Slovensko maďarské manželstvo

87sisa78
13. jan 2021

Idem skusit sem medzi vas. Mate tu niektora manzela zo zahranicia? Ak by bol este aj konkretne madar bolo by najlepsie. Zaujima ma, ze ked sa vezmeme ako ho mozem prihlasit u nas na slovensku ako dostane nejake potvrdenie ze sme svoji? My zijeme spolu totiz vo svajciarsku ale sobasom by sme chceli dosiahnut okrem ineho aj bezproblemovost prechodu na hraniciach a podobne. Takze moze mat u nas pobyt alebo adresu?

karelova
13. jan 2021

Potvrdenie, ze ste svoji, sa volá Sobasny list, ktorý dostanete po obrade. Manželstvo treba následne zlegalizovat v krajine partnera.
Pobyt na SK môže mať na základe pobytovej karty, o ktorú si požiada na Cudzineckej polícii na SK z dôvodu rodinných vzťahov na SK (manželka). Ale ako čítam, bývate spolu vo Švajčiarsku. Takže to neviem, či bude u Vás také easy, keďže vy sa nezdrziavate na Slovensku, ani jeden.

87sisa78
autor
14. jan 2021

@karelova ale obciansky preukaz mam a aj trvaly pobyt inak dakujem za info

andreatytler
14. jan 2021

@87sisa78 Ked sa zoberiete, nahlas jeho ze ma trvaly pobyt na tej istej adrese ako ty. Ale na slovenske obcianstvo si bude musiet pockat tusim 5 rokov. Potom dostane slovensky pas a bude cestovat ako ty. Je to az take ine ked ma madarsky pas? Ved aj Madarsko je v EU...

vroni
14. jan 2021

@andreatytler, pokiaľ vien, slovenské a maďarské občianstvo sa navzájom vylučujú, nedá sa mať obe.

kiki68
14. jan 2021

Iba treba zo svajciarska poslat papiere na ako na matriku, aby manzelstvo uznali. Pricestovat ako manzel s Tebou moze , mozes mu nahlasit trvat pobyt u Teba. V EU to nie je problem, kedze ste obaja obcania eu. Obcianstvo tym nedadobuda. Dieta Bude mat dvojite obcianstvo do 18tich a potom si jedno vyberie uz v dospelosti. Vzhladom na madarsku mensinu na sk toto nemoze byt problem

malva123
14. jan 2021

A zijete v krajine mimo eu..

andreatytler
14. jan 2021

@vroni To je mozne... vela krajin to ma tak. musel by sa madarskeho obcianstva vdat ak teda chce mat rovnake s manzelkou a v tej krajine kde zije.

vroni
14. jan 2021

@kiki68, žiadne dvojité občianstvo do 18 rokov neexistuje. Alebo máš alebo nemáš dvojité, žiadne vekové obmedzenie nie je.
@andreatytler, no, ale oni žijú vo Svajci. Obávam sa, že Švajčiarom je lautr fuk, či je niekto Maďar ci Slovák. 😉

87sisa78
autor
15. jan 2021

@kiki68 a mala by som ho nahlasit kde!

kiki68
18. jan 2021

@vroni existuje, ma to nase decko, do 18 Ma rakuske a slovenske ( je uvedene vo vsetkych dokumentoch) s tym, ze ja som slovenka a muz je rakusan. V 18tich si jedno vyberie podla svojej volby. Je to dane zo zakona v krajinach EU. Cize sme to ani nemohli odmietnut, nakolko dieta Ma na to vlastne pravo rozhodnutia tou plnoletostou. Mojej tety syn to mal rovnako, teraz sa tej sk casti vzdal. Iny je ten dohovor mimo EU. Cize Svajciarsko to moze mat inak. Manzelstvom obcianstvo Rakuska neziskavam. Takisto dieta ho neziskava pobytom, ale tym ake maju obcianstvo rodicia.

kiki68
18. jan 2021

@87sisa78 pobyt sa myslim na hlasime a tieto veci na magistrate.

vevesh
18. jan 2021

@87sisa78 najprv vybavit sobas. Bud na sk alebo v madarsku alebo v 3 krajine, kde nemate pobyt. (V prvych dvoch to bude komplikovanejsie, uz bez corony to bola cca. 6 mesacna makacka, lebo bud ty alebo tvoj buduci manzel musi kazdy papier dat nanovo vystavit a legalizovat cez ministerstvo vnutra alebo zahranicnych veci). Ak vybavite sobas, date ho zlegalizovat aj v druhej krajine (ale nemusite). A vo svajci ho date uradne prelozit do jazyka v danom kantone a predlozite uradom. Voilà, mozete spolu byvat. Ty jeho na sk ci on teba v madarsku vobec nemusi nahlasovat, kedze sme v eu (a kedze sme v eu, jednoducho prides na policiu a nahlasis TP).

vevesh
18. jan 2021

@kiki68 to nie je pravda. Moje deti maji trojite obcianstva a aj im ostanu aj po 18tke a dokonca ak sa vydaju cez hranice, mozu mat 4, ak to dany stat bude povolovat...

vroni
18. jan 2021

@kiki68, sorry, ale blbosť. Obe moje deti majú občianstvo po mne i otcovi, zhodou okolností Rakúšanovi. A žiaden, vôbec žiaden zákon im nepredpisuje si v 18 jedno vybrať. Budu mat obe dovtedy, dokedy uznajú za vhodne, aj celý život. Takže nie, nie je to pravda. Žiadne obmedzenie "do 18" neexistuje. Áno, sú predpisy, ktoré rátajú s tým, že ma občan len jedno občianstvo. Ale nie je to povinnosť, je to len situácia, že kým je na území rakúska, budú ho považovať za Rakusana, nič iné.

87sisa78
autor
19. jan 2021

@vevesh dakujem