Snúbenec má dlhodobé finančné problémy
Dobrý deň, takže začnem takto. Mám snúbenca za 3 mesiace máme svadbu. Ja som v 40tt. A teraz prejdem k nášmu problému. Snúbenec ma dlhodobé finančné problémy, dlhy. Nevie vôbec hospodáriť s peniazmi a stále potrebuje požičať. Ma dobrý zárobok čiže keď zaplatí splátky-dlhy ostanu mu ešte pekne peniažky. Ja som finančné zabezpečená. Pracovala som v zahraničí a peniaze som si odkladala na sporiaci účet. Počas tehotenstva som dostávala PN iba 200 e co je dosť malo. Takže som musela vyberať zo sporenia na všetky veci pre babatko, plus niektoré veci na našu svadbu a ešte iné náklady... On samozrejme neprispel a trebalo mu ešte aj požičať. Jeho zlá finančná situácia pretrváva už dlhšie a nechce si dat nijako poradiť keď príde k téme peniaze je nahnevaný .
Presne, presne urobíš dobre sk to prevezmes
To je pekná myšlienka, že ty budeš spravovať jeho peniaze... ale kde máš istotu, že ti odovzdá všetko? Resp keď aj odovzdá, ale niekde si požičia a splatiť bude treba, takže žiadny rozdiel. Vieš z čoho má dlhy teraz, aké sumy, kedy sú splatné, aké sú úroky?
On nemá 5 rokov aby si mu robila dozor, on je dospelý chlap, ktorý by mal byť hlavou a oporou rodiny a nie vyrábať dlhy a problémy.
Ak s ním chceš zostať a dať mu šancu, tak si ho aspoň neber. Aspoň zatiaľ. Nech teda vyloží karty na stôl ako to má s tými dlhmi, nech ich dá do poriadku, ukáže aký je otec a keď všetko pekne pôjde, tak o pár rokov sa môžete vziať. Ak toto teda ustojíte.
Takto, zit s takym chlapom je narocne, no ak ho mas rada daj mu na vyber. Bud si necha poradit a vezmes kasu do svojich ruk a pomozes mu dostat sa z toho a peniaze budes mat pod svojou kontrolou ( takto fungovali moji stari rodicia) alebo nech si zije sam no bez teba. Musi si uvedomit ze uz o par dni bude otec od ktoreho sa ocakava zodpovednost a nie lajdactvo. Bude to pre neho narocne pretoze utrpi najviac jeho ego. Drzim palce!
Zrušila by som sobáš a žiadala výživné aj keď spolu zjete a nie ze ty platíš všetko ešte aj jeho financuje... Po svadbe ním na robene dlhý sú aj tvoje dlhý...
A keďže o dlhoch vieš dávno tak si zo mala riešiť ešte pred tehotenstvom... Pretože tvoje úspory tiež nebudú večne ale sa míňať.... A cvo potom... Potom už bude dosť neskoro... Keby ho zo naozaj trápi tak nevznikne hádka pri téme peniaze a nemusíš vyberať z úspor
A čo si sa zbláznila? Svadbu? Prečo si ženy vyberáte takýchto babrákov?
Zatiaľ sa isto nevydávaj, naberie pôžičky, bude spoludlžník. Daj mu ultimátum, pomôž mu, a ak sa to dá do poriadku, potom sa vezmite. Svadba neutečie.
Ja ako stara korytnačka po mnohych skúsenostiach a bohuzial hlavne vlastnych ti chcem dobre poradiť : svadbu aspoň odlož alebo rovno zruš.
moze byt tvoj snúbenec zlaty, rozkosny, milý, pozorny, a neviemakosuperny, problem s financiami je obrovský ! Ja som 16 r.po rozvode presne s takymto typom.doteraz mam kvoli nemu obrovske problémy s € a velku hrozbu ze pridem aj o strechu nad hlavou.
Tiez som casom tahala vsetko sama "lebo ved vies...." , 2 prace, velka pomoc od rodicov, az to prasklo a zacali sa diat veci.rodina a kamarati az po case zverejnili ake ma u nich dlhy, policajti aj kriminálka mi zvonili akoby chodili na klavír, plno pošty obycajnej + žlté lístky od exekutorov, vymahacske firmy, súdy mi začali chodit do schranky ako listy Harrymu potterovi v 1. dieli .
Kanalmi som chcela chodiť ! To uz bol geroj preč, lebo sa bal, este mi aj z penazenky kradol.
Na tvojom mieste by som mu dala maximalne 1 jedinu sancu, "lebo láska". Pracovnu zmluvu s uvedenou mzdou, vyplatne pasky priamo od mzdarky na tvoj mejl, vsetky poplatky za vsetko vyhradne tebe a pekne domace účtovníctvo.do
centu. Hned po narodeni dieťaťa súdne neodkladnym opatrenim zverenie tebe, vysoke výživné, a preplatenie nakladov v tehotenstve, vybavicku,pred a po porode, a aj prispevok pre teba - aj na to mas narok. Tvoja fusekla sa velmi rychlo vyprazdni a ked budes dostávať pár šušňov budes plakat z coho uživiť a obliect dieťa aj seba. Lebo geroj potrebuje požičať....
Velmi dobre si rozmysli uzavriet manzelstvo. To co si vyplatila na svadbu, fuuuujjj ze on neprispel, si mozes pytat späť , veci predať. Ale ak minimalne 2-3roky nebude sekat dobrotu, rozumne hospodáriť s € , budes si veru buchat hlavu a zakladat temy ako vyžiť z 5€ na týždeň, ako usetrit , ako ziadat alimenty, dieťa budeš musieť supnut po par mesiacoch do jasiel a chodit ako zobracka.
Naozaj nechcem bosorovat, ani ti neželam podobny scenár, ale pri takomto type chlapa je to vysokopravdepodobné.
Viď rady žien co ti uz písali.
Veľa šťastia 🍀🍀🍀
S takym muzom sa budes len trapit a o par rokov sa s nim tak ci tak rozvedies. Radsej sa s nim nehrn do manzelstva.
no aj aj napriek tomu, co si sem popisala, si si ista, ze si ho chces vziat? lebo vies, po svadbe budu jeho problemy aj tvojimi a tam uz nebude takej lahkej cesty z toho kruhu. ber ohlad aj na to dieta. bud sa da dohromady alebo bud radsej sama
Neviem, či pristúpi na spoločnú kasu a neviem, či to vyrieši problém. Podľa mňa je problém hlbší než si myslíš. Do svadby malo času, to ani nestihnes zistiť, či ste na dobrej ceste. Predpokladám, že pred svadbou sa ešte posnaži, ale potom... Myslím, že si budeš trieskať hlavu. A specialne s dieťaťom, ktoré je skúška vzťahu, istá záťaž, malo spánku plus strach o dlhy. Neradim ti ísť do toho.
Skúsiť oddelené bsm alebo posunúť svadbu o rok (ja by som bola priama, ale môžeš sa vyhovoriť aj na covid, ak ti je to príjemnejšie...). Hlavne si ho teraz neber. Kľudne ani vobec...
Láska ok, ale svadba je právny úkon, tam treba aj racionálne uvažovať
Si velmi ruzovo predstavujes buducnost ze da Ti peniaze a bude po problemoch. Ach.. Skoda ze trochu viac nerozmyslas, kludne ste mohli spolu zit bez papiera. Aby si tu o par rokov neplakala vo svojom dalsom prispevku. Moja kamoska ma tiez chlapa s dlhmi z minulosti, ziadne nove ale tu by ani nenapadlo si ho vziat hoci maju spolu aj dieta
Väčšina rad je tu nevydávať sa a radšej ho kopnúť do riti. Každá situácia je riešiteľna, včera sme došli k riešeniu na ktoré pristúpil aj on.A nieje to len starať sa o jeho peniaze. Ináč keď tak nad tým premýšľam nieje umenie nájsť si zabezpečeného chlapa a byť prinom veľká pani so silnými rečami (ako je teraz veľké percento žien bohužiaľ). Keď niekoho milujem niesom sním pre peniaze a nerozidem sa sním preto ze ich nemá ale budem sa snazit a do pomôžem mu ktomu aby ich mal. Možno vám to znie naivne.. Ale poznám veľa takých párov ktoré sa spoločne dostali z,, hnoja " do luxusu.. A vo väčšine dirigovala žena. Verím tomu ze to pôjde už len preto ze ma počúva a dá si poradiť.
Skús sa aspoň pred svadbou porozprávať so psychológom, ukáže Ti veci inak. Ak si na tú najdôležitejšiu udalosť ako je svadba a dieťa nedokázal odložiť a ešte si mu musela požičať, vážne si myslíš že to bude inak? Veď musí Ti teraz niečo sľúbiť a môže to myslieť aj úprimne ale realita bude iná. Na základe čoho môžeš sa vôbec nadejat že to bude iné.
Nemať peniaze alebo byť finančne negramotný a nezodpovedný je zásadný rozdiel.
Nemusis sa s nim rozchadzat len by ste mohli svadbu posunut do casu ked nebude mat ani jeden dlh. Si si vedoma toho, ze dnom kedy sa stanes jeho manzelkou si dlznickou aj ty? Jeho dlhy budu aj tvoje dlhy a tam uz nestaci sa rozviest. Dobre si to rozmysli ci ti to stoji zato.
Jedna vec je, že chlap nevie s peniazmi hospodáriť a druhá to, že robí dlhy. Áno, keď nevie hospodáriť, stačí ak financie nechá riešiť teba, ty mu budeš prideľovať peniaze ako malému decku a je to vybavené. Lenže ak ti narobí dlhy, tak mi dovoľ ti pripomenúť, že dlhy, ktoré vzniknú počas manželstva, sú spoločné. Ty vravíš, že nie je problém nájsť si zabezpečeného chlapa... ja ti poviem, že nie je problém dostať sa do celoživotných finančných problémov kvôli nezodpovednému manželovi. Tvoju situáciu posúdiť neviem, lebo tvojho partnera nepoznám... ale poriadne sa zamysli, či nemáš klapky na očiach.
PS: Ak môžem poradiť, naštuduj si aspoň problematiku zrušenia bezpodielového vlastníctva manželov, lebo toto nie je o tom, či si ho skrotíš, ale o tom, že potenciálne môžeš ohroziť svoju budúcnosť, aj budúcnosť tvojho dieťaťa.
Prosím Ťa, neurob tú chybu čo ja. Tiež som privierala oči nad dlhmi môjho ex, nakoniec to skončilo zablokovanim účtu,rozvodom a 3roky ťahania po súdoch, aby ma zbavili exekúcie a popritom som vychovávala dvoch synov.
Myslím si, že každá dobre mienená rada tuna ide aj tak do vetra. Podla príspevkov autorky mi vychádza, že jednoducho ona si poradiť nedá. Nerozumiem preto ani, načo vôbec zakladala diskusiu.
Ale tak, každý je si strojcom svojho šťastia 👍
Tak si prečítaj ešte raz svoj vlastný úvodný príspevok 🤔 nebol schopný ani zabezpečiť výbavu pre dieťa.
Ozaj kto financuje svadbu?
- určite si nedajde spoločnú kasu. Drž si rezervu a možno toto zvážiť. https://www.epi.sk/odborny-clanok/Bezpodielove-... Teda nejakú dohodu predtým ako sa vezmete, aby si sa dobrovoľne nestala spoludlžníkom. V rodine sme mali taký prípad. Už sú rozvedení, chlapík sa topí v dlhoch sám, on nič nerieši a len si požičiava a ani poriadne nepracuje a samozrejme aj na výživnom má už dlhy. Žena má konečne má nejaké úspory z vlastnej práce a konečne nemusí riešiť či kúpiť ovocie len deťom alebo si môže dovoliť aj ona a nemusí sa báť, že na konci mesiaca bude mať na účte 80 centov, v peňaženke ani na magnézium z lekárne a na stole nedoplatok za elektriku vo výške 800 eur. Takto prišli najprv o spoločné bývanie a potom o manželstvo.
NEVIEM AKO JA BY SOM V TAKOMTO VZTAHU ASI NEVYDRZALA, BYT NA VSETKO KVAZY SAMA A ESTE AJ MYSLIET NA TO, AKE MA ON PROBLEMY A VOBEC ICH NERIESI. VSETKY JEHO PROBLEMY SA STANU AJ TVOJIMI NA TO NEZABUDAJ, TAKZE BY SOM SI TU SVADBU NA TVOJOM MIESTE ESTE PREMYSLELA
nuz ty nie ze privieras oci, ty si rovno slepa, hlucha...
Ved sa s nim nemusis hned rozchadzat, len odloz svadbu. Prisli ste spolocne na riesenie, to je skvele, teraz si dajte dostatok casu, aby ste zistili, ci sa overi v praxi.. A zatial mozete v laske spolocne nazivat, akurat ty nebudes rucit za jeho dlhy!
Je sice chvalyhodne, ze lasku neposudzujes cez peniaze, ale tu ti hrozi realne riziko, ze ty prides o poslednu vindru, lebo jemu "nevychadza" a on ma problem spravat sa zodpovedne, ci "len" nema ponatia a fin.gramtnosti... Ked uz nemyslis na seba, mysli na to dieta.. Aby si s nim raz nebola nutena po podnajmoch chodit a este s exekutorom na krku..
Mimochodom, ako sa da nevediet rozvrhnut si financie pri dobrom plate? Ved miniem, len tolko, kolko mam a hotovo.. Nakupuje blbosti alebo kam tie prachy realne dava?
@sense
Ale nie celú svadbu, niektoré veci na svadbu.
Len mi príde, že úvodný príspevok píše " iná" zakladateľka ako tá čo to skoro neskôr otočila o 180 stupňov.
Však on je fajn...a pre ňu je to vlastne výzva, že grošom smrdiaceho večného dlžníka spraví bohatého zodpovedného manžela.
Nech sa darí 😂
Ostanu mu po zaplateni dlhov, ešte pekne peniazky.... A namiesto toho, aby ich dal na vybavicku alebo tebe tak ich minie a poziciava si, ale nie na vybavicku ale na seba... Fakt si naivna a prostá.... Nevadi mi chlap, co ma dlhy, ale vadi mi lakomy chlap. Dieta bude potrebovat stale viac a viac a všetko budes musiet kupit zo svojich lebo on minie 🤦♀️🤦♀️🤦♀️
Autorka: Gratulujem k vyberu partnera aj k tomu, ze svet ziskal novu Matku Terezu. A gratulujem aj tvojmu frajerovi, lepsie si vybrat nemohol 🙂
Vieš autorka dobre ti tu radia. ja viem že nechceš vidieť túto realitu tešíš sa na dieťa na svadbu, v hlave máš krásnu mladú rodinku a nechceš si pripustiť že by to krachlo....ale skús sa na to pozreť reálne. máš pravdu, že láska nieje o peniazoch je o ďalších desiatich pilieroch ale ak silný pilier ako ekonomika padne, môže podryť a podryje celú stavbu :( budete sa hádať budete nervózni budeš mu vyčítať on to dlhodobo tiež neustojí. tu je totiž rozdiel či niekto zarába minimálnu mzdu - a s tým čo má dokáže v rámci možností a schopností zodpovedne prežiť. alebo či mu zodpovednosť úplne chýba a nech zarobí čokolvek bude mu jednoducho málo. ani táto jeho večná nespokojnosť by nebola najhoršia ale napožičiavať si bezhlavo a nevedieť to vrátiť. keby si už aspon teraz nepožičiaval....vieš o tom že v manželstve budete za jeho novo vzniknuté dlhy zodpovední obaja? ak máš pocit že je to láska tvojho života tak stanov pevné pravidlá. nech odovzdáva svoju výplatu ty z nej hraď jeho dlhy a on nech je rád že doma dostane jesť....ale svadbu by som odložila nech máš čas aby si videla či to niekam smeruje.
a nezabudaj stále je tu možnosť že nieje ani tak nezodpovedný, ale naopak velmi dobre vie čo robí možno svoje dlhy splatiť nemieni aspon nie známym.. a tebou velmi ale velmi šikovne manipuluje....

Mozno som bola expresivna, ale fakt, ze si chces vziat muza, o ktorom vies, ze ma dlhy....
Bola tu diskusia ako tu zena pisala, ze manzel napoziciaval jej menom, ze sfalsoval podpis nasla zmluvy a to chodili na sedenia! Nemusite sa brat hned... Vies kolko a kde dlzi? Ved to ze slusne zaraba a nestaci mu je obrovske varovanie. Neviem do kedy si myslis, ze s nim budes financne zabezpecena