icon

Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?

zahranicami
6. nov 2023

Ahojte

Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….

Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.

Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….

Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …

Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim

katka0123
7. nov 2023

@zahranicami tak potom super. Vyborne je, ze si rozhladena. Mate financen zazemie, skusenosti. Vyskusate zivot na SK a keb to bol krok mimo, skusite ine - ine miesto v CH, dom pri mori... zvazite to, uvidis ako veci pojdu. Vela stastia!

eva112014
7. nov 2023

@zahranicami Moje obľúbené sa stalo Španielsko. Tam je čistota tiež a moreee 🌊.😍

eva112014
7. nov 2023

@katka0123 Ty si teda išla zo Švajčiarska bývať na Slovensko? Aký vek mali deti/dieťa?

jasminkaj
7. nov 2023

@zahranicami boli sme tiež s mužom dlhé roky v zahraničí a presne (!) poznám tie pocity, čo popisuješ. Teraz je to 12 rokov čo sme naspäť na SK, dom hotový, deti staršie a ver, že začíname obaja ľutovať, že sme sa vrátili.. Byť znova v rovnakej situácii, volím si život v zahraničí 🙏 Mamu alebo inú blízku osobu k sebe a svet by bol o inom ❤️

zahranicami
autor
7. nov 2023

@jasminkaj ahoj a vies mi k tomu napísať viac ? Je horšie tetaz alebo to prislo až potom neskôr čo ste sa vrátili? Prečo ?

zahranicami
autor
7. nov 2023

@jasminkaj chcela som tu kamošky dotiahnuť žiadna neinklinuje k nemčine…. Mama pracuje stále , mame tu len svokra s priateľkou ale aj ti majú toho dosť vídavam sa raz do mesiaca ideme k ním oni majú veľký dom pohrilujeme. Tak aspoň nejaká spoločnosť nám robí radosť

katka0123
7. nov 2023

@eva112014 nie ja, moja dobra kamoska. A aj sa do CH vratila 🙂))) a statistiky urovne svetoveho skolstva nepustia. Zial.

jasminkaj
7. nov 2023

@zahranicami áno tie pocity prišli až časom. Prvé roky doma boli super, úroveň angličtiny C1, super práca sa našla vlastne sama.. Ale ono všetko vypadá ružovo keď tam nie si.. veľmi sme si život na SK idealizovali a zistili, že keď už sme reálne tu, tak nič také ružové nie je (a to nie sme nejak extra nároční). Ja som začala ľutovať hlavne keď staršia dcéra nastúpila na ZŠ, ten systém je úplne na hlavu občas.. a vyčítam si aké mohla mať vzdelanie tam 😢 Spravili sme chybu, že sme sa vrátili. Ale taký je život, človek sa učí až na chybách 😔

zahranicami
autor
7. nov 2023

@jasminkaj a kde zijete ak sa smiem spytat ? Pri nejakom vacsom meste ? Naša mala zasa stále hovorí že chde ist za babkou nám ešte našťastie žijú všetky babky aj prababky a aj jeden pradedko. A mame aj dedkov. Má 2 ujov jednu tetu. Proste z priateľovej rodiny veľa časť ja som jedináčik a mám len mamu babku a uja…. Mne veľmi aj rodina chyba alebo proste take tie každodenne bežne veci že idem na kávu sadnem do autá pokecať, počúvať dlho čo svokra so svokrom výprava. Oni toho vedia narozoravat :D naši ako sa hrajú s malou , mala vždy keď sme doma si najde kamošky na ihrisku u babky na dedine. Proste takéto veci .. nieje tá nespokojnosť spojená aj s prácou vašou či? Ja si nemyslím že tu sú lepšie školy ako u nás. Ani vysoké. Ok vest výnimkám. Keby porovnávam nejaký Oxford, Cambridge atd tak hej to by má štvalo ale dcéra keď bude chcieť môže ist do zahraničia. Základ anglicky má. Tu napr. Chodia svokrine decka na strednú do za. Škola na per úrovni decka šikovne …. Tak potom nechapem. Je priblem v prístupe alebo v učiteľoch? Ja so neviem predstabit že tu pôjde do školy na obed somov a potom čo ? A v robote ako ju mám vziať domov aby sa najedla… na sk sú aspoň družiny. Neviem čo sa týka toho keď ru má vo svajci človek deti tak je to celé zle.

petronelag
7. nov 2023

@jasminkaj Ja som bola so ZŠ celkom spokojná, keď chodil syn, však ak je taký lepší žiak môže ísť na 8-ročné gymnázium, alebo ak má nejaký talent, tak chodiť na krúžky alebo sa učiť jazyky alebo na športové.

eva112014
7. nov 2023

@zahranicami Moja švagriná, hovorila, že tu na Slovensku, keď si dávali uznávať diplom z Oxfordu, tak dala titul len Bc. Vraj nemajú toľko odborných predmetov ako Slováci. A viem, že konkrétne spomínala Oxford.

eva112014
7. nov 2023

@zahranicami Inak ešte doplním, že už ZŠ (nie všetky), ponúka Cambridge deťom.

zahranicami
autor
7. nov 2023

@eva112014 na Slovensku Cambridge pre deti ? Wau. Ale cies čo keby nema priateľ v rodine ešte skoloupovinne deti teda súrodencov tak ani neverím ale prostredný brat ten mal stavebnú veľmi šikovný len sa mu nechcelo na výšku. Segra jeho tá študuje francúzsky gympel to je uolne ina liga a brat ten toez stredná to je tusim cestovný ruch ale súkromná a tiež som prekvapená aké úlohy a projekty im tam dávajú. Naša hotelová čo som pozerala stránky kde som kedysi chodila toez ponuka tale možnosti a spolupráce … podľa mna to nieje na sk take biedne keby aspoň skutočne vidím že hej ale nieje to pravda

guiseppinka
7. nov 2023

@sense aj u vas tak? Ja si tiez myslim, ze ludia to vidia, ze vsade v zahranici si ides do zahrady naoberat peniaze miesto ovocia🙈😂

beronsche
7. nov 2023

@zahranicami samozrejme, ze je na slovensku Cambridge...
Akurat napr. v BA je rocne skolne cca 15 000 e... 🤪

Nechcem zniet uplne pesimisticky, ale slovenske skolstvo nie je prave nejake terno.. dlhodobo sme na chvoste rebrickov..

zahranicami
autor
7. nov 2023

Môj plan je prist na sk, mala uz moze zacat v skolke,nakolko skolka kam by isla ma malo deti. skolka je hned oproti svokre.. svokra ma flexibilny prac. cas. ja by som zacala pracovat mozno na plny mozno na polovicny uvazok..skor polovicny.. chcem si dorobit nemcinu na C1 - ale to este asi tu. Plus doma pracovat a mozno doucovat deticky nemcinu , funguje to aj online ako taky vedlajsi prijem plus skola externe cez vikendy.. taky je moj plan.

Malu by som si priala dat na spev alebo nejaku umelecku cinnost nakolko to ma v sebe a sama sa pyta... ma skoro 4 roky.. toto co tu pisem a co by som chcela je tu vo Svajci nerealne aj kvoli financiam, ktore davame skoro vsetky na dom a ostat tu velmi nechcem..toto je tak plan premna na najblizsie dva tri roky a verim ze pocas toho sa uz nieco do toho pripletie, mozno najdem pracu ktoru chcem. Velmi si prajem pracovat v oblasti ludskych zdrojov.... keby idem domov len tak ze nejak bude, tak mozno by to nebolo ono... prihlasky na VS sa davaju odteraz od novembra vacsinou do jari 2024. pocas tohto pobytu doma by bolo jednoduhsie nakupit nejake veci do domu,nejakoho zariadit zutulnit plus by sme boli pri rodine, ktora vie o mojich planoch a su ochotni pomoct.... tu nevidim nic ...ziadnu buducnost ... ak by sa mala naaahodou nedostala do skolky na jar sa davaju prihlasky a od septembra by nastupila a ja mozem normalne pracovat na plyn uvazok a cez vikend skola externe...Ja si nemyslim ze je to uplne nerealne.... Mne vyhovovalo ked som na sk pacovala od 7.30 do 15.30-16.00 ponelok- piatok. Nasla som si aj kamosky, sefka bola fajn..Sice ziadna extra praca , kedze som nemala nejaku specializaciu, ale bola som spokojna.. odisli sme lebo sme chceli nasterit na dom alebo pozemok a takto to dopadlo a takto to teraz je. Prinajhorsom sa mozeme vratit.... keby len aj na urcitu dobu kvoli financiam a potom zasa ostat doma. ja si myslim ze v Ziline a okoli sa da uplatnit.. Popripade Trencin....Viem ze to vyznie sebecky, ale toto som vzdy chcela vzdy som to odsuvala na vedlajsiu kolaj. Prislo dieta a uz sa tolko toho zmenilo ze koniec. A teraz zasa nastava ten cas, kedy by som si to realne vedelapredstavit a nejak zorganizovat. Stale som sa prisposobovala ja. Chcem sa konecne pozerat na seba....Nas tatinomoze lietat hore dole alebo aj ja.... Ved ked teraz robim sviatky vikendy, sme niekedy malo spolu a netravime spolu kvalitny cas lebo sme KO plus mala je dost ziva... Myslim ze by sme si boli vzacnejsi a mohla by som niekedy aj sama letiet za nim kebylen na vikend... Mozno by sme sa prveho polroka spamatavali, ale ja si faktnemyslim, ze to je taka katastrofa.... A to, ze chcem toto vsetko viem ze stoji nejake peniaze, ALE keby tu s malou nezijem - neplatime Krankenkasse co robi okolo 500mesacne, neplatime najom- ktory ide mimochodomm stale hore, stacil by mensi byt dalsich aspon 500 usetrenych, neplatila by sa opatrpvatelka co je mesacne v rozmedzi od 600-1000frankov. Neplatilo by sa tolko za jedlo, za benzin kedze ja chodim doprace autom, za parkovanie - 120 mesacne. Takze realnekeby doma zarobim keby len na zaciatok 800netto je to v podstate to iste co mam tu... zarobimnamalu a na seba... plus samozrejme pridavky ku tomu zo svajcu AZ 200frankov nezdanenych este k tomu:D Fakt myslite ze mam ruzoveokuliare? Kdemoze nastat chyba? Ja som si vedoma ze nebudeme s priatelom stale spolu, ale co ked aj tu sice sme spolu kazdy den ale sme KO....

eva112014
7. nov 2023

@guiseppinka 😂😅👍

eva112014
7. nov 2023

@guiseppinka To len vo Švajci zbierajú Franky v záhrade. 😂

1andrea111
7. nov 2023

@zahranicami podľa mňa problémom Sk sú vysoké ceny a nízke platy, a tým nižšia životná úroveň a menej možností. Problém skrátených úväzkov, zamestnania matky s deťmi či nejaké vychadzanie v ústrety a záťaž na zamestnanca, zamestnávatelia majú predstavu že jeden by mal robiť za troch. Na plný úväzok za 800 eur budeš 8 h v práci plus cesta a potom unavená z celého dňa, starosť o dieťa a veci okolo domácnosti, plus bez muža na veci sama. Babky to dlho nemusí baviť.

sense
7. nov 2023

@guiseppinka samozrejme... Veľa znamich alebo aj z rodiny (hlavne tých čo okrem. Dovolenky v zahraničí nikdy neboli) skončili vzťahy pretože som nepočúvala nič iné, ako sa ja mam úžasné a aký plat mam a prvé roky ešte aj to ako mam vybaviť robotu ale žiadnu pomocnú silu za pár peňazí ale dobre platenú, ze ved jazyk sa naučia keď tu budú. Lenže takých sú v každej krajine mraky

1andrea111
7. nov 2023

@zahranicami 800 eur v čistom pri 160 h mesačne je 5 eur na hodinu to sú v podstate dva veľké chleby prípadne ešte kúsok. Tiež zarobis za hodinu svojej práce na dva chleby?

sense
7. nov 2023

@zahranicami ale aj tu máš Hort, Asb alebo Mittagstisch. Moja tak chodila a aj stále chodí. Zo školy nejde na obed domov resp 2x do týždňa ide domov a 3x chodí do Asb (außerschulische Betreuung), na obed ide tam ostáva tam kým nezačne poobede škola a po skole o 15.30 ide domov. Je to subvencionovane Gemeinde takže sa platí podľa platu rodičov. Kým chodila do KiGa tak ich vždy prišli pri skolu pockat a potom ich zas odviedli do školy. Plus ak si potrebovala ešte aj po skole Betreuung majú aj iné modely. Podľa toho sa potom odvíja aj suma ktorú platíš. Dokonca máš aj ranný model ako napr ranná družina od 7.00 do 8.00 potom ak má doobeda voľno a ty musíš do prace máš doobedny model od 7.00 do 11.40, alebo doobedny inkl obed čiže Do 13.30 alebo len poobednú (kvázi družina) od 15.30 do 18.30 (19.00) ako kde. Treba si to popozerať na stránkach príslušnej Gemeinde. Môžeš mať naďalej Tagesmutter, alebo sa dohodnúť s inou maminou, ty vezmeš jej dieťa pondelky, ona tebe štvrtky. Toto sú všetko záležitosti ktoré sa dajú vyriešiť, ak ich riešiť chceš resp si nútená ich riešiť. Ako sa vraví kto chce hľadá spôsoby, kto nechce hľadá dovody

zahranicami
autor
7. nov 2023

@sense to je síce krásne , ale my obaja vstávame o 5 ráno lebo na 6.40 mám byt v praci a malú nosím ku tagesmutter ja. Takze keď pôjde do škôlky tak ja budem robievat cez týždeň poobedne vikendy sviatky môžem robiť ranne. Mne to tak lezie na nervy že oni niečo chcú aby tu ľudia mali deti a hento tamto a popritom vôbec nieje prispôsobený stat na to aby tu človek mal deti. A my sme našli spôsoby ja som zmenila prácu, robim menej, dorobila som ten weiterbildung , našli sme tagesmutter , našli sme aj notfall tagesmutter … v robote mám dohodnuté že led pokde do škôlky he ako to budeme riešiť. Ale ja fakt nevladzem už b tomto nebavi má to. Mozno spadnem na hubu led budem doma. Ale radšej si to chcem zažiť ako neskúsiť a tu sa len naháňať stále

zahranicami
autor
7. nov 2023

@1andrea111
Tak záleží aj od toho aký človek je kde pracuje ako sa cie presadiť. Keď sa niekto len tak nechá tak ok. Ja som nikdy nemala na sk priblem s prácou. Začínala som ako nakupca pre firmu incon čo vyrábajú okna. Moja nemčina vtedy bola taka že školská a letné praxe v Nemecku. Ja neviem či som mala šťastie alebo som tak nastavená že to problém nebude a ani čo sa peňazí týka. Niečo tale si nepripúšťam peniaze vždy boˇi sú aj budú…. A tu sa mi posledný rok nedarí absolutne nič a som znechutená. Možno padnem na hubu na sk ťažko povedat ale aspoň to skúsim

sense
7. nov 2023

@zahranicami Švajčiarsko nie je prorodinny štát. Tak ostane ďalej pri tagesmutter. Ráno ju odvezie k tagesmutter ona potom do Kindergarten a z Kindergarten vyzdvihne. Ale tým ze si totálne znechutená a vidíš zlepšenie len v odchode na Slovensko, tak vydržte ten rok dva vzťah na diaľku.

lalu_sk111
7. nov 2023

@zahranicami mrzi ma, ze partner nema viac pochopenia. to, co popisujete mi uz pride ako pociatok depresie..mohlo by to tam zajst. Dokym sa vam nepodari vyriesit situaciu zvazila by som terapiu, ako prevenciu lebo taketo situacie su naozaj narocne a je super, ze mate chut sa niekam vypracovat.

zahranicami
autor
8. nov 2023

@sense ja sa len bojím že keď nezačnem tetaz tak že už nikdy …

zahranicami
autor
8. nov 2023

@lalu_sk111 ono je to raz hore raz dole. Ťažko povedat. Ja mám len pocit že keď niečo nezmením tetaz tak už nikdy… premyslala som aj nad terapiami možno treba začať od seba uvedomiť si ešte nejaké veci a tie dva roky tu vydržať ja skutočne neviem

hariet
8. nov 2023

ak ti pomoze moja skusenost, my sme prisli po rokoch v zahranici aj vo Svajci domov z podobnych dovodov. Za zarobene peniaze sme kupili nehnutelnosti, takze si zijeme fajn aj so slovenskymi platmi bez hypoteky. Stari rodicia blizko, s detmi pomahaju, celkovo sme si rychlo zvykli na vsetko. Mam tu kamaratky, pracu, zazemie.. My sme boli tiez v stadiu, ze ano, da sa tam zarabat do nekonecna, ale dobry a prijemny zivot sa sklada aj z inych veci ako z honobenia prachov na ucte. Len si to musi uvedomit aj tvoj muz.
V tomto proste musi aj on teba pocuvat ako sa citis a nedavat na prve miesto peniaze, ale stastie svojej zeny a rodiny. Mozete spravit kompromis a dohodnut sa este na nejakom termine, aby ste posetrili na ten dom a potom budete zvladat aj s normalnymi platmi tu. Ked ste sikovni, pracu si najdete bez problemov.

zahranicami
autor
8. nov 2023

@hariet nám by hypotéka ostala , ale nejaká časť by sa splatila. On by ešte ostal dva roky. Len toto je problém , že on má tu tak dobre nasliapnutú kariéru že jemu sa neoplatí ist domov ale chce byt s nami a keď bude dom hotový chce sa vrátiť. Ja tu nevidím žiadnu budúcnosť pre seba , možno pre malú. Stále je to 2:1:D niekedy sama neviem čo robot ďalej….ďakujem za tvoju skúsenosť. Asi led sa človek nejak rozhodne už to treba riešiť lebo stále sa môže niečo zmeniť….