Smutný život: Túžba po láske a stabilite
Dnes mam narodeniny, mam 47 rokov. Bola som vydatá 6 rokov (3 deti). Manzel po 3 rokoch spadol do gemblerstva a alkoholizmu. Doslava sme prišli o všetko. Ja som s detmi skoncila v azylovom dome, pozbierali sa, nasla noveho partnera. Boli sme spolu 3 roky. Potom som to ukoncila - red flag. No a teraz, som s troma detmi v bytovke pri rodicoch. Absolutne som stratila nadej na to, ze ma bude nejaky muz milovat (defakto som sa citila milovana nejakych 5 rokov). Uz som na nule - co sa tyka muzovho gemblerstva. V mojej lokalite stoji 2-izbovy byt 120tis. Momentalne mam nasetrenych 50tis. Uver nedostanem, nakolko mam nizky oficialny prijem, robim po vikendoch rozne brigady - upratovanie atd.. Taham s detmi v podstate cely zivot sama, sama vychovavam. Ako matka, som neskutocne milovana ale chyba mi partner. Chyba mi muz, ktoremu by som sa mohla v noci schulit do narucia, preniest nanho cast starosti - ci uz s autom, s hocicim.... A chyba mi vlastny domov. Nakolko sme sa uz stahovali 4x. Len som dnes strasne z toho smutna.
Ale že máš našetrených 50 000 za danej situácie, je paráda.
@sevrin no, az také wau to nie je, keďže si za to nemôžem kúpiť bývanie a peniaze mi už rok stoja
Možno by si mala zmeniť miesto žitia. Tam, kde by si si mohla dovoliť bývanie. Zárobok 900 e zarobiš kdekoľvek. Možno ta inde čaká aj láska.
@gribka1 nechcem deťom zas meniť prostredie. Za 5 rokov budú na VŠ, ja budem už sama. Takže, potom si snáď kúpim dajaku garsónku
Ako myslíš, takže musia ísť na internát a vracať sa budú k mame do garsónky. A dovtedy nebudeš žiť?
Brutálne ťa obdivujem a skláňam pred tebou dole klobúk! Si v mojich očiach úplná hrdinka! Veľmi ti držím palce a prajem ti všetko šťastie po ktorom túžiš! A … všetko najlešie ❤️💐💪🤞
Všetko najlepšie prajem k dnešnim narodeninam. Zdravia, šťastia a božieho požehnania
Vsetko najlepsie 🙂
Rozmyslam tak, ze preco lipnes na vlastnom byvani? Nerozmyslala si nad obecnym bytom? My sme ho mali a viem ze mnoho ludi v mojom okoli tak zije a ani to neplanuje menit, jednotlivci i mlade rodiny. Byt si kupis, za hypoteku plus energie ta vyjdu viac a do dochodku to mozno ani nesplatis ,takze byt je tvoj a nie je chapes... nerozmyslala si nad tym? Viem,caka sa dlhsie ale raz sa dockat mozes.. pripadne niekde v blizkej dedine kde sa stavaju.. mozno
@gribka1 nemusia ísť na internát ale určite pôjdu na VŠ. Tak sa budu vracať do garsónky, no a? Čo je na Tom zle?
@katuskamala1 možno preto, že som sa nikde, kde som doteraz žila necítila ako naozaj doma. Žijeme v malej dedine, obecne byty tu nie sú. A inde nedostanem, nakoľko nemám trvalý pobyt. Pozerala som aj nájmy ale tie sa pohybujú 600€ za 3 izbový. To by som mala vyriešené tak na 10 rokov a potom čo?
Ďakujem všetkým za povzbudivé slová, necítim sa ako hrdinka. Unavená som, vyčerpaná. Môj život momentálne je praca, deti, práca a deti. Ako, ja sa nesťažujem, rada som s vlastnými deťmi, mám rada svoj život. Len proste túžim mať kúsok vlastného, vytvoriť deťom domov, do ktorého sa budú radi vracať.
@autor 50 tisíc nie je málo, ale ak máš pocit, že to je málo, tak tie peniaze daj aspoň do nejakého etfka. Keby si to mala rok zainvestované v S&P 500 tak dnes už máš nie 50 tisíc ale cez 60 tisíc. Takto ti zbytočne unikajú potencionálne zisky (všetky aktíva časom rastú, ale akcie majú vždy vyššiu návratnosť ako nehnutelnosti).
Do S&P 500 už ale neinvestuj (to je momentálne nadhodnotené), ale ak ti nevýjde to riešenie s nehnutelnosťami, tak to vlož do S&P 600 ETF (To je index, ktorý kopíruje 600 amerických small cap spoločností - tie sú teraz vyklesané kvôli úrokovým sadzbám). Ale tam je zas problém, že asi mimo brokera (napr. interactive brokers) to ETF nekúpiš. Väčšina bánk (alebo finax) ponúkajú max S&P 500 a nevieš či si trúfaš vložiť peniaze k nejakému brokerovi.
Žiješ na dedine a byt tam stojí 120t? Bože, kde to bývaš? No, vlastne je to jedno, lebo tvoj problém je, že nemáš partnera, aby sa ti ľahšie žilo, keďže vo dvojice je to ľahšie. Aj veselšie, ak je to normálny chlap. Minimálne tie mužské činnosti by bolo fajn sa odbremeniť. Držím palce.
@autor Skús najskôr to riešenie so spoulužiadateľom hypotéky. Byty sú typ investície ktorým sa rozumie väčšina ľudí, takže tam asi nemáš čo pokaziť. Ja osobne investujem cez broker (Interactive brokers a XTB), ale ludia investujú aj cez sprorstredkovateľov typu finax atd. Len oni si zoberú napr. poplatok 1% ročne (čo zas nie je tak vela, kedže tie akcie dlhobo rastú priemerne 8 - 10%). Až ak ti nevýjde to riešenie s nehnutelnosťami tak sa max pozri ako investovať do ETF
@gribka1 a čo je podľa teba konzervatívne na finaxe? Finax je len sprostredkovateľ ktorý kupuje ETF (väčšinou S&P 500 alebo FTSE All World. ktorý je z väčšej časti skoro ako S&P 500). Práve preto som spomenul, že teraz by som nekupoval S&P 500 ETF, pretože to je momentálne velmi predražené (kvôli AI)
@gribka1 dlhopisy len tak lahko nekúpiš ako malý investor (max nejaké ETFko), navyše majú mizernú výnosnosť. A čo ak príde inflácia? V tom prípade cena dlhopisov klesne (pretože kupon ostáva rovnaký), ale cena akcií pôjde hore spolu s cenou nehnutelnosti. Teraz nie je doba na nákup dlhopisov (štátnych), to už rovno nech dá na sporiaci (asi približne rovnaká blbosť). Alebo myslíš dlhopisy nejakých firiem? To je podstatne rizikovejšie ako nejaké ETFko, ktoré kopíruje celý index...
@gribka1 Bystrý vklad myslíš asi toto https://www.finax.eu/sk/produkty/bystry-vklad OK, 2,7% lepšie ako nič, ale takto ťažko našporí na nehnutelnosť. Ale to je v podstate to isté ako keby to má v banke na sporiacom
@yoge Všimol si si vek autorky, pre ňu 15 rokov pôjde pomaly do dôchodku, vtedy bude riešiť bývanie? Lepšie by bolo keby kúpila niečo, na čo má. To už viac zarobí ak kúpi garáž. Bála by som sa v jej veku vložiť kdekoľvek 50 tis, kde môže byť aj hlboký prepad. Jasné, že etf je super, ak by si chcela prilepšiť k dôchodku. Ale ťažko povedať čo bude o tých 15 rokov.
@gribka1 a prečítala si si čo som písal predtým? Ja som jej predsa radil byt. Keby teraz investuje do akcií, tak tie zhodnotené peniaze môže dať aspoň svojím deťom no nie? Ale investíciou do dlhopisov alebo sporiaceho účtu nebude mat ani byt a ani zhodnotené peniaze, pretože jej to pokryje maximálne infláciu
Ja by som kupila aspoň 1 izbový byt ,ved rodicia su starí časom podedis takze na dochodok na ulici nezostanes a byt ti bude zarábať ,pripadne tam budeš bývať ty alebo niekto z deti.
A nechces ostat u rodicov? Casom by ti nenechali svoje byvanie? Predpokladam, ze vies odlozit najma vdaka spolocnemu fungovaniu s nimi. Ber to ako vyhodu. Zit sama, platit hypo a mat 3 deti na vysokej, to je finacne narocne. Muz chapem, ze ti chyba, ale niekedy je lepsie byt bez partnera, najma ak mas deti.
Najom ako taky to nie ale ten obecny byt.. nemusis mat trvaly pobyt pri ziadani. Az potom,ked dostanes. Bolo by to proti logike ze musis mat uz pri ziadani o byt trvaly tam, inak by si ten byt neziadala ... My ked sme tam prisli tak tym, ze bol nezariadeny, urobila som si ho po svojom a pocit domova tam bol... Vies, lebo vezmes si hypo ale robit budes kolko, cca 15r este? Hypoteku na 100 tisic , to budes zivorit... My slovaci sme nauceni len vlastnit vlastnit, na zapade to tak nefunguje, ziju bezne v najmoch cely zivot.. A aha,my uz mame "vlastne" a naoazaj nas bude akurat tak na dochodok.. Neopinala by som sa tak velmi na tu materiu, radsej ten najomny byt, kde ta nemozu vyhodit ak platis a zit spokojnejsi zivot bez trapenia..
@katuskamala1 Nájomné byty sú všade? Koľko sa na nich čaká? Mám pocit, že tých bytov je pramálo, ale ak by bola možnosť pre autorku, určite lepšie ako hypotéka.

Prajem ti, aby tvoj život bol radostný a našla si lásku a vlastne bývanie. Si super, že to takto dávaš. ♥️