icon

Sestra zanedbáva dieťa

12. dec 2019

Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.

janickadr
12. dec 2019

Podla mna sestra fici minimalne na makkych drogach, ak nie na niecom inom. Medzi umelcami a "umelcami" je to nanestastie velmi rozsirene (aby mali inspiracie, muzy...) Preto nema ziadne peniaze, preto predava vsetko, aj dcerine oblecenie. Mali by ste si v ramci rodiny (bez sestry) sadnut a jednoznacne sa dohodnut, ci dievcatko budete spolocnymi silami nejako vychovavat vy, alebo to poriesite radikalnejsie (a teda to poriesi stat). Sestra si povedat neda, jej je dcera zjavne len na pritaz. Mozno je len otazkou kratkeho casu, ked ju nenecha u teba len na tyzden, ale navzdy (v tom lepsom pripade, lebo v horsom moze urobit aj nejaku inu vaznejsiu hlupost...)

autor
12. dec 2019

Lenže kde ju máme ubytovať? Vedľa otca umierajúceho na rakovinu? Alebo v mojom podnájme s priateĺom?

nela82
12. dec 2019

Nehnevaj sa...to dieťa potrebuje lásku-nie len ubytovanie o ktorom ty dookola píšeš....

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
12. dec 2019

Zatial u seba...mala bude prezivat traumu...uz aj z toho ze nevie komu patri......poradit sa na urade...nahodne ju pridu skontrolovat....nemas to lahke....

autor
12. dec 2019

Otec je už na morfiu, nevie o sebe reálne moc...

Ako milé ako ste sa do mňa pustili čo viacej som mala ešte urobiť, reagujem na vaše príspevky viac menej. Ale áno, naozaj sa necítim na výchovu dieťaťa a tak to proste je, snažila som sa ako som vedela. Varila som, nakupovala som jej, strážila malú, viacej urobiť neviem a jednoducho teda asi poriešim tú sociálku, pretože v tonto momente je to asi to najlepšie čo viem urobiť.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
ledgerka
12. dec 2019

jasne ze sa tu do teba pustili lebo tento web je len o samaritankach co zachrania kazdeho. Ak ty alebo rodina neviete pomoct, tak smer socialka. To ze sa postaras o jedlo a oblecenie je len medvedia sluzba, nic sa nezlepsi. Chapem ta ze nie si pripravena prevziat zodpovednost za dieta. Ja v 21 som toho schopna urcite nebola. Ani financie, ani zazemie nebolo.

pieksamaki
12. dec 2019

Su aj krizove centra....vygooglis...tam mozno poradenstvo ziskas tiez....ale treba popisat situaciu...ako to vidis ty.....je fajn...ze pomahas....za to ta velmi chvalim.....je to podla mna velmi rozumne aj na tvoj vek.....predsa len este len ziskavas zivotne skusenosti.....drzim palce

janulka1802
12. dec 2019

Bože, kebyže je to moja sestra, sociálku by som oslovila jedine v prípade týrania. Snažila by som sa riešiť spoločnými silami s mamou, teda babkou.

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
nela82
12. dec 2019

@ledgerka tak potom akú radu čakala tu?Ved je rozhodnutá,vie čo má robiť.Vie čo nechce.Dobre vie,že to dieťa nechce.Tak čo čakala od tejto diskusie?Nejakú pani čo sa postará o "ich" dieťa či čo konkrétne?Ved kontakty na sociálku vie aj bez MK.

nela82
12. dec 2019

@pieksamaki nehnevaj sa,ale na jej vek???Ved má už 21 rokov.Halooo...nie tak dávno v takomto veku mali ženy bežne rodiny...Ja som v jej veku bola už tiež maminou.Nechápem,prečo sa teraz 21 ročné ženy berú ako detičky.Bez zodpovednosti,bez ničoho...ako keby ani plnoleté neboli.Katastrofa.

pieksamaki
12. dec 2019

Myslim si , ze mat niekoho pod kontrolou nie je realna pomoc....clovek sa musi postavit na vlastne nohy sam....tam bude mozno potrebna liecba.....to uz je jasne zanedbavanie.
Nemusime ju hned zhadzovat...ved sa chcela poradit...kazdy zvazuje a aj dnes v online priestore....
Ked nema sestra stale byvanie, stalu pracu, kradla peniaze rodicom, ked ju ubytovali....tam uz ina cesta nevedie....

pieksamaki
12. dec 2019

@nela82
Pretoze to je ina generacia.....dnes sa zije inak....ved krasne popisala co a ako....viac nemoze pomoct....bemoze si svojvolne prevziat sestrine dieta do starostlivosti.....sama nema svoje byvanie....ma frajera...ved to nemozno povazovat za nieco co teraz z lasky k sestre musi urobit.....ak by to urad zhodnotil,ze ano....ma podmienky na vyvoj...atd.....tak kludne....ale musela by sa tiez vediet s tym stotoznit...mozno jej to narusi plan ze nemoze do skoly....atd.....

autor
12. dec 2019

Chcela som sa poradiť s niekým kto má skúsenosť. Nikdy som v tom nechodila, neviem ako to reálne je, moja mama už sociálku zavolať chcela. Tam sa nie je moc asi o čom radiť, lebo časom sa to celé len zhoršuje. Ale to je jedno, asi som čakala len niekoho kto má skúsenosť, nechcem aby jej dieťa vzali, toto všetko je predebatované s mojou mamou, ktorá to vidí rovnako ako ja. Nevieme si s ňou inak pomôcť, urobili sme čo bolo v našich silách.

nela82
12. dec 2019

@pieksamaki iná generácia?Tak nech zrušia plnoletosť od 18 rokov...a nech to dajú rovno na 30...

janickadr
12. dec 2019

Ak je otec na morfiu, velmi pravdepodobne sa nanestastie v relativne kratkom case zmeni situacia u tvojich rodicov a mamina mozno bude hladat novy zmysel zivota. Sestre ste doteraz roky velmi pomahali po vsetkych strankach, skus to teraz potiahnut par dni/tyzdnov najma ty a potom sa s tvojou maminou (a tvojim priatelom) definitivne dohodnite, ako sa k situacii postavite...

pieksamaki
12. dec 2019

@nela82
Tak nech zrusia....ja len hovorim svoj nazor,ktory vnimam v spolocnosti....ze to nie je jednoduche niekomu zavesit dieta na krk...nech je to aj rodina...

autor
12. dec 2019

Mamina isto po smrti muža s ktorým je cez 30 rokov okamžite vezme na starosť sestrine dieťa. Toto naozaj nemá zmysel, nevadí, to je jedno. Zajtra sa porozprávam s maminou, ale reálne to inak nevidím, každopádne vďaka za rady.

nela82
12. dec 2019

aspoň už nepíš o tom dieťati ako o nejakej hračke...nedá sa to čítať.

alexandraalexandrova
12. dec 2019

@janickadr suhlasim...prave vnucka moze dat novy zmysel svojej babke...ak ju socialka stihne zobrat este predtym ako jej muz zomrie, tak sa pod tarchou toho ze vlastne prisla naraz nie o jedneho ale o dvoch ludi ktorych mala rada, sa moze kludne psychicky zrutit. Skoda ze toto autorka prispevku nevidi a chce len nejake rychle instatne riesenie problemu bez toho zeby myslela na nasledky...velmi smutne. Aj pre to dieta, aj pre starku, vlastne pre vsetkych...

nela82
12. dec 2019

@alexandraalexandrova zjavne aj ich mama to cíti rovnako.Dieťa odložiť do ústavu a bodka.Rodina sa nezaprie,čo k tomu dodať.Nadáva na setsru,no daleko od nej neušli.

ballenka
12. dec 2019

@nela82 nerozumiem prečo po nej ideš, veď je jasné, že jej na neteri záleží a zvažuje čo má v danej situácii robiť.

lindusss2016
12. dec 2019

Nuz ked aj ty si este taka mlada, tak tiez vidim ako najlepsie riesenie, aby mala isla k babke. Veru o otca sa uz zial dlho stsrat nebude a po jeho smrti ma na vyber, ci zostane sama, alebo si k sebe vezme vnucku. Ja vasu rodinu nepoznam, ale nerozumiem, ako niekto moze vobec vahat, ktoru volbu si vybrat 😳 ty pises, ze po smrti muza si nebude chiet k sebe zobrat malu... a preco? Ved prave ona moze jej zivotu dodat este zmysel, priniest radost a smiech do jej dni. Ci vy to dieta ozaj vidite len ako starost?

nela82
12. dec 2019

@ballenka po nikom neidem,no nedá sa čítať,ako to dieťa berú celá rodina-len ako príťaž.Hrozné.

lana11
12. dec 2019

Zeny nie je to take lahke ako pisete, ja mam podobnu situaciu.Moja sestra sa tiez nejak moc nestara o malu... Ja jej pomaham,kupujem malej veci,oblecenie,beriem malu k sebe na vylety ju beriem robim malej program.Pri com mam aj ja male dieta a staram sa aj o sestrine.Je to psychicky aj financne narocne.V prvom rade dieta potrebuje matku a ja ju jej nahradit nedokazem aj ked robim vsetko mozne.Takze nesudte.Autorku chapem je to vycerpavajuca situacia.

modrykoniicek
12. dec 2019

@ceklis Ty by si sa v 21 rokoch starala o sestrine dieťa keď sama by si bývala v podnájme? Lebo ja by som sestre prečistila žalúdok.Jej sestra má 23 a má mať už rozum.Keď si nechala urobiť decko má sa o neho starať ona nie jej sestra.Ktorá má čo robiť aby uživila seba.Či ako si to vy všetky predstavujete.Ona si zoberie na zodpovednosť jej dieťa a jej nezodpovedná sestra si bude užívať život?
keby mne teraz toto niekto napísal tak by som asi z vás zošedivela.Človek rieši prácu, bývanie vlastnú rodinu.
Či ona si má toto zobrať na plecia? Cudziu ťarchu?
Mladšia sestra?
Pochybujem, že keby si nemala ty sama podmienky tak budeš zachraňovať dieťa svojej sestry keď ona je taká blbá.
Ľahko sa píšu tieto rady.Realita je žiaľ iná.
20 ročný človek je dnes rád keď má robotu.A na deti ani nemyslí.
Je to smutné.Ale nie je to jej dieťa a nevidím dôvod prečo by ona mala niečo na svojom živote meniť.
Pomáha ako vie.

lana11
12. dec 2019

@nela82 no vies je to vycerpavajuce, ja mam 10 mesacne dieta a staram sa aj o sestrine.Proste kto to nezazil nepochopi!

A

alexandraalexandrova
12. dec 2019

@nela82 ja si to nemyslim...jej mama toho asi ma dost na pleciach s chorym manzelom a s vedomim ze coskoro tu uz nebude. Mozno uz nema energiu hladat ine riesenie, co sa jej neda vycitat...ale je to skoda, lebo potom jej bude este horsie ak teraz budu riesit socialku...