icon

Sestra zanedbáva dieťa

12. dec 2019

Ahojte, moja sestra má teraz 23 rokov a 4 ročnú malú, problém je v tom, že sestra nie je úplne super mama. Nemá stále bývanie a s malou býva kade tade. Naši jej veľa pomáhali, ale ona všetky peniaze prehajdáka. Ide o to, že sa hrá na umelkyňu, tvorí obrazy a investuje do nich neskutočné prachy, tie sa ale nevracajú späť. Popri tom zarobí len okolo 400eur lebo upratuje sem tam nejaké brány. Rodina na ňu mierne rezignovala, lenže ja neviem povedať nie, keď prídem a malá je hladná, tak aspoň tú pizzu objednám. Často ju u mňa navyše necháva celé dni. Ja deti nemám, ale mám priateľa a hoci s tým najprv nebol problém, aj mne to kazí plány a začína mi prekážať, že mi tu nechá dieťa pokojne aj na 5 dní a odíde si bohviekam. Ja som sestre dávala kedysi peniaze, lenže potom som prestala tiež, sem tam jej nakúpim a donesiem. No ona nevarí, lebo popri obrazoch na to vraj nie je čas. Malá nemá žiaden režim, je to taký divý kvietok. Veľmi ju ľúbim a chcela by som jej pomôcť. Bavili sme sa o tom aj s našimi, tam nejaký čas aj bývala, lenže pokradla peniaze a naši sa nahnevali, na polroka jej zaplatili ubytovňu a v podstate ju už doma nechcú.

lenpi
12. dec 2019

Skus zavolat na detsku linku dovery unicef (z hlavy cislo neviem, ale malo by sa dat najst). Riesia tam aj taketo pripady a ked som tam pred par rokmi robila tam boli velmi dobre odbornicky a fakt hladali riesenia aj v tazkych situaciach. Mozno ti budu vediet poradit, co by sa dalo spravit. Alebo aj ten Navrat, co uz niekto spominal.

lenpi
12. dec 2019

Tu je kontakt aj nieco o nich, funguju nonstop, skus, verim, ze budu vediet pomoct http://www.ldi.sk/dospeli/

panda21
12. dec 2019

Mám 21, dieťa na ceste a plačem! Toto sa veľmi ťažko číta a plne ťa chápem. Nie každé 21 ročne dievča si predstavuje vytvorenie rodiny v takom mladom veku ešte aj s nie vlastným dieťaťom ale s neterou. Máš 21 a tipujem že tvoj priateľ tiež nebude o moc starší. Treba brať do úvahy aj to. Veľa mužov ma problém do 30tky si urobiť aj svoje dieťa nie to si ešte zobrať do opatery pre neho úplne cudzie dieťa. Ale musíš si uvedomiť, že teraz to berieš takto ale veľa ženám sa prekope život príchodom dieťaťa a tiež na to niesu pripravené. Ani ja niesom, ani priateľ nie je, ale my, čo ho máme v bruchu sa proste musíme zariadiť. Všetky ženy sa musia zariadiť príchodom dieťaťa a nikto ti dopredu nepovie ako to bude fungovať lebo nikto ti nedá 100% istotu že takto to bude. A potom zrazu zistiš že to nebolo také strašne ako všetky tvoje obavy a pod. Dokážeš sa o ňu postarať na týždeň, čo takto to skúsiť občas sama od seba predlžiť o týždeň? Zo začiatku aspoň nech zistiš ako by ste to zvládli. Podľa tvojich slov sestra snáď malú ani nemá rada a má radšej drogy, lebo toto spravanie nie je určite o obrazoch keď predáva svojej dcére zimné veci v zime! Nemáš to ľahké, ani tvoja mamina ani tvoj priateľ. Stojíte pred veľkým rozhodnutím miesto toho aby ste všetci stáli pri sebe a boli čo najviac s vaším ocinom, moc ma mrzí čím si prechadzas 😪 moc držím palce nech všetko dobre dopadne pre vás všetkých. Ale prosím, nerozhoduj sa s horúcou hlavou 🙏

aniele
12. dec 2019

@nikolka1986 24 - ročné nie sú hotové do života?!!! To je aká výchova? Aké názory to považujú za normálne? Mala som 22, keď som sa vydávala, 23 pri prvej dcére. Dva roky som pri nej robila VŠ, vo vlastnej domácnosti. Hanba by ma bola fackovala, keby som sa robila nemohúcou. Ja chápem autorku, že si nevie rady. Celá rodina má doplácať na "osvieteného" parazita? Sestrička sa považuje za nadradenú, umelkyňu. Mám kamarátku, ktorá má podobnú dcéru. Už má tretie dieťa s druhým (tretím? radšej sa nepýtam) mužom. Prvé jej vychovala, s dcérinou buzeráciou, teraz je mladá s deťmi (nejakým partnerom) v zahraničí. Mama zbiera čriepky šťastia, keď sa ohlásia. To má byť norma pre budúcnosť?

maminuska
12. dec 2019

toto sú výsledky dnešných rodinných vzťahov ... neviem ,nechcem ,necítim sa vychovávať dieťa, je problematické . Je to neter, nie cudzie dieťa kdesi z ulice.
Je tu mamička, čo má málo cez 20 , má svoje jednoročné dieťatko + jednoročnú sestru v opatere , ktorú jej mama nechce + niekoľkomesačné dvojčatá . A s mužom to zvládajú .

V živote by som nedopustila aby moja neter išla do domova alebo k cudzím .

lindusss2016
12. dec 2019

@maminuska presne, tiez by som spravila vsetko... a ak ju frajer pre toto opusti, asi to nie je ten pracy a skor ci neskor by sa rozisli aj tak... takze kvoli lavemu znicit jednu detsku dusu, to by bolo fakt smutne

letfenixa
12. dec 2019

Dostala si aj rady na koho sa obrátiť, nielen na sociálku. Mňa by zaujímalo, co si písala, ze mama tvoju sestru ucila pracovat s penuazmi, nakupovať, variť, ze v akom veku? Lebo normálne mi to príde od malička.

pieksamaki
12. dec 2019

@maminuska
Chapem...len mne sa vynara pritom vsetkom obraz toho,,,ze aj sestra ju casom moze obvinit z vychovy,"kradeze"dietata...zvalit vinu na nu ze je zle vychovana....
Niekedy clovek ma zaujem pomoct,ale nakoniec sa to otoci proti nemu....
Vsade to je inak...verim ze sa dohodnu aby 4 rocne dietata malo zazemie.....

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
maminuska
12. dec 2019

@pieksamaki záleží ako s tým pocitom obvinenia zaobchádzaš .
Ak vidíš pred sebou dieťa, ktoré som nakŕmila, okúpala, odviedla do škôlky , školy , teplo obiekla a prosperuje, má režim a kľud , tak mi to môže byť srdečne jedno .

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
maminuska
12. dec 2019

@nikolka1986 lenže život sa nevyvíja často tak ako chceme . Niekedy nám pripravuje aj takéto výzvy. Ani ja som v 21 rokoch neplánovala vychovávať postihnuté dieťa a mohla som ho dať do ústavu .

pieksamaki
12. dec 2019

@nikolka1986
Vsak ano....to je tiez dobry dotaz...

cacianka
12. dec 2019

Chytam sa za hlavu ako ti tu zeny nakladaju.
ukamenovat, upalit, potopiť.
Aj kvoli takýmto slepiciam ma MK medzi verejnosťou taku reputaciu aku ma.
Prišla si sa poradiť, získať skusenosti ako pomôcť sestre a neterke a drviva vacsina ti tu naklada ako najvacsej špine.
velke kresťanky, samaritanky, slnieckarky si tu honia ego na tebe.
Mate veľmi ťažké rodinné obdobie, s otcom mi je to ľúto, aj moj zomrel na rakovinu, tak velmi dobre viem ake je to, rodicia asi maju cca +- 50 takze uplne chápem ze mamina psychicky aj fyzicky vycerpana nezvladne maličké dieťa.je to obrovska nálož, niekto zvládne, niekto nie a to ju mame za to odsudzovať ze je krkavec ?! Neviem si predstavit male dieťa v ovzduší bliziacej sa smrti (prepáč prosím).... Toto nie je jednoducha situacia ala pod klobása zjem ta.
Ty si mladunka, tak ako aj tvoji rodicia, si sestre vsemozne pomahala, starali ste sa viac a lepšie o malu ako jej vlastná matka, ale aj ty mas svoje limity, ci financne ci v byvani, ale aj praca. Buzeruju ta preco nenakupis nenavaris neoblecies - jeden den kúpis bundu na druhy je predaná, kupis pancuchy a sveter o dva dni predanenie. To môžeš rovno oknom vyhodit, ale ty si ta hyena ze nekupis ! Pozháňas na bazari aj zadarmo, predane. No kolko x môžeš zháňať a behat, kazdy druhy deň ?! kazda zena nie je hrdinka ako podaktore tu na koni, gerojky s plnou hubou nenávisti .nikto z nich nežije s vami, nechodia vo vasich topankach ale buzerovat ta vedia.je mi na grcanie z poniektorych...
strasia tu decakom akoby to bolo certovo peklo.a pritom cielom koliznej pracovnicky je pracovat s matkou dieťaťa, viesť ju k riadnej starostlivosti, v spolupraci s vami , možno sa casom zmeni, možno podstúpi nejaku liecbu, mozno mala bude zverena do nahradnej/profesionalnej rodiny a vy s nou budete v stalom kontakte.ved nebude adoptovana do rumunska ci bangladesu.ani decaky nie su predpeklie, uprednostňuje sa rodinny typ.
Zajdi na upsvar odbor pre deti na konzultaciu.ved nemusíš hned diktovat sestrine osobné udaje a adresu, nevystartuje hned policia s hukackou a kukláčmi na sestru.na začiatok poradiť sa , konzultovat ake su možnosti, postupy v zaujme malej.
Písali tu ze netreba riesit zo socialkou, trt, treba !
Ved s malou by ste nemohli ísť ani k lekarke, do škôlky , riesit výživné, nie ste zakonni zástupcovia, nemôžu sa s vami ani baviť.
Chápem ze si sa chcela poradit a ze ti záleží na sestre aj na neterke,verim ze chces pomôcť.keby nie tak dlabes na obe alebo volas políciu a podas TO za zanedbanie a tyranie blízkej a zverenej osoby a bolo by ti sumafuk co sa stane.
Verim vsak ze spolicnymi silami s odborníkmi to zvládnete.
Drzim palce, želám vsetko dobré.❤🍀🍀🍀❤

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
pieksamaki
12. dec 2019

@maminuska
To hej..len nie kazdy mame rovnaku mieru unosnosti....ved vieme o com hovorime....

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
maminuska
12. dec 2019

@nikolka1986 nie, tu ide o to čeliť problémom ktoré ti život prináša. A čo keď je to sestrino dieťa? Je tu a treba to riešiť a nehádzať ho ako šteňa cudzím ľuďom , na tu máš , ja sa necítim.
A áno ja som sa rozhodla mať dieťa, ale určite nie postihnuté , to som nechcela , však kto by chcel že ? Tiež som si to predstavovala inak .

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
maminuska
12. dec 2019

@nikolka1986 no neviem si predstaviť keby sa tej nepodarenej sestre niečo stane, že sa prefetne , alebo kdesi umrzne, tak čo stým dieťaťom ? Alebo keby aj bola normálna a kdesi zahynie , tak ako do domova s ním ?

cacianka
12. dec 2019

@nikolka1986 ja nemám na palete ružovú farbu...pisem o jednej z možností, lebo su aj ženy ktore svoje dieťa miluju ale z vaznych dovodov sa starat nemôžu ful servis tak je dieta v opatere a zeny sa zaujímajú,navstevuju dieťa, beru si v ramci možnosti.puto sa nepretrhne, dieťa je zaopatrene.
Naozaj nemusí byt kazde dieta odtrhnute od matky, adoptovane a "stratene" biomatke a povodnej rodine

maminuska
12. dec 2019

@cacianka deti ktoré nevyrastajú vo svojej biologickej rodine sú vždy stratené a vykorenené .

cacianka
12. dec 2019

@maminuska nepochopila si.ale nevadi, je hlboka noc.

karolinakr
12. dec 2019

Dneska som vysla von a taka zima ukrutna na mna vychrlila, ze si neviem predstavit 4 rocne dieta ist bez bundicky v tejto kose po vonku.Vola sa to tyranie maloletej zverenej osoby.Ovšem, ak nie ste Romovia.Tam decka v snehu chodia bose.Jednemu uz amputovali nohy rodičia ho nechávali spať na ĺade
.Psychicky zdravy a dusevne normalny človek neobetuje oblečenie svojho bábatka na svoje rozmary.Jeho zdravie prvoradé, potom všetko ostatné a ešte v takejto zime.
Chce sa mi vracať
Tvoja sestra neĺúbi malu a je to egoista, sebec do seba zahĺadeny a jej dcéra bude mať pri nej peklo.Neštíti sa okradnút vlastných rodičov, otec jednou nohou v hrobe, tak aspoň prosiť odpustenie by mohla ísť, i keď tie peniaze už nestihne vrátiť
A nechať decko neoblečené, hladné- to sa už neda komentovať ani. Pravdu sa dozviete, keď mala bude mať 18 a spýtate sa jeh, aké mala detstvo.Zrejme uz bude od matky odsťahovana cez 300km s nulovou vôľou sa s ňou stretnút

nikolka1986
Odpoveď bola odstránená
maminuska
12. dec 2019

@cacianka pochopila. Noc je ešte mladá .

majcii
12. dec 2019

Byt zena samozivitelka, bez staleho prijmu je velmi tazke. Mala ma 4, za dva roky ide do skoly a potom si rezimove veci vypytaju svoju DAN. takze odporucam, co najskor nech sestra vyhlada pomoc, pomoc rodiny by bodla, chapem starostlivost mamy o otca, ale vnucka za nic nemoze a je FIRST na zozname, teda bezpodmienecne by mala byt. Si skvela sestra, mam dvoch bratov a zatial sa nestalo, ze by som mojich k nim odlozila a ver mi, bolo x situacii, kedy by mi to bodlo, ale jednoducho, matka je ZODPOVEDNA za svoje dieta a nik iny. Ak pojdes cestou najmensieho odporu a nebude ine vychodisko, tak sa tymto sposobom tak, ci onak dostanete do svaru o starostlivosti, tak treba jeden vazny rozhovor so segrou, ze ako si to predstavuje. Pomoc psychologa by nebola odveci, ocividne segra nevie co ma robit. Zodpovednost prenechava na teba a ver mi, mala si to zo dna na den zacne viac a viac uvedomovat a treba mysliet na nasledky, ako problemove spravanie a ine veci zo situacie vyplyvajuce... Riesit okamzite a neodkladat.

pieksamaki
12. dec 2019

@maminuska
Co ja viem..chapem na co narazas....identita je dolezita.. podla mna je tu uz ina doba....adopcia je bezna...nahradna starostlivost.......deti v nasom veku su zo skumavky.....rozvody....alebo radsej nesobase....to bude cela ta generacia stratena a vykorenena.....podla mna aj bude...vzorce spravania sa menia...

A teraz to nemyslim voci tebe zle...ani ta nechytam za slovo...len som sa tiez tak zamyslela spolu s tebou...

autor
12. dec 2019

@cacianka ďakujem za názor čo sa na to pozrel aj z maminej a mojej strany, reálne. Určite sa zájdem na úrad porozprávať čo by sa dalo robiť. Zvážila som svoje možnosti zo všetkých strán. A hej, je ťažké sa snažiť, keď snaha všetka výjde navnivoč.

Ono nejde len o stratu priateľa, on tu platí polovicu nájmu, naozaj nie som zabezpečená vychovávať malé dieťa a mamina je na tom psychicky už teraz zle a zrejme sama bude potrebovať po odchode otca pomoc. Ja nemám vlastný byt, mám len prácu a aj tú by som musela zmeniť, lebo by to nešlo časovo. Nájom respektíve polku z neho by mi tiež po prípadnom odchode priateľa nikto nezatiahol bohužiaľ.

Vyčítate mi tu pizzu, ale ja sama pracujem krátky dlhý týždeň, živím sa úplne sama, sestre naozaj nestíham ešte aj navariť zdravé jedlo pre malú 5x do týždna a pizza je lepšie než keby ostala hladná. To nie je o tom, že sa nepodelím, ja s tým nemám problém. Ide reálne o to, že by som to dieťa nezvládala. Nesprávam sa k nej ako k hračke, veľmi mi na nej záleží, ale uvedomujem si, že inde by sa mala možno lepšie. Ja som urobila čo bolo v mojich silách, moji rodičia taktiež. Už viacej nevládzem. Som rada, že sme to nejako dali tie týždne kedy sme nevedeli či pre ňu vôbec príde a kedy. Napísala som, že jw problémové dieťa a ja ju za to neviním, pretože sama to nespôsobila. Ale je nad moje sily, necítim sa pripravená ani na vlastné deti a nie na dieťa svojej sestry.

pieksamaki
12. dec 2019

Podla mna si velmi rozumna....vies odhadnut svoje sily....poradite sa a uvidite.....urcite sa to vyrysuje k lepsiemu