Slovensko alebo Švajčiarsko: Kde žiť spokojne?
Ahojte
Chcela by som od Vás radu, možno len aby ste si prečítali moju situáciu, povzbudili ma… čítala som veľa diskusii tu na MK s podobnými problémami, len ja neviem ako ďalej….
Žijem vo Svajci s partnerom a dcérou. Ja som tu vyše 10rokov s prestávkami , od r. 2019 vkuse , nakoľko sa nám tu narodila dcéra. Pracovala som dlhé roky v gastro a minulý rok pracujem v nemocnici (hoteliérstvo). Vždy som pracovala na 100% , odkedy je ale malá len tak som hľadala čo , ako zariadiť aby dobre bolo. V nemocnici pracujem na 50-70%. S prácou som spokojná, priateľ má tiež dobrú prácu, výborný plat. Ja zarobím tiež fajn nato že robím na menej %. Pred dvoma rokmi sme sa rozhodli, že kúpime na sk dom. Tak sme aj urobili a že sa časom presťahujeme. Dom je už obytný , kúri sa, voda ide , kúpeľňa a kuchyňa je hotová. Už len dvere a posteľ aby sa dalo provizórne bývať. Od jari 2024 sa dá v podstate bývať úplne , len dvor nebude hotový.
Môj problém vypukol v poslednej dobe - vlastne ťahá sa to odkedy je malá…. Len asi až tetaz som si to uvedomila. Predtým sme každý víkend behali na výlety… aj keď sa nám narodila dcérka sme veľa behali. Potom som začala po materskej pracovať tak uz menej. Času bolo menej, prace viac. Potom som aj kvôli tomu zmenila gastro , začala si robiť školu(ešte popri praáci na 80%) - personálny manažment , chcela som robiť v Büro, aj keby len nejakú administratívu , hlavne kvôli malej a aby som mala vikendy s priateľom voľno. PO ROKU kedy som skončila školu a hľadala nejaké uplatnenie , nepodarilo sa mi nič. Ja som tu zaradená v gastre a hotovo… začala som teda pracovať v nemocnici v hotelierstve - plat fajn, pracovna doba nepravidelná , 50% avšak malo personálu takze taham aj na viac %.
V poslednej dobe na mňa akosi všetko doľahlo. Vsimla som si, že sa teším iba keď sme na SK. Užívam si rodinu a trochu voľno od malej a že sme s partnerom spolu a trávime čas aj ako lete ri spolu sami. Tu sme stále v jednom kolobehu. Začínam sa citim zle, nič sa mi nechce , neviem sa premôcť robiť obyčajne veci, noc ma nebavi…. Peňazí máme dosť, ale všetko sa tlači do domu. Keby nemáme ten barák, môžeme tu žiť “normálne”. Keďže sa dorába dom, nejdem ani na vlasy, kozmeticke, na nejaký kurz… nikde lebo všetko ide do domu …. Chodila som do fitka, avšak začali mi problémy s platničkami. V lete ešte dosť na bike s malou. Ale uz mame všetky miesta, parky a ihríska v okoli do hodiny na biku prejdené… chodila som dokonca na biku do prace hodina tam hodina spat, aby mi aspoň nejaké hobby ostalo , aspoň niečo…tetaz je zima a uz sa nedá toľko chodiť….
Premýšľala som, že to tu zabalím a pôjdem s malou na sk. A tu nastal kameň úrazu- priateľ nechce , že tteba dorobiť dom. Ja že ok, my dve budeme zatiaľ žiť tak ako je. Že to nevadí. Ale on nás nechce pustiť , že on tu nebude sám. Ale lietadlom sa dá lietať aj každý mesiac domov. Keby odídeme , neplatí sa tagesmutter - mame dve (notfall a každodenná), neplatíme krankenkasse za mna a malú , neplatíme toľko za jedlo neplatí sa Parkplatz , ktorý mám kvôli praci, .. aj tak všetko zle. Doma by som našla prácu ( Zilina - tam je roboty dosť aj s nemcinou aj office). Možno by spm nemala toľko €€€, ale v podstate tu tiež si zarobím na to čo treba, s rozdielom že sme spolu a keby sme doma tak niesme. Ale ja mám toľko plánov čo by som doma mohla a tu nemôžem , lebo by sme platili len za to a zasa by dom stal. Už som z toho na nervy. Doma mám len mamu a babku a uja. Nikoho iného. Všetci starnú. Už vidím na sebe ako som sa zmenila ako ma nič nebabi , moja pozornost je v prdeli nechde sa mi ani s malou hrať len cumim do blba alebo do mobilu a premýšľam čo všetko by som doma mohla a tu nie. Chcela by som sa naučiť hrať na klavír ako kedysi, len som s tým skončila lebo som odisla prec. Dorobiť školu - a zamestnám sa v obore. Tu som len auslander a nenájdem si nič ani keď mám školu…. Chdela by som si zlepšiť ešte nemcinu na C1. Tu môžem ale tiež musím v praci pomenit smeny aby sa to aspoň cez víkend alebo vecer dalo. Ja robim aj vikendy sviatky ranná poobedná. Práca je dosť flexibilná , ale príde mi že všetko je uz tak komplikovane , že uz nemám chuť ani silu tu ostať. Keď sa bavím o tom s priateľom , tak sa s ním nedá. On len stsle že čo tu bude on sám … toez by odišiel, že ešte dva roky a pôjde s nami. Ale klame sám seba , lebo takú robotu ako ma tetaz doma nikdy mat nebude a musel by chodiť na týždňovky. Ale stále tvrdím že aj v rámci jeho terajšej prace sa bude určite dať dohodnúť , aby robil napr. Dva týždne tu dva doma…. Časom …
Som z toho všetkého na nervy a už neviem čo mám robiť … mám pocit že máme všetko, ale nemám nič. Nemám tu kamošky len kolegyne , som tu sama keď mám cez týždeň voľno mne sa nič nechce uz….mám pocit že sa tu zbláznim
Eurostat zhodnotil žalostný stav Slovenska.
Slováci zarábajú príliš málo v porovnaní so životnými nákladmi. Dokonca aj v krajinách s menším príjmom si obyvatelia môžu dopriať viac ako na Slovensku, uvádza Trend, ktorý vychádza z najnovšej správy od Eurostatu. Slovensko obsadilo druhú najhoršiu priečku v metodike s názvom medián ekvivalentného disponibilného príjmu meraný v parite kúpnej sily na obyvateľa.
druhú najhoršiu priečku hneď po Bulharsku s hodnotou 9 671. Všetky ostatne členské štáty sú na tom lepšie a ich občania si môžu dopriať viac ako slovenské domácnosti.
Ročný príjem člena maďarskej domácnosti je vyšší oproti slovenskej o 4 %, v prípade poľskej o 52 % a českej až o 56 %. Problémom sú extrémne vysoké ceny neprimerané príjmom slovenských domácností.
V oblasti platových podmienok taktiež značne zaostávame. Priemerná hrubá mzda na Slovensku narástla o 9,9 % v druhom štvrťroku na úroveň 1 419 eur, čo je po Grécku (1 381 eur) a Bulharsku (955 eur) najmenej v EÚ. To by možno nebol problém, keby sme nemali rovnaké ceny za potraviny a ďalšie spotrebné tovary ako v krajinách, kde zarábajú niekoľko násobne viac.
Čo je ale horšie, Slováci nekompenzujú nízky príjem krátkym odpracovaným časom. Práve naopak. Priemerný Slovák v produktívnom veku odpracuje až 39,6 hodiny týždenne, čo je o dve 8-hodinové zmeny viac ako priemerný Nemec. Na zmeny u nás pracuje až 25,4 % pracovníkov a počas noci až 11,1 %. Celkovo môžeme zhodnotiť, že Slováci pracujú dlho, namáhavo a za malé peniaze.
@1andrea111 kolko minie bežná domácnosť dajme tomu dve deti mesačne za stravu? Ja si myslím že rodinny rozpočet mesačne 2500e je ok na normálny život keď človek platí hypo cca 600e
@zahranicami necitala som komenty ale na SK by som sa nevratila. Ked ti Svajc nedovoli robit karieru v odbore, chodte do ineho nemecky hovoriaceho statu, ked viete nemcinu. Ja som vyse 20 rokov v zahranici a na SK sa nevratim. Mam tam sice ovela sirsiu rodinu ale pre mna su na prvom mieste moje vlastne deti a pre ne na SK nevidim ziadnu buducnost. Skuste sa poobzerat po praci napr v DE. Ponuk je dost na internete.
@yanni premyslala som nad AT konkrétne Viedeň kde aom ledysili žila. Niekde v okoli zobrať do prenájmu bývanie … je to aj blízko ,ale m na sk staviame dom a mame tam celu rodinu okrem svokra , ktorý žije tu. To je taký plán B keby skutočne nechceme ostať na Sk v budúcnosti. Momentálne aj kvôli financiám a stavbe domu sa to najviac oplatí byť tu. Aj kvôli priateľovej praci
@zahranicami kazdopadne drzim palce aby ste nasli riešenie aby ste boli s tým obaja šťastný ❤️
@konikmodry111 Ďakujem krásne , ja som viac menej rozhodnutá po uvážení všetkého a asi to budem musieť skúsiť doma aby som zistila ako to teda bude…
@zahranicami vo svajci neni život ale len stereotyp. Isto by som dokončila dom a odišla. Tiež som tu 10 rokov a život tu ide 2 krát rýchlejšie ako na Slovensku. Dieťa nemám ale sestra ma a tiež je tu strašne nešťastná. Ťahá posledný rok a ide naspäť domov.
@akanka prečo 2x rýchlejšie?
@lapersefona za pracovnú dobu, v práci od 6 do 17.00 každý deň prídeme domov,navarím,upracem so psom sa pohrám a už treba do postele. Ďalší deň so psom von do obchodu a zasa treba do postele keďže napríklad ja vstávam o 4 ráno. Človek sa teší len kedy bude víkend aby vypadol a takto to mne ide roky a tie naj roky mi ti len preleteli ani neviem ako.
@akanka ahoj ja mám presne ten istý pocit. Samozrejme veľa záleží od prace ja mám prácu fajn, kde si robim ako ja chcem, šéfa vidím raz za čas. Ale nieje tam perspektíva. Ja sa chcem rozvíjať ďalej, tuto myšlienku už mám dlho v hlave , tu sú síce peniaze , ale to je tak všetko. Teraz mám pocit, že dcéra už nieje úplne závislá odo mňa , doma mi má kto pomôcť a ja môžem študovať a pracovať. Tak uvidíme. Pokial to nevyskúšam nebudem vedieť. A tu mi nevyšlo ani štúdium, teda uplatnenie a celkovo sa tu citim už taka nepotrebná, stratena … keď som žila inak sama bez deti vo svajci , tak bolo fajn, peniaze boli , ale tento pocit čo mám teraz bol aj pred 10timi rokmi a stále som to len odkladala všetko že však mám čas… lenze čas beží
@akanka a nerozmýšľala si nad zmenou prace? Alebo uznanim si slovenskej skoly ak máš strednu odbornú alebo nejaký odbor vyštudovaný. Alebo si urobit Ausbildung
@lapersefona
Nie lebo hotierstvo ja už robiť nechcem a na ženu dobre zarobím. Ale tak my sa chceme domov vrátiť ešte nejakých 5 rokov
@akanka a myslis si, ze na Sk nemas stereotyp. Rano vychystas decka do skoly/skolky, ides do roboty, podvecer vyzdvyhnes deti, este nejake kruzky, vecer vecera, vana a postel. na dalsi den to iste. Vsade na svete je to rovnake, ked robis ako robis. Plus SK mna napr vobec nelaka, nema mi co ponuknut.
@zahranicami Keď na SK by rodina pomáhala s dieťaťom, tak by to bolo jednoduchšie, ako vo Švajčiarsku, aj prácu by sa dalo nájsť, ale ešte popri tom aj niečo študovať, to by už mohlo byť priveľa.
@petronelag to by sa uvidelo ako by som zvladala. Škola je raz do týždňa v sobotu od rana do poobedia ale kým prídem domov tak je to hodka tam hodka domov. Ale keby si mám vybrať medzi prácou a školou tak škola vyhráva pre lepšiu budúcnosť a splnenie si konečne toho čo chcem už roky len som to kvôli peniazom vo svajci dávala na vedľajšiu koľaj
@akanka aj my sme plánovali max. 5 rokov. Teraz je 5.ty rol ani neviem ako to ušlo :D
@zahranicami ahoj, minule sme si písali o skúškach z jazykov. Toto má ZŠ ako reklamu na dverách do vchodu družiny.

@zahranicami pokiaľ tvoj manžel bude pracovať vo Švajčiarsku, ty a tvoja Dcéra tu krankenkasse budete musieť platiť aj naďalej..