeselnik predovšetkým murar maliar
@anonym_autor stále si nenapísala, ako konkrétne TY pomáhaš sestre. Píšeš v množnom čísle, že si strážite deti, požičiavate peniaze, varíte... Lenže tie deti ti stráži len ona, keďže žiadne nemá a tak isto peniaze asi len ona požičiava. A mám pocit, že aj to ostatné "pomáhanie" je viac menej na nej a možno je už z toho vyčerpaná
Ja neviem ľudia ale v dnešnej dobe majú problémy vyjsť aj ľudia ktorí boli na tom ešte pred rokom dosť fajn... Ťa konsolidácia a to všetko čo sa zomlelo za posledný rok je hrozne a takýchto rodín pribúda veľmi , majú pol ročné dieťa čiže v dobe ,,výroby ,, dieťaťa to na Slovensku ešte nebola taká tragédia , to mali bábätko odložiť po narodení lebo teraz nás zastihla blbá doba ? Mne autorka nepríde nejak negramotna alebo závistliva, len mi príde ako 30% sk populácie po tomto marazme čo tu teraz máme.... My sme na tom tiež boli dobre pred rokom, a to som na rodicaku už 4a pol roka , ale aj my utahujeme opasky ako sa dá , chvalabohu máme kde uťahovať ale sú rodiny ktoré nemajú už ani kde utiahnuť a neboli to nejaké socky čo sa nemajú množiť ale normálni bežní ľudia ktorí chcú alebo chceli rodinu... A tu autorka ani nesedí iba na zadku, koľko je takých čo nič nerobia len bedakaju a zobru kade tade alebo si vyberajú partnera pre svoje deti iba ,,frndou,, a potom plaču za ťažký život, také si áno môžu za to samé ale toto v tomto prípade naozaj nevidím....ale je to môj názor teda , tiež neviem podrobnosti ale šokuje ma od vás tie útoky a ponižovanie autorky , to podľa mňa nieje na mieste... Aspoň tú mi to naozaj tak nepríde no...
@miskakyblik nebud 4.5 roka na rodicaku. Chod pracovat a budete na tom aj vy dobre, ako my ostatné
@martul nezabudla,sestra sa sama často ponúkne že ich chcú zobrať k sebe alebo na výlet
@anonym_autor nepochopila si, čo som písala, alebo odpovedáš len na to čo ti vyhovuje? Pýtam sa aké deti si strážite, keď potom píšeš, že ona nemá?
Možno má toho sestra už plné zuby, stále ti pomáhať, tak povedala dosť...
Aky to bol vylet za 50€? Jednodňový ci viacdnovy?
Len ma to tak zaujalo, ze oreco taký drahý vylet maju deti.
@julish tak ja som kedysi požičala sestre 10 000 korún a nebolo toho boha aby mi ich vrátila tak ako bolo dohodnuté. Času mala dosť. Švagrovi sme nepožičali na dovolenku a už sme svine lakomé, zbohatlícke 😃 Odvtedy nás obchádza. Ako dobre
@anonym_643f4e ani ja som kedysi nepozicala sestre peniaze na dovolenku (kludne som mohla). Na dovolenku sa chodi z penazi nazvys, nie na dlh. To je financna debilita, ktoru ja odmietam niekomu platit.
Na druhej strane som napr bratovi pozicala na auto bez mihnutia oka na auto, ktore potreboval do prace a ktorym aj casto vozil ocina k lekarom. Este som mu aj velku cast dlhu odpustila.
Moje zarobene peniaze, ja sa rozhodnem komu a NACO poziciam.
@miskakyblik nebud 4.5 roka na rodicaku. Chod pracovat a budete na tom aj vy dobre, ako my ostatné
@anonym_5aca33 🤣👍
Mimo otázky, ale nemyslím si, že je nejaká katastrofa, keď dieta nepôjde na výlet. Ja som minule syna nepustila na výlet na nejakú farmu, lebo bola v ten den otrasná kvalita vzduchu (v hazardous range) čo v nejakých krajinách inak pri takej kvalite úplne rušia školu… normálne som mu povedala, že tam pôjde inokedy. Nemal žiadnu traumu ani nič. A ešte predtým, než som stihla zorganizovať cez víkend výlet tam, cez prázdniny jeden denný tábor zas ponúkal výlet presne tam. Takže tam už bol. Vôbec by som si nad týmto nelámala hlavu, snáď nemá nejaké nestabilné dieta, ktoré by takáto blbosť zasiahla
@anonym_autor preto sa ti neda robit rezerva,ze nevies s akym prijmom mozes ratat a hlavne na ako dlho,5tyzdnov robit a az potom dostat peniaze,kde to musis rozratat na mesiace,no zle sa hospodari vtedy.Vidis to aj sama.Treba ist do normalneho zamestnania s pravidelnym prijmom.
@anonym_3d9292 môj muž je živnostník 8r a tento mesiac robí posledný od apríla zatvára prevádzku. Má vysoké náklady a oveľa nižšie príjmy ako v minulosti. Ide do roboty už sa mu niečo črtá . Možno aj tvoj muž by mal porozmýšľať lebo doba je ozaj ťažká
@anonym_8fd216 napriklad kotol, bojler? Su veci, ktore clovek potrebuje riesit urgentne - urcite taka pracka ci umyvacka pocka... alebo sa moze stat, ze dieta zacne boliet velmi zub - tam tiez treba peniazky...
Neda sa zit tak, aby clovek nemal aspon minimalnu rezervu. Dalsia vec je ta, ze o vylete, ktory stoji 50 eur (co mi pride ako dost drahy vylet) urcite nevedia dva dni pred zapaltenim - financne narocne vylety sa davaju vediet v dostatocnom predstihu.
Nezavisle od toho - ak sa autorka pyta, ci je jej sestra sebecka - asi aj trochu je (aj ked s vyssie pisanymi argumentmi suhlasim, no ak je pravda, ze peniaze vrati, tak to mohla tentoraz prehodnotit). Bohu dakujem za svoje sestry - ak by som nemala 50 eur, urcite by bez mihnutia oka zaplatili mojim detom vylet (bez pozicania) a samozrejme, to iste by som spravila ja pre ne, to by sa ani pytat nemuseli.
@blondiee83 viem si predstaviť, že na boľavý zub by jej požičala, ale na výlet nie.
Ok, tak niektorí nemáme kotol a bojler, ale máš pravdu. Z mojich spotrebičov počká vážne všetko aj mesiac, keby muselo…
Vylet do skoly bol určite oznamený skor, dnes je 18. Marca ako chce este do 15.aprila vydrzat s nulou ? Z coho zaplatis stravu ? Toto sa ni dako nezda 😁 a sestra na na to dovod, preco ti nepozicia, a nezaviď ;) alo sa povie dopraj a bude ti dopriane
Na modrom koni su vsetky zeny davno za vodou s vlastnou nehnuteľnostou, bez hypoteky s 3000€ výplatou a 500 0000 na účte. Ano v dnešnej dobe sa zije z ruky do huby a stredna trieda, sa už uplne vytráca. A mať kojenca, na ktreho miniete rodičovský je uplne pochopitelne pri dnešných cenách. Ved umelé mlieko, plienky vitaminy, kozmetika drogeria, polrocne dieťa už aj príkrmy, ovocie zelenina. Starsie školopovinné dieta taktiež stale nejake výdavky. My sme s muzom 50-tnici mame urcite aj nejaké uspory ale v dnesnej dobe žiť, chce naozaj vedieť robiť zazraky. Potraviny neskutocne položky. Jeden nakup pod 60 € nedam .Dcera ma potravinove alergie, tie ceny nehorázne. Takže úplne chapem autorku, že nie každý mesiac to vydá. Urcite tých 50€ by som sestre požičala.

chceli sme si pozicat na zaplatenie vyletu co malo ist mase dieta so školou,chceli sme 50 eur,sme sestry,ako dvojčatá,vzdy sme si pomahali pomahanim v domácnosti strazenim deti vymienanim veci varenim peniazmi...nikdy sme nemali problém,a vždy sme vrátili,do pondelka by tie peniaze mali naspäť,ja som teraz na materskej a pritom pečiem torty na zakazky a moj partner je remeselnik predovšetkým murar maliar
@anonym_autor partner je remeselník a nemáte 50 eur na výlet dieťaťa? Fakt zaujímavé 🤔 Ten musí mať príjem pár tisìc eur.
My sme zaplatili za 3 izbák 950 e za 3 dni roboty.