icon

Sklamanie z manžela, ktorý už nechce tretie dieťa

10. jan 2021

Pred svadbou sme sa s mužom dohodli, že chceme minimálne dve ideálne 3 deti. Dve už máme a pred rokom som mužovi povedala, že by som rada aj tretie ale on je absolútne proti. Dôvod vraj už nemá chuť počúvať detský plač, dieťa by nás obmedzovalo v našich aktivitách ako sú výlety, turistika, šport a najmä chce zabezpečiť finančne dve deti, tri by mali menej. Máme chlapca aj dievča, tak to tiez používa ako odpoveď, že po ďalšom netúži. Nebude sa množiť ako taký potkan ako niektorí ľudia. Minule mi blbol cyklus, myslela som, že sa nám pošťastilo ale bol to plany poplach. Najviac ma sklamal v tom, že povedal, že ak by som bola tehotná, je za potrat. Pritom sme zdraví, finančne zabezpečení.

Strana
z3
acrobaleno
11. jan 2021

Aj tvoj muž má právo rozhodovať o svojom tele. Keď nechce dieťa, tak nechce. Tak ako, keď žena nechce ďalšie dieťa, tak sa muž musí prispôsobiť. Prispôsob sa aj ty.

kuriatko84
11. jan 2021

čo by som dala za to ja keby moj mm chcel druhe😕

ajka0207
11. jan 2021

@fidka79 tak ale niečo sa stať jej alebo manželovi môže aj keď majú jedno dieťa či? Či máš pocit z v siedmom nebi sú len ľudia čo majú šesť detí?

elementissa
11. jan 2021

@janinah človek ako človek. Nahlasujem za rasizmus? Co s tým majú moslimovia? Oni sú niečo menej, či čo mi uniklo? Na svete je takmer 8 mld ľudí. Vo všeobecnosti by sa už nemali množiť. Ročnú kapacitu prírodných zdrojov sme na Slovensku v roku 2020 vyčerpali v októbri. Dva mesiace sme žili na ekologicky dlh. Produkujeme príliš veľa odpadu, príliš veľa emisií, spptebuvame príliš veľa pôdy, vody, dreva, nerastov..... Drancujeme zem. Maj si pre mňa za mňa aj 15 deti. Oni budu vidieť tu katastrofu okolo nich. Len škoda, že popieraci s rasistickymi rečami ako ty, sa toho už nedožiju

elementissa
11. jan 2021

@natycaga prepáč, že nie som na mäkko z každého babuliatka... Čo dáš svojim x deťom okrem súrodenca? V akom svete budú žiť? Co budu dýchať???? Je veľmi empaticke narobiť si deti a potom ich nechať udusit sa na vyprahnutej planete 🤷🏼‍♀️

elementissa
11. jan 2021

@777januska777 ľudia putujú, je úplne jedno, kde sú koncentrovani. Európa, Amerika, Ázia. Všetci sme ľudia. Nenávidím rasistické reči. Všetci sme rovnaký zivocisny druh. Európania nie sú o nič lepší ani viac ako nikto iní. Ale Slováci sú strop v namyslenosti... A v dnesnej globálnej dobe je úplne jedno, kto sa kde narodil a akých ma predkov. Slovákov na Slovensku žije 5, 5 milióna, vo svete ich žije cez 7 miliónov. Viac ich je rozlezenych po svete ako vo "svojej" krajine. Aj iní ľudia z Európy žijú kde kade p svete, aj ľudia z Ázie, Ameriky, Afriky, Austrálie. Ľudia žijú porozliezani. Tak ako sa nestotoznujem s tým, aby mal African ci Ind 10 deti, rovnako mi to príde na hlavu postavené pri Americanovi ci Belgicanovi ci Slovákovi... Ide o PRINCÍP nie o PÔVOD

elementissa
11. jan 2021

@drzaopica ty si nikdy neletela lietadlom??? Áno, poletim lietadlom. 3x v mojom živote. Väčšina Slovákov chodí na zahraničné dovolenky každý rok, pripadne 2x ročne. A predstav si, naša uhlíkova stopa je nízka, v prospech životného prostredia sme sa vzdali auta, chodíme MHDckou, peši, vlakom. Tu sa všetci predbiehajú, kto bude mať viac a väčšie auto. Dievčatá, pekne ste trápne 😘 sociálne siete sú ako stredoveký dav. Upalia každého, kto má iný názor. Robte si ako chcete. A nezabudnite to hodit na politikov. Alebo po novom na Cibulkovu...

jana_eyre_2
11. jan 2021

@elementissa názor si maj aký chces, ale ked svoj názor podávas urazajuco voči ostatným ľuďom, tak sa necuduj že sa niekto ozve.. to veru trápne je.. 😉

miriam11
Odpoveď bola odstránená
elementissa
11. jan 2021

@leeo určité sú niektorí aj nenazrani, to je pravda. Deti majú miliardy hračiek, rodina chodí 2x do roka na luxusné dovolenky, na dvore pred domom im stoja 2-3 auta.... Ale neplet veci s minulosťou. Keby sme žili ako naši predkovia. Minulosť už bola a treba pozerať dopredu. Tam sa už nevrátis. V minulosti žili ľudia z toho, čo dopestovali ci pozbierali /ulovili. Nikto nemal viac ako nevyhnutne potreboval k zivotu. Ale teraz žijeme v inom svete. Na jednej strane, ľudia sú naozaj lakomi a chcú všetko pre seba. Na druhej strane, podmienky na prežitie sú oveľa náročnejšie. Možno zopár jedincov žije niekde v nejakej lesnej budke na strome a zbiera med. Ale veľká väčšina populácie žije v dobe supermarketov a kolobehu práce. Bolo by sa treba ísť pozrieť, koľko sa toho vyhadzuje zo supermarketov každý jeden deň. Drancuje sa zem, lebo sa vyrába NADBYTOK všetkého. A ľudia sami kupujú nadbytky veci, ktoré nepotrebujú. Ale preto, aby sa uspokojili potreby 8 mld ľudí na planéte je už zem v koncoch. Sama poznám ľudí, ktorí extrémne veľa nakupujú a potom vyhadzujú, lebo sa im to pokazí 😢😭 väčšina tovarov (nejdlych) sa vyrába len na to, aby sa vyrábalo. Raz sme s manželom pozerali dokument o tom, ako sa nakladá s vyrobenými autami. Ročne sa vyprodukuju miliardy áut a z nich obrovská časť ide na skládku hneď po opustení výrobnej linky. Vyrába sa preto, aby bolo kde zamestnať ľudí... Ďalej textilný priemysel... Neskutočný odpad a bordel. A co takto výroba mäsa? Koľkí z vás sú vegáni? Chov mäsa je obrovským znecitovatelom, najviac skleníkových plynov odchádza do ovzdušia práve chovom hovädzieho dobytka. Takže uhlíkova stopa nie je len o tom, že raz v živote pojdem na dlhú trasu lietadlom, ale o tom, ako pristupujem celoživotne k svojmu prostrediu. Áno, sú mnohopocetene rodiny, napríklad v Afrike, ktoré ani zďaleka nezanrchavaju takú uhlíkovu stopu ako tie mnohopocetne europske ci americké. Je iné porodiť 10 deti, z čoho ti 4 prežijú a nemat ani vodu v dedine, jest nejaké korienky a pomriet na choroby a je iné mat 10 deti, každý deň produkovať 7 vriec odpadkov, 4 auta na dvore, mäso 3x denne, 365 dní v roku, používať kopu chemickej kozmetiky práškov, čistiakov, ktoré prenikajú do spodných vôd, trávia vodné organizmy, narúšajú rovnováhu v prírode atď atď.... Neverím, že ľudia toto naozaj nevidia, že je im to jedno, že im to netrha srdce, ako sme zničili túto planétu. Kam sa pôjdu všetci vaši potomkovia odsťahovať???? Alebo budú žiť na vyprahnutej zemi? To rodičia odovzdajú svojim deťom ako bohatstvo predkov?

A ďalšia vec, to už tak všeobecne pre všetkých - majte toľko deti, koľko len chcete,ak sa túžite starať o deti, je to veľmi vznešené. Ale načo potrebujete privádzat na svet nové deti???? Po svete sú milióny detí, ktoré trpia, nemajú strechu nad hlavou, nemajú čo do úst, nemajú ani základné vzdelanie. Keď ste všetci takí ludomili, prečo vám tak záleží na tom mat VLASTNE dieťa (a hlavne aby bolo biele, však😉) ? My máme jedno vlastne, druhé, ak naňho budeme v budúcnosti mat a budeme mu vedieť vytvoriť dobre zázemie, si adoptujeme. Zopár ľudí žije v blahobyte, ale obrovské percento ľudí trpí, majú zlé životné prostriedky, sú vykorisťovaní atď atď... Svet nie je spravodlivý. Ak chce niekto naozaj pomáhať, tak ďalšie zaludnovanie nie je cesta. Treba sa postarať o tých, ktorí tu už sú, nie "vyrábať" ďalších. Ale to by zas ľudia nesmeli mat tak vysoké ega, že vidia iba seba a svoje pudy

elementissa
11. jan 2021

@jana_eyre_2 som ťa urazila? A čím? Tým, že som povedala pani so 6 deťmi, že je nezodpovedna a nemysli do budúcna? To by som jej povedala aj do očí. Už som to par ľuďom povedala. Ci na relevantné argumenty sa dnes už ľudia urážajú? Zaujímavé

zuzuliennka1
11. jan 2021

@elementissa riadne trapny nazor, moja krstna ma 6 deti, vsetky maju vysoke skoly, dve robia v zahranici, okrem posledneho je vsetkych 5deti uz vydatych/zenatych, maju vlastne deti, pracu, byty, a este aj o rodicov svojich sa vedia postarat,..... niektori ludia maju jedno dieta a mozu sa za neho maximalme tak hanbit....

jana_eyre_2
11. jan 2021

@elementissa príklad urazania - citujem teba : "Podľa mňa to moc prežívaš. Mate dve. Na čo potrebuješ tretie? S dvomi máš malo starosti? A súhlasím s tvojim mužom, netreba sa množiť ako potkan 🐀"

To že ty by si nevedela zodpovedne vychovať do budúcna viac deti ako dve neznamená, že to nedokáže nikto.. áno predstav si, že existujú aj rodiny ktoré majú aj 6deti a všetky vedia vychovať zodpovedne a vedia im poskytnut všetko čo potrebujú do života, aj vzdelanie.. to, že zovseobecnujes nie je žiaden relevantný argument.. nebodaj poznáš osobne tu zenu o ktorej píšeš že si môžeš dovoliť tvrdiť že nemysli si budúcna a je nezodpovedna?

elementissa
11. jan 2021

@zuzuliennka1 tvoja krstná ma 6 deti, čo už sú dospelé. Porovnávas dve rozdielne doby. Pred 20-30 rokmi bolo pre všetkých jednoduchšie mat veľa detí, aj sa dali uživiť atď. Teraz extrémne porastli ceny (úplne všetkého) a ako hovorím, treb pozerať aj do budúcna. Tiež poznám rodinu s 5 deťmi, no tie deti sú už všetky dospelé a ako deti mali veľké hospodárstvo a všetko si dopestovali a dochovali a žili na lazoch, nikdy nikde neboli, oblečenie si doma sili.. Trochu iná situácia ako ľudia žijúci v meste produkujúci kopu zbytočných odpadov, čo majú auto každý zvlášť svoje a 2x ročne sú na zahraničnej dovolenke, nakupujú hory oblečenia atď atď.... Pred 20/30 rokmi bola celkovo aj iná situácia so znecistenim prírody. Toto drancanie nastalo od priemyselnej revolúcie, takže začiatok 20.storocia. Iba 120 rokov potom odborníci na ekológiu zo všetkých smerov bijú na poplach, že sa blížime k finalnej linii, keď už nebudeme mat ďalej z čoho brat. Nastolili sme svetový mier, potlačili sme choroby. Populácia sa dožíva vysokého veku vďaka pokrokom v medicíne a vede. Všetko je super. Až na to, že ľudia sú stále sebeckejsi a sebeckejsi. Zijeme najväčšiu éru vymierania druhov od posledného ladovej doby! Lebo ľudia sa napchali všade... Požiare na Sibíri????? 9 mesiacov horela Austrália? Jedinečné miesto na Zemi, posledné, kde žili výnimočné druhy, endemity... Všetko v plameňoch. Ľadovce sa nebezpečne zužujú. Ako môže byť v januári na severnom pole ani nie - 20?????????

Ja som sa neprišla hádať. Povedala som svoj názor a ľudia ma začali označovať, tak som iba odpovedala... Ale nemá to cenu, lebo bojujem proti veterným mlynom, nechápete, čo sa vám snažím povedať. Dala som do éteru iba trošku bigger picture toho, ako to vyzerá, keď sa ľudia nekontrolovatelne množia. A prečo je nezodpovedné voči našim deťom, priviesť na svet veľa nových ľudí. Zároveň som uviedla aj to, že ak niekto túži po veľa deťoch, nič mu nebráni si dieťa adoptovať a starať sa. Netreba privádzat na svet nových. Treba sa najprv postarat o tých, čo sú tu. Ale pred tým väčšina ľudí strčí hlavu do piesku. Lebo sú takí extremni ludomili iba na MK alebo inom fóre, ale inak im je to vlastne jedno a tak sú zazrati do svojho každodenného života, že sa ani nedokážu zamýšľať nad dôsledkami svojich činov a nedajú si tu námahu pozrieť sa ďalej ako za vlastné humno a myslieť viac v súvislostiach.

Každopádne, vďaka za debatu, vypínam sa

elementissa
11. jan 2021

@jana_eyre_2 citovala som jej muža. Presne tak isto to napísala autorka (netreba sa množiť ako potkan)
A zvyšok som už vysvetlila v ostatných komentároch, prečo to považujem za nezodpovedné.

Pekný deň

jana_eyre_2
11. jan 2021

@elementissa a v tom že súhlasis s niekým kto sa vyjadruje ako hlupák, tak tým chces povedať že nikoho neurazas? Aha.. každý deň sa tu niečo nové naučím.. sebareflexia chýba mnohým ľuďom, chápem.. pekný deň aj tebe..

evkao
11. jan 2021

@elementissa suhlas so vsetkym 👍

zuzuliennka1
11. jan 2021

@elementissa jednoduchsie? a v com?
a poopravim ta - aj ja som z viacerych deti, zijeme odmalicka v meste, auto sme vzdy mali jedno, neprodukovali sme ziaden zbytocny odpad, rodicia nam nikdy nekupovali zbytocnostj, ani sa nam zo skrin nesypalo oblecenie (ale financne sme si teda vobec nezili zle, to s tym nesuvisi, skor s vychovou), a ze su ludia sebecki, a neviemaki podla teba - je opat len a len vecou vychovy, takze sa vraciam k tomu co som napisala - niektori maju aj 6 deti a deti su vychovane a nepotrebuju mat 2 auta a 365kuskov oblecenia.... a niektori maju len jedno a je nevychovane a drze so satnikom, ze by sa tam uskladnila aj 10clenna rodina.... a to ci treba alebo netteba na svet privadzat novych ludi - nezavisi a nikdy ani nebude zavisiet od teba.. ako sama pises - nech si kazdy uprace najskor pred svojim prahom, a zacni od seba

bmuller
11. jan 2021

@elementissa Si strasne spravodliva, ale asi na nespravnom mieste. Autorka nechce 10 deti, a ty nevies, ci su z druhu, ktory produkuje 7 tasiek odpadu denne.
Co mozes spravit ty - ak to vobec robis - je ist svojmu okoliu prikladom - v spotrebe, separacii, recyklacii... Vykrikovanim tu zemegulu nezachranis.

petrisa213
11. jan 2021

@elementissa to co si spomínala o našej planéte je jedna obrovská pravda, ale to ze budeš nadávať na jednu slovenskú rodinu co chce mať 3 dieťa ver mi, že vôbec nezavazi. Tu treba plakať nad veľkými nenazranymi koncernami, tovarnami a fabrikami po celom svete. Ja viem, kde je dopyt, tam je ponuka, ale v prvom rade sa musia spamätať a zmeniť postoj k prírode oni. Na druhej strane aj teba niečo viedlo k tomu aby si mala jedno vlastne dieťa a ideš kázať ostatným keď chcú mať viac detí nech si adoptuju. Z akých pohnútok si ty teda chcela VLASTNÉ keď je na svete toľko opustených, toto. i prosím ta vysvetli. Ci tvoja potreba vlastného dieťaťa je niečo viac ako iných ludi? 🤔 Zvláštne

luccija
11. jan 2021

@elementissa ty si normalne prepnuta🙂preco sa teda chces odstahovat do zahranicia, lebo je tam zelensia trava?ludom davas kazania o skromnosti a sama ides za lepsim zivotom.aj ty mozes zit v hlinenom dome na Orave a pestovat bylinky a pozorovat hviezdy
taki ludia ako ty su nebezpecni ako jehovisti

luccija
11. jan 2021

@petrisa213 ale prosim Ta ona je cela divna.Ja si ju nahodou pamatam, ked bola tehotna stale mala nejsky problem utkvelo mi v pamati, ze opisovala tehotenstvo ako najhorsie co ju mohlo stretnut a nikdy viac uz vtedy bola taka neempaticka.

nela6
11. jan 2021

@elementissa všetko fajn, az na tie rasove reci... ono je to kus aj vrodené, ze pozeras na "svoju" rasu... ale ja by som bola. otvorena aj inym moznostiam, no na to treba aj rovnako zmyslajuceho partnera, dnes ich este tak vela nie je...

natycaga
Odpoveď bola odstránená
tomi97
Odpoveď bola odstránená
Strana
z3