Skrytý - spoločnosťou akceptovaný alkoholizmus
sla som z nemocnice o 8.30 a predo mnou matka s kocikom, obe sme zasli do cukrarne, ja som kupovala spice pre manzela ona dva deci vina, mala dieta v kociku, bola velmi peken oblecena, stihla, tvaricku krasne upravenu, napichane pery, kvalitne vlasky...xla do seba ten pohar az my brucho zabolelo, bola velmi nervozna lebo najskor dala pani mne zakusky tak zazerala lebo cakala.
Potom sme sli chvilu rovnakym smerom, zasla do jednej vyvarovne nechala dieta s kocikom vonku a dieta kricalo "mamaaa" este kym som presla za roh. Neviem sa sustredit a stale na to myslim, chcela by som jej pomoct, pomoct jej dietatu, rozmyslam aky mozu mat zivot, ako ta matka mozno veri, ze nema problem, ci to dieta zanedbava....Lutujem, ze som sa nevratila k tomu dietatu....Boze ten alkoholizmus, nepriznany, skryty....je mi z toho smutno.
POmohla som kamaratke co mala problemy z alkoholizmom, tiez ennapadne, slusna ucitelka ale kazdy vecer poharik vina niekedy flasku...na stretnutie ked prisla citila som z nej chlast...pomohla som jej...nevedela ze bola alkoholicka..alebo vedela??
Mne je divné to, ze by alkoholička, ktorá si nutne potrebuje dať svoju dávku alkoholu, išla na 2 deci vína do cukrárne. Logicky mi vychádza, že by si skôr išla do potravín kúpiť celú fľašu, no nie?
@beronsche nie standardne to urcite nie je... ale standardna situacia alkoholicky by skor bola hrknut si este doma prv nez pojde von, alebo mat alkohol v hrnceku na kavu... standardna situacia je, ze zeny alkoholicky sa hanbia skryvaju sa. Takze skocit do cukrarne a vypit si, je skutocne nestandardne...
videla som chlapov alkoholikov a ti sa skryvaju menej, nosit cervene vino v pollitrovke od coly. Na prvy pohlad kazdy mysli ze cola.
@beronsche samozrejme je to nezvykla situacia. Ale ta zena isla z nemocnice. Nevieme co sa tam udialo. A za 30s urcit diagnozu cudzej zene, ohovorit ju anonymne na internete a pomonevat ine zeny “zumpy” mi pride horsie ako to, ze si niekto dal 2 deci vina v cukrarni. Autorka sa tu ide hrat na samaritanku, ale podla mna len zakerne ohovara a uraza
matka nesla z nemocnice,
@beronsche "Pretoze je pravdou, ze takto sa zvycajne alkoholici prejavuju - hlavne rychlo, naliat do seba za pohar a ideme dalej." v tomto vôbec nemáš pravdu
Autorka to je v podstate jedno. Nevies co sa stalo. Ked si chcela byt hrdinka, mala si ju zastavit a povedat do oci co si myslis… ale odsudit a ohovorit je lahsie, vsak ano 😉
@reanda dakujem za starostlivost, dozriem na to 😍
@athena27 vazim si tvoj nazor alkohol som nepila asi 30 rokov, ale dakujem za vyjadrenie
@beronsche nevidia ten rozdiel, lebo su v tej istej skupine, to je ta tolerancia
@h2 neviem, lebo nepijem 30 rokov ako som hore spomenula 🙂
Smiesna si tu bohuzial iba ty 🤷♀️ preco si jej to nepovedala do oci? Uz mi odpovies?
@zuzanka.zuzu ano, mas pravdu.. samozrejme, je to ine od pripadu, k pripadu...
@cookie29 tak je to zvlastne, nech sa na to pozerame z ktorejkolvek strany..
Mne by prislo normalnejsie, ze si tam sadne a pomaly pije to vino a pocas toho hojda dieta.. ale, ze Len tak hrkne a uteka dalej.. no neviem.
A tak ako niekto pije tajne doma, iny si da tu poharik, tam da poharik.. cize aby to nevyzeralo, ze pije vela.. niekedy chce ten clovek oklamat aj sam seba, lebo pripustit problem byva tazke..
@anonymous87 tak to, odkial isla ta zena a co sa v jej zivote deje, nemame ako vediet, vsetko su len dohady.. Ale to, ze niekto opise situaciu , ktora sa odohrala na neznamom mieste, kde akterka je uplne anonymna, predsa nie je ohovaranie..
@beronsche pre mna je to ohovaranie, kedze tu zenu oznacila za alkoholicku, co zanedbava dieta. A to bez toho, aby ju poznala. Urobila to len na zaklade jednej situacie… prepac, ale mne to normalne nepride.. ak s tym mala problem, mala tu zenu oslovit… ale tam az jej hrdinstvo nesiaha 🤷♀️
Ahoj @autorka
Jedna vec je alkoholizmus, druhá vec je vedieť piť s mierou a tretia vec je byť abstinent.
Každá kategória má svoju definíciu a z toho, čo si o nej napísala sa vylučuje iba tá tretia.
Nepriznaný skrytý alkoholizmus, ako si to nazvala, sa dá podľa mna určiť iba dlhodobým sledovaním návykov danej osoby. A z toho, že si dá niekto 2 deci vína sa nedá vydedukovať absolútne nič okrem toho, že tá mamička nie je abstinentka.
Ja si všímam, že abstinenti urážájú ľudí tým, že ich oslovujú alkoholikmi, pričom s alkoholizmom nič nemajú. Každé ráno idú s triezvou hlavou do práce, počas práce pijú vodu a v piatok si dajú flašku vína. A možno aj nedajú. Mne napríklad toto príde na zamyslenie.
Druhá vec, ktorú ti dávam za pravdu je, že mamička by si nemala šupnúť víno, ak je sama s dieťaťom v meste. Možno za tým niečo je, možno nie, nikto nevieme a tak by som ju asi nesúdila..
@anonymous87 pre mna je to skor fabulovanie. 🙂
Lenze ludia maju tieto tendencie, posudit nahodnu situaciu na zaklade svojich skusenosti, vsetci to robime - ty, ja, autorka.. ona zazila nieco podobne, tak skocila k nejakemu zaveru. Mozno je uplne mimo, mozno nie, to sa nikdy nedozvieme..
Niekto, kto ma ine skusenosti, by si zase urobil iny zaver..
@beronsche no neviem. Ja rozhodne nesudim ludi, ktorych som v zivote nevidela 🙉 to mi nikdy nenapadlo… ja vlastne nesudim ani svojich kamaratov. Myslim, ze na to pravo nemam. A uz vobec si nevymyslam rozpravky o cudzich ludoch a nepisem o tom na internete… ale ano, mas pravdu. Kazdy sme nejaky, niekto je tolerantnejsi a niekto nazyva inych zumpy a alkoholicky 🤷♀️
@anonymous87 ale nevymyslaj si. Ohovarat moze len niekoho, koho by sa dalo spoznat, konkretneho cloveka. Tvoje reakcie skor naznacuju, ze si sa v prispevku ci komentaroch nasla
@liv1 nie nenasla… neboj sa…ja si narozdiel od autorky nevymyslam o ludoch, ktorych nepoznam… to, ze si dam raz za mesiac 2 deci vina(a niekedy ani ani to nie) zo mna alkoholicku a zumpu rozhodne nerobi 😂🙈
Keby autorka opisala situaciu, ktora sa jej stala ok. Ale oznacit niekoho za alkoholika za 30sekund 🙈
nuz, ja dufam, ze autorka tiez nebude raz sudena na zaklade jednej zivotnej situacie ✌️
A ohovarenie je sirenie nepravdy o niekom….
@anonymous87 ja nehovorim, ze hned sudis. Ale ak ta nieco uputa, tak si "prazdne miesta" vyplnis podla svojho nastavenia, skusenosti, ocakavania, atd. ..
Kazdy z nas to tak urobi..
@anonymous87 tak vidis, nepravdy. A ty z toho celeho vies ako, ze je to nepravda
@liv1 pretoze to nema overene. Normalne si o cudzej zene vymyslela, ze je alkoholicka, co zanedbava dieta. Len na zaklade jednej situacie… pozri, nebudeme sa asi dotahovat. Mne sa taketo jednanie co predvidla aurorka proste nepaci… vymyslanie si konspiracii a riesenie cudzich zivotov na internete bez moznosti druhej strany sa branit…
@beronsche nie, nemyslim si o ludoch, ktorych nepoznam a vidim ich v restauracii, v cukrarni, na zmrzline absolutne nic. Tak isto si nemyslim nic o matke, ktoru stretnem a zvysi hlas na dieta, nemyslim si nic o partneroch, ktori sa na verejnosti pohadaju… nepoznam ich zivot, ich den, neviem co danej situacii predchadzalo… a urcite si nevymyslam rozpravky, ze ta matka je urcite tyranka a on ju urcite doma bije, nevymyslam si, ze zena co sedi vedla mna pri stole je alkoholicka, lebo si dala male pivo 🤷♀️ ale to som ja
@anonymous87 znie to skvele.. tak dokonalo, az je to neuveritelne.. . 🙂
Ale tak, co ja viem? mozno si naozaj tak dokonala, ze si si nikdy nevytvorila o nicom unahleny zaver..
Inak ja pisem o situaciach a ty stale o sudeni ludi..
@beronsche juuj dokonalo urcite nie. Len proste nemam potrebu dotvarat si situacie o ludoch, ktorych nepoznam… to je cele… proste ak vidim nejaku situaciu, tak si proste nevytvorim v hlave svoj pribeh. Ak sa mi nieco nepozdava, oslovim priamo dotycneho 🤷♀️
A tiez pisem o sitaciach
Na fb denník matiek tam to ide len otom ako si každý dá pohár alebo fľašu vina
@mondolina Ale ved autorka popisuje uuuplne uuuplne inu situaciu. Dotycna sla celkom skoro 8:30, mala kocik s dietatom a posobila dost nervozne, ked dostala vino az ako druha. A vooobec si ho nevychutnala ale rubla ho do seba ako poniektori stamgasti zrana v prvom "nonstope". To zjavne nie je vychutnavanie si vinka alebo pinacolady po tazkom dni.
Wuaw, ja obdivujem ženy ako ty, že na základe pár minútového stretnutia si z nej urobila alkoholičku. Mohla si to iste pomyslieť o tebe, že kupuješ špice kde je tiež alkohol.
Teraz tu ideš moralizovať. Ved si mohla byt aktívnejšia tam v cukrárni a pomôcť jej a nie sa tu teraz na MK hrať na hrdinku a moralizovať. A pozor, to nepijem. Len som alergická na moralistky ako si ty.

To vazne nevidite rozdiel medzi tymito situaciami;
- pride zena do cukrarne, hrkne narychlo, nastojaka 2dcl vina a ide dalej
- niekto si da pohar vina k veceri/ zajde na pohar vina s niekym, posedia, porozpravaju sa/ niekto si da pohar vina doma (v zmysle sedim, relaxujem, nie, ze hrknem na ex..)..
Netvrdim, ze spominana zena je alkoholicka, ale standardne jej spravanie rozhodne nebolo. Pretoze je pravdou, ze takto sa zvycajne alkoholici prejavuju - hlavne rychlo, naliat do seba za pohar a ideme dalej..
A tiez je pravdou, ze alkohol je v nasej spolocnosti velmi tolerovana droga..