icon

Sme na tom naozaj tak zle?

23. jún 2022

Je to dlhsie takze dakujem za precitanie mozno mi otvorite oci ze sa trapim uplnou kravinou. Mam 23 rokov a zijem s priatelkou ona ma 20, sme spolu 5 rokov. Zacal by som tym ze ja som z rodiny kde sa az tak nedbalo na lasku ale po materialnej stranke som mal vzdy vsetko. Priatelka nema ziadnu rodinu, rodicia zomreli a pochadza z chudobnej a nevzdelanej rodiny na com samozrejme nie je nic zle, ona je uzasna, inteligentna, ako jedina z jej rodiny isla na vysoku, je naozaj skvela to len aby ste si predstavili nase vnimanie zivota a penazi. Brigaduje popri studium a ja som vzal hypoteku na maly bytik pokym dostuduje potom predame a kupime vacsie uz spolu. Ja zarobim tak 800e a ona do domacnosti prinesie 300e a riadi celu domacnost, vari, upratuje, o vsetko sa stara, samozrejme jej pomozem ale v tomto je topka. To ze ona nema tolko penazi vobec neriesime pretoze to su nase spolocne peniaze, nieco z nich budujeme a aj ked ona ma teraz menej viem ze robi vsetko preto aby sme mali este viac hned ked dostuduje takze to kolko zarobim ja a ona nechcem aby sa riesilo, to mame medzi sebou urovnane. Hypoteka je 215e, energie 120, ine vydavky 100 a jedlo tak 300 a ostatok na sporiaci ale problem je ze niekedy mame problem hospodarit, este v tom nie sme taki rozbehani a niekedy spravime zly krok.

A potom je tu moja sestra ktora ma 32r ma priatela ktory podnika on ma 33r u rodicov byvala este pred tromi rokmi, ja som z domu uz 2 roky prec. Ona zarobi tych 750e ale teda jej priatel zaraba naozaj vela. Tak potom vyzeraju aj tie dary co dostavame a citim sa hrozne zle a trapne ked ja za nimi pridem s tastickou kde je 50e dar a k tomu mam strasny pocit ze nasi rodicia nas proovnavaju. My sa mame so sestrou velmi radi, vsetci 4 spolu vychadzame aj s rodicmi, toto je len take skryte co citim. Akoby nas porovnávali ze nemame tolko penazi co moja sestra.... pritom vlastne mame len moja pristelka nie je podnikatelka. Ano od nas nedostanu drahe sperky.. dostanu od nas bonbonieru a kvalitne vino alebo nejaky spotrebic proste nemozme sa moc rozhadzovat kedze nase hospodarenie este nie je dokonale. Sestra s priatelom si postavili krasny domcek a my im to vsetko tak hrozne prajeme, ani kus zavisti nejde z nasich srdc ale citim sa zle ze oni nam davaju hodnotne dary a my dary do 50e... priatelka mi vravi ze to nemozem brat do uvahy ze sestra je starsia o 10 rokov ona je uz inde ako my pockaj kde my budeme za 10 rokov... ale aj tak ma to trapi chcem sa rodicom zavdacit ale vidim na nich ze chcu aby som bol ako ona. Priatelka mi zas vravi ze vacsina ludi v mojom veku este zije u rodicov ze na to kolko mam rokov som toho dokazal dost, ona je take moje male ponahadlo, ktore ma taha hore ale rodicia ma potom kopu dole a ja sa im nechcem vyhybat mame sa velmi radi ani so sestrou nemame ziadne problemy navštevujeme sa na obedy a tak ale tuto krivdu citim a neviem ako sa nad tym povzniest. Jediny kto mi dava pocitit ze som niekto je moja priatelka akoby som sa nevedel zavdacit rodicom a velmi chcem, aj na nich vidim ze chcu nieco za co na mna mozu byt hrdi ale zatial toho asi neni dost.

Strana
z2
dijka143
23. jún 2022

ahoj ako nic v zlom ale treba vediet si aj odlozit peniaze a skrs tuto dobu ked je vsetko drahe a ide vsetko hore aj ked 10 euro kazdy mesiac ale budes veidet ze mas nejaku rezervu

domireb
23. jún 2022

Počúvaj priateľku a nerieš zbytočnosti, mnohí v 20tich nemajú ani tretinu z toho, čo vy. Aj sestrin podnikateľ raz začínal. Hlavu hore, váž si priateľku za to, aká je a aká mohla byť (čo nie je) a buď spokojný,máte sa dobre.

autor
23. jún 2022

@dijka143 vyssie som pisal ze odkladame kazdy mesiac co ostane ide na sporiaci to je pre nas najhlavnejsie ak by sa nieco stalo mat aspon niekolko vyplat nasetrenych a niekedy odlozime 200e niekedy 100e a ked mame vydavky napr teraz smeti a za psa odlozime menej a ked na konci roka dostavam premie a priatelka dostava 300e tak to ide vsetko na sporiaci. Tam mame lenze to je rezerva na ktoru nesiahame a uz vobec nie kvoli darcekom.... mali sme choreho psika a vela z tych penazi slo na operaciu a liecbu.

0kristina0
23. jún 2022

Toto je jedna z tem, nemam problem tak si ho vytvorim. Chlapce, co tu riesis? Peniaze? Si este mlady, mas kopu casu aby si sa vypracoval a zarabal lepsie. Bud vdacny zato co mas aj teraz.

autor
23. jún 2022

@domireb aj ja si myslim ze sa mame naozaj fajnovo nic nam nechyba len rodina mi dava trosku pocit ze som malo a ze na mna nemaju zaco byt hrdi a niekedy to na mna dolieha. Dakujem za povzbudive slova vela to pre mna znamena. 🙂

autor
23. jún 2022

@0kristina0 s takymto tonom sa so mnou bavi aj priatelka 😀 asi len potrebujem prefackat... proste mam asi komplex menejcennosti a rodicia mi k tomu trosku pridavaju.

dijka143
23. jún 2022

no ale vies vzdy sa da lepsie zarobit a lepsie zit len si treba za tym stat a ist proste a nie pocuvat rodinu niekedy proste musite byt sami sebou

aandrea9
23. jún 2022

Ja som si to teda prečítala celé. Tvoji rodicia majú na margo vasich darov nejaké poznámky? 🤔 Ak nie, tak sa tým netráp. Veď píšeš, že máte skvelé vzťahy. To asi iba ty cítiš, že vaše dary sú menej. Rodicia sú isto radi, že majú samostatné dieťa, ktoré sa vie už v mladom veku postarať o rodinu.

anjelicek26
23. jún 2022

Si stastny, mlady, mate vlastne byvanie, lasku, vsetko vam klape... presne ako je pisane lepsie, nemam problem tak si ho vytvorim 😂 Priatelka dokonci vysku a financne budete inde, ty tiez mozes brigada alebo lepsie platena praca, ale ked vam to vychadza aj takto tak na co to hrotit? Vzdy bude niekto financne zabezpecenejsi (ci rodina, kamarati, znami), dolezite je byt spokojny a stastny sam zo sebou, s tym co mam... tento vnutorny kludny pocit, ze nam to staci a je to tak dobre, treba sa ho drzat, je to zaklad vnutornej spokojnosti a kludu v zivote... nahananie za majetkami, dotahovanie kto ma viac, zavist (aj ked v obratenej forme, ze nedate tak drahy dar, lebo to financne nejde)...

vilma7
23. jún 2022

A čo keby si to takto úprimne povedal aj vašim?

0kristina0
23. jún 2022

Pozdravuj priatelku a hlavne ju pocuvaj. Co je pre teba dolezitejsie, to ci je priatelka s tebou spokojna a stastna alebo to ci sa zavdacis svojim rodicom? Zijes s priatelkou, nie s nimi, s nou si budujes buducnost.

mandzula
23. jún 2022

Evidentne porovnavas neporovnatelne, kazdy z vas proste da dar za tolko, kolko moze, nikde nie je napisane, aku hodnotu ma dar mat, hodnota daru je v ňom samotnom, nie v jeho cene a ak to niekto vidi inak, je to jeho problem. Bud na seba a priatelku hrdy, klape vam to, to je dolezite, ostatne nech len tak prelieta okolo vas. A mozno je to porovnavanie len v tvojej hlave, lebo sa citis menejcenny. Pises, ze vztahy mate fajn, to je podstatne.

silvike
23. jún 2022

Jeejda, ak su rodicia normalni tak vidia ze robis co mozes v danej zivotnej situacii. Sak aj im je jasne ze dcera ma predsa len 32r a vy 23r a to je teda dost rozdiel. A tiez vedia ze priatel sestry je podnikatel tak je tiez financne trosku inde. Urcite nie blbi a chapu to. Urcite necakaju od vas drahe dary. Neviem, to asi len vy niekde vnutorne mate z toho komplexy. Ale naozaj, v 32r. Vy uz mozete byt uplne inde financne, karierne a pod. Ziadne porovnavanie. Ked mate inak super vztahy, tak nie je nic viac. Nech ziadna zavist a porovnavacky vam toto nepokazi.

metuzalem
23. jún 2022

Dary nie su o tom, ze sa predbieham s inymi kto da hodnotnejsi. Nebud taky materialny. Keby si ty
s priatelkou mali viac penazi, tiez by si vyzadoval aby ti "chudobnejsi " členovia rodiny davali aspon take hodnotne ako ty im? Najviac co mozes rodine dat je svoj cas, lasku, starostlivost....a hlavne sa snaz byt dobrym clovekom, nie nahanat za kazdu cenu viac penazi. Zivot je kratky, treba ho zit zmysluplne.

autor
23. jún 2022

rodicia maju obcas poznamky typu no mirka nam aj kavu a maso len tak donesie aj ty by si mohol. Ale my nechodime kazdy rok do maroka odkial donesieme 2kg kvalitnej kavy ale aj my ich obcas potesime. . viem ze oco ma rad kuby tak ked nejake kvalitnejsie vidim tak kupim.. nekasleme na nich. Alebo sa stava ze Mame nieco objednavam posle mi peniaze a ostane nejaky vydavok cize jej to chcem vratit a ona nie nie nechaj si a potom pred vsetkymi ma zhodi ze jej nevratim ani vydavok.... to ma vtedy strasne zabolelo a s priatelkou sme sa zhodli ze co sa tyka financii vzdy im budeme vsetko vracat aj ked nebudu chciet lebo sa to otocilo proti nam a vysli sme ako nejaki lakomci co su zavislí od 3e...
@aandrea9

autor
23. jún 2022

@anjelicek26
@metuzalem dakujem za vase pohlady priatelka mi dala presne ten obraz ze keby my sme na ich mieste ci by sme od nich chceli nejake hodnotne dary keby sme vedeli ze na tom nie su ako my a vzdy ked sa nad tym zamyslim je jasne ze nie.. len potom pridu pripomienky rodicov ze od nej dostali to a to no nase darceky sa ani nehrnu rozbalit.
@silvike mame naozaj skvele vztahy nemozem povedat ze nie a asi aj preto ma to tak zere lebo rodicov mam velmi rad a co sa im mam vyhybat? skor si to chcem upratat v sebe a zacat byt lahostajnejsi k tymto pripomienkam a komplexu

autor
23. jún 2022

@mandzula dakujem za tvoje slova suhlasim vo vsetkom uz len to pouzit v praxi 🙂

jana005
23. jún 2022

Tvojim rodičom by si sa nezavdačil,aj keby si im dal sto kíl kávy. Píšeš, že sú materialisticky založení , tak to ich už v takom veku nezmeníš a musíš sa s tým zmieriť, ináč si pokazíš vzťahy s priateľkou aj so sestrou.
Nerieš zbytočnosti, buď rád, že ste s priateľkou šťastný, máte prácu a kde bývať.
Keby som mala takého syna ako si ty, bola by som na neho hrdá.

veroniq85
23. jún 2022

Ja len k nazvu temy.... ocividne ste zdravi mladi ludia, vzdelaní, máte prácu, vlastné bývanie a dobrý vztah, lubite sa, cize odpovd je: nie nie ste na tom zle. Mas viac ako mnohí iní takze nehladaj prosim ta problém tam kde nie je (ako napr. ze sestra dava drahsie dary ako ty).

kiki68
23. jún 2022

Nie ste na tom zle, ale mate o 10 rokov menej od nich, karieru pred sebou, uz mate nejaky byt, zaklad, viete s tym zit. Hlavne myslite na to, ze skolu mat a proste ist za nejakym cielom. Za mna je to ok. My sme tiez inde v 35 ako v 25. Tak to proste je

lienka9
23. jún 2022

Robite vsetko uplne dobre.napisal si to naozaj pekne,drzim vam palce nech vam vyjdu vsetky plany.
Co sa darov tyka dohodnite sa s eodinou ze dospeli si davajte len drobnost.kytica,cokolada,vinko..tym padom nebude hrozit ze dodtanete nieco vacsie,za co sa budete citit blbo. Proste ze idu tazke casy,kazdy potrrbuje pre istotu setrit a vy sa aj tak najviac z vinka potesite (kytice cohokolvek )..
My sme tak zaviedli a kzdy spokojny.nikto to neberie ako urazku.dokonca odlahlo,ze nemusome stale zhanat nieco a rozmyslat kto co nema a by chcel xi

danica2711
23. jún 2022

byť tvojou matkou, som na teba hrdá, ako to všetko zvládaš a ako rozmýšľaš. Povedz rodičom na rovinu, že tvoja finančná situácia nie je ešte taká dobrá ako sestrina, si predsa mladší a začínaš. Ak nepochopia, popros prípadne o rozhovor s nimi na túto tému sestru. A ak ani to nepomôže, proste sa to snaž vytesniť. Nemáš sa za čo hanbiť, naopak. Drž sa, prajem ti veľa šťastia

kormino
23. jún 2022

V živote by som svojmu dieťaťu nepovedala,že by mi mohla doniesť maso,alebo kávu.A riešiť,že si jej nevrátil výdavok je uplne nepochopiteľné.Mne ked dcera objedná nejaku vec,alebo ja jej,my si to neplatíme.Myslím tým také menšie sumy,alebo ked jej niečo kupim u nas v obchode,to jej dam a hotovo.Poznám ale aj rodiny,kde si navzajm platia aj benzín,ked niekto toho druhého odvezie.Pre mňa nemysliteľné.

viky_21
23. jún 2022

Chapem, ze sa citis blbo ale pokial mas so sestrou naozaj super vztah tak je im podla mna jedno aku hodnotu ma dar, kt. im date. Nezalezi na hodnote ale natom, ze je to darovane uprimne. A naozaj sa nemozes porozvnavat s niekym kto je o 10r starsi a ma uz nieco vybudovane. Ak ti vadi, ze vam davaju drahe dary a vy nato nemate tak jej to povedz. Zamna klobuk dole, ze v takom veku mate vlastne byvanie a viete co chcete.

trgypadl
23. jún 2022

Ver mi, ze uprimne rodinne vzťahy nie su o tom kolko kto da do taštičky, za prehnanu sumu.. Zdrave rodinne vzťahy neocakavju dary za xy eur, ale to, ze tam clovek pride a venuje tej rodine cas, usmev, objatie, zazitky, spomienky.....clovek si drahe dary do hrobu nevezme. A ak rodina porovnáva hodnotu daru, vztahy su podla mna neuprimne. Nikdy nepochopím preco ludia davaju drahe dary, darujem to na co mam, neporovnavam sa ak to darujem zo srdca

aandrea9
23. jún 2022

Tak mamke taktne vysvetli, že váš príjem zatiaľ nie je taký, ako sestry a jej priateľa. A zdorazni, že síce mäso nenosíš ale ani si od rodičov nič nepoziciavaš. Možno pre nich nebude nikdy nič dosť, treba rátať aj s tým. A vráť mame každý cent, uz len pre tvoj, váš pocit. Držím tebe a tvojmu pomahadlu palce, z písania ste múdry pár 🍀

0silvia0
23. jún 2022

máš problém v zavďačovaní sa. Ty sa nemusíš rodičom zavďačovať, odkiaľ si preboha toto zobral? Správni rodičia sú šťastní, keď sa deti osamostantnia, fungujú, majú dobrých partnerov a hlavne keď sú šťastní. To, čo robia tvoji rodičia, že ťa podpichujú že aj ty by si mohol niečo priniesť, že si nevrátil výdavok je hrozne trápne a zneisťujúce. Takto sa správny rodič nespráva. Takže to neber na svoje triko a odstrihni sa od takýchto podpichovačiek. Ty naozaj sa NEMUSÍŠ nikomu sa ani zavďačovať, ani porovnávať so svojou sestrou ani dokazovať že si taký kvalitný syn ako ona dcéra a už vonkoncom to nemusíš robiť cez dary. Fakt si urob poriadok v hlave, lebo tvoje myšlienky sú s nádychom pocitu menejcennosti, tak sa toho prosím čo najskôr zbav.
A sestre normálne povedz, počuj, privádzaš ma tými darmi do rozpakov, kupujme si len drobnosti.

evkars
23. jún 2022

Priatelka ma pravdu, drz sa jej, a o 10 rokov napis kde ste sa posunuli, urcite na tom budete lepsie a s dobrym pocitom, ze ste to dosiahli sami spolu, 😉 sestra nech aj diamanty nosi, kazdy nech sa prikryva perinou na aku ma

elenka.k
23. jún 2022

Ty, nie sú Tvoji rodičia tak trošku mimo, kto to počul, že rodičia očakávajú - pýtajú - od svojich deti niečo?? A berú to ako samozrejmosť.
Moja mama, ak jej prinesiem raz za čas drobnosť, hneď mi to dáva naspäť, aby som dala mojim deťom ..... vraví nemala som atď. Podotyka mi aby som nabúduce nič nenesla a ešte pri odchode má ona nabalí - koláčiky a ešte pošle deťom. Povedz im či sa za to nehanbia? Oni Ti snáď kúpili byt? Že niečo od toho očakávajú? Alebo čo? To, že Ti dali život, to je ich rozhodnutie. Nie si im nič dlžný, iba ak vďaku a postarať sa o nich ak budú starí a nevládni.
Juj ale mám na tvojich rodičov nervy. To nie je v poriadku, že Vás porovnávajú.

Moja rada je, drž sa priateľkiných rád!

Ak to rozdýcham, možno Ti ešte popíšem.

slniecko_12
23. jún 2022

Keby tvoji rodičia mali rozum, tak by boli na teba nesmierne hrdí. Z toho, čo si napísal, mi vychádza, že si zodpovedný, na svoj vek až príliš, a skromný. Nikdy sa neriaď materiálnymi vecami, ani peniazmi. Možno tvojim rodičom raz dôjde, že nie dary, ale čas strávený s blízkymi je to, čo by malo byť najhodnotnejšie, keď sú už deti dospelé a žijú samostatne. Som cca v tvojom veku a naši mi vždy povedia, že nemám míňať peniažky na drahé dary, a preto si vždy kupujeme iba maličkosti, ktoré tiež vedia potešiť. Alebo im len tak nakúpim, aby mali v chladničke a sú z toho dojatí ešte dva týždne 😀 takže si to neber osobne, je to proste ich povahová črta, ktorú nezmeníš.

Strana
z2