icon

Skúsenosti so sťahovaním do zahraničia

13. aug 2025

Ahojte dlho o tom rozmyšlam, to je tak komplikovaná vec. Keď mate rodinu na Slovensku, mamu tu mate, takto môžte pomôcť keď ste na blízku. Mam 27 a mam pocit že to tu už nezvládam, pracujem kade tade furt su nejake problémy. Snažila som sa, hladat chybu aj v sebe. Vždy som pracovala či už v korporátnych firmach alebo u sukromnikoch, môžem povedať že su to rovnakí hajzlici ktorí zneuživaju ludi vo svoj prospech. Môžeš byť akokolvek dobrá ti ludia ti ubližia aj tak.
Teda prejdem k veci nemam momentalne našetrene vela, no chcem ist preč niekam, nemam zatial sni plan. Pochvalte sa svojimi zažitkami, ako ste začinali ked ste sa odstahovali mimo svk ako sa Vám dari, tam kde ste?

tilly
13. aug 2025

Máš 27. Choď. Nemusíš byť pri maminej sukni.
Ja ľutujem, že sme neodišli, keď odchádzali naši kamaráti a spolužiaci (25-20 rokov dozadu, takže nič so súčasným stavom republiky to nemalo)
Vrátiť sa môžeš kedykoľvek

mirokub
Odpoveď bola odstránená
melanta
13. aug 2025

Robil headhuntera pre zahraničný trh. Minulý rok sme sa vrátili po vyše 2 rokov zo Stockholmu, kde sme boli kvôli mužovej práci. Neplánovali sme tam zostať. Predtým som viac krát kvôli práci bola mimo SR vrátane napríklad New Yorku. Nikdy som nechcela žiť mimo SR. Ale ako headhunter beriem iba biznis, kde hľadám ľudí pre iné krajiny.

Ako prvé je potrebné si uvedomiť, že tráva nie je v zahraničí zelenšia. Máš 27 rokov a píšeš, že si robila v korporátoch, čiže ich bolo viac a potom v súkromných firmách, čiže ich bolo viac.

Koľko zamestnávateľov si vystriedala?
Prečo si odišla z jednotlivých zamestnaní?
Aké pozície si robila?
Aké máš vzdelanie?
Akými jazykmi hovoríš minimálne na úrovni B2?

Vystriedala si viac zamestnaní a tvrdíš, že všade bolo zle. Hmm 🤔 z mojich skúseností tomu príliš neverím. Prečo čakáš, že v zahraničí to bude inak? Do akej krajiny chceš ísť a akú prácu tam chceš robiť?

Nie, nechcem ťa odhovoriť. To ani náhodou. Iba chcem, aby si si uvedomila, že ak nechceš v zahraničí robiť nekvalifikovanú prácu, musíš mať čo ponúknuť. A zároveň chcem, aby si sa zamyslela, prečo si v každom zamestnaní mala problém. Pretože ak to nevyriešiš, neuspeješ ani v zahraničí.

Kľudne mi napíš aj správu, ak nechceš všetko písať tu. Môžeme o tom popísať, čo robiť, aby sa ti darilo. Bez ohľadu na to, či to bude na Slovensku, Nemecku, Dubaji či Amerike. 😉

anonym_4bed65
13. aug 2025

@anonym_autor bola som davnejsie , kratko pred 30kou,

na rok cez https://www.pracavusa.com/
Velmi mi to vtedy pomohlo,
odstup od vsetkeho, ini ludia, ine zvyky, a tak. Velmi som sa bala,
ze za ten 1 rok,
co som bola prec, sa nieco stane mojej mame .... Nastastie ked som sa vratila, moja mama bola stale v poriadku 🙂

Potom som sla na vyse polroka robit animatorku do inej krajiny tu v Europe.... Cudzi jazyk a ucenie sa - super, prostredie krasne, vela skusenosti, ale praca o nervy, dlhodobo tazka, prilis vela hodin a niektori kolegovia fajn, ini uplne otrasni.
Bola som tam cca 2 mesiace nezamestnana a nedalo sa mi najst pracu. V korporate tam
v cudzej krajine mi ponukli ako odpoved na moju ziadost az ked som uz chcela po 8mich mesiacoch ist na Slovensko trosku si oddychnut.
Dobra skusenost, ale moc turbulentne, neistota, nanic zubar, nanic cestovanie, nanic pristup ku mne napr ako zakaznicke ohladne mobilu,
niektori riaditelia hotela hrozni...

Som rada, ze teraz mam mamu nablizku znovu, ale rodic sa musi o seba postarat sam, nie byt tebe na krku. Je tvoja vec co kedy kde vyskusas. Ak si stastna nablizku rodicom, tak sa mozes po nejakej dobe vratit, ale
kvoli sebe, nie obskakovat ich. Oni sa rozhodli priviest teba na tento svet, nic im nedlzis. Mozes im pomahat kolko sa da, ale na seba musis mysliet ako prve.

Ak sa da poskusaj nejake prace alebo dobrovolnictva, trebars aj len na pol roka, na rok. A uvidis. Niektori ludia sa uchytia a zostanu v zahranici aj dlhsie, mne to tak nevyslo,
ale momentalne je to okej.

anonym_a25ca4
13. aug 2025

@anonym_autor v zahraničí neexistujú hajzlici, čo zneužívajú ľudí, to len na Slovensku je také špecifikum na pracovnom trhu🥹

anonym_4bed65
13. aug 2025
@anonym_a25ca4

@anonym_autor v zahraničí neexistujú hajzlici, čo zneužívajú ľudí, to len na Slovensku je také špecifikum na pracovnom trhu🥹

@anonym_a25ca4 clovek potrebuje zazit aj inu kulturu a iny pohlad na veci aby videl potom aj Slovensko z nadhladu , aj vlastne plany a tuzby.

mizoko
13. aug 2025

@anonym_autor ja som sa takto zbalila aj s celou rodinou a šli sme. A to máme s manželom po 40. Nemáš čo stratiť ani sa čoho báť. Keď už budeš mať rodinu bude to komplikovanejšie. Ale teraz nemáš tak choď. Neváhaj. Aspoň to skúsis

kiki68
13. aug 2025
@anonym_a25ca4

@anonym_a25ca4 existuju, akurat ze I’m vedia naozaj klepnut po prstoch. Neviem o tom, ze mate nieco ako AK na Slovensku. Tu ked moja sefka nieco skusila, tak som jej povedala, ze asi idem volat na AK a pytat sa ako to teda je. Rovnake peklo je napr AUVA, ak nie este horsie. Na Slovensku sa nikomu nic nestane, tie firmy ficia krasne dalej. Ako nehovorim, ze tu neni cernota, ale hlavne to vidim u ludi, ktori nevedia jazyk a nevedia sa obracat v ramci tej legislativy. Vidim to na opatrovatelkach, ako ich dokazu vyuzivat skrz prave neznalost jazyka. Tak to je vsade, cim viac moze ten sef ovladat toho cloveka, ma vacsiu istotu, ze sa nikam nepohne, tym viac cernoty si dovoli. Az kym ho niekedy niekto nahodne nevymakne. To sa tiez uz stalo, ze dosla inspekcia iba tak na navstevu.

anonym_a25ca4
13. aug 2025
@kiki68

@anonym_a25ca4 existuju, akurat ze I’m vedia naozaj klepnut po prstoch. Neviem o tom, ze mate nieco ako AK na Slovensku. Tu ked moja sefka nieco skusila, tak som jej povedala, ze asi idem volat na AK a pytat sa ako to teda je. Rovnake peklo je napr AUVA, ak nie este horsie. Na Slovensku sa nikomu nic nestane, tie firmy ficia krasne dalej. Ako nehovorim, ze tu neni cernota, ale hlavne to vidim u ludi, ktori nevedia jazyk a nevedia sa obracat v ramci tej legislativy. Vidim to na opatrovatelkach, ako ich dokazu vyuzivat skrz prave neznalost jazyka. Tak to je vsade, cim viac moze ten sef ovladat toho cloveka, ma vacsiu istotu, ze sa nikam nepohne, tym viac cernoty si dovoli. Az kym ho niekedy niekto nahodne nevymakne. To sa tiez uz stalo, ze dosla inspekcia iba tak na navstevu.

@kiki68 nie, nie na Slovensku neexistujú žiadne inštitúcie na ochranu zamestnancov. Je to tu ako divoký západ. Treba odísť, v zahraničí je to určite všetko lepšie, krajšie a kvalitnejšie. Úplne najlepšie je vyštudovať VŠ na SR a potom ísť robiť pomocné práce do zahraničia. Doporučujem všetkým, zážitky a skúsenosti budú super.🥳

rorino
13. aug 2025

@anonym_autor nejdem písať skúsenosti z cudziny,len ak si myslíš ,že inde nie sú hajzlici,ktorí potrebujú vyžmýkať pracovnú silu,tak si na omyle.Rovndko ako sú tu poctiví,sú DJ tam a rovnako ako sú tu hajzlici sú aj tam.

vilma7
13. aug 2025

Bola a som zdravotná sestra, išla som najskôr do Wien roznášať letáky po bytoch a tak...potom som sa pomaly vrátila ku svojmu zamestnaniu, po 8 rokoch ma Wien zunovala, išla do UK, vydržala pol roka, otras tam bolo, potom návrat do Wien a nájdenie si práce vo Švajčiarsku. Nikde to nie je ružové, všade si a budeš len cudzinec ale tu vo Švajčiarsku ich je aspoň vela, veľmi vela, tak sa cítim dobre...mame kamarátov z celého sveta a aj zo Slovenska, momentálne som tu uz 18 rokov, založila som si rodinu ale manžela dotiahla zo Svk, mam 2 deti a pracujem v mojom obore a v tej istej práci uz 18 rokov (zariadenie pre osoby s postihnutím). Aj ako vedúca, aj ako zástupkyňa-po pôrode som išla zo 100 na polovičný, takže som sa funkcií vzdať musela, ale na debilov natrafíš všade...aj Slováci radi podkopavaju nohy, takze ako na Svk aj tu treba bojovať.

anonym_ddef4b
13. aug 2025
@anonym_a25ca4

@kiki68 nie, nie na Slovensku neexistujú žiadne inštitúcie na ochranu zamestnancov. Je to tu ako divoký západ. Treba odísť, v zahraničí je to určite všetko lepšie, krajšie a kvalitnejšie. Úplne najlepšie je vyštudovať VŠ na SR a potom ísť robiť pomocné práce do zahraničia. Doporučujem všetkým, zážitky a skúsenosti budú super.🥳

@anonym_a25ca4 a aké sú tu inštitúcie na ochranu zamestnancov? Môjmu synovcovi nebolo vyplateno odstupné, pracoval vo firme 7 rokov. Išiel sa informovať na inšpektorát práce a odpoveď, že to sa neoplatí sa s nimi súdiť. že je to na dlho. Takže?
A áno, išiel do zahraničia, áno, začal s podradnými prácami, kým zohnal niečo vo svojom obore, jeho šťastím bolo, že ovládal perfektne jazyk. Dnes by sa nevrátil ani za nič,. Jeho sestra bola rozumnejšia, rovno išla študovať do Brna, aj tam samozrejme ostala, lebo také podmienky, aké jej ponúkli v nemocnici v Čechách, by tu nemala.

anonym_986b2e
13. aug 2025

Prvykrat som odisla, ked tu strasil Meciar … samozrejme vsetko na cierno, takze z casu na cas, clovek musel vymenit pas alebo nejak preckat nejake obdobie alebo najst ako si kupit fake pracovne povolenie. Dnes je to jednoduchsie … aku rec ovladas c1? Do akej krajiny chces ist? Poznas tam niekoho alebo na blind. No tam kde som zialaka pracovne povolenie, som zacinala s fake pracovnym povolenim, takze som makala v podstate zadarmo a financovala svoje dane atd aby to vyzeralo ok. Po 4 mesiacoch som nasla firmu kt ma s mojim PP zamestnala v office legalne. Ostala som tam polroka pocas, kt som sa snazila dostat do firmy kam som chcela. Mala som stastie - trochu jednoduchsi - hovori to plynule po nemecky musi to byt nemec🤦‍♀️ tak ma zobrali …ale vtedy sme neboli v EU … za hranicami DE zacinalo pre vela ludi velke Rusko . Zaciatky boli o hubu a vela slz … ale nelutujem. Inac hnusnych ludi stretnes vsade na Sk, v DE, v UK … zalezi na tebe ako sa vies obracat a co si nechas. Velka pomoc je nevyjladavat ludi z vlastnej krajiny ale skor hladat kontakty s miestnymi alebo inymi cudzincami, kt maju vy stvoreni siet kontaktov a institucii … ale rec je zaklad