icon

Slobodná mama a rodičia

1. feb 2021

Ahojte. Mozno je to z mojej strany len vyliatie duse, mozno trochu ocakavam nejaky tip od mamicky, ktora zazila nieco podobne🙂 Skusim co najstrucnejsie. Som slobodna matka 6,5 mesacnej dcerky. Nakolko som bez partnera, zijem u mojich rodicov v dome. “Problem” je v tom, ze sa mi rodicia podla mna velmi vrtaju do starostlivosti o dcerku. A neviem, ci to nevnimam prilis osobne alebo to ozaj prehanaju.... Este ked bola plne dojcena, mama sa ma stale pytala, z ktoreho prsnika dojcim a preco nie z druheho..preco jej obliekam toto a nie hento, niekedy mi ju aj sama prezliekla, ked si myslela, ze je to zle, ako nahle mala place, uz mi dava tipy, ze ci jej nedam caj, ci ju neprebalim, ze ona chce uurcite spat atd. Nedavno som jej zacala davat prikrmy, aj do toho sa stara, ze kolko jej mam dat, kolko jej mam nabrat na lyzicu, stoji nado mnou ked ju krmim a pinda. Nedavno som bola zas ja ta zla, lebo jej nechcem davat kasu s cukrom..vraj je to len malo cukru a aj mna tym krmila. Ked spi Natalka vonku na terase, mama ma kontroluje, ci som jej dala rukavice, ci je dobre pozakryvana. Ak spi nahodou dlhsie ako 4 hodky, ze ju mam ist zobudit, aby nebola potom dlho hore. Je toho vela, ja uz neviem, ci som divna ja alebo co.
Dakujem za reakcie k veci 🙂

0silvia0
1. feb 2021

Je to tvoja mama, nie svokra, jej mozes narovinu povedat, ze toto je tvoje dieta a ty sa chces starat podla svojho uvazenia. Ked ti chce pomoct, ok, nech ide vnucku pokocikovat. Nech ju obcas nakrmi, postrazi, ale pri starostlivosti nemusite byt okolo vnucky obkolesena cela familia a riesit kazdu kravinu spolu. Na otazku, ci je dobre pozakryvana jej povedz, nech sa ide sama presvedcit, ked ju to tak strasne trapi.

kubkovamama
1. feb 2021

Ahoj. Ja by som to nevidela az tak cierne ako ti tu nakladaju. 🙏 Je to mama.Mamy su take.😉Moja je super,ale má podobne sklony.Uz som stara korcula a mam 3 deti,4te nevlastne a ked zacne,s kludom vypocujem,poviem dobre a vybavene.Naucila som sa odfiltrovat-lebo priznajme si,nie vsetky rady su zlé.len my sme uz z rodicov predráždené.Vzhladom k tej autonehode aj preto je mamka taka,ona si to neuvedomuje a asi ani ty,ze ta prehnaná starostlivosť je skor pretavenie obáv o teba aj vnucku.Stari rodicia su ina generacia,ine zvyky,ina vychova a niekedy si myslia,ze vedia všetko najlepšie,aj ked doba sa zmenila a ona nechape, ze ta to mozno obtazuje a obmedzuje.Spolocna domácnosť je tazka vec pri vychove dietatka.Ja zijem od 20tky sama a aj tak mamine rady mi idu naprieč celym zivotom.Je tazke nevsimat si to, ale skus to a nebrat to v zlom.Neprezivaj to tak a uvidis,ze budes viac v pohode.

deti95060810
1. feb 2021

poznám, zažila som...
ale neboj sa ,oceníš keď budeš chodiť do práce a nebudeš mať kde nechať dieťa cez prázdniny... 😉

rachel36a
1. feb 2021

Nic hrozne...su to rodicia a prarodicia...nechcu zle...ak sa ti ich starostlivost nepaci, tak sa odsrahuj...co asi nezvladnes sana...takze ked ti nevadi to ze ti financne pomahaju, tak by ti nemalo vadit ani to, ze sa snazia starat

luccija
1. feb 2021

Je to normalne🙂je to mama a chce byt uzitocna starostliva, az to je na skodu.Aj mna sa mama opyta ci ma dcera uz ulohy a ci sme vobec boli vonku?si vztahovacna aj ja som a nerobi to dobrotu.Je to tak ako, ked ja sa pytam nieco dcery a ona mi odvrkne, ze vie co ma robit, ze nie je male decko, tak presne sa pristihnem, ze ja tak isto komunikujem s mamou.To je taky generacny problem .Skus to brat tak, ze Ta nechce kontrolovat a dirigovat a nemysli si, ze si neschopna, ale chce pomoct aj, ked to chce obrobsky nadhlad a dobru povahu kde hned nevybuchnes a nebrat si to osobne;)

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
oli18
1. feb 2021

Presne takymi bude 90% z vas, ked budete mat raz vnucata. Verte tomu 😉

bluka2
1. feb 2021

Toto spolonazivanie funguje možno v 0,01%. Ak chces, aby dieťa malo jasno v tom, kto je jeho rodič , odporúčam si zariadiť život po svojom a bývať sama s dieťaťom. Vidno, že mama nemá normálne hranice a s takými ľuďmi sa ťažko dohodnúť. Sama som tak spravila s dieťaťom vo veku tvojej dcéry a bolo to super - odporúčam

bluka2
1. feb 2021

@oli18 podľa seba súdim teba?

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
breznica
1. feb 2021

Odhliadnuc od toho, čo tu baby radia- zažila som to a zažívam doteraz.treba si dupnúť, pohádať sa,u nás je to tak, že sa pohadame a na druhý deň ideme ďalej.ma to ale okrem tej finančnej obrovskú výhodu.odkedy sú naši na dôchodku, mám konečne aj nejaké voľno sama pre seba,aj keď potrebujem vybaviť lekára, úrady, nemusím vláčiť dieťa so sebou alebo si naši brať voľno

autor
1. feb 2021

Ja nie som proti tomu, aby mi poradili, ked som bezradna alebo v zaciatkoch, ked bola dcera malicka. Ale toto sa opakuje kazdy den pomaly uz, ze ju mama prezlieka, lebo sa jej daco nezda alebo mi povie, co jej mam obliect. A ak si aj poviem svoje, napr ze staci len toto tricko, o chvilku uz ma oblecenu dalsiu vrstvu. Ma poloprazdnu plienku, ale ona ju uz ide prebalit, lebo je vraj “precikana”. Mohla by som pisat do aleluja...
Financne ma nasi nepodporuju, davaju mi sice strechu nad hlavou, ja som im zato velmi vdacna, ale zda sa mi to od nich az prilisne kibicovanie.
Uz sme sa viackrat pohasterili, ale oni stale to svoje, ze ci nieco zle hovoria, ze mi len radia.
Nuz, som od nich zatial zavisla, pokym nepojde mala do skolky a ja do prace.

nikussss
1. feb 2021

Tak mna by veru z takejto buzeracie drblo.Bože . Ale tak z tvojich odpovedi vychadzajuc, bud čim skôr do prace, alebo preglgaj... Bohužiaľ ... (mmch ja som sama s dieťaťom a hypotekou, a teda ja by som sla k rodičom len v pripade najkrajnejsej núdze s úplne sklapnutymi usami, už majú oddychovat chudaci, nie sa ešte nervovat. A ano, platila som aj drahe jasle popri hypoteke, kým sa syn nedostal do statnej MS, lebo praca je zaklad)

babydesire
2. feb 2021

Toto sa vykecat neda dievca,, stary rodicia nepochopia ze je to ich vnuca a nie dieta,,,a zabudaju ze kedysi im do tvojej vychovy a starostlivosti kecali ich rodicia...ja vzdy zatnem zuby a jednym uchom dnu druhym von,ale my zijeme sami vo svojom dome...preco im nedam tielko?nedavam zima je slaba,su horkokrvny...ma teplotu urcite - nema,len sa mu spankom vybija prebytocna energia (teplo= energia),aj tak teplomer vzdy ukaze 36nieco bez ohladu nato ako velmi su spoteny...slinta chod snim dr,vies ako si to mala ty v skole ze sa ti posmievali (strojcek,okuliare,vzhlad ako taky) ,,mami idu mu zubky a do toho ma sopliky, urazene "no ako chces"... Krivo naslapuje - jasne,vsak sam chodi mesiac a po vonku druhy raz... Preco nechces choditko?!!! Lebo medved!!! Musi cez den spat - fajn,vysvetli to jemu/jej ... Mama:Kde mas kocik?
Ja:nemam,ked ho beriem,vresti ze sa chce viezt a ja chcem aby aj chodila.
Mama:Lenze chce spat a nemas ju kam dat spinkat.
Ja:Mali sme ist len na chvilu,stymto ze sa zdrzime som neratala.
Mama:Stym musis pocitat!
No comment
Moja svokra ma zas tooolko vnucat ze sa jej to splieta obcas - musi chodit do skolky..babka sak on chodi..aaano? Alebo hovorte mu to a to a takto a takto,,,syn na nu kuka s usmevom "babka je smiesna"
Atd...

miadi
2. feb 2021

No nieco z toho je normalne klasické..to robila moja mama aj cez ocean cez skype sa prvy rok snazila malu babusit hoci ona je otuzila kanadanka a nezniesla sa potit tak som ju vzdy obliekala primerane jej potrebam. Proste take reci musis 1000x odmietnut. Ze sorry ja viem ako ma byt moje dieta oblecene.Nech sa aj urazia. Casom si zvyknu ze nieco ti hovorit je ako hadzat hrach o stenu. Aj svorka mala reci ze mam ist donutra s malou nemam byt na vzduchu ofukne ju-aj ked bolo dokonalo krasne pocasie.Ked sa narodil syn mama bola u nas a vzdy ked zaplakal .je hladny je hladny mas dost mlieka? (dceru som kojila cez 3roky takze zbytocna otazka)vacsinou to bola plienka ako mama vies ten rozdiel ako place babo aj vies ake ma zvyky papania najlepsie. Alebo zila som na 3kontinentoch roky bez mami sama...a ked som snou a babom chcete ist na dovcu tak koli nej sme museli ist s cestovkou lebo...tak to bolo podla nej bezpecnejsie. Este aj letisko si vybrala :D (hoci som to cvakla ja) Ale to ze ti mama dieta prezlece je uz moc. To by som netolerovala. Proste nemysli si zeby boli ine reakcie keby si snimi nezila.Stari rodicia su niekedy moc ustrachani boja sa ze babatku je zima je hladne vsetko je prenho nebezpecne alebo naopak vsetko je dobra papanica atd.Maju proste svoj nazor a tvoje dieta miluju.Neuvedomuju si ako otravne tu lasku prejavuju. Uz ma tvoja cez 6m tak sa moze krmit aj sama-ak chce. Moj syn papa skoro vsetko sam od 6m. Najprv len suche veci rukami teraz uz aj lyzickou aj ked je to mega bordel kazdy den 3x denne :D rob to tak a mama nech sa pozera kolko chce a moze aj upratat zbytky zo zeme.Ma nejak moc casu ti stale dychat za krkom. Takze vies ze tam snimi este nejaku dobu budes. Ich nezmenis no nesmies sa nechat prevalcovat..Oni nech si hovoria svoje a ty si rob svoje.Klud budes mat az vo svojom.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
luciannka83
2. feb 2021

A mamka je na dochodku, ze ti do toho tolko hovori. Popros ju, nech starostlivost o dieta necha na teba. A ked ju na tebe nechat nechce, ze mozes ist kludne do prace, ked sa chce o nu starat. Zbatocne to budete robit dve. Mna by treplo...ja dom toto mala s mojou mamou no byvala 30km od nas. A jak prisla, tak mi potrebovala dokazat, ze ona je lepsia. Ze ona dieta uspu, ze pri nej dieta neplace, ze pri nej dieta zadpi v kociku a atd😅

leuchtturm
2. feb 2021

Kazda generacia a narod ma svoje standardy, ako sa starala o svoje deti. Tvoja mama ide podla toho, co ona zazila. Chce len to najlepsie z jej pohladu pre svoje vnuca.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
elizabet173
Autor odpoveď zmazal
fiafia
2. feb 2021

Nádych,výdych buď rada,že pomáhajú. Niekedy si treba zahryznúť do jazyka a jedným uchom dnu a druhým von. Mala má milujúcich starých rodičov a to je základ. Keď trocha podrastie budeš rada,že máš pomocnú ruku na blízku.

xxx23
2. feb 2021

Uprimne a bude sa to len zhorsovat... poznam to velmi dobre... najlepsie by bolo odstahovat sa...

oli18
2. feb 2021

@elizabet173 to je tych 10 % 😉

nadej13
2. feb 2021

Chýba tam info o platení za bývanie. To že tam môžeš byť zadarmo - tým pádom Ťa v určitej miere dotujú. Energie sú jedna vec, bývanie druhá. Máte dohodnuté aj ako si rozdelíte nutné opravy na dome, daň atď.? To sú úplne bežné veci pre samostatných ľudí, hlavne ak sú sami a bez pomoci. Nepíšeš, či sa aj o Teba predtým tak starali alebo až po pôrode sa to zintenzívnilo. Hneď prskať a urážať sa/iných tiež vypovedá o niečom. Pozri sa na to opačne - keby Ťa nechali bez pomoci. Verím, že raz za čas im povieš veľké ďakujem, uvaríš obed zo svojich peňazí,upraceš, ožehlíš aj im atď. Kúpiš maličkosť na deň matiek, otcov, iné sviatky. Aj takto sa dá na to pozerať. Každý chápe, že mamina si chce svoje bábo vychovávať podľa seba, ale nežijeme v bubline, každá minca má dve strany. Plus táto doba je sama o sebe zaberák. Niekedy aj zmena slov, tón či intenzita dokážu zázraky. Ale ak si chcela len čítať príspevky o tom, ako je to nefér od Tvojich rodičov, lebo v opačnom prípade si hneď dala zmienku u zrnu, tak si rovno mala napísať aké odpovede si nežiadaš. Ver, keď Ti píšu, že čo by mnohé dali za také niečo, s tým, že si uvedomujú, že to je presne tá daň za bývanie a pomoc zadarmo. Z toho čo píšeš necítim nejaký extrém. Tak ako písala v inej odpovedi tu.

nadej13
2. feb 2021

Než som dopisala svoj, dala si info viac. Skús niečo z môjho príspevku, určite si pochopila, kam tým mierim. Občas býva komunikácia ťažká, tak správ to isté, niekomu treba priamo na príklade ukázať, aké to je, keď iný po ňom opravuje, čo spravil alebo inak spraví, napríklad to jedlo, možností je veľa. Hlavne kľud, nádych, výdych.

mandarinka555
2. feb 2021

Z rodičáku si platíš všetko sama ? O tom dosť pochybujem, ale ak sa ti rady matky nepáčia, tak jej to povedz, že ťa to nezaujíma a sa odsťahuj. Tvrdíš, že si sebestačná a všetko si platíš sama, tak šup do podnájmu za pár stovák a tam ti nikto do výchovy pindať nebude.

livka283
2. feb 2021

Ja som u našich po rozvode bývala tri mesiace so 7r. dcérou, finančne nezávislá, len sa dokončoval môj dom vo vedľajšej dedine a nechcela som platiť podnájom, chyba ! to isté, doslova buzerácia, ako by ju 7r vychovávala ulica, ja som bola nekompetentný vzduch, malá mi tam pribrala a zlenivela, lebo jej všetko dovolili a mňa prehlasovali .... čiže bola by som ráznejšia, lebo bude čím ďalej horšie, držím palce ! 🙂

mandarinka555
2. feb 2021

@babydesire Prečo by mali zabúdať? Oni nezabúdajú...je to o povahe daného človeka, mňa by ani nenapadlo hovoriť neveste, čo má malej obliecť, alebo čo jej má dať papať...je to jej dieťa, nech sa stará a ked niečo chce, vždy mi zavolá a pomôžem.

autor
2. feb 2021

@nadej13 dakujem ti za konstruktivnu odpoved🙂 prispievam im na vsetko, nechce sa mi to tu po polozkach rozpisovat. mozno keby si najprv clovek zazil dennodennu buzeraciu, tak by vedel a nemal iba nazor “mozes byt vdacna, co by ine zeny za to dali”... nasi sa totiz spravaju tak, ako keby som to dieta ja naozaj ani prebalit nevedela. viem, ze urcita interakcia v domacnosti/rodine musi byt a je normalna, ale toto je podla mna extrem - takmer kazdu jednu vec komentovat a pocuvat, ako by to urobili ONI.

mandarinka555
2. feb 2021

Tak akú radu očakávaš od MK ? Už ti dievčatá písali, aké máš možnosti, len ty si stále ideš svoje, že mama sústavne pindá....no, nezmeníš ju....