Sestra sa urazila pre neúčasť na krstinách?
Chcela by počuť váš názor, lebo ja fakt neviem, či som divná alebo čo.
Mám sestru o 5 rokov staršiu, ktorej sa minulú zimu narodilo dieťa. Všetci v rodine sú z nej hotoví (malé dieťa po veľmi dlhej dobe a vymýšlajú somariny. Teraz si sestra zmyslela, že ju idú krstiť. Nechápte ma zle na krstinách nie je nič zlé ale my nie sme vôbec veriaca rodina, ona ani nemá mať ako krstných rodičov, lebo nikto z nás (okrem môjho snúbenca) nie je pokrstení. Predstavte si to proste niečo ako "párty" na jej počesť. Ale k problému. Sestra si vymyslela, že to budú organizovať na Donovaloch s tým, že "program" je piatok a sobota doobeda. Čo pre mňa znamená, že by som si v piatok musela zobrať voľno z práce (ktoré je otázne či by mi dali), piatok sobota program, no v sobotu odtiaľ nikto nepôjde lebo všetci budú piť takže domov v nedeľu. Nejako by som to prekusla, no sestra zadelila, že ubytovanie a stravu si platíme všetci separé.
Tak som sa vyjadrila, že teda neprídeme vzhľadom na časové a finančné možnosti. Keby to robili niekde blízko (obe sme z Bratislavy) tak by som sa v pohode zastavila. Sestra mi ani neodpísala, len ma poohovárala po celej rodine aká som "chamtivá" a ako mi na nich nezáleží. Moja mama mi to asi druhý týždeň plieska o hlavu, že ako som toto mohla urobiť. Ja som sa jej snažila vysvetliť, že cesta + ubytovanie + jedlo + darček by nás vyšli pomerne dosť a že aktuálne sme dosť natesno s peniazmi (platili sme zálohu za byt). Osopila sa na mňa, že to nemôžem myslieť vážne.
Som fakt ja tá chamtivá alebo je toto normálne?
@markusrasford ako tak čítam, podľa niektorých je to ok🤦♀️
V podstate ja ta niekde pozvem, ale všetko si plat sam. Dobre, co? 🤣🤣🤣
Poviem večer mužovi, ze ho "pozyvam" do Dubaya 👌
@andreatytler navrhla jej to, sestra nesúhlasí.
@jaass pokial niečo plánujem, tak sa snažím, aby to vyhovovalo všetkým. Aj časovo aj financne.
@miroslava21 presne, aj ja si to myslím. A tu sa pustili do autorky, ze jej vadi, ze ona nebude stredobodom pozornosti a závidí jej. No chore 🤦♀️
Tak choďte na otočku v sobotu. Dáte si obed, pritúlite bábätko a môžete ísť domov.
Ja v celom príbehu nevidím nič také, aby bolo treba sestru ohovárať na MK. Podľa mňa pekná akcia, stretne sa celá rodina, pokecáte, oslávite to, že vás je o jedného viac.
My tiež robíme vždy oslavy mimo domu niekde na chate presne pre to, aby sme sa všetci stretli. A síce vždy platí ten, kto pozýva, ale ešte sa nestalo, aby pozvaní neponúkli, že si ubytovanie zaplatia sami. Lebo veď sestra s mužom a dieťaťom zrejme aktuálne žijú z jedného príjmu, tak ja by som si na tvojom mieste ubytovanie chcela zaplatiť sama. Ale my to máme doma inak a našťastie sme na tom zatiaľ neboli tak zle, že by sme nemali na rodinnú akciu. Veď ono sa s tým v niektorých rodinách počíta, že príbuzní prispejú niečím pri narodení dieťaťa.
sorry ale mas choru rodinu-krstiny ak niesu krestania a oslava na vikend -to akoze fakt? vobec by som nemala vycitky ze nejdem..ale chudak decko-bude inak rozmaznana az vyrastie a sa im to vsetko vrati bude ich karma :-P
Nie nevadí mi, že nie som stredobod pozornosti. Vadí mi, že toto je od decembra tretia oslava, ktorú organizuje prakticky k narodeniu dieťaťa a vždy sa očakávajú dary a somariny. Tento rok som vyhodila 700 eur za oslav jej dieťaťa a to je august.
@sss777 a už si bola na rodinnej oslave kde si si mala sama zaplatiť náklady na oslavu?
Tak ak toto je tretia oslava na uvytanie dietata, tak to je zarucene privela. Aj dve by bolo privela.😀 To by som urcite nesla.
No vieš materská jej koči rodicak je nízky tak musí si dáko privyrobiť. Niektoré idú na brigádu a niektoré robia oslavy a čakajú dary.
@lienka.7
Tak nie každý chce takú výnimočnú udalosť oslavovať na záhrade, ja by som tiež nechcela.
To nič nemení na fakte, že u nás je to úplne inak- zážitky s rodinou sú najviac a snáď by ma už ubytovanie na jednu noc nezruinovalo. Aj keď rozumiem, že sú ľudia, ktorí sú na tom finančne zle...
Len nechapem ze nikto iny z rodiny s tym nema problem. Kto bol vlastne pozvani okrem teba a rodicov?
@lienka.7 a kedy povieš mužovi ze si Dubaj platí sam?
@andreatytler tak možno majú problém len nie sú "rebeli"
@sss777 Nebolo by to na jednu noc ale na dve plus cesta plus strava na tri dni.
@andreatytler Strana jej manžela. Pokiaľ viem všetci okrem jeho mamy ich poslali.
@sss777 tak keď chcem machovat, tak potom to aj platím... neviem, teba keď kamoska zavolá von na oslavu narodenín, tak si v ten večer platis sama? Aspoň ja keď pozyvam, tak aj potom platím...
A nie, nemusim byt na tom finančné zle, ale pokiaľ niečo organizujem, tak potom tak, aby to vyhovovalo všetkým. To, ze ja som doma na rodicaku, neznamená, že si kvôli môjmu "výmyslu" majú brat iní v praci dovolenku. Napríklad.
Toto je podla mna az neslusne a bez stipky empatie - naplanovat si 2dnovu oslavu a vyzadovat, aby si to pozvani hostia platili sami 🤦🏻♀️ to som este nepocula a nechapem ako to vobec moze niekoho napadnut.
Ved nie kazdy si to moze dovolit a ked si jej to este priamo povedala a nedocvaklo jej to, tak fakt neviem 🤦🏻♀️
Ved nech pozyva kam chce aj do Tramtarie ale nech to zaplati. A nie ze hostia sa jej na to budu skladat 🙈😀 Alebo nech robi len taku oslqvu, na aku ma a nie si vymysla blbosti.
Povedz sestre, ze ju chces aj s mamou pozvat k vam na 5chodovu veceru, ale jedlo nech si sami prinesu 😀 Hadam im docvakne.
@lienka.7
Nie, zatiaľ mi vždy všetci, čo ma niekam pozývali, zaplatili jedlo a ubytovanie. Ale ako hovorím, u nás v rodine sú na prvom mieste zážitky.
Ja som napríklad už zorganizovala 3 oslavy s prekvapenim pre rodinných príslušníkov, takže som platila všetko od jedla po ubytovanie pre všetkých (ok, cestu si platili sami), takže ja by som sa kvôli niečomu takémuto nerozhádala s celou rodinou a nelyncovala ich na fóre.
Takze rodina tvojho svagra tiez nejde (okrem jeho mamy)? No tak na to kasli. Ak by to boli oficialne krstiny tak by som prisla na ten jeden den kedy to bude. Ale takto urcite nie.
Veď si písala, že program je do soboty, ty sa predsa nemusíš opíjať s ostatnými, môžeš ísť po prvej noci domov. A jedla by si aj doma, či tam je to zadarmo?
Teraz to už je asi jedno, rozhodla si sa, tak sa s tým sestra bude musieť zmieriť.
@sss777 Tak aspoň pohár vína si chcem dať keď už je to oslava.
@markusrasford Ano, mozno. Ja som len vychadzala z toho co pisla autorka v uvode, ze ju sestra poohovarala po celej rodine. Tak mi z toho vyslo ze cela rodina je na strane sestry. Ci je cela ta rodina falosna a ohovaraju autorku ked sa bavia so sestrou, ale pritom suhlasia s autorkou?
@andreatytler prečo by mala byt rodina na strane sestry? To tu autorka nikde predsa nepísala. Len ze ju poohovarala a teda ze na strane sestry je matka.
@autorka normalne by som sa sestry spytala, či "planuje" aj nejaký vianočný happening, lebo ja mam pocit, ze toto nebude zďaleka posledná "oslava" uvítania do zivota. Ak áno, dopredu by som jej oznámila, že pokiaľ to ma byť podobného rangu (ona vyberá destináciu a my si to platime) ako toto, tak s našou účasťou nech nepočíta. A s ohovaranim moze začať už teraz.
@lienka.7
Nie, nevidím v tom rozdiel, ja som vždy na krstiny a oslavy svojich synovcov a neteri priniesla taký finančný príspevok, koľko ich to stalo krát 2, aby som aj niečím prispela a len sa tam neprišla najesť. Ale ja to neberiem tak, že sú to deti mojich bratov, ale MOJE netere a synovci. Ja by som na nich nevedela šetriť alebo im to niekde na fóre vypočítavať, že ma ich oslavy stali toľko a toľko.
@sss777 predpokladam, ze si ale neplatila cudziu oslavu, hoci šlo o tvoje netere a neviem este koho pises. Snad to platili ich rodicia, či? Podstata je keď robím oslavu, tak to aj zaplatím. A nečakám, ze mi to zaplatia hostia vo forme daru v obálke... neviem, ale ty si sa ich pytala, kolko ich to stalo a vynasobila si to dvomi? Ci ako teraz?
A po ďalšie, autorka tu jasne napisala, ze oslavy už boli, toto je ďalšia. Neviem, ale ty teda koľko krát oslsvujes s rodinou narodeniny? 2x? 3x?
Vôbec nie si chamtiva... Je to tvoje rozhodnutie. Ja som tiež robila krstiny, prvé sväté .. a moja sestra je od nás 500 km. Jednoducho povedala ,že neprídu lebo prídu na Vianoce. Povedala som ok. A ešte .. keď išiel syn na prvé sväté kmotra tiež prišla len do kostola a hneď domov ,lebo bola týždeň po pôrode. Nič si z toho nerob.
PS. Každé čudo drží 3 dni..
@lienka.7
Keď mali moje netere-dvojicky 6 rokov, narodil sa im brat, ktorý bol náročné bábätko a brat so švagrinou nestíhali ani spať.
Tak som zorganizovala predĺžený víkend kúsok od jedného maďarského aquaparku. Prišli obaja bratia s rodinami, moji rodičia, švagrinina sestra s rodinou a rodicia, plus ešte 2 rodiny, s ktorymi sa pravidelne stretávame. O tom, že budeme toľkí, nevedel nikto a nikto to ani neprezradil.
Tak sme sa vo štvrtok večer zišli v jednom rodinnom penzióne, ubytovali, švagriná sa veľmi tešila zo svojich rodičov, lebo žijú 350 km od nich. Cez deň sme sa kúpali, večer sme grilovali. V sobotu podvečer prišla párty s prekvapením - oslavovali sme narodeniny dvojičiek, ktoré majú síce narodky koncom septembra, ale v tom termíne sa to nedalo nijako zladiť, keďže švagrinina mama v tom čase pracovala na turnusy. Boli balóny, veľká torta, veľa hudby a smiechu. Tortu a výzdobu som konzultovala so švagrinou, lebo sme chceli urobiť menšiu oslavu v polovici septembra.
Áno, zaplatila som to celé ja. Ubytko, jedlo, tortu aj výzdobu. Sú to predsa moje netere, v tom čase som nemala ešte deti a strašne som sa tešila na to ako sa budú tešiť.
Švagriná doteraz spomína, že ju ten víkend pravdepodobne zachránil pred totálnym vyhorením. Takže to stálo za to.
A nie, nepýtam sa ľudí, koľko ich to stalo, ale keď idem napríklad na krstiny, tak predpokladám, že je to cca 70-100 e na osobu, takže to nie je ťažká matematika.
Ja narodeniny oslavujem s rodinou len raz, ale nás je toľko, že aj tak stále niečo oslavujeme🙂
Ale keby som bola pozvaná na tretiu párty dieťaťa, ktoré pravdepodobne nemá ani rok, vôbec by som sa nehanbila prísť s darčekom za 20 e. Nechala by som napríklad niečo osobné vyrobiť (body a pod.). Ak by som fakt mala pocit, že zo mňa ťahajú peniaze, tak by som sa podľa toho správala a prispôsobila tomu hodnotu darčeka, veď snáď sa nebudeme stýkať každú prvú sobotu v mesiaci, aby sme to opäť oslávili.
Ale našťastie je to u nás v rodine inak. Brat zobral môjho staršieho pred 2 rokmi na futbal do Španielska, minulý rok na dovolenku a platil to on. A rád.

Keď tak čítam tvoje reakcie . Tak ako to je ? Napíšeš že sú to krstiny a potom že krst nebude. Tak to krstiny nie sú. Tvoja sestra asi nechápe význam slova krst .