icon

Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?

zahranicami
6. nov 2023

Ahojte

Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….

Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.

Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….

Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …

Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim

eva112014
7. nov 2023

@katka0123 Kultúrny šok? 😁 To práveže je vo Švajčiarsku. Keď sa stretne dieťa Albánca, Afričana, Taliana, Maďara, Turka, Ukrajinca na jednom mieste. V škôlke. 😂

mamelka
7. nov 2023

@eva112014 áno. My sme spokojní. A to nám treba riešiť dvor, dvere v dome, ale bývame v tom na čom sme makali. Ja zas obdivujem ľudí žijúcich v zahraničí a majetky majú na SK (a teda,že ich poznám dost) poznám rodiny ktoré sú v DE spokojne ale poznám aj také ktoré chcú ísť preč ale buď nemaju kde, lebo už majú vyšší vek a samozrejme okolo 40tky -45tky sa horšie rieši nehnuteľnosť keď naju nasetrene. A aj rodinu poznáme,ze sa chcu vrátiť, zial najstarsia sa nechce a mladsie by sa aj vrátili. Preto podľa mňa najlepšie sa neradit v tomto na MK. Pretože každá sme iná. A jednu vec nechapem, prečo keď niektoré sú nespokojné žijú na SK. Nikde to nikdy nebude na 100% ideál. Ja som nečakala,že budem mať taký kľud aký mam😂🙈 vážne sa nám super býva 😊 susedov mame inak fajn, len čo sa pozdravime.

sense
7. nov 2023

@lapersefona lepšie jedlo ani nie, ale izba je väčší a, si v nej sama, mozes mat nonstop návštevy, máš TV "bez poplatku". Na priváte napr gynekológia ta príde ošetriť tvoj lekár ak máš lekára z nemocnice, alebo ta ošetruje Chefarzt. Bud si to zaplatíš ako "nadštandard" alebo máš Zusatzversicherung na Spital a potom podľa modelu, máš Privát, Halbprivat, Allgemein

eva112014
7. nov 2023

@zahranicami Ty počuj, stále riešiš to VŠ. Čiže, keď mám VŠ už nie som Ausländer? Už nebudú prijímať skôr Švajčiara? (toto si písala). Keď máš VŠ tak Ti môžu kľudne povedať, že nemáš prax vo Švajčiarsku. Môžu Ti povedať, že nevieš po FRJ, alebo ANJ, proste argument sa nájde vždy.
Ja som už počula človeka nariekať za to, že nemá povolenie s C a preto, preto ho neprijali. 😁

zahranicami
autor
7. nov 2023

@elmivelmi ahoj, roomservis je v podstate že donesieš raňajky obedy večere a pozbierať , plus keď príde návšteva tak kava dezerty plus nejaká administratíva objednávky. Takto sa striedame baby na rôznych oddeleniach ja som zatiaľ stále na ženskej klinike. Šéf príde skontrolovať dvakrát za mesiac , je to dosť flexibilne proste ako si urobíš tak máš. Hlavne aby robota bola hotova. Mne sa v praci páči niekedy je to náročné psychicky, tak predsalen v nemocnici vidí človek kadečo ale práca ako taka je fajn. Oveľa oveľa lepšie ako v restike kde som robievala trhane smeny a do noci so šéfom za ritou… premyslala som že či take niečo nieje na sk ale nenašla som. Možno ozaj len v ba. A možno to k nám niekedy príde :D ťažko povedat. Pn sa dá vybaviť ja mám veľmi dobrú dr. Len aj tetaz mám 3 dni voľno a ja neviem ani čo. Dala som prať navarím pôjdeme s malou von. Stále to iste dookola ale hlavne stále SAMA. A z toho mi asi prepína ja fskt neviem … pracovať s detičkami som premyslala tiež, ale nakoniec som si vybrala tu personalistiku vysnenu a nič z toho :D

zahranicami
autor
7. nov 2023

@mamelka ahoj, ja tak závidím(v dobrom🙂) že byvate v domčeku svojom už. O tom behaní hore dole aj priateľ povedal že by mohol lietať hore dole každé dva týždne z Zürichu do viedne alebo vlakom a ja by som poňho prišla. Všetko by sa dalo. Ale nakoniec povedal že nebudeme spolu a nebudeme spolu zaspavat a čo keď malej bude za ním smutno … ja tomu chápem, lenze my sme uz na diaľku fungovali a ja som aj s malou bola viackrát tri týždne na sk alebo aj mesiac a on ru a všetko bolo v poriadku. On má asi nejaký problém s tým a tiež je to v hlave. Lebo vidieť by sme sa videli plus mávajú Brückentage, Feiertage vikendy voľno … má skvelého šéfa oni sú bývali kolegovia ktorí sú dvaja vo firme a robia externe pre iné firmy a dá sa všetko dohodnúť. Neviem prečo tak silou mocou má nechde nehat odísť. Hovorím že keby bolo zle tak môžeme stále prísť za tebou. Že to môžeme kvázi vyskúšať keď tu teda chdeme ešte dva roky ostať. Aj keď ja si myslím že to nebudú dva roky. On nebude robiť na sk za pár. Je zvyknutý na niečo iné. A ešte nezažil ten sok keď príde domov … ja som na to pripravená lebo som to zažila viackrát. A vždy som si vravela že keď sa narodia deti uz nechcem byt prec …

zahranicami
autor
7. nov 2023

@petik22 budem chodiť popri váhu na bicykli 😁

zahranicami
autor
7. nov 2023

@luccija ahoj áno ja som taka že keby keby. Ja veľa veci ľutujem čo som neurobila. Na jednej strane bez zahraničia by neboli asi penize na dom , ťažko povedat… predtým som veľa cestovala a žila taký voľný život. Keď sa mi to doma zunovalo odisla som. Teraz sa nedá mam záväzky a zodpovednosť. Takze áno na jednej strane mi zahraničie veľa dalo ale aj vzalo keďže peniaze vždy zvíťazili nad tým čo som vždy chcela robiť (škola atd…). Ťažko mi je sa s tým niekedy popasovať ale viem že len ja si za to sama môžem. Lenze mma nemal kto nasmerovať v živote. Priateľ je veľmi cieľavedomý a vždy chcel dom a deti 30tky… a ide si za tým…. Chcela by som mat len kúsok z jeho zmýšľania. My sme v tomto iny ale ťaháme sa v zasa v iných oblastiach navzájom …naša mala ešte nechodí do škôlky začne až v auguste. Od nejakej 8 do 11.45. Ja mávam ranne od 6.40 do 13.00 tak preto budem bývať doobeda doma a chdela by som si dorobiť tu nemcinu alebo sa venovať nejakému hobby alebo chodiť plávať keď už nemôžem ani poriadne cvičiť … no a potom ju vezmem(mame to kúsok od domu tu škôlku) zanesiem opatrovateľke tam má aj obed a ja na 13tu do prace. Keby pracujem v kancli tu možno by to bolo lepšie ťažko povedat sama neviem ani už. Ja mám na všetko nervy nervózna som stále mala mi lezie na nervy … všetko mi vadí. Kedysi som bola taka že stále sranda keď sme doma som taka uletená a tu ? Ako iny človek. A nič má nebavi obťažuje má keď sa mala stále na mna lepí … proste celé zle mám pocit že som uolne mimo a zlá matka

elmivelmi
7. nov 2023

@eva112014 tak mvm ja som robila v at a tak kolega bezne pnkoval a mal 100%plat raz na hnacku a ine somariny.Potom ale siel na kobercek.Podla mna sa vsade da.

zahranicami
autor
7. nov 2023

@konikmodry111 inak keď som bývala v Zürichu tak to bolo ozaj iné. To ešte v r. 2015 to sa nedá ani porovnať s týmto Aargau. Alebo aj vo pfaffikone ZH tam bolo super. A kedysi daaavno som začínal pri zuerisee to bolo skôr take dovolenkové miesto takze tiež fajn aj keď ame si na seba so susedmi zvykali , sle všetko bolo potom fajn. Dokonca našich hostí z restiky som pravidelne stretávala počas bežného dňa a vždy sa pozdravili prehodili sme pár slov… tento Aargau mi príde úplne mimo. Keby som bola vedela :D ale priateľ sa tu zasa pekne vypracoval …

zahranicami
autor
7. nov 2023

@guiseppinka tiež si myslím že poriadne neciem čo chcem. Jedine čo viem je že už mi vadia veci som taka nervózna zo vsetkeho aj z bežných veci…. Asi to má nejak súvis.

elmivelmi
7. nov 2023

@zahranicami tak ako ontazujte ta vlastne deita,ved sa jej ani necudujem ked je s opatrovatelkami.V tomto to ch je hrozne za mna ze od 3m by ma slak trafil. a nervozna no myslim si ze si aj vekom nie?To je tak clovek sa meni.Na sk no a co by si robila na sk?Tam by si nemala ani kde dat mozno malu,plne skolky,z maleho olatu si nedovilis zapltit opatrovatelku na pol dna.Alebo dieta v skolke a tu do 16 v pravi potom kolkotoc dietw zo skolky a mozes do becera upratovat varit prat to ams to iste tiez ziaden cas na hobby chapes.

zahranicami
autor
7. nov 2023

@1andrea111 odisla som lebo som od roku 2012 do 2014 pracovala vo svajci na polroka a potom polroka doma a to bolo hneď po strednej. V 2015 som odisla do svajcu sama a našla si prácu prišiel sem už tetaz bývalý priateľ tam sme boli rok a potom sme sa vrátili na sk spolu sme chceli ostať no rozišli sme sa. Potom v 2016 som pracovala u nás v meste na sk za 400e v cistom, tak som odisla do Ameriky na mesiac a naucila sa anglicky a potom odtiaľ som odisla sama do viedne v 2017 kde som spoznala aktuálneho priatela. Viedeň vola super a hlavne blízko sk. Potom sme odišli na sk lebo ON bol veľmi nespokojný a na sk chodil na týždňovky na som pracovala v office. Nemali sme sa zle ale vzedy sme chceli vlastne bývanie. Bývali sme v podnájme. No a z sk platu to nebolo vzedy možné. Jeho otec je vo svajci a dal mu chrobaka do hlavy. Ja som povedala že mi je to v podstate jedno či pôjdeme alebo nie. Ja som Svajc poznala , čo sa týka vybavovačiek atd… ale moc sa mi nechcelo. No odišli sme ze teda zarobíme a prídeme na dva tri roky. Lenze ka som otehotnela(myslela som ze toto sa nestane, lebo rok a pól nič a celkovo som mala nejaké zdrav. Problémy ) a odvtedy sme sa sťahovali z miesta kde som mala aspoň kamošky tu kde sme dotetaz kde som sama ako prst a po tých rokoch to už fakt človeka nebavi….

zahranicami
autor
7. nov 2023

@eva112014 my mame napr. Rodinnú dr a tá je perfektná. Ona má vypísala z bývalej roboty kde mi dali výpoveď(v restike) lebo sme sa nepohodli so šéfom - na mesiac. Aby som tam už nemusela ani ist. Sama vravela že to je známa firma - Švajčiari , ale že tam každý rok niekto nový nastúpi a potom ho vyhodia. V malom meste sa vie všetko :D

zahranicami
autor
7. nov 2023

@sense to je super že vies jazyky. Ja len nemčina angličtina a nás rodný. Ale aj nj tu je standart… ja mám tiež nepravidelnú prác. Dobu a keď mám rannú tak som o 14 už doma aj s malou. Ani nejde tak o tu prácu ja som rada že som sa dostala prec z gastra. Ide len o to že mne už tu asi všetko lezie na nervy a predtým neustále sťahovanie sa mi nepomohlo k tomu si vytvoriť nejaké väzby ru. Všetci bývali za zurichom… a majú svoje rodiny. Premyslala som že pojem domov od jari uvidi e ako to všetko dopadne a prinajhoršom sa ru môžem vrátiť ak by na sk zle bolo…vidis ja som tu od 2012 s prestávkami a stále som chcela ist prec z ch. Vo Viedni som žila a tam sa mi veľmi páčilo

konikmodry111
7. nov 2023

@zahranicami ako ďaleko ste od Zürichu? Nebolo by možné sa presťahovať tam, žeby manžel dochádzal do roboty ? My sme bývali v Spreitenbachu, je tam nákupné centrum Shoppi Tivoli- poznajú ho všetci Švajčiari 😂 aj hovoria že - wenn du in Shoppi Tivoli bist, bist du nicht mehr in der Schweiz 😂😂 v Zürichu sme žili 7rokov ale koli robote sme sa potom sťahovali do Bernu a teraz sme Kt SG 😅

zahranicami
autor
7. nov 2023

@elmivelmi ja si to strašne vycitam. Akože nieje to vkuse len proste keď sme doma je úplne ina my sme hlavne stále vonku. Tu ja už ani neviem kam ist všetko pobehane dookola na dvor nám tu nechodí nikto … bývajú tu sami Švajčiari a ja neviem čo tie deti robia keď nechodia von. Asi škola práca krúžky. To je Svajc … záleží od toho kde človek žije. Doma by som sa o prácu nebála a ani o ten kolobeh. Síce som nemala deti ešte ale zažila som si to. Viac sa tam citim doma ľahšie sa mi nadväzuje kontakt aj a ľudmi aj v praci dokázala som si najst kamošky kolegyne v praci tu nie ….nervózna cojsviem či vekom. Veď niesom tak strašne stara mám 32 rokov. Ale ja mám pocit že som nervózna už zo vsetkeho. Svokrovci bývajú 10min od nás na sk skolka je hneď vedľa nich oproti oni majú flexibilnú pracovnu dobu nakoľko majú firmu a svokra sa vie prispôsobiť sama sa ponúkla že tam mame dať malú do škôlky a keby pracujem chodí mala k ním. Že ju ona vyzdvihne áebo priateľov 16 ročný brat keď príde zo školy alebo segra 16rocna ..

zahranicami
autor
7. nov 2023

@konikmodry111 tak to máš dobre hlásky som sa pobavila :D my bývame v Oftringene - cca 45 min do Zuri. Záleží od Gubristu:D lenze priateľ chodí so šéfkou do prace a sefko ho pekne každé ráno vyzdvihne na firemnej dodávke a idu do robotky väčšinou smer bern. Pracujú ako externá firma pre sbb, rbs a najnovšie aj nejakých súkromníkov aj pri st.Gallen. Inak tam sme sa chceli presťahovať aj my aj bližšie na hranice a pekná príroda ako sa vám tam býva ? Ja som mala ponuku do nemocnice a priateľ na vyskove prace. Ale ponukali menej peňazí. To by ani nebolo take zle len už sme potrebovali určitý rozpočet kvôli domu. Ale ja mám pocit že priateľ čím visc zarobí tým visc chce a v konečnom dôsledku aj keď mame visc prachov všetko sa drbe do domu a čo by bolo aj navSe ja nejaké výlety alebo proste niekam že by sme išli tak nieje. L

zahranicami
autor
7. nov 2023

@katka0123 aj to sme riešili keby bolo veľmi zle predáme dom a ideme niekam. Kks ja neciem ja by som najradšej nejaký apartmán menší kúpila pri mori. Niekedy mám pocit že chcem ujsť zo systému :D

beronsche
7. nov 2023

@zahranicami a myslis si, ze utek to vyriesi? Ze uz nebudes nervozna?
Mne pride, ze toto nie je primarne rozhodovane , kde zit. Nie si spokojna, tocis sa v kruhu. Ale to zrejme budes aj na Slovensku.
A este aj bez muza. Ano, x parom to vyslo aj na dialku, vztah sa nepokazil. Ale dalsim x parom to krachlo. S tym tiez pocitaj.
Osobne nerozumiem, ze do toho niekto dobrovolne ide, najma, ak su vo vztahu deti. Ale tak, kazdy sme iny..

Ty sa v prvom rade potrebujes porozpravat s muzom. O vasich ocakavania, prioritach a predstavach. O spolocnom zivote. Musite najst spolocnu rec, naplanovat si co dalej. Najst kompromis.
Mam pocit, ze tvoja nespokojnost totiz prameni aj z toho, ze by dvaja sa neviete zladit, ze mate rozdielne predstavy.
Ak je to tak, tvoj navrat bude zrejme znamenat zaciatok vasho konca..

katka0123
7. nov 2023

@zahranicami urcite mas z toho stres. Chapem. Neviem ake skoly mate v blizkom okoli na SK, ale mozes byt sklamana v porovnani s CH. Nejde o kulturny sok narodnoatneho zlozenia, skor o to v akom stave je nase skolstvo. Pristup ucitelov, osnovy, atd. Pozri na to z pohladu dietata. Uz je aj tak super, aky ma jazykovy zaklad. Ja by som skusila este vydrzat. Odidte z CH neskor, spolu, ale nepalte mosty. Mozno budete na Slovensku uplne v pohode a mozno vsetko predate a splnis si primorsky sen. Mimochodom, krasny sen! Silno drzim palce. 🙂

zahranicami
autor
7. nov 2023

@beronsche takto som sa na to nikdy nepozerala. Ale je dosť možné že takto to vidí a cíti môj priateľ. Že sa tohoto presne boji aj keď ja tomu nerozumiem. Ale vďaka za iny pohľad na vec …

beronsche
7. nov 2023

Tak vseobecne:
Casto sa (nielen tu) objavuje nazor, ze nasinec je v zahranici stale len znevyhodnovanym cudzincom. Ze mu to davaju miestni riadne najavo.. ze to strpcuje zivot..

Celkom ma to zaujalo, lebo ja som zila niekolko rokov v anglicku a taku skusenost nemam... Teda, ano, stretla som protivnych ludi, co sa tvarili, ze su nieco extra, Len kvoli britskemu pasu, ale takych tupcov som stretla aj na Slovensku. A vacsinou to boli taki jednoduchsi ludia bez vzdelania.
Rozmyslam, ze kym som nevedela poriadne jazyk, tak som sa citila velmi frustrovana a vtedy som mala pocit, ze mozno ludia nie su az tak priatelski. Ale neviem. Slovaci su podla mna k cudzincom ovela nepriatelskejsie nastaveni.

Ako sa to teda prejavuje?
Ta nevludnost, to, ze je niekto "len" cudzincom?

petronelag
7. nov 2023

@zahranicami Tí, čo sa vrátili, tak to neľutujú, v našom kraji NR sa dá nájsť práca a keď spomínali akú krátku materskú mali v Nemecku, ako to vyzeralo v Anglicku, tak boli radi, že sú späť, tu si našli prácu a snažia sa využiť aj jazyk, ktorý si zdokonalili. Ešte jedna známa stále chodí do Švajčiarska, ale len opatrovať a našla si tam nejakého Slovinca, ale ona je učiteľka (aj v špec.škole) a nechce to robiť, deti má už veľké a je vdova. Ale každý mesiac premýšľa dokedy tam ešte bude.
Aj s hotelovou školou sa dá uplatniť, hlavne v tatranskej oblasti, aj sestrina dcéra má túto školu, stále pracovala v tomto odbore a teraz ako sa vrátila zo zahraničia (v r.2013), tak robila riaditeľku hotela, najprv v meste a potom v Demänovskej doline. Ona si počas práce v Anglicku urobila takú školu, že to platí v celej EU.
A ešte jeden bratranec skúša Rakúsko, ale hovoril, že je tam veľa emigrantov, lebo on robil vedúceho výroby (má chemickú VŠ) a nie veľmi sa mu tam páčilo, teraz že si našiel miesto v Gráci ,vo výskume, tak ešte ak by toto vyšlo.

katka0123
7. nov 2023

@eva112014 ano. Kulturny sok nie je o narodnostnom zlozeni. To nie je problem. Ide o stavnasho skolstva - od ucebnic, po osnovy, system, pristup ucitelov, vybavenie skol (uz len toalety, wc papier a pod). Aj u nas zalezi od skoly a v porovnani so svetovymi statistikami je nase skolstvo daleko za CH. Zial. A to je len jedna z veci. Nehovoriac o zdravotnictve, statnej sprave a pod. Ale ajo, Sk je ich domovom, tu maju korene. A nic nie je na veky, aj dom sa da predat 🙂

zahranicami
autor
7. nov 2023

@katka0123 v Žiline je veľa škôl. Potom mame trencin necelú hodinku napríklad. Kúsok Poľsko kúsok Čechy. V Brne som do dvoch hodín. Práveže na sk mame veľmi dobrú polohu kde budeme žiť. Tu mi to príde úplne mimo žila som tu na teoch miestach a toto je pre mna to najhoršie… bohvie možno na staré kolena sa rozhodneme aj tak 🙂 dakujem 🙂

zahranicami
autor
7. nov 2023

@beronsche my jazyk vieme aj ich “nárečie” aj keď Svajc má veľa nárečí plus ešte tu žije veľa Nemcov a ti majú tiež svoje nárečia. Ako napr. Priateľov šéf musím ho veľmi veľmi pozorne počúvať aby som rozumela:D ja napr. Doma nerozumiem zahorakovi. Vychodniarsky čo to. Priateľ je z Kysúc to je tiež sranda počúvať keď sa rozorava so starými rodičmi ale zvykla som si :D takze niečo takéto len v cudzom jazyku. Tu sú tiež hlúpi ľudia nezáleží vôbec či je to Švajčiar Nemec Portugalec atd. Ale my zrovna žijeme v takej časti svajcu kde je veľa národniarov. Nedávno boli voľný a vyhrala tu strana SVP. Prirovnala by som ju ku republike :D v kantóne kde bývame vedie dlhodobo na 1.priečkach. Škoda že som to nevedela skôr :D proste ako niektorí Slováci neznášajú všetko a všetkých čo je iné. Tak takto k tomu pristupujú niektorí Švajčiari. Zažila som aj v praci ale ja sa neneham vytočiť. Rozumiem och dialektu takze nemajú moc na mna čo vytiahnuť :D jedine retoromanstinu :D takze asi takto. Veľa starých Švajčiarov sú v pojode ja som mala v restike kedysi stammgastiv 70-80rocnCh ktorí precestovali kedysi svet a s nimi bola normálna reč a napr. Mladi čo nos zo svajcu nevystačili sa robili ako niečo viac a ja som bola len casnicka haha

sabinka022
7. nov 2023

@zahranicami Ahoj. My sme v Prahe fakt spokojni,jedine mi budu chybat stari rodicia pre dieta a + predstava,ze bude mluvit 🙄 Domov chodime celkom malo,asi tak raz za dva mesiace aj to len na predlzeny vikend(3dni). Ja to zatial stale mam tak,ze sa vzdy tesim naspat do Prahy. Ale este som chcela k tebe - strasne z teba srsi zufalstvo a to,ze sa chces vratit na Slovensko. Podla mna aj keby sa ti hocico uzasne uz vo Svajciarsku prihodilo,aj tak ta to bude tahat na Svk. Problem je,co s partnerom. Chapem ho,ze si nechce pustit dobru pracu a zaroven chapem,ze nechce byt 2 tyzdne v mesiaci prec od svojej rodiny. Ale chapem aj teba. Vela rodin takto sice funguje,urcite sa da nato zvyknut,ale neviem,ci to stoji zato. V podstate ti neviem ani poradit,ale prajem ti,nech to vyriesite tak,aby ste boli obaja spokojni a stastni.

zahranicami
autor
7. nov 2023

@petronelag a ti čo sa vrátili nemali problém si niečo najst však ? Podľa mna led človek býva v blízkosti krajského mesta nieje to ako niekde kde nieje toľko možnosti. A čítala som že Nitra je momentálne veľmi dobre miesto na život a rozrasta sa. Ja tam chldim na alergologiu. Ľudia píšu väčšinou negatívne a že prečo chcem ist domov. Ale ja sa na to pozerám z oboch strán… ja stále si nemyslím že na sk je tak zle. Veď sa bavím s ľudmi chodíme domov citam. A to že je Fico kkt. S tým neurobíme nič. Aj tak sa to podľa mna zmení pri dalších voľbách. A ďalšia vec ja som sa nikdy s takými zadubenymi ľudmi za cely svoj život na sk nestretla. A to som robila aj v krčme :D pokial človek nerieši politiku kovid očkovanie Ukrajinu tak je to ok. A viem s ktorými ľudmi sa o tom môžem baviť a s kým nie. Vždy som priateľská a slušná. Najviac má to pobavilo keď som sa vrátila zo svajcu a skúšala som sa pozdraviť každému slušne vonku keď som niekoho strela. Tak ako to funguje tu. Tie reakcie - škoda že som si to nenatocila:D ľudia niesu zvyknutí na to že niekto im chce pomôcť a je mily. Hneď podozrievajú :D a ohovaracky na dedine a hento toto tamto :D ja sa ns tom len smejem. Viem akí sme Slováci ako národ ale ja len nad tým machen rukou nieje to len o tom

zahranicami
autor
7. nov 2023

@sabinka022 dakujem ti za odpoved. V podstate si to presne popisala ako to je a máš úplnú pravdu. Predtým má to tiež sem tam ťahalo do svajcu naslat. Lenze odkedy mame domček… tak nemusíme bývať u našich a u svokrovcov už mame to svoje. Snáď nájdeme kompromis. Musíme :D