Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?
Ahojte
Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….
Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.
Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….
Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …
Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim
@eva112014 tak som ta zle pochopila, už som sa čudovala 😁
@sabinka022 ahoj dakujem za príspevok. Ja myslím že som aj vyhorena. Len stále po toľkých rokoch má to ťahá domov … ono ide aj o to že keby som si ledysi dávno urobila školí na sk a tak śa prec tak by bolo veľa veci inak ako je tetaz. Ja som odisla za peniazmi, ale mám pocit že mi ušiel vlak alebo som proste neschopná…. Tiež som ostala na vážkach po voľbách, ale možno to berieš tak lebo tvoje povolanie tie výsledky nejak priamo ovplyvňujú. Mna až tak nie aj led nesúhlasím s našou vládou…
@sabinka022 ale si skutočne spokojna v Prahe? Ako často chodíte domov ? Na druhej strane keby sa aj vrátite ty máš možnosti veľmi veľa na sk. Aj v Prahe ak všade lebo zdravotný personal je nedostatkový snáď všade aj vo svajci a extrémne ….
@beronsche mala si lepšiu prácu v zahraničí ako na sk ? S dieťaťom je to ťažké keď je človek od rodiny. Ja som bola na sk aj na mesiac s malou a bolo to super len to vždy veľmi rChlo prešlo. Ja mám stále taký optimizmus v sebe a vždy som mala. Len vždy bolo toľko negatívnych ľudí okolo mma že som to vždy vzdala
@luccija priateľ by nemohol pracovať na diaľku. Zatiaľ. Ale verím že časom áno. On je vlastne práva ruka šéfa pracujú externe pre železnice švajčiarske plus súkromníkov. Roboty majú až až a rozrastajú sa. On by si našiel prácu všade je veľmi šikovný jemu sa ru veľmi zadarilo za čo som šťastná len ja niesom taka žena vo proste bude doma sedieť a nech sa chlap stara. Aj tak je toho na neho dosť čo sa financií týka preto pracujem vlastne odkedy mala dcérka rok a pól. Aj to je luxus lebo tu je materská len 3 mesiace. Záleží od zamestnávateľa +- 2 týždne. Ja som unavená vyhorena a stále hľadám že čo ako ale už sa akokeby topíme. Ja som skôr optimisticky človek ako negatívny a toľko ľudí nám hovorí že sme blázni led sa chceme vrstit. Ale keď mame kde bývať netreba nám milióny. Ja neviem pre mna je stále rodina visc ako peniaze.
@zahranicami ja žijem vo Švajčiarsku, napíš mi poštu alebo sa ozvi cez messenger na Martina Vyletelova Matejova. Sme v BL.
@zahranicami ano, neporovnatelne, dream job. 🙂 Odborna praca, moznost karierneho rastu..
Aj ja som chodievala na slovensko kazdu dovolenku a ver mi, ked prides natrvalo, je to ine.. realita bezneho zivota...
@selest viem ako to myslíš aj ti rozumiem lebo takáto facka má čakala keď som sa domov vrátila. Ale každý má inu situáciu. Dom mame tak 10min od svokry pri svokre je hneď skolka a oni pracujú flexibilne. Naša mala veľakrát bola s nimi na firme a hrala sa tam keď nemali čas a my sme makali na dome. Naši bývajú “za kopcom” to je cca 45min cesty a mama pracuje ale babka si najde čas vždy býva vo veľkom dome sama so synom. Mama vždy príde rada keď sme tam alebo sme bývali u mamy … takze čo sa pomoci týka dá sa dohodnúť to viem. Ostatne veci na sk viem že niesu ružové. Ale nemSlim že aj tu je to take super. A hlavne tu nevidím svoji budúcnosť… chcela by som niečo dosiahnuť kvôli sebe , realizovať sa
@guiseppinka ahoj ja som žila vo Viedni. Každý víkend som chodila domov vlakom. Tam sme sa aj s priateľom spoznali. Viedeň je moja srscovka. Super sociálny systém, plat nižší ale keď má človek kvalifikáciu nemá sa zle. Ale priateľ odtiaľ doslova zdrhol lebo bol pomocná sila a robil s kadekým a narobil sa ako kôň. Ale každý sme nejak začínali. Ja aom tam pracovala vo firme OAMTC V centrále v kaviarni to bolo super aj pracovný čas aj vikendy voľno s rodinou sme sa videli často mna toto bavilo. Len v poslednej dobe neviem či je uolne Viedeň bezpečná. Ja som aj tuto možnosť navrhovala no neprešlo mi to… momentálne čo všetko musíme platiť tak by nám to v at asi nevyšlo. Resp. Nedokázali by sme asi ušetriť nič ako dokážeme tu
@janickacrazy dakujem za zdieľanie skúsenosti. Ja si aj tak myslím že keď má človek kde bývať tak už sa to nejako všetko spraví a proste ľudia si neuvedomujú že doma na sk veľa ľudí niečo vlastní a to nieje tu samozrejmosť. Mama dostala byt jej brat býva v dome. Svokra dostala pozemok kde postavili dom a bývalým manželom s terajším majú barák lebo on mal pozemok. Bratia dostali byt pózemok atd. A my ? My nemáme nič a budujeme od začiatku a je to proste náročné ….
@zahranicami Len ze to, ze niekto nieco dostal, neznamena nic.. to je naivny argument. 🙂
nie kazdy dostane byt, dom, pozemok, cash..
x ludi si vsetko buduje od zaciatku.
Akurat je to mozno este o dost tazsie, kedze tu aj menej zarobia. Ale netusim, ako je to s nehnutelnostami vo svarciarsku, takze to len strielam.
@zahranicami Joj, ja ti neporadím, ale viem presne, ako sa citiš. To pochopí len ten, čo to zažil. Ja som bola 7 rokov v UK, mala som fajn prácu a manžela (cudzinca), ktorý tam bol 13 rokov. On ale vedel, že ja sa chcem vrátiť a akceptoval to. Proste, ja som chcela ísť domov. Keď sa nám narodili deti, tak sme sa rozhodli, že ideme všetci na Slovensko. My sme tu nemali nič. Byt sme kúpili doslova cez internet dva mesiace pred odchodom, nemali sme žiadnu prácu dohodnutú a prišli sme na východ, žiadna Bratislava...No čisté šialenstvo. Všetci nás odhovárali, všetci si ťukali na čelo. V UK sa ale schyľovalo k Brexitu, takže sme vedeli, že to tam nebude ružové, ale tiež sme si vraveli, že, ak to bude na SK veľmi zlé, vždy máme možnosť sa zbaliť a ísť do sveta, veď raz sme to už zvládli. Zatiaľ, klop-klop, sme tu spokojní. Manžel ako cudzinec sa zamestnal, ja tiež, i keď finančne sme šli veľmi dolu. Deti sú tu spokojné, moja rodina je od nás hodinu autom a to je na parádu. Keby sme v UK ostali, svoje jediné vnúčatá by videli raz v roku. Jediné nad čím niekdy rozlýšľam je, či nám raz synovia nebudú vyčítať, že tam ich mohla čakať lepšia budúcnosť. Hmm... Zasa, ak by boli v anglickej škole 8 hodín denne, a vyrastali v tom prostredí, "nalepila by sa" na nich anglická mentalita a to sme s mužom nechceli. Takže ak raz budú chcieť odísť a vyskúšať si život v inej krajine, nech idú, brániť im nebudeme. Držím palce, nech to vyriešite tak, aby ste boli všetci spokojní.
@elmivelmi ahoj ja pracujem v nemocnici, ale nie ako zdravotná sestra ale ako roomservis pre pacientov, ktorí maj vyššie - privátne poistenie. Na smeny je to od 6.40 do 13.10 alebo od 13.00 do 19.15. doma by som zarobila podla mna tak ze by sme sa mali tak ako sa mame teraz akurát že by som bola s malou na sk. nemyslim ze budem vyskakovat to ani tu nie.. ale keby nestaviame dom tak si zijeme nadpomery a mna sa to nekonecne obmedzovanie sa uz roky nebavi a nonstop s malou pokial niesom v praci. nemam ziadny cas na seba a ked aj mam nevladzem nic robit.....
@petronelag a lutuju ti ludia, ktori sa vratili domov?
@danica2711 je pravda ze tu funguje vsetko ale uz len skoro ako hodinky ked porovnam s tym ako bolo kedysi, ale su peniaze viac ako rodina?
@zahranicami zijem v zahranici. Pracujem v obore, ktory som vystudovala. Pred par mesiacmi som necakane musela menit specializaciu a v podstate zacat odznova. Brutal. No davam to a posuvam sa dalej. Tiez nemam uz 20, k tomu rodina atd…
Vela spravi vnutorne nastavenie. Vzdy sa da. Mozno nie vsetko a hned, ale aspon krok po kroku. Drzim palce.
@eva112014 ahoj, dakujem za tvoj prispevok. Takze ste sa vratili, a ake su pocity? Bolo tazke si najst prcu pre oboch? my sme sa chceli vratit skor lenze otehotnela som a ceny nehnutelnosti isli zrovna v tych rokoch 2018-2019 tak hore ze sme si to nemohli dovolit... a to hovorim o 1000m2 rovinaty pozeok10 km od Ziliny za 80 000e, teraz za 120 000... kamosky kupili v rokoch 2015-2016 dvakrat taky pozemok s domov za 46000. kamoska pozemok za 30000...takze to bol celkom sok to sa neda porovnat. treraz staviame materialy isli hore a to este robime skoro vsetko cez rodinu, vdaka priatelovej rodine ,lebo u nich su vsetci chlapi , ktori maju firmy a robia sami na seba. Nas plan bol ze kym nastupi mala do skolkyo dideme. No v auguste zacina skolka a teda ze ostaneme kym nepojde doskoly..to uz musi byt bud alebo...ale viem ze keby ostaneme stve ma to cely zicot vzdy vzdy ked som odisla tak som sa vratila..mam z toho mierny strach alebo skor respekt...ale ja sa nebojim, ze si nebudem vediet v ziline najst pracu za aspon 1000e netto, coby uplne stacilo... problem je aj to ze priatel este neche ist..ale co ked ani za dva roky nebude chcheit ist? resp. bude chciet ale hovori o tyzdnovkach...ten tu ma tak dobre nasliapnutu karieru, ze ja sama by som bola najradsej keby tu ostal ale chodieval aj domov.... toto co robi tu doma nikdy mat nebude ...
@guiseppinka ked tu ma clovek deti, je to podla mna uplne nahovno....toje proste fakt,aj saotni svajcari na to nadavaju.
Domov je tam kde si ho vytvoris. Ja som si ho vybudovala v UK a na Slovensko chodim iba na dovolenku. Aj to rodicia a brat chodia viacej sem, alebo sa stretneme v zahranici na spolocnej dovolenke. Pre mna UK uz nie je zahranicie ale domov. Ja by som sa na Slovensko uz nevratila. A ani nevratim. Ked si nevies vytvorit zazemie vo Svajciarsku a myslis si, ze na Slovensku ti bude lepsie tak smelo do toho. Podla mna si upadla iba do nejakeho stereotypu. Naco ste si teda stavali dom na Slovensku ked sa partner nechce vratit?
@hopsadobrandejsa ahoj dakujem za tvoj príspevok. Máš pravdu tak ako píšeš , rodina má byt spolu. Ale tu sme my spolu ale naše rodiny sú doma. Proste keď je človek dlho prec tak ani sám nevie kde má domov. O tom že už aj Svajcisri musia viac pracovať alebo majú dve roboty je pravda. Sama to vidím u nás v praci , dá sa max na 70% robiť a niektoré svajciarky robia ešte inde aby mali 100%…. Svajc nieke dokonalý , ani Slovensko to je jasne ale asi ide o priority. Však možno padnem na hubu aj doma to je možné. Ale keby sa hocičo stalo môžeme odísť keby len na tri mesiace to neplatíš ani krankenkasse nejaká temporararbeit. To je výhoda že keby niečo tak môžeme ja áebo priateľ “nachvíľu” vypadnúť. Je pravda že zahraničie nám veľa dalo aj vzalo zažili sme si tu take veci, čo človek doma nezažije a aj veľa je toho čo sme v pomerne krátkom čase stihli. To by sme doma nestihli asi nikdy. Uvidíme čo bude ďalej ….
@ciernysokol ahoj, dakujem za príspevok. Máš môj obdiv, čo všetko si precestovala a kde si bývala. Ja len Svajc a Rakúsko…. Viedeň - to bolo aspoň na skok domov. Tu sú ľudia fajn a všetko ale Švajčiari majú stále proste abstand. A ja tu Slovákov skoro ani nepoznám a keď hej tak sme nevedeli nejak nás voľný čas spojiť a nejako sa pretrhli kontakty… proste sa tu stále neviem zaradiť. Keď som tu prišla mala som 21 a bolo to jednoduchšie. Keď mame malú veľa veľa sa zmenilo. Mna to ťahá domov ja som skôr optimista ale Moemntalne som v takom stave , že neviem ani sama ako to bude ďalej. Sa citim taka neuzitocna … priateľ sa chce vrátiť domov, ja sa skôr bojím o neho že bude nešťastný kvôli praci na sk neviem si predstabit čo bude robiť doma. Akože on je šikovný ale zvyknutý na iné peniaze. Ale chce byt s nami a toez premýšľal dva týždne doma dva prec. Ďalšia vec dom je už obývateľný a dorabame ešte vnútri nabytok a vonlu ploty a dvor. Už toho nieke veľa ale stále tteba peniaze. My mame hypo plus čo tu ušetríme mesačne dávame do domu polovoci a z druhej polovice sa platia účty opatrovateľka a uver.
@bluka2 ja som sa stretla s veľa ľudmi rôznych národnosti čo ušli kvôli vojne , z Iraku peši cez hory načierno a podobne príbehy keď som počula tak nás problém je oproti tomu nič a taka malichernost v podstate. Ale ti ľudia ktorí odišli z takýchto krajín odísť museli a veľmi je im smutno za domovom, lenze oni keby mohli vrátia sa tiež … si myslím …
@konikmodry111 pre mna to je proste neuveriteľne a nedosiahnuteľné sa tu dostať do Büro keď som cudzinka ja neviem čo mám preto urobiť
@zahranicami a v skolkr by si nechcela robit? Si spravis Ausbildung
@sense ja robim len na 50% takze nezarobim majland takze keby mám ausbildungslohn, snáď by to nebol tak sok. Mne to príde strašne nedosiahnuteľné. Kamošky čo hentak makajú a učía sa tak klobúk dole. Ja som akosi stratila sebavedomie aj ohľadom toho jazyka… síce som urobila ten weiterbildung ale stále mi je to malo a stále mám v hlave že tu nedosiahnem nič. A ja ani nechcem , proste mi chyba domov. Priateľ sa chce vrstit keď bude všetko hotové že on nepojde do polohotoveho domu. Popritom nám treba už len nabytok a to nie všetko a dvor dorobiť. Je toho dosť ale nie tak veľmi a dá sa tam uz bývať okúpať navarit si vyspať sa najest sa ist na wecko….
@eva112014 aj mna sa vždy na sk pýtali že prečo som vlastne prišla naspat. Vždy keď som čosi vybavovala. Na úrade prace kde som sa vždy nahlásila keď som prišla kým som si nasla prácu na sk má už pani poznala. Tá sa len smiala, že tak za polroka zasa sa odhlásite čo ? To vám nebudem ani nič hľadať :D
@beronsche vies čo ja som bola vždy taka že chcem budovať tiež niečo. Keby som ostala bez môjho priatela v živote nič nemám. On je dosť taký cieľavedomý húževnatý ja som skôr taký snilek ale optimisticky. My sme uolne rozdielni ale ťaháme sa navzájom.
A nepremýšľala si sa znova vrátiť do zahraničia keď si tam mala takú super prácu? To by má hnevalo. Keby mám nejakú fajn prácu a opustím ju veľmi by ma to štvalo jedno či sk či zajranicie. Veď v praci strávime kopu času
@vlucifuk ahoj dakujem za tvoje zdieľanie slusenosti. Viem že veľa ľudí odišlo z uk keď vystúpili z EU. V tom sa moc nevyznám, prečo vlastne toľko ľudí odišlo akú zmenu by to prinieslo? Keď chce ist človek domov stále to bude mat v hlave. Veľmi sa teším že sa muž zamestnal na Slovensku ako cudzinec dokonca na východe. Ja tvrdím tiez niekedy radaej menej ale byt šťastný ako mat peniaze. Keď už aj mame kde bývať tak sa veľa veci zmenilo. Keď sme mali len tehly tak som to nejako pretrpala

@medda_beda ja viem ako to na sk vyzera a ako to je už som sa vrátila párkrát domov a aj napriek všetkému má to stále ťahá domov. Ale ja sa nepozerám na ostatných ale na seba. Jedine čo má štve je môj partner. Nemyslím si že na sk je život taký tragicky. Sú oveľa horšie miesta na život.