icon

Skrytý - spoločnosťou akceptovaný alkoholizmus

4. júl 2023

sla som z nemocnice o 8.30 a predo mnou matka s kocikom, obe sme zasli do cukrarne, ja som kupovala spice pre manzela ona dva deci vina, mala dieta v kociku, bola velmi peken oblecena, stihla, tvaricku krasne upravenu, napichane pery, kvalitne vlasky...xla do seba ten pohar az my brucho zabolelo, bola velmi nervozna lebo najskor dala pani mne zakusky tak zazerala lebo cakala.
Potom sme sli chvilu rovnakym smerom, zasla do jednej vyvarovne nechala dieta s kocikom vonku a dieta kricalo "mamaaa" este kym som presla za roh. Neviem sa sustredit a stale na to myslim, chcela by som jej pomoct, pomoct jej dietatu, rozmyslam aky mozu mat zivot, ako ta matka mozno veri, ze nema problem, ci to dieta zanedbava....Lutujem, ze som sa nevratila k tomu dietatu....Boze ten alkoholizmus, nepriznany, skryty....je mi z toho smutno.
POmohla som kamaratke co mala problemy z alkoholizmom, tiez ennapadne, slusna ucitelka ale kazdy vecer poharik vina niekedy flasku...na stretnutie ked prisla citila som z nej chlast...pomohla som jej...nevedela ze bola alkoholicka..alebo vedela??

mondolina
4. júl 2023

@silvike
nereagovala som konkrétne na túto situáciu.
ale na tie žumpy.
ten príspevok už zmazala.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
aurora33
4. júl 2023

@elizabet173 ano, tu diskusiu si pamätám. Myslím, že podobne ako tam, aj tu chce autorka len súdiť a verejne si popindat na cudziu ženu. Pretože kebyže jej chce pomôcť ako ona tvrdí tak jej pomôže. A nepíše dristy na koňa.

akje
4. júl 2023

@aurora33 tiez si myslim, ze toto nie je o pomoci. Ak chcem niekomu pomoct, tak nejdem pisat na kona a ohovarat ho 😁 ved to sa uplne vylucuje 😁

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
diewcatqoo
4. júl 2023

Dat si obcas pohar vina (jeden, nie celu flasku) je podla mna ovela menej skodlivejsie pre dieta, nez vypalovat si pravidelne zobak cigaretami a tlacit pri tom kociarik 🤷‍♀️

nicegirl369
4. júl 2023

Ach jaj. Netvrdím, ze ta pani, ktoru si stretla, nemala nejaky problem(lebo 8:30 je ozaj dost skoro na vino), ale to, co tu pises, je hodne cez čiaru. Pri dieťati sa nema pit? My s manželom si skoro kazdy vecer dame pohár vina. Tersz v lete na terase obcas mojito. To sme podla teba alkoholici. Nuz nesúhlasím, ale ty si samozrejme mozes mysliet, co chces. A ze pri dieťati treba mat čistí hlavu? Ano, treba. Ja teda po jednom pohári vina rozhodne nie som opita.

nicegirl369
4. júl 2023

@deti95060810 jasne. Aperol, šampanské a podobne. Praveze v takých tych nových moderných to tak zacina byt a je to velmi fajn.

nicegirl369
4. júl 2023

Ty si sa nenapila alkoholu 30rokov. Asi mas dôvod, je to tvoja vec. Ale obcas(hoci denne- napr Francúzi pijú cervene vino aj k obedu a je to tam tolerované v podstate aj v praci), na tom nie je absolutne nic zle. Potvrdí ti to aj mnoho lekarov. Takze preto, ze ty sa alkoholu ani nedotknes, neodsudzuj hned prosim ostatných, ktori ho normalne konzumujú. Oni si zas môžu všeličo mysliet o tebe…

ysseba
4. júl 2023

Ja si myslím, že je to vymyslená téma. Pretože víno v cukrárni som ešte fakt nevidela. Hlavne, že si si dokonala všimla či má alebo nemá napichané pery a kvalitné vlasy. Takže ty si už mala svoje alkoholové zákusky nabalené, jej dala víno až neskôr. Na čo si tam čakala? Lebo dva deci hocičoho vypiť trvá nejakú dobu, ty si tam ešte čakala? A tiež sa mi nevidí, že by pred "vývarovňou" nechala dieťa, akože prečo by ho tam nevzala? A ak je to skutočná téma, tak nie je aj tvoj manžel náhodou skrytý alkoholik keď si dáva alkoholové špice ako zákusok?

autor
4. júl 2023

@liv1 👍

autor
4. júl 2023

toto mi vyhodil google...takze Príznaky syndrómu závislosti od alkoholu:

Neodolateľná potreba pitia alkoholu
Neschopnosť korigovať množstvo alkoholu v danej chvíli
Potreba vypiť určité množstvo alkoholu pre dosiahnutie eufórie

tiezjedna
4. júl 2023

@autorka ak máš potrebu riešiť tieto veci, tak prečo už nie si v nejakej neziskovke, kde by ti za to ruky bozkávali??

akje
4. júl 2023

@autorka

A ktorý z bodov pripisuješ mamičke?

anonymous87
4. júl 2023

@akje nie len mamicke. Aj nam ostatnym 🙊

dee01
4. júl 2023

Autorka, ty sama máš problém. Namiesto toho, že by si riešila svoj život, tu ideš,, fantasmagorie, čo keď,,. Nabudúce to rieš rovno na mieste a nie na mk. Tu už veľa vody nenamútiš. A ani tej mamičke,, asi alkoholičke,, nepomôžeš. Jedine svoje ego hladkáš. Založila si diskusiu z dôvodu?

julish
4. júl 2023

Akože keď idem so synom na futbalový zápas a popri spievani choralov vypijem jednu desinu, tak som stoka? Ok

bluka2
4. júl 2023

Ja som dnes mala rovno 2 😀

veronika2016
4. júl 2023

Autorka, autorka - na co je toto dobre? Vacsinou ludia, ktori odsudzuju druhych, maju problem sami so sebou. Vacsinou si to ani neuvedomuju, ale takymto sposobom sa snazia o sebauznanie, snazia sa sami seba presvedcit, ze su “lepsi” ako ti ostatni (a zvacsa praveze objektivne nie su) - porozmyslaj; porozmyslaj, co ta viedlo k tomuto prispevku a k tomu, aby si tu mamicku takto odsudila. A aj keby mala problem s alkoholom - dobry clovek by sa jej skor snazil pomoct, podporit; a nie odsudit ako - ako to tu bolo spomenute? - “zumpu”.Troska pokory a empatie skus nejako ziskat 😏

marlent
4. júl 2023

Pre mňa je pitie v čase keď som s dieťaťom absolútne no go. Nech by sa bývalo stalo hocičo.
Ale to som ja.
V partií napr keď sme vždy jeden z nás nepije (keby bolo treba s detmi v noci napr do nemocnice.
Celkovo odkedy mam syna pijem podstatne menej. Resp už skoro vôbec. Max 3-4x do roka.
Celkom nerozumiem ja osobne ani "poháriku na uvoľnenie" nevidím v tom zmysel.
V dnešnej dobe žiaľ je pomaly každá druhá rodina poznačená alkoholom. O to viac sa mi to hnusi.
Slovenská spoločnosť to tak nejak akceptuje bezne počuť "ved sak len jedno pivo, ved len na relax, ved len 2deci, na trávenie, preventívne, bla bla bla sú to kecy slovensko je prepite.

tykat
5. júl 2023

@luccija uplne bezne maju vino, akurat na mna vybehla reklama na cukraren u nas, ze su aj dnes otvoreni, maju cerstve kolaciky a citujem "...kludne aj proseco, vinko...."

aurora33
5. júl 2023

@marlent rozumiem ti, mám dve deti a tiež nepijem, presne kvôli týmto dôvodom. Človek naozaj netuší čo sa môže stat. Alebo ak si ja niečo dám (fakt výnimočne, lebo ja som typ, že si dám deci vina a v momente sa mi chce spat) tak nepije manzel. Jednoducho pre nás neexistuje, že si dáme obaja večer víno. Zároveň ale nebudem krivo pozerať na ľudí, ktorí to tak nerobia. Su dospeli a je to absolútne iba ich vec. Preto ma táto téma nahnevala.

saxana000
5. júl 2023

@deti95060810 dezertne 🤣

beronsche
5. júl 2023

@ysseba to vazne? Toto je taky konikovky folklor, vsetko povazovat za vymyslene.. 🤪
Ano, aj u nas v cukrarni sedia poobede ludia s vinom/ alko drikom na terase.. 🙂🙂

saxana000
5. júl 2023

V kaviarni kde robim bezne mamicky daju stretko doobeda s kocikmi a objednaju si aj 0.25 vinko aperol alebo gintonic alebo male pivko kludne o 9 alebo 10 rano.

ysseba
5. júl 2023

@beronsche Neviem čo je a čo nie je "konikovy folklor" (mimochodom, zvláštne označenie si použila), ale áno, to vážne považujem túto tému za vymyslenú, dokonca mi to príde až ako irónia, že autorka hejtuje za dva deci vína a ona kupuje koláče s alkoholom.

beronsche
5. júl 2023

@ysseba konikovsky malo byt.. 🙂
Mne to nepride ironicke.. ked si kupis rano kolace a zjes ich napr. vecer na oslave a ked na ranajky hrknes na stojaka pohar vina, je to velky rozdiel..
Mna viac prekvapuje, ze sa tak malo prispievateliek pozastavilo nad faktom, ze matka mala potrebu vypit si takto zrana, sama, narychlo.. pretoze to nacasovanie a sposob naozaj nie su uplne ok...
Situaciu by napr.menilo, keby nie je sama, atd.
A je to hejtovanie, ked ma nieco uputa a zamyslim sa nad tym?

autor
6. júl 2023

@marlent 👏

autor
6. júl 2023

@beronsche 👏

autor
6. júl 2023

@marlent 👏