Sestra alkoholička ovplyvňuje môj život a štúdium
Ahojte, som v maturitnom ročníku a chystám sa na medicínu, tým pádom sa potrebujem čo najviac sústrediť na štúdium. Moja sestra ma 27r, bývala asi pol roka v Prahe a nezvládla to tam, tak došla naspäť na Slovensko. Je alkoholička, a jej povaha sa nedá zniesť. Absolútne sa ničomu neprispôsobi, je hnusná, je na mňa sprostá a agresívna bez nejakej zjavnej príčiny. O niečom sa bavím s rodicmi a ona musí mať hneď komentár a podrypnut do mňa. Je u nas len 3 dni a za tie 3 dni už bola vo mne aspoň 100x. Je tu len docasu, možno na pár dni, potom ide bývať k dedovi, keďže ma voľnú izbu. Momentálne, kým je u nás, nemôže piť, pretože mama by ju asi zniesla zo zeme😅 ale ma extrémne absťaky, trasy, reálne si nevie ani normálne dať lyžičku do úst. Kvôli nej je tu strašne dusná atmosféra.. viem, že je to len nachvíľu, ale nechcem ju tu, nemám ju rada, pre mňa ten človek neexistuje. Mám veľa stresu zo školy, keďže mi na tom záleží, ale ťažko sa mi sústredí, keď sa stále s mamou hádajú, pretože je proste mimo… Neviem, čo tu čakám, aku radu, alebo čo.. asi som sa chcela len vyrozprávať.
Človek ktorý je závislý na alkohole neprestane piť ani kebyže sa rodina postaví na hlavu. Jedine že si to sám uvedomí a sa zatne. Alebo na protialkoholické. Som hnusná ale ja nepochopím prečo by som ja mala tolerovať človeka ktorý si vybral svoju cestu dobrovoľne a strpčoval život svojej rodine. Áno zaplaťme jej podnájom, ona nech si tam chlastá a ty jej môžes do nekonečna vysvetľovať že ma s tým prestať. Buď jej život dá po hube jediná tak že bude žiť jak ostatní bezdomovci na ulici lebo chlastaju/droguju a pochopí že taký život nechce alebo jej to vyhovuje tak ako to je. Moji rodičia by ma hneď odstrihli od financií kebyže preijam ich peniaze. Rodičia by jej mali dať jasne ultimátum buď prestane piť, nájde si prácu a bude žiť o vás alebo pôjde na ulicu. Alebo môže s vašou podporou ísť na prostialkoholické ale nie že jej platiť byt a ešte ju podporovať, akože tiež nie som za aby ste ju dali na starosť starému človeku
@anonym_96a1b2 nikto nepovedal, že rodičia jej budú platiť byt, všetko to si ma riešiť sama, oni jej nedajú ani cent.. neviem, prečo sa tu ostatní do mňa pustili, prečo jej nevybavíme liečbu.. ako ste sama povedala, alkoholikovi sa len tak ľahko pomôcť nedá. Mama jej hľadala aj hľadá pomoc, ona si pomôcť nechce a my sa môžeme aj poskladať. U nás ostať doma nemôže, pretože to nejde, nemá tu kde byt a neskutočne nám strpčuje životy. Dedo sa sám ponúkol, že jej na mesiac/dva vie poskytnúť izbu, vie o jej probléme. Je s tým stotožnený. Mama je na tom tak, že ak neprestane piť ani u deda, jednoducho ju vyhodia aj z jeho bytu a nech si žije ako chce.. nemôžeme ju predsa dospelú dotiahnuť na protialkoholicke, nie je to dieťa.. musí chcieť sama, čo ona nechce…
A ľutovať človeka ktorý si za to môže sám to je fakt. Nechcite mi povedať že nikdy nemáte na výber aj kebyže neviem ako ťažko vám je. Tak nebudem chlastať nech to je ešte horšie. Prečo jedna môže byť dcéra úspešná a druhá nie? Lebo na sebe človek pracuje. Vždy má každý na výber. Aj kebyže len robí upratovačku alebo neviem. Nie dávať peniaze na chlast. Neznášam alkoholikov keďže som mala v rodine. A len zničia rodinu aj seba. Takže vy čo hovoríte že ju ľutujete nič o tom neviete pokiaľ ste nezažili alkoholikov v rodine.
Nepoviem že ja si nevypijem(na oslave) ale viem kde je moja miera.
@anonym_96a1b2 presne tak, ďakujem, že sú tu aj takýto ako vy…. 🫶
@anonym_autor kým je u vás nemôže piť…keby bola alkoholička, tak ver, že pije aj keď je u vás. Potajomky hneď ráno zo dve deci, ktoré by si už priniesla ku vám
@anonym_7f8643 u nás si nedovolí, keďže ako som písala vyššie, mama jej to nedovolí a vyhodí ju, čo ona zatiaľ riskovať nechce… mama ju prekukne veľmi rýchlo. To, že nemôže piť sa prejavuje tým, že je nervózna, ma trasy a vybíja si to na mne. Stále do mňa rýpe, učím sa a naschval mi príde robiť zle, neviem sa sústrediť, mám veľa testov, chodím na prípravy na vysokú školu. Keď už mám trocha kľud a učím sa, musí prísť a rýpať znova. Ona len žije z toho zla ktoré pácha.. tým, aka je ku mne, trpia aj rodičia, ktorí si veľmi dobre uvedomujú, že takto to ist nemôže. Ale my ju nemôžeme nútiť sa meniť ak to sama nechce. Pomocnú ruku jej rodičia poskytli niekoľkokrát, všetko využila a zničila.. jej sa už nedá pomôcť a len všetci tým trpíme.. je otázka času, kedy ju naozaj vyhodia na ulicu..
@anonym_autor A mozno to neni alkoholom. Mozno ta len proste nema rada alebo ziarli a takto ti to dava pocitit. Zila som s alkoholikom a ked sa jedneho dna sam od seba rozhodol nepit, prestal bez pomoci, tak skoncil v nemocnici a veru nechybalo vela a skocil by niekde inde. A co tomu predchadzalo, to bolo nieco hrozne. To nie je len tak, ze alkoholik prestat pit, ozajstny alkoholik, potrebuje pomoc v podobe liekov na abstaky inak moze aj zomriet.
Vydrž..bude lepšie
@anonym_autor Neverím, že chceš ísť študovať medicínu s takýmto prístupom. Ideš maturovať si dospelá, presťahuj sa k dedovi ty, budeš mať svoj kľud. Sestra teraz potrebuje liečbu, pomoc a aj dozor rodičov.
@anonym_6d4d37 ale čo....takze bez toho abys TE mali informácie o Tom či už dotyčná absolvovala nejake liečenie,či vôbec chce prestať piť tu idete vynášať súdy....
Ja zas nevidím dôvod prečo by ste ju mali doma všetci trpieť keď ju tam nechcete.
@januska12323 toto sú tie sväté bytosti .....potom vypisujú témy "ako mám odísť od alkoholika"a "mám pocit že manžel asi dosť pije...."
@anonym_autor psychiater s rovno hospitalizovat
Ries s rodicmi
@anonym_autor A mozno to neni alkoholom. Mozno ta len proste nema rada alebo ziarli a takto ti to dava pocitit. Zila som s alkoholikom a ked sa jedneho dna sam od seba rozhodol nepit, prestal bez pomoci, tak skoncil v nemocnici a veru nechybalo vela a skocil by niekde inde. A co tomu predchadzalo, to bolo nieco hrozne. To nie je len tak, ze alkoholik prestat pit, ozajstny alkoholik, potrebuje pomoc v podobe liekov na abstaky inak moze aj zomriet.
@anonym_55c0e0 áno, ten jej prístup ku mne nie je alkoholom ale tým, že odmalička ma nemá rada. Od mala som bola úplne iná ako ona. Ambiciózna, dlhé roky som športovala aj súťažne, veľmi sa mi tam darilo. V škole som vždy bola 1, dostala som sa na gymnázium, verím, že sa dostanem aj na medicínu pretože pre to robím maximum. Nikdy som nebola taká, že flakat sa s kamošmi a piť, fajčiť chodiť po diskotékach.. nikdy mi to nechýbalo, rada sa zabavím, ale rodičia sa u mňa nikdy nemuseli bat, že prídem opitá a budem zo seba robiť trúbu, preto som mala aj pozvoľnejšie pravidla ako ona. Od malička ma šikanovala, keď som mala 5-6r a nebola som ešte schopná sa nejakým spôsobom brániť, tak ma mlátila hneď, ako sme boli same doma. Niekolkokrat som rodičom volala do práce kvôli tomu, užívala si môj strach. Teraz, už si síce až toľko nedovolí, pretože sa braním, ale robí mi neskutočne zle tým,že keď ich prosím, aby boli tichšie pretože sa učím, tak ona naschval začne byt hlučnejšia atd… neviem, čo som jej urobila, ale okej… to, že je ona troska a nic v živote nedokázala je jej problém, ja s tým nic nemám. Nemala som iné podmienky ani možnosti ako ona, ja som si sama vybrala cestu. A ona taktiež. Ale ona vidí každého ako problém, prečo je troska, len ona jediná pre ňu samotnú nie je problém..
@anonym_6d4d37 ale čo....takze bez toho abys TE mali informácie o Tom či už dotyčná absolvovala nejake liečenie,či vôbec chce prestať piť tu idete vynášať súdy....
@barborab1411 asi tak. Pomocná ruka jej bola poskytnutá niekoľkokrát, niekolkokrat ju odmietla alebo pomoc zneužila.. ona musí chcieť sama, čo ale ona nechce. Niekedy mám pocit, že žije z trápenia iných
@anonym_autor psychiater s rovno hospitalizovat
Ries s rodicmi
@taktotedanie riešila som, vidia to rovnako, ale viete, dospelého človeka tam len tak nedotiahnete, minimálne o tom neviem🤷🏻♀️ je dospelá, nie dieťa, v tom je to asi náročnejšie. Mama jej zháňala psychiatra, ale tak ona za ním nepôjde no…
@anonym_55c0e0 áno, ten jej prístup ku mne nie je alkoholom ale tým, že odmalička ma nemá rada. Od mala som bola úplne iná ako ona. Ambiciózna, dlhé roky som športovala aj súťažne, veľmi sa mi tam darilo. V škole som vždy bola 1, dostala som sa na gymnázium, verím, že sa dostanem aj na medicínu pretože pre to robím maximum. Nikdy som nebola taká, že flakat sa s kamošmi a piť, fajčiť chodiť po diskotékach.. nikdy mi to nechýbalo, rada sa zabavím, ale rodičia sa u mňa nikdy nemuseli bat, že prídem opitá a budem zo seba robiť trúbu, preto som mala aj pozvoľnejšie pravidla ako ona. Od malička ma šikanovala, keď som mala 5-6r a nebola som ešte schopná sa nejakým spôsobom brániť, tak ma mlátila hneď, ako sme boli same doma. Niekolkokrat som rodičom volala do práce kvôli tomu, užívala si môj strach. Teraz, už si síce až toľko nedovolí, pretože sa braním, ale robí mi neskutočne zle tým,že keď ich prosím, aby boli tichšie pretože sa učím, tak ona naschval začne byt hlučnejšia atd… neviem, čo som jej urobila, ale okej… to, že je ona troska a nic v živote nedokázala je jej problém, ja s tým nic nemám. Nemala som iné podmienky ani možnosti ako ona, ja som si sama vybrala cestu. A ona taktiež. Ale ona vidí každého ako problém, prečo je troska, len ona jediná pre ňu samotnú nie je problém..
@anonym_autor velmi smutne. Ona ma fakt hnusnu povahu. Do toho sa este zacala ozierat a nicit zivot vsetkym naokolo. Pre tvojich rodicov to musi byt velmi bolestive. Dufam, ze sa na medicinu dostabes, drzim palce.
Autorka, ak spravne pocitam, sestra je od teba starsia o cca 8 rokov. Pises, ze ta sikanovala a bila, ked si mala 5-6 rokov a boli ste doma same. To vazne 14 rocna otlkala 6 rocneho surodenca? To ale sotva bolo v tom veku, ze by ti zavidela tvoju ambicioznost a uspechy. Ved ty si bola skolkarka este. Ak je to naozaj tak ako pises, sestra ma hlbsi problem, ktory sa s nou taha viac ako desatrocie a rodicia o tom musia nieco vediet.
Autorka, ak spravne pocitam, sestra je od teba starsia o cca 8 rokov. Pises, ze ta sikanovala a bila, ked si mala 5-6 rokov a boli ste doma same. To vazne 14 rocna otlkala 6 rocneho surodenca? To ale sotva bolo v tom veku, ze by ti zavidela tvoju ambicioznost a uspechy. Ved ty si bola skolkarka este. Ak je to naozaj tak ako pises, sestra ma hlbsi problem, ktory sa s nou taha viac ako desatrocie a rodicia o tom musia nieco vediet.
@namornicka je odo mňa o 9 rokov staršia. A áno, otlkala. Ja som ako bábätko mala zdravotne problémy, kvôli ktorým som mohla skončiť mentálne postihnutá. Logicky so mnou rodičia chodili kade-tade po lekároch a museli sa mi veľa venovať, pretože ak by sa to neriešilo, dopadla by som zle. A vtedy začala jej žiarlivosť.. pretože sa svet viacmenej točil okolo mňa kvôli všetkým tým problémom a ťahalo sa to so mnou veľmi dlhé roky.. lenže toto bola vec, za ktorú som ja nemohla. V podstate aj v maminom tehotenstve pri mne jej prišli na to, že ma problém so ŠŽ, vďaka čomu som sa ja potom narodila s problémom, ktorý som mala. Preto začala žiarlivosť, jej útoky na mňa. Bola dlhé roky sama, asi nevedela zniesť, že je tu niekto “nový”. My všetko toto vieme, odkiaľ pramenia jej problémy so mnou, lenže všetky tie veci ja som nemohla a nevedela nijako ovplyvniť. Ja som si to nevybrala.
@anonym_autor velmi smutne. Ona ma fakt hnusnu povahu. Do toho sa este zacala ozierat a nicit zivot vsetkym naokolo. Pre tvojich rodicov to musi byt velmi bolestive. Dufam, ze sa na medicinu dostabes, drzim palce.
@anonym_cfb772 ďakujem ❤️
Veľmi smutné čítanie

A prečo ju chcú rodičia odpalkovat dedovi? To im ho není ľúto? On u seba potrebuje mať alkoholicku? Preboha....