icon

Sestra alkoholička ovplyvňuje môj život a štúdium

2. nov 2025

Ahojte, som v maturitnom ročníku a chystám sa na medicínu, tým pádom sa potrebujem čo najviac sústrediť na štúdium. Moja sestra ma 27r, bývala asi pol roka v Prahe a nezvládla to tam, tak došla naspäť na Slovensko. Je alkoholička, a jej povaha sa nedá zniesť. Absolútne sa ničomu neprispôsobi, je hnusná, je na mňa sprostá a agresívna bez nejakej zjavnej príčiny. O niečom sa bavím s rodicmi a ona musí mať hneď komentár a podrypnut do mňa. Je u nas len 3 dni a za tie 3 dni už bola vo mne aspoň 100x. Je tu len docasu, možno na pár dni, potom ide bývať k dedovi, keďže ma voľnú izbu. Momentálne, kým je u nás, nemôže piť, pretože mama by ju asi zniesla zo zeme😅 ale ma extrémne absťaky, trasy, reálne si nevie ani normálne dať lyžičku do úst. Kvôli nej je tu strašne dusná atmosféra.. viem, že je to len nachvíľu, ale nechcem ju tu, nemám ju rada, pre mňa ten človek neexistuje. Mám veľa stresu zo školy, keďže mi na tom záleží, ale ťažko sa mi sústredí, keď sa stále s mamou hádajú, pretože je proste mimo… Neviem, čo tu čakám, aku radu, alebo čo.. asi som sa chcela len vyrozprávať.

Strana
z2
janinah
2. nov 2025

Je v dome svojich rodicov rovnako ako si aj ty.Maturujes o pol roka,prijimacky este neskor,nerob zo seba princeznu.Trochu si o alkoholizme postuduj,pani doktorka,a urob co môzes,aby si sestre pomohla.Môžes mať aj 10x medicinu vystudovanu,ak nebudes mať v sebe empatiu,tak budes mizerný lekár.

0silvia0
2. nov 2025

@anonym_autor tak chod zatial k dedovi ty, ked ju nevies zniest. Je to dcera tvojich rodicov tak ako ty. A oni ju asi zniest par dni chcu.

pribinak
2. nov 2025

Vaši čo? Vedia o jej chlastani ? Otec ju nevie upratať? Ja by som ju veru k dedovi nepodieľala, aby trápila starého človeka
Buď liečenie alebo ulica

darinkal
2. nov 2025

@anonym_autor tvoji rodičia to vedia že je alkoholička ? Poviem ti tak. Že sa asi koli tomu aj trápia. Nie je ľahké vidieť svoje dieta trpieť aj keď vlastnou hlúposťou. Ona by mala ísť na liečenie. Nie mimo domu a piť kým nezomrie. Ty by si možno mala ísť k dedkovi ak tam je pokoj a venovať sa štúdiu a rodičia by mali riešiť problém so sestrou.

autor
2. nov 2025
@pribinak

Vaši čo? Vedia o jej chlastani ? Otec ju nevie upratať? Ja by som ju veru k dedovi nepodieľala, aby trápila starého človeka
Buď liečenie alebo ulica

@pribinak ja by som ju tiež poslala na ulicu, ja k takým ľudom, ktorí nemajú empatiu voči iným, ubližujú a chlastaju - empatiu teda naozaj nemám. Vedia o jej chlastani, veď to je neprehliadnuteľné. Sami ju tu nechcú, preto sa čím skôr snažia zariadiť izbu u deda.. potom sa jej samozrejme bude hľadať podnájom. Mama sama povedala, že ak to tak pôjde ďalej alebo sa to bude zhoršovať, pôjde na ulicu.

autor
2. nov 2025
@janinah

Je v dome svojich rodicov rovnako ako si aj ty.Maturujes o pol roka,prijimacky este neskor,nerob zo seba princeznu.Trochu si o alkoholizme postuduj,pani doktorka,a urob co môzes,aby si sestre pomohla.Môžes mať aj 10x medicinu vystudovanu,ak nebudes mať v sebe empatiu,tak budes mizerný lekár.

@janinah ja o alkoholizme mám naštudované toho dosť a viem, že tým, že človek pije neubližuje len sebe, ale hlavne aj ľudom naokolo. Toto môže napisat len človek, ktorý asi doma alkoholika nemá. Je to trápenie a nie hranie sa na princeznú. Ak by vás niekto od mala sikanoval, ako mňa sestra, mali by ste rovnaký prístup. A ak by si do vás niekto usta obtieral bez príčiny, ticho by ste neostali. Empatiu mám, ale nie voči človeku, ktorý vedome ubližuje matke, ktorej sa rakovina môže rozbehnúť kedykoľvek vďaka stresu, ktorý jej sestra spôsobuje. Neviete nic, o mojej situácii doma. Ak neviete napisat niečo pozitívne, povzbudivé, radšej nepíšte nic. Ďakujem.
Ps: snažili sa jej pomáhať aj rodičia, všetci. Pokiaľ si človek nechce dať pomôcť, bohužiaľ, môžete sa aj na hlavu postaviť. Človek, ktorý by si mal niečo naštudovať nie som ja, ale vy.

anonym_c50895
2. nov 2025
@anonym_autor

@janinah ja o alkoholizme mám naštudované toho dosť a viem, že tým, že človek pije neubližuje len sebe, ale hlavne aj ľudom naokolo. Toto môže napisat len človek, ktorý asi doma alkoholika nemá. Je to trápenie a nie hranie sa na princeznú. Ak by vás niekto od mala sikanoval, ako mňa sestra, mali by ste rovnaký prístup. A ak by si do vás niekto usta obtieral bez príčiny, ticho by ste neostali. Empatiu mám, ale nie voči človeku, ktorý vedome ubližuje matke, ktorej sa rakovina môže rozbehnúť kedykoľvek vďaka stresu, ktorý jej sestra spôsobuje. Neviete nic, o mojej situácii doma. Ak neviete napisat niečo pozitívne, povzbudivé, radšej nepíšte nic. Ďakujem.
Ps: snažili sa jej pomáhať aj rodičia, všetci. Pokiaľ si človek nechce dať pomôcť, bohužiaľ, môžete sa aj na hlavu postaviť. Človek, ktorý by si mal niečo naštudovať nie som ja, ale vy.

@anonym_autor Dávaj jej piť, tvrdý alkohol, domáce destiláty, lieh a takéto šmakocinky, nech sa čím skôr upije na smrť. Alkoholizmus sa liečiť nedá, navyše, je to škoda peňazí, treba sa jej zbaviť.

anonym_6d4d37
2. nov 2025

@anonym_autor Neverím, že chceš ísť študovať medicínu s takýmto prístupom. Ideš maturovať si dospelá, presťahuj sa k dedovi ty, budeš mať svoj kľud. Sestra teraz potrebuje liečbu, pomoc a aj dozor rodičov.

autor
2. nov 2025
@anonym_6d4d37

@anonym_autor Neverím, že chceš ísť študovať medicínu s takýmto prístupom. Ideš maturovať si dospelá, presťahuj sa k dedovi ty, budeš mať svoj kľud. Sestra teraz potrebuje liečbu, pomoc a aj dozor rodičov.

@anonym_6d4d37 chcem ísť študovať medicínu, ale nedovolím aby niekto ubližoval mne, či rodine a je mi jedno, či je to moja alebo cudzia krv.. presťahovať sa k dedovi ide sestra, je dospela, ma prácu a vie sa uživiť, neskor ide do podnájmu. Nevidím dôvod, prečo by som sa mala sťahovať ja 🤷🏻‍♀️

januska12323
2. nov 2025

Ja zas nevidím dôvod prečo by ste ju mali doma všetci trpieť keď ju tam nechcete.

autor
2. nov 2025
@januska12323

Ja zas nevidím dôvod prečo by ste ju mali doma všetci trpieť keď ju tam nechcete.

@januska12323 mám na to rovnaký názor. Myslím, že vyjadrujú sa tu ľudia, ktorí s alkoholikom dočinenia asi nikdy nemali.

ivik4
2. nov 2025

No bohuzial nic nespravis s tym ze ju tam nechces ked je to byt/dom tvojich rodicov, nie tvoj. Rodicia ju tam ocividne akceptuju teraz lebo si nedovoli u nich pit hoci vidia ze ma abstak. Rovnako je ich dieta.Jedine sa zamykat v izbe a vydrzat

pribinak
2. nov 2025
@anonym_autor

@pribinak ja by som ju tiež poslala na ulicu, ja k takým ľudom, ktorí nemajú empatiu voči iným, ubližujú a chlastaju - empatiu teda naozaj nemám. Vedia o jej chlastani, veď to je neprehliadnuteľné. Sami ju tu nechcú, preto sa čím skôr snažia zariadiť izbu u deda.. potom sa jej samozrejme bude hľadať podnájom. Mama sama povedala, že ak to tak pôjde ďalej alebo sa to bude zhoršovať, pôjde na ulicu.

@anonym_autor chudák dedo

ivik4
2. nov 2025

Inak som tiez prekvapena ze ju hodite na krk dedovi ktoremu bude len strpcovat zivot naliata 😵‍💫

anonym_6d4d37
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_6d4d37 chcem ísť študovať medicínu, ale nedovolím aby niekto ubližoval mne, či rodine a je mi jedno, či je to moja alebo cudzia krv.. presťahovať sa k dedovi ide sestra, je dospela, ma prácu a vie sa uživiť, neskor ide do podnájmu. Nevidím dôvod, prečo by som sa mala sťahovať ja 🤷🏻‍♀️

@anonym_autor Otázka je či chcete sestre ako rodina pomôcť alebo ju nechať napospas osudu. Môj názor, že potrebuje podporu, nemala by byť sama, len zriedkavo alkoholik zvládne liečbu sám, bez pomoci okolia. Je to mladá žena, ktorá ešte má šancu na normálny život. Nie je riešením v takomto stave ju presťahovať k dedovi.

viera012345
2. nov 2025
@anonym_autor

@anonym_autor Nezastavam sa človeka závislého na alkohole, ale ako človek, ktorý sa zaujíma o medicínu a chce ju študovať, určite viete,ze alkoholizmus je diagnóza, ktorá má medicínske i sociálne dopady a pacient ju sam nezvladne

petronelag
2. nov 2025

Mama by jej mala vybaviť protialkoholické liečenie aj s vysvetlením, že inak jej nemáte ako pomôcť.

yelena159
2. nov 2025

Nehnevaj sa, ale chceš ísť za doktorku a posielaš agresívneho alkoholika bývať k starému človeku? Ste sa úplne pomiatli? To je aká bezcitnosť? Starí ľudia majú mať pokoj. Tvoj dedo bude mať s ňou len starosti. Ak sa mu zhorší kvôli tomu zdravotný stav, nebude to len jej vina, ale z veľkej časti aj vaša.

lizatko1009
2. nov 2025

to je gol, chudal dedo... 😥 namiesto pomoci od rodiny, vysvetlenoia a ake su moznosti liecby, podporit ju v tom tak vy takto... smutne...

anonym_0e3bd0
2. nov 2025

Upratat sestru k dedovi a potom vybavit podnajom? To si ako predstavujete? Zaplatite najom aj chladt ci ona sa akoze u vas uzdravi a bude fungovat a chodit do prace?

anonym_36dc48
2. nov 2025

@anonym_autor to je família🥹cudzí viac pomôžu ako rodina. Inak je to choroba alkoholizmus. To sa budeš učiť.

lentakyterapeut
2. nov 2025

Sestra v prvom rade ziarli ze mas lepsi zivot ako ho ma pokaslany uz ona. Intelektu menej tam tazko pomoze hnev. Hladat riesenie ako s nou netravit ani sekundu casu. Kym je pekne ako dnes siel by som sa ucit mimo domu ak sa sa. Kniznica? Tam sa da zasit ak si vo vacsom meste. Alkoholizmus bude len horsi. Vidi ze mas vsetko a jej sa vsetko ruca

anonym_96a1b2
2. nov 2025

Človek ktorý je závislý na alkohole neprestane piť ani kebyže sa rodina postaví na hlavu. Jedine že si to sám uvedomí a sa zatne. Alebo na protialkoholické. Som hnusná ale ja nepochopím prečo by som ja mala tolerovať človeka ktorý si vybral svoju cestu dobrovoľne a strpčoval život svojej rodine. Áno zaplaťme jej podnájom, ona nech si tam chlastá a ty jej môžes do nekonečna vysvetľovať že ma s tým prestať. Buď jej život dá po hube jediná tak že bude žiť jak ostatní bezdomovci na ulici lebo chlastaju/droguju a pochopí že taký život nechce alebo jej to vyhovuje tak ako to je. Moji rodičia by ma hneď odstrihli od financií kebyže preijam ich peniaze. Rodičia by jej mali dať jasne ultimátum buď prestane piť, nájde si prácu a bude žiť o vás alebo pôjde na ulicu. Alebo môže s vašou podporou ísť na prostialkoholické ale nie že jej platiť byt a ešte ju podporovať, akože tiež nie som za aby ste ju dali na starosť starému človeku

anonym_96a1b2
2. nov 2025

A ľutovať človeka ktorý si za to môže sám to je fakt. Nechcite mi povedať že nikdy nemáte na výber aj kebyže neviem ako ťažko vám je. Tak nebudem chlastať nech to je ešte horšie. Prečo jedna môže byť dcéra úspešná a druhá nie? Lebo na sebe človek pracuje. Vždy má každý na výber. Aj kebyže len robí upratovačku alebo neviem. Nie dávať peniaze na chlast. Neznášam alkoholikov keďže som mala v rodine. A len zničia rodinu aj seba. Takže vy čo hovoríte že ju ľutujete nič o tom neviete pokiaľ ste nezažili alkoholikov v rodine.
Nepoviem že ja si nevypijem(na oslave) ale viem kde je moja miera.

anonym_2020a3
2. nov 2025

a co s nou maju robit ? zjavne ona sama sa nechce liecit, ma velke stastie ze ju aspon docasne prichylili, mohli ju kludne vyhodit na ulicu
ma 27 rokov to nie je dieta a ano alkoholizmus je choroba ale ona sa zjavne liecit nechce
nechapem niektore komentare tak mladsia dcera v narocnom obdobi v maturitnom rocniku kedy riesi zodpovedne svoju buducnost ma doplacat na alkoholicku ?

anonym_7f8643
2. nov 2025

@anonym_autor kým je u vás nemôže piť…keby bola alkoholička, tak ver, že pije aj keď je u vás. Potajomky hneď ráno zo dve deci, ktoré by si už priniesla ku vám

janinah
2. nov 2025

No,sranda končí...autorka,ozaj si o tom alkoholizme postuduj veci,pokial alkoholikovi nahle vysadite alkohol hrozi delirium tremens ( silny tras je jeden z priznakov) a ide o zivot.Tak len dufam,ze vsetci zučastnení viete čo robíte.

anonym_9bec0c
2. nov 2025

To že jej poskytujete bývanie a riešite za ňu veci tým jej vôbec nepomáhate, len sa utvrdí v tom že je všetko v pohode, nejako bolo nejako bude.
Musí si uvedomiť že má problém a ísť na liečenie, ak to odmieta musí ísť na ulicu kým si to sama neprizná a nevráti sa že sa chce ísť liečiť.
Tam sú len 2 možnosti, zomrie na ulici alebo pôjde na liečenie, iné riešenie je len predlžovanie jej aj vášho utrpenia.

anonym_9b2343
2. nov 2025
@janinah

No,sranda končí...autorka,ozaj si o tom alkoholizme postuduj veci,pokial alkoholikovi nahle vysadite alkohol hrozi delirium tremens ( silny tras je jeden z priznakov) a ide o zivot.Tak len dufam,ze vsetci zučastnení viete čo robíte.

@janinah Pri blízkom človeku som prežívala abstak.Ano, bolo mu veľmi zle -studeny pot, triaška, nedokázal jesť.Snazila som sa,aby veľa pil.Uvedomoval si potrebu zbaviť sa toho svinstva , napriek tomu bol protivny.Najlepsie bolo, keď zaspal na chvíľu.

namornicka
2. nov 2025

Aj toho majitela bytu, ku ktoremu raz pojde do podnajmu mi je luto. Mozno zo zaciatku to bude platit, ale ak bude pokracovat s alkoholom a pride o pracu, nebude mat na najom. A kedze “nikde” ju nechcu, bude mat problem ju vystahovat.

Strana
z2