Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?
Ahojte
Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….
Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.
Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….
Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …
Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim
Určite by som sa nevrátila. Slovensko mi príde stratené, žijem v Česku, ani tu nie je všetko ideálne, ale stále lepšie ako na Slovensku.
@sense Doplním sa. Ak prestupuješ sa z CH školy, na slovenskú ZŠ, tak musí robiť skúšky. Dokonca ja keď som obvolávala školy, že mi ide dcéra zo 4. ročníka na slovenskú ZŠ, tak jedna škola mi poslala materiály zo SJL za 2. ročník zvlášť a keď to zvláda, môže urobiť skúšky za 2. ročník a potom z 3. ročníka mala robiť zvlášť skúšky. 🙄 Druhá škola - tam stačilo iba z 3. ročníka. Čiže záviselo to od riaditeľa tej danej školy.
My sme mali klapp vo Švajci a tu majú Edupage. Rozdiel je v tom Sense, že tam píšu, aleže úplne všetko. Známky podpisujem cez Edupage, domáce úlohy sú tam uvedené. Vo Švajci nosil spolužiak. Písomky sa dávali domov na podpis. Cez Edupage vidíš príchod dieťaťa. Cez klapp nič. Technicky je tento systém lepší.
Len Hausafgabe je veľa písania toho+teória. Veď NMG je (Prírodoveda+Vlastiveda). Čiže vie toho dcéra aj viac. Hodnotenie nie je tak prísne ako vo Švajci. 1 chyba a už sme dostali 5,6. Tu je 1 chyba ešte jednotka. (4. ročník, čiže prvý stupeň). Potom to bude prísnejšie vraj.
Ale o 7:30 už sedí v škole! To je rozdiel 8:20 vo Švajci. No nechce sa jej vždy vstávať 😁.
Ja zijem v zahranici s rodinou. A ako pises. Zarobis, ale aj pustis. Ked si bez deti, tak to ide. Ale ked uz pridu deti, tak priority a volny cas sa menia. A uplne ta chápem o com pises. Ale tak zase dala by som sancu este dva roky, ste rodina a to je najdolezitejsie. Na druhej strane, aj na Slovensku vies pekne zit s tvojimi skusenostami. Ale aj tam ma den 24 h. A co sa tyka nemciny, su aj online skoly, kde maju hodiny 24/7 a vies si dopredu vybrat v ramci svojho voľného casu.
@eva112014 ty si druha v mojom okoli, kto pise o negativach zivota vo svajci. Jeden znamy sa vyjadril, ze tie svajciarske peniaze su krvave.
Aj podľa mna si to dosť na Sk idealizujes. Je rozdiel ist na Sk na pár dni na dovolenku alebo tam ist žiť. My žijeme vo Švajčiarsku tiež už vyše 10 rokov ale na Sk nám bohato stačí pár dni a vždy sa všetci tešíme naspäť vrátane nášho 16rocneho syna. Tam musíš takisto pracovať, dieťa do školy, proste ten kolobeh bude rovnaký a možno ešte aj horší keďže si muža budeš vidavat ešte menej. A to ani nehovorím že škola a zdravotníctvo sa so švajčiarskom ani nedá porovnat. My by sme odtiaľto veru už naspäť na Sk nešli ani keby nam za to niekto zaplatí 😅
@eva112014 neviem v akom kantóne bývate, my sme žili už v 5ich a teda za žiadne učebnice som nikdy neplatila, vlastne okrem výletu sme ešte nikdy nic nemuseli v škole platiť
Myslim, ze vsetko zalezi od toho kde sa citis ako doma. Ak ta to taha domov, tak je to podla mna v poriadku.
Ono ludia ti povedia, ze si SK idealizujes, ale to iste sa da povedat z opacnej strany, ze si ludia ktori nikdy nezili v zahranici idealizuju Svajciarsko. Kazda minca ma dve strany.
Ja osobne som sa rozhodol vratit domov. Na rozdiel od inych ludi, mne sa po dovolenke tazko odchadza naspat. Mam doma rodinne vazby a domov je proste domov. Nic si neidealizujem, ale tiez dobre viem, ze doma nebudem priputany ako na retazi. Nezijeme v Severnej Korei kde unik nie je mozny. Stale mozem vycestovat ak sa tak rozhodnem.
Doma sice nezarobis ako tu, ale ani zivotne naklady nie su take ako tu. Ceny rastu, platy stagnuju a kto vnima situaciu v krajine dobre vie, ze pribuda coraz viac clankov kde sa aj domaci stazuju, ze nie su schopni usetrit peniaze alebo, ze mnohi tahaju dve prace. Co sa tyka rodiny tak to je naozaj len pre tych s lepsimi zarobkami pretoze tu su deti luxus. Schweiz vo vseobecnosti nie je velmi Kinder-freundlich a to ti povedia aj samotni Svajciari.
Z pohladu prizerajuceho sa z vonku vyzera Schweiz ako idealna krajina a hoci vsetko funguje a ludia su mili, ziadna krajina sa nezaobide bez problemov.....ani Schweiz.
Ja som v zahranici uz dobrych 15 rokov z toho 12 vo Schweizi a mna osobne by teda zaujimalo, ze ak teda vsetci tvrdia ake je to tu vsetko pekne a idealne, preco chyba neskutocne vela ludi na pracovnom trhu napriec vsetkymi sektormi? Preco sa mnoho ludi vratilo domov? Preco nie je Schweiz schopny prilakat prac. sily ako kedysi?
Ani Europska 27-ka im uz nie je dostatocna kde maju pristup k milionom potencionalnych pracovnikov co je aj dovod preco zvazuju otvorenie prac. trhu statom mimo EU.
Kedysi to naozaj bolo tak, ze o pracu sa trebalo bit. V mailovej schranke boli take cakacie listiny, ze ak sa ti nepaci, mozes ist pretoze nahradnik caka. Dnes je realita uplne opacna. Ak prides o zamestnanca, adekvatnu nahradu nenajdes len tak. Kohosi ineho urcite ale ci bude dobry ako predchodca je velmi diskutabilne.
Slovensko ma svoje problemy, ano, ale ak by vsetci rozumni ludia odisli tak tam ostanu len alkoholici, socialne pripady, konspiratori a dochodci. Vratit sa domov ma zmysel, ale zaroven to nie je pre kazdeho.
Kazdy hlada svoje miesto na tomto svete takze ak niekoho srdce taha domov tak by mal svoj instinkt nasledovat.
Vela ludi tu zostava, pretoze sa tu zije dobre, ale mozem ti rovno povedat, ze mam znamych ktori mi sami priznali, ze keby nemali druhu hypo alebo keby mali vyplateny druhy uver tak sa vracaju domov. 90% pripadov je nahananie sa za peniazmi nezavisle od toho co ti kto bude tvrdit. Vacsina ludi tvrdo maka a odklada aby sa casom mohli vratit domov a mali jednoduchsiu financnu situaciu.
Vsetci moji kolegovia vraveli, ze na dochodok odchadzaju prec. Nemozes si to proste dovolit. Kamos tu ostava s rodinou, ale zaroveni idu kupovat nehnutelnosti na SK......Preco? No lebo sam vie, ze tu naveky nebude hoci ma presviedca aby som zostal.
Jeden kamos mi teraz odisiel, vratil sa spat do Nemecka. Kolega odchadza buduci rok na Sri Lanku.
Mam plno kamosov co som ich tu pocas rokov spoznal a mnohi sa vratili domov......a su doma doteraz.
Ja kazdemu odporucam zahranicie pretoze je to dobra skusenost, ale nebudte naivni, ze Vas tu ktosi bude cakat s otvorenou narucou. Nikto Vam nic nedaruje a vsetko je vydrete.
Ako obcan EU tu nepridete so statusom utecenca, ze Vam stat vsetko zabezpeci. Kazdy mesiac Vam cinkne vyplata a kazdy mesiac uvidite kolko z toho Vam odkroja zivotne naklady.
Tu sa zije dobre ak je clovek v pare. Ti, co ziju sami to maju zlozitejsie.
Zaver je taky, ze kazda krajina ma svoje pozitiva a negativa. Ak by sa na SK zilo zle tak by tam nebolo tych 5,5 miliona ludi. Ti, ktori sa permanentne stazuju su presne ti, ktori sa nikdy neodvazia vykrocit za hranice rodnej zeme pretoze je jednoduchsie nadavat doma ako nic nefunguje nez skusit stastie inde pretoze dobre vedia, ze ani v zahranici to nie je med lizat.
Moja osobna rada pre autorku je aby neopustala manzela, rodina ma ostat pokope. Daj tomu cas a urcite najdete spolocne riesenie. Ak sa planujes vratit tak prajem stastny navrat 🙂
@eva112014 ako chodia domov deti na obed, keď sú ženy v práci a deti malé?ja si vôbec tento systém neviem predstaviť podobne to ma kamarátka v IT.Ona kvôli tomu pracuje len pár hodín denne, aby nemusela platiť poobede dráhy družinu a aj tak deti obeduju doma, alebo nosia sendvič.Byt v zahraničí je fajn, ale všetky povedali ako bezdetní nie s dieťaťom.
@julish ahoj, dnes som si vyhľadala tie kurzy. Chcela som online Goethe institut, ti sú totálne preplnení. Pozerám aj iné školy , len nech to má nejakú úroveň. C1 chcem určite. Len si to musím zorganizovať. Ale aj tak si nemSlim že sa dostanem niekam do Büro. Ja VŠ nemám iba Weiterbildung. A tam sme sa učili , že najprv sa berú Švajčiari so školou , potom Švajčiari bez školy so skúsenosťami , potom Švajčiari, ktorých si zaucia. A až potom sú cudzinci najlepšie so školou a skúsenosťami. Takí “bezny” smrteľník ako ja sa na také miesto nedostane. Mne tu spadli všetky ružové okuliare z očí aké som kedy mala a nebavi má už bojovať. Keby som bezdetná ok, ale priority sú momentálne iné. Neviem čo ďalej robiť aké sú možnosti
@petik22 myslíš ? Práveže keď sme na sk tak mame 4 cesty do ZA. My Ideme od Bytče a nezdá sa mi to take zle. Viem že to môže byt aj vyhorenie… asi treba začať od seba , ale je to momentálne veľmi ťažké
@zahranicami ja som zila 15 rokov v zahranici,rozne krajiny,v europe,tiez usa,kanada,svajciarsko 5 rokov.teraz zijem uz 5ty rok na slovensku.a nie,neplanujem odist,nepride mi,ze je tu vsetko najhorsie.kazda krajina ma nieco,co cloveku vadi.kazda.podstatne je,aky mas pocit,kam ta to taha.mna to tahalo na slovensko.ak tvoj cas vo svajci uz akosi uplynul a treba sa pohnut dalej,nic s tym nenarobis,stastna nebudes.a z toho,co pises,vyzera,ze sa tam uz trapis.uz len ako s partnerom.robit 2 tyzdne tam,2 tyzdne doma,znie ako dobry plan.u vas to vyzera,ze dom staviate,ale spat sa partner vratit nechce.na druhej strane,ak by sa ti nepacilo na sk,mozes sa vratit.tu mas rodinne vazby,mala ma starku atd.no neviem,zeny ti radia nechod,ale nasilu sa ostavat neda,co by to bol za zivot.uz len urobit kompromis s partnerom.
@sense ahoj ja mám na sk 5 ročnú hotelovú , tu som začala ako casnicka a veru vo veľmi dobrých reštauráciách to som robila 10 rokov, lenze prišla mala. Posledná “skúška” bola na 80% v jednej restike a vykašľala som sa na to a hľadala inde. Teraz makam v Kantonsspital ako Patientenhotelerie Privatabteilung. Oveľa lepšie prác. Podmienky aj čas aj sa dá dohodnúť na veľa veciach. Práca je fajn , nemám šéfa za zadkom, robim si sama. Ale mne to nestačí. Ja chcem viac a chcem sa realizovať. Doma som mala dobre nasliapnute , ale vždy som odisla do Swiss alebo Viedne. Tetaz už od 2019 swiss. Mundart rozumiem , rozprávam aj ja ale jasne že počuť že som Auslander. Mám tu Weiterbildung - Handelsschule Aarau, Personalistika. Aj to som dobre spadla na rit keďže som tam bola jedine cudzinka - okrem dvoch nemiek. A skoro všetci boli z oboru HR….. dorobila som to nejako , ale práca nikde … že nemám skúsenosti, že našli iného vhodnejšieho kandidáta a blabla. Tak som premyslala tu C1 dorobiť. Inak mam ÖSD Deutschkurs B2 , pár bodov stratených len…. Mne to tak lezie na nervy už. Doma som chcela dorobiť externe personálny manažment a ľudské zdroje chcela som to robiť odvzdy. Ja veľmi rada pracujem s ľudmi, ale chcem mat aj nejaké uznanie , niečo. A tu už som stratila totálne sebavedomie a všetko …
@jaond19 mama pracuje a ona tu bola raz odkedy mame malú. Dosť chodíme domov odkedy staviame. Bola som aj cely mesiac na sk a bolo super. Taký bežný život. Tu je to len stres a zhon. Moja 70rocna babka tu bola viackrát ako moja mama. Tá je najradšej doma :D
Mozes nieco dokazat aj v Svajci. To, ze sa ti nepodarilo raz, neznamena, ze sa ti nepodari dalsi krat. Kto sa nevzdava, ten to raz dokaze. Teraz som stretla chlapika Africana, co preplaval v 15tich rieku plnu krokodilov, aby sa dostal do inej krajiny a odtial postupne az do Nemecka, teraz tu uz ma kupene 2 domy, ma super pracu. S vytrvalostou dokazes vsetko, ak chces.
@sense a inak sme kanton Aargau, auto mám, jazdím stále aj na sk sama a malou. Mame Eve Tagesmutter , všetko proste prispôsobené , v praci od augusta mám dohodnuté že budem robiť len poobedne lebo mala ide do škôlky a doobedia mám voľne. Možno bude lepšie keď sa budem môcť nejak doobeda realizovať alebo čosi začať robiť. Len keď ja už ani neviem čo fakt aom verila že to vyjde všetko. Preto to chcem skúsiť doma. Externe študovať ľudské zdroje 4 roky popritom práca. Svokru mame 10min autom skolka hneď vedľa baraku oni majú flexibilnú pracovnu dobu. Dalo by sa ro zariadiť doma ja to viem
@zahranicami zase závisí veľa aj od zamestnávateľa, ja som robila v Büro keď sme tu boli asi 3roky a problém žiadny nebol. A to nemám ani certifikát z jazyku ale tak videli a počuli že viem čo viem. Takze určite nie u každého zamestnávateľa plati že berie najprv Švajčiarov.
@anita6666 predstav si,poznam niekolko parov americkych dochodcov,co vsetko predali a na dochodok prisli zit na slovensko!a su normalne spokojni.celkom zaujimave.
@eva112014 s klapp problém nemám, ani podpisovanim testov, aspoň viem kde spravila chyby a nevidím len známku. Moja ma písomky kde jeden bod dole je ešte 6 a aj také kde jeden bod dole je 5,5. Ale zas pri Zeugnis sa neberú do úvahy len známky z testov. A u nás začínala ci už Škola ale KiGa vždy o 08.00 žiadne 8.20.
Mittagstisch mala hneď cez cestu takže nie vždy sú deti bez obedov v škole.
@guiseppinka Vieš čo, ja sa každému Slovákovi teším, kto pozitívne reprezentuje Slovensko v zahraničí . Ale nie je to zadarmo a má to svoju "daň". Ja tu mám svoje korene a patrím sem. Toto mi dalo to Švajčiarsko. To uvedomenie si vecí a vzťahov. Nie sme tu navždy a čas sa nedá vrátiť. Napr. Čas strávený mojej dcéry so starými rodičmi. Keby som toto od nej vzala raz by mi to možno vyčítala.
@zahranicami tak Weiterbildung je malo pokiaľ ho nerobíš niekde ako quereinsteiger. Lepšie šance by si mala aspoň s Bachelorom. A nie je pravda ze berú najprv Švajčiarov so školou a potom Švajčiarov bez školy len so skúsenosťami Pretože Švajčiari majú radi certifikáty, čím viac certifikátov z kurzov tým lepšie. Plus aj ďalší jazyk. Mam 3 Slovenky kamarátky co robia v Buro. Aj keď pravda je ze ani jedna nemá gastro školu zo Slovenska. Jedna študuje popri práci a dieťa. Ďalšia si robí trojročnú školu ohľadom výživy a pracuje v buro, vybavuje objednávky a ma z svk obchodnú akadémiu, a vie nemecký, francúzsky, anglicky.
Keď robíš v spitali, skúšaj reagovať na všetky pracovné ponuky v spitali. Pripadne sa informovať o Ausbildung ako asistentka tam na recepcii. Aspoň teda ak by ste teda vyšli finančné s platom muža, plus Ausbildungslohn, keďže. Ten býva nizsi
@sense My sme si už písali. My sme toto takto mali. V Staffelbach, AG Kanton. Sense, ja som dala dcéru do školy tam, kde som chodila ja. A brutálny krok urobila škola a celkom školský systém dopredu. Ono to Švajčiarsko bolo dobré, ale tu je to výborné. Ja zatiaľ neľutujem náš návrat.
@hopsadobrandejsa Krásne zhrnuté a reálne napísané. 👍
@eva112014 ja napr. zijem v at. Na slovensko chodim rada, chodievame aj casto aj napriek dialke... Mne to nie je divne, lebo ani ja nepoznam, co to je mat babku "za chrbtom". My sme tiez cestovali k nasej babci cez prazdniny, rovnako ako teraz my cestujeme s deckami za babkou. V meste, kde som vyrastala, tak mam asi 1 kamosku z detstva, lebo ostatok sa nejako porozchadzal, prerusili sa kontakty... Ale ja som mimo mesta uz 15 rokov a potom som dosla za muzom sem. V podstate taky plnohodnotny rodicovsky a zarobkovy zivot na svk nezila. Jeden kamos, ktory ma vlastnu firmu, sa raz vyjadril kamoske, ktora stale, ze ona by hned sla zo svk, ze aby si spocitala naklady a prijmy, ktore by mala v zahranici a zisti, ze s tym prijmom, ktory ma, tak sa na svk ma ako prasa v zite...
@konikmodry111 Počkaj, ja som myslela tu na Slovensku, že sa platí.
@eva112014 je to možné. Teiz poznám ľudí čo neľutuju a aj takí co sa vrátili.
Moja mam povedala ze tu v Ch by žiť nevedela, ze ľudia na svk nadávajú, ospevuju Švajčiarsko ale nikdy tu naozaj nežili, max prišli na zárobok. A vidia len plat. Náklady už nevidia a ani vidieť nechcú.
A pravda je ze Švajčiarsko je krásna krajina ale absolútne nie PRO rodinná.
A už som to aj tu niekde písala v nejakej téme kde bolo poukázané na to ze v Ch sú prídavky "až" 200chf, a na svk len "úbohých" 60ci koľko... Ze kým z tých úbohých 60 už neplatíš nič, tak z tých "úžasných" švajčiarskych zaplatíš dane, a zdravotné poistenie dieťaťa a viac ako tých "len 60 slovenských" aj tak neostane
@sense A moja mamka zvykla hovoriť, že Švajčiarsko je Harry Potter krajina. 😂 Každý kantón iný.
A potom si zober, že išla som si vymeniť vodičský preukaz na slovenský. A pani na polícii mi hovorí :" Teraz povedzte mi pravdu, prečo ste odtiaľ odišli?" 😂
Povieš pravdu, aj tak ti neverí. 😁
@sense toto som mala s tetou stale, lebo ona z dediny diery) a vzdy trochu zavidela, ze byvame v meste a mame vsetko poruke. Lebo ved keby zila ona v meste, tak kultura, kavicky dennodenne. Odkedy byvam v at, tak rada riesi mzdy, rodicak, materske, pridavky... A jej muz vzdy a teraz dajte naklady. Tak ked spustime najom, elektriku, koncesionarske, poistky na auta a uz ahaaaaa, tak to az tolko neostane😂😂😂

@zahranicami Ahoj, tak my sme sa vrátili po X rokoch zo Švajcu teraz v auguste. Na rozdiel od Vás sme si ešte zo slovenského platu a úveru postavili nový dom. Dokonca bol full zariadený, keď sme odchádzali zo Slovenska. My sme sa mali kam vrátiť.
Vo Švajci by som zostala iba, keď nemám dom, proste nič. A áno, tam si vždy a budeš Ausländer. Prístup Švajčiarov k Ausländerom teraz už chápem. Bude ti chýbať tá čistota krajiny a proste tá zdvorilosť, úcta čo je v tých ľuďoch. Naopak školu na SK máme celkom na kvalitnej úrovni. Trúfla by som si povedať, že aj lepšiu. I keď tu Gemeinde nepodporuje deti. Platíš si učebnice, zošity atď. Škola, škôlka vo Švajci s obsahom učiva nie je lepšia! Viem porovnať! A nehovorím o družine. Paráda! Máme rannú družinu a aj poobedňajšiu. Môžeš tu pracovať na 100%, či rozvíjať sa, kariérne rásť. Za to tu sa ľudia viac vyzvedajú, do všetkého sa starajú, prípadne viac závidia, nadávajú na systém, politiku. Na to si zvykneš.To je zase slovenská mentalita. V skutočnosti sa zamyslíš a povieš si, že koľko ľudí vlastnia RD,či byty na Slovensku? Majú v osobnom vlastníctve. No a teraz naopak. Koľko je cudzincov vo Švajčiarsku, že majú byty v osobnom vlastníctve? Že?
My žijeme v NR kraji a tu sa cudzie jazyky vyžadujú. Normálne si pozri profesiu, aký plat tam uvádzajú a + pozície, aké sú požiadavky.
No a starých rodičov si nevieme vynachváliť. To vie len ten, kto zažil, že čo je to, keď ste odkázaní len samy na seba. Žiadna babka, žiadny dedko, stále iba vy dvaja. Môžeš si platiť Kindermädchen. Škola, škôlka sa začína 8:20 - 11:50 vo Švajci. Potom dieťa ide domov na obed, a naspäť poobede zase o 13:30 zvoní na hodinu a my sme bývali od školy 5 minút cesty. Obedy škola nemala. Nie ako tu na Slovensku, ZŠ majú obedy.
Mnoho Slovákov si zidealizuje život vo Švajčiarsku. Pozri, ak sa Vám nebude páčiť život na Slovensku, vždy máte na výber. Slovák, ktorý nežil nikdy v cudzine to má ťažšie. Inak pozor, ak budeš mať dieťa už školo-povinné tak bude musieť robiť skúšky zo SJL a z Vlastivedy na Slovensku. No , to máte ešte ďaleko. 🙂
Držím palce!