Slovo ľúbim ťa vraví, ale nechová sa tak
otázka...
prečo chlapi vravia, píšu partnerke slová lubim ta, milujem ta, mam ta velmi rad,a stále to iste dokola, hovoria to aj každý druhy den,ale vlastne nič nerobia,aby to potvrdili cinmi ?stalo sa vam to?je to u chlapov bezne,ci ?
je lubim ta,len nejaka formulka, naucena fraza pocas rokov vztahu,a ked to neni tak,tak si to chlap ani neuvedomuje ?a vravi to stále,ci ako to je ? ok, pmoze s nakupom, pomoze s niecim, odvezie niekam,ale inak nič, ziadne pekne slova, ziadne pekne reci, ziadna romantika, ziadne ine prejavy, ziadne hladkanie, ziadne nič..uz aj objatia strádajú, skarede slova, hádky,kriky, je to slovo lubim ta vymysel? ako tomu chápať teda ? ciny hovoria nieco ine.
@marisola chápem, že ak študuješ, nie je to jednoduché sa odsťahovať, ale to je už otázka možno jedného, dvoch rokov, kedy to možné bude a písala si, že prichádzaš domov raz za čas, tak to sa dá už vydržať aj s dýkou v chrbte. Okrem toho študovať sa dá aj popri zamestnaní, zvládajú to tu ženy aj s dvomi deťmi. Prečo riešiš babku, nechápem, ale ako výhovorka to nie je zlé. A že náročné odstrihnúť sa od priateľa? Žartuješ? ČO je náročné na tom odstrihnúť sa od človeka, s ktorým nemám deti, spoločný majetok, ktorý ma nemá za nič? Stačí prestať klamať sama seba a ukončiť to. No kto chce hľadá dôvody, kto chce, hľadá spôsoby.
@timea7 vieš, Tebe sa to píše ľahko, lebo vychádzaš zo svojej skúsenosti. Deti z dysfunkčných alebo rodín majú problém ukončiť vzťah aj keď je zlý. Ja sa jej vôbec nečudujem.
@marisola je taká kniha, Dospelé deti alkoholikov, tá je výborná aby si pochopila aj prečo tak zotrvávaš dlho vo vzťahu, ktorý je pre Teba zlý a prečo popieraš realitu. Nedá sa už kúpiť, ale mám ju v pdf ak chceš, Ti ju môžem poslať.
@mandala77 tým chceš povedať, že všetky deti z harmonických rodín sú kedykoľvek pripravené vzťah, ktorý im nevyhovuje ukončiť a deti z dysfunkčných rodín trpia, lebo toho nie sú schopné? To je veéééľmi jednostranný pohľad na vec. A kde je hranica medzi funkčnou a dysfunkčnou rodinou? Ak sú rodičia manželia, ktorí spolu žijú, ale otec má bokovky, no mamu si váži, lebo ho ešte neposlala kade ľahšie, tá je ešte funkčná, či? Chápala by som ju, keby mali spolu dieťa, to sa človek vždy snaží urobiť aj nemožné, ale tuto naozaj ona potrebuje otvoriť oči, aby veci videla reálne a priznať si sama pred sebou to, čo si priznať nechce.
@timea7 určite skôr ako deti, ktoré vyrastali s alkoholikmi alebo nezažili v rodine pocit lásky, prijatia, vlastnej hodnoty. Ale nechytaj ma za slovíčka.
Ona vyrastala dosť v popieraní, takže popiera aj to, čo vidí teraz. Aby sa z toho nejako dostala potrebuje tomu aj trochu porozumieť. Ako ju to všetko ovplyvňovalo a aký to má dopad teraz na ňu.
@mandala77 to je pochopiteľné, každého z nás ovplyvnilo čo už detstvo, či okolnosti v ďalšom živote. Ale jedine ona s tým môže niečo urobiť, alebo sa na to vykašľať a trpieť to ďalej, lebo ako vidím, nepáčia sa jej príspevky, ktoré jej predostrú realitu, zrejme z toho istého dôvodu sa jej nepáčila ani pomoc psychológov, ktorých navštívila, lebo jej nehovorili to, čo chcela počuť. Drieme v nej ešte naivní dieťa, nevidí a nechce vidieť, čo už.
preto sa aj tá kniha volá Dospelé deti. Lebo reakcie aj keď sú dospelí, zvyknú mať ako sa naučili v detstve. Tam u nej je jasný strach z opustenia, ten chlap jej aký taký pocit dáva a to jej stojí za to. Je ešte mladá. Možno potrebuje klesnúť ešte na hlbšie dno. A hádam sa jej raz podarí odraziť.
otazka je, do kedy sa vyhovarat na to, ze som z disfunkcnej rodiny? Vela veci je vecou rozhodnutia, snahy, nemusi to byt tip top, ale snaha tam je, a clovek hlada cestu, riesenia.... jasne, ze clovek, ktory je z nefunčnej rodiny, ma to podstatne tazsie, ale nie nemozne. Bud sa postavi na vlastne nohy alebo bude pokracovat v slapajach toho, v com vyrastal...
A nic nie je jednoduche, lahke, ale je pohodlnejšie sa vyhovarat a potom stazovat ostatnym. No obvykle su dve skupiny ludi, ti co chcu diskutoat a riesit a ti, co sa chcu len vyrozpravat a bodka.
Treba hladat sposoby, nie dovody prečo to nejde.
@mandala77, @ mima4
@timea7
neviem, kam tým mierite baby, ale ja nepochádzam z rodiny alkoholikov, vo vašich komentoch som to zazrela. no nie, naši nepijú, sme "navonok ukážková rodina"...ale vnútorne som na tom blbo.nepanuje v nej ani pohoda, ani láska,len nervozita, ziapoty, a naši vidia lásku len tak, že mi kúpia darček malý, nič viac.ani nikam na výlety už nechodíme a neviem už, mama je vážne despotická, otec zase stále len kričí,proste hrôza.ale nepijú a nemáme ani existenčné problémy. vychovávali ma kedysi v láske,aj všetko bolo ako má byť. ale teraz si moc nevieme prísť na meno.
o tých alkoholikoch by si mi to mohla poslať v pdf...to " dospele detiô možno lpšie by som chápala frajera, je z alkoholickej rodiny.
a podľa mna je jedno, či sme z funkčnej alebo dysfinkčnej rodiny, každý je taký, ako chce, a nezmení sa. teraz hovorím o frajerovi.
mna dosť zničili všetky okolnosti, ktoré som dostala v živote, ci choroby, stresy v škole,alebo aj partnerove problémy, problémy doma,a tak. a mala som to zaujem riešiť, ako správne píse @mandala77 nie su to vyhovorky, bola som u 3,a nie je problém sa s nimi zhovárať, bola som spokojná, ale absolútne nijak mi nepomohli.a nebolo by to tým,že ked mi niečo povedali, nebola som s tym spokojna.pre mna moc vychodiska neni.a nemyslim si,ze by sa mi život zlepsil,ked skoncim vs
@timea7 neni jednoduché sa osamostatniť, nemám vôbec peniaze, mam momentálne usetrené 350 e, to su moje celoživotne uspory. takže asi tak. nemôžem odísť z domu, neviem ako by som sa financovala a všetkych mojich lekárov, lieky, školu,hroza.
a ešte jedna vec- neviem,kde je nejaké merítko, že " aha,ty si z funkcnej rodiny, ty z dys."-podla ucebníc ano samozrejme mozeme to tak klasifikovat, su presne poučky, ale ja to tak nevidím. neda sa presne povedať, že kto sme z akej,lebo každá rodina ma viac,ci menej rpoblémy v dnešnom svete. či už existenčné, alebo iné,alebo je rozhádaná.vplýva to na nas,ale nie možno az v takom meradle,ako predostierate, každý ma sancu byt iny, len musí chciet,
tak ako moj partner tiez moze chciet byt iny,ale nechce. je jedno,ci mu rodina pije,ci nie, dolezite je,co chce on,aky bude on.a tu nie je žiadne ALE. on sa nechce zmeniť,lebo nevidi dovod, ja ho vidím,ale on zatvára oci nad tým.
@marisola Ty si nepochopila, čo som Ti písala. A berieš to tak, že by si pochopila frajera, keď Ti pošlem knihu. Poslala som Ti link, to sa od Teba tiež odrazilo.
Na vysvetlenie: ja som tu vytiahla dysfunkčnú rodinu, nevyčítaj to tým babám, ktoré si spomenula, oni reagovali na moje komentáre.
Jednoducho, mňa neoklame Tvoje popieranie ani vysvetľovanie, len mi to utvrdzuje v tom, čo som Ti napísala už skôr.
@timea7 neriešim rodinu, to je len na vysvetlenie. ved brigadujem, ale z toho sa moc vyžiť nedá. nemám daleko od skončenia školy,lenže chcem znova študovať. inú vš zase, alebo tretí stupen, toto mi nestačí proste.takže to bude trošku problém.
☹ ☹
@mandala77 v pohode, ved ja nič nevytýkam nikomu 🙂 ja som len spomenula. tak mi pošli link, resp. mi ju pošli v pdf,
ja nepopieram nič. ved som ok....nezatváram nad ničím oči.
@marisola je treba si určiť priority, škola, alebo pokojný život. Škola sa dá o rok posunúť, za rok sa dá našetriť nejaká finančná rezerva z platu, aby si mala na začiatok a mohla si prenajať malý byt, začínali tak ženy s deťmi, nechápem, prečo by si to nemala zvládnuť ty. je na tebe, čo dáš na prvé miesto.
@marisola kolko mas vlastne rokov? Uz sa mi nechce vracat dozadu. Zdalo sa mi, ze 25 som niekde citala? Vies, uz je fakt cas sa osamostatnit. Ja sa tak trochu necudujem rodicom, ze kritizuju, mozno mali trochu ine ocakavania, ked dokoncujes jednu skolu, uvazujes nad druhou, financuju naklady na lekarov...mozno by uz chceli, aby si sa odstrihla, zacala zit svoj zivot ako dospela. Mne rodicia tiez platili VS, nevravim, ze som v 18tich odisla z domu a starala sa sama o seba, ale v 23 som skoncila, hned som zacala zarabat, pol roka som este u nich byvala a potom som sa osamostatnila a platila si uz vsetko sama.
@marisola vidíš a tu je u teba ďalší problém, si vzťahovačná. Písal ti tu niekto, že si neschopáčka? Písal tu niekto o tom, ako si on dokázal život perfektne zariadiť? Dával ti tu len príklady, ako by si to mohla zvládnuť. Sama som do viacerých tém písala, že chyby robíme všetci. Ak ťa niekto nepotľapkáva po pleci a neľutuje, ak si dovolí napísať iný názor, ako očakávaš, tak už prskáš a kopeš okolo seba ako malé decko. Napriek tomu, že som už nechcela prispievať, tak som dnes prispela, ale mohla som radšej mrknúť do témy recepty. Tam by aspoň nikto na mňa za to, že sa mu snažím otvoriť oči a pomôcť nevyskakoval. Ako si svoj život zariadiš, tak ho budeš mať, nech sa ti darí.
@marisola Fakt reagujes na
urovni nejakeho 10r dietata, ktore nevie inak. Kritiku nepripustas, pomoc odmietas, vsetko vies sama najlepsie (podla teba). Popritom ked nie je nieco podla tvojich noriem a predstav, hadzes sa o zem ako male dieta. Traja psychologovia ti boli na nic. Zacni pracovat sama na sebe.
@timea7 Uplne si mi to vytrhla z ust 😄
baby, nechajte ju už
@emmusska ved nie, len proste všetko tu vyzerá také skvelé, ženy tu vyzerajú užasne, maju všetko dokonalé, su samostatne, krásne, maju dobrých muzov, ale co uz, nie kazdy to mame v ziovte take skvelé a ruzove.
@timea7 som vzťahovačná, ano, mas pravdu....a čo mam s tym robiť ?
@charlie1980 a to s tým malým deckom ste si mohli odpustiť, ani neprskám, ani nekopem, ani nič okolo seba,skôr som vtipne dodala ironicky, že všetky sa tu robíte dosť úžasné a hovoríte, ako čo má vyzerať, akoby vaše životy boli dokonalé, no neviem,či je to celkom tak, preto tá moja ironia. to nie je kopanie a prskanie do všetkých naokolo.ak to tak vyznelo, sorry
@marisola nepisala som nic v zlom. Sama som vyslovene napisala, ze mne rodicia tiez platili VS. Nepovazujem sa vobec za dokonalu ani nijak zvlast schopnu, kedze som mala ako na ruziach ustlane. Pre mna je schopna zena ta, co v osemnastke alebo este aj skor musela odist z domu, dokazala sa presadit, aj vysplhat v zamestnani, aj skolu popritom vystudovat, vsetko sama bez cudzej pomoci, alebo zienka, ktora skonci po 15 rokoch manzelstva s tromi detmi na krku s holym zadkom a nenarieka, uzivi seba a deti, ide dalej.
Ty mas este plany na neviem kolko rokov, ze budes zit s rodicmi z ich prostriedkov - a to uz vobec nemas sladkych 16. Radsej ako nastavit si trochu zrkadlo, budes obvinovat za svoj zivot vsetko a vsetkych naokolo. Si mlada, ale uz davno nie si dieta. Za svoj zivot si zodpovedas sama.
Uz tiez koncim s touto temou, takze este raz Ti prajem vela stastia.
@marisola Vies, ani ta Ironia nie je na mieste. Dokonale nie je nic a prave tomuto ty nechapes. Ani tvoja matka nie je dokonala, ani tvoj partner a ani nikto naokolo. No prave tie, Co sa tu vyjadrili, sa ti to snazia vysvetlit. Keby ja som sa mala rozpisat o tom, Aky je zivot nespravodlivy voci mne, mala by si o vecerne citanie postarane, tomu ver. No radia ti tu zienky, ktore si tu Co to uz presli zivotom, aj padli urcite na nos, aj nemali najstastnejsie detstvo, pisu ti, ako sa s tym vysporiadat, ako sa da zariadit aj inak na zaklade vlastnych skusenosti. Ked uz aj toto vidis negativne, potom neviem vlastne Co a od koho Este cakas. Cakas, ze ta osvieti ? Na spasenie ? Iba ty, jedine ty mozes zmenit svoj zivot, vek na to mas, mentalne si sice Este nevyzreta, Ale prave toto treba zmenit. Tvoj pohlad na svet, na ludi, na vsetko okolo seba.
@charlie1980 som niekedy ironická, priznáva...
mentálne nevyspelá ,diky...tak napíš, čím si si v živote prešla...
každý si tu asi niečím zlym prechádza, kedže je aj na takomto fore,kde sa riešia problémy.ale proste vyznelo mi to od vas ako naozajstne " my sme to dokzalai, ty si nedokazala, my sme super, ty nie ",
@petra3312 dakujem za komentár,netvrdím, že mam plány žiť z rodičov a vyciciavat ich, čo sa da to si sporím,len miniem naozaj vela cez skolsky rok.lebo pravidelne dochádzam ,usim aj tam z niecoho žiť a pod.kto nepozna, nezazil ,nevie proste.
@panuzasny jasne tak ja som vztahovacna 🙂 🙂

@timea7 nie všetko v živote je take rychle a ideálne,ako hovoríš ty, napríklad ja sa nemozem odstahovat z domu, nemam na to prostriedky, studujem ,financne by som to nezvládla,a aj tak je na mna babka naviazana velmi.
a od priatela sa odstrihnuť je tiez náročne,
@luna379 niekedy možno aj vidim snahu, ze sa zmeni, akoze nepovie to priamo, ze hej vies co zmením sa uz konečne,nebudem robiť blbosti,ale vydrzi mu " sekat dobrotu " max mesiac.potom je zase všetko v straých kolajach,staci jeho blba nalada, nervozita z roobty alebo z domu,a hops sme tam,kde sme boli...je naladovy proste clovek, vykolaji ho hocico takmer.a ja som prvá na rane,ako inak.a potom je už aj zle,ked dýcham 🙂