So svokrovcami by som si chcela tykať, no sami to nenavrhli.

23. nov 2019

Ahojte zienky.. rada by som pocula vas pohlad, nazor, radu na takuto situaciu, kde ide o to, ze ja svokrovcom musim vykat (teda nikdy mi nenavrhli, ze im mozem tykat), pricom svagrina im tyka (oni jej to navrhli).
Som s muzom 11 rokov, z toho 8 r. zijeme v spolocnej domacnosti a pred 3 r. sme sa vzali. Mame 2,5-rocne dieta. Svokrovci byvaju v rovnakom meste ako my, cize stretavame sa relativne casto, hlavne odkedy sa narodila dcerka.
Vztahy mame celkom fajn. Teda prve roky sme si neboli nejako po chuti, ani neviem preco, zjednodusene povedane, proste sme neboli na rovnakej vlnovej dlzke (co je vcelku zaujimave, lebo napriklad so svokrinymi sestrami som sa na navsteve citila prijemnejsie nez so svokrou, proste ma prijimali, aj som sa s nimi viac mala o com bavit atd.), no vzdy boli nase stretnutia so svokrovcami v slusnej rovine, ziadne hadky ci urazky.
Ked ma muz poziadal o ruku a o par dni na to sme boli u nich na navsteve, tak hned ako som zostala sama so svokrou, zacala mat nemiestne poznamky.. hlavne preto, ze ja nie som toho isteho vierovyznania (aj ked tiez je to krestanstvo) ako su oni. No otazky, zalezitosti viery sme mali s muzom davno poriesene.
Takisto ked sme organizovali svadbu, tak mali blbe poznamky ohladom mojich rodicov, pricom ich dovtedy nikdy nestretli (byvaju v inom meste a zoznamili sme ich az nejaky cas pred svadbou, predtym sme nejako nemali potrebu) a pritom ospevovali svagrininych rodicov.
Ked sa narodila dcerka, bolo tych prilezitosti na stretavanie viac, myslim tym celkovo, my - svokrovci - moji rodicia - svagrovci (aj ked ti ziju v zahranici) a vztahy sa celkovo zlepsili v tom zmysle, ze sme sa aj viac spoznali aj zacali byt stretnutia take prirodzenejsie (ak viete ako to myslim) a myslim, ze aj svokrovci si poopravili svoj mylny ci divny (ci vlastne ani neviem aky) nazor na mna, prip. aj na mojich rodicov.
Co ma ale stale istym sposobom stve je to, ze doteraz mi nenavrhli tykanie, pricom svagrina im normalne tyka (jej to zjavne navrhli).
Ona je s bratom mojho manzela len o par rokov dlhsie nez sme my, tiez maju potomstvo, len o par rokov starsie nez my. Vekovo, vzdelanostne, karierne, nazorovo, typovo atd. sme my a svagrovci dost podobni, aj sa mame navzajom radi.
Este ked sme s muzom len chodili, resp. sme byvali spolu, sa ma svokra opytala, ze ci mi ona moze tykat, ja som pravdaze suhlasila. Cakala som, ze neskor, minimalne vtedy, ked sa zasnubime alebo aspon najneskor ked sa s muzom vezmeme, ze mi navrhne tykanie (a oslovovanie menom alebo proste nejako), no nic take sa neudialo.
Je to dost blbe (teda ja sa tak citim), ked sme napriklad pri jednom stole vsetci z ich rodiny a ja im vykam a svagrina im tyka.
A ked su tam nahodou este aj moji rodicia, ktori mojmu muzovi navrhli, ze im moze tykat a oslovovat ich menom, uz veeelmi davno (este sme tusim ani zasnubeni neboli), tak je to duplom blbsie, lebo vlastne ja jedina som tam, co vyka - svokrovcom.
Ono aj ta komunikacia je trosku o inom, ked napriklad pocujem mojho muza s mojim ocom, ako ho oslovuje menom a bavia sa ako dvaja dlhorocni kamosi, pricom ja ked svokrovcom musim vykat, tak mam niekedy pocit, ze su mi vlastne ako cudzi ludia, ze ja nie som sucastou ich rodiny.
Akoze keby im aj svagrina vykala, tak by som to nejako pochopila, ze proste u nich to tak je, ze nevesty/zatovia vykaju.. ale takto?
Proste tomu nerozumiem. Na jednej strane si poviem srat (s prepacenim) na to, su podstatnejsie veci v zivote ako toto a v podstate nase vztahy su fajn (v porovnani s tym co tu niekedy citam), na druhej strane ma to proste stve a velakrat sa citim blbo, hlavne ked je dokopy sirsia rodina. A dost sa cudujem, ze sa sami svokrovci necitia blbo, ze svagrina im tyka a ja vykam.
Nikdy som sa na tuto vec svokrovcov nepytala, je mi to proste divne sa na to opytat, a vlastne co sa ich opytat, co im mam sama povedat, ze ich chcem tykat? To sa nepatri, kedze su starsi odo mna.
Riesili by ste to nejako? Ak ano, ako? Alebo je lepsie nechat to tak a potichu, aj ked nerada, proste akceptovat situaciu a kaslat na to?
Sorry za dlhy vylev, len som to asi potrebovala zo seba dostat a chcela som blizsie opisat celu situaciu. Vopred dakujem za vase postrehy ci rady.

cacianka
23. nov 2019

Čo na to tvoj muž ?

veronikaszabova
23. nov 2019

Preco sa ich muz na to nespyta?

sense
23. nov 2019

Aj ja svokre vykam ,pritom muz mojej zene tyka a tiez je tam ine spravsnie voci mne a vici svagrinej...ked som ti oivedala muzovu tak nsjprv ze si namyslsm neskor ze ju piznsju dlhsie... Vies co prestala sim riesit....

medulienka81
23. nov 2019

Jasné je ti blbé sa opýtať, tak nech sa opýta tvoj muž keď bude s nimi..jemu určite povedia svoj názor

janulka1802
23. nov 2019

Ja vykám svokre a môj muž tyká mne to ale vôbec nevadí

autor
23. nov 2019

@sense @janulka1802 Akosi som nepochopila kto u vas vyka a tyka. Teda vykate vy svokre, to som pochopila, ale kto tyka?

janulka1802
23. nov 2019

Môj manžel si tyká s mojou mamou

777januska777
23. nov 2019

Ja svokrovcom vykam a ani si neviem predstaviť, žeby som im tykala, asi by som si nezvykla. Nevadí mi to, že im vykam, jednoducho to mám tak v sebe zaužívané, keďže sú starší. A pravdupovediac ani som si neuvedomila ako je to pri iných členoch rodiny (švagrinej a švagrovia). Podľa mňa to vôbec nerieš. Možno si to ani oni neuvedomujú. Radšej sa snaž udržiavať dobré vzťahy a na tykani alebo vykani vôbec nezáleží. 🙂

autor
23. nov 2019

@cacianka @veronikaszabova @medulienka81 Muz sa ich na to nepytal a myslim, ze by sa ani neopytal.. resp. keby som mu vyslovene nakazala, tak by sa asi opytal, no pride mi to divne, ze by mal taketo veci riesit muz. Lebo toto nie je jedina vec, ktoru som muzovi hovorila, ze sa mi nepaci na jeho rodicoch. S niektorymi vecami so mnou suhlasil a povedal len, ze jeho rodicia su v niecom proste divni, a v niektorych veciach si zastaval ich.

autor
23. nov 2019

@janulka1802 No ok, toto este chapem, ze v kazdej rodine je to mozno inak, ale aj tvoj svagor/svagrina vykaju svokre alebo jej tykaju? Lebo to je rozdiel..

katarinka89
23. nov 2019

Myslím že im nejde o to, aby si s tebou týkali. NATO musíš mať veľmi dobrý vzťah s nimi, hlavne teda o i s tebou- keďže navrhnúť by to mali oni. Švagrinú majú zrejme radsej

simonah73
23. nov 2019

akoze mat Tvoje problemy. ja svokrovcom tiez vykam a v podstate som aj rada, ze im netykam.

autor
23. nov 2019

@777januska777 Podla mna si to uvedomuju. Lebo mama mi davnejsie spomenula, uz si nepamatam, ci to bolo v case nasej svadby alebo v case, ked sa nam narodila dcerka, ze svokra jej cosi medzi recou povedala, ze "asi by mi mala navrhnut tykanie.." a "ze ked aj jej prva nevesta jej tyka"..

pantherine
23. nov 2019

Ja som si to vyriešila po svojom "ahoj dedo" keď sa stretneme a keď niečo konkrétne tak zavykám, ale s tým pomenovaním dedo dedko mi to príde viac familiárne a nevadí to ani jemu ani mne 🙂 kompromis je cesta.. Ale takto to je len odkedy sa narodila dcérka, dovtedy to bol "ujo" 😂

julka828
23. nov 2019

No my to mame tiez tak manzel mojmu otcovi tyka od nasich zasnub si potykali ale ja svokre vykam a myslim ze to sa nikdy nezmeni. Ona je proste nie stara ale prastara skola :D kde nikdy nevesty svokre netykali hoc ake by boli tie vztahy. Samozrejme moje deti jej uz ako babke tykat mozu... ALE ! Ona to ma rovnako aj mojej svagrinej to nikdy nenavrhla ani mne a urcite ani dalsej potencinalnej neveste to nenavrhne. Cize tu je ten rozdiel. Necudujem sa ze te e to vadi kedze oni zrejme nemaju taketo principy nakolko s prvou nevestou si tykaju v pohode tak ano je to dost blbe ale neviem zmier sa s tym. Sama od seba im tykat nemozes zacat a pytat sa ich nato tiez urcite nie. A manzela by som neposielala aby vyzvedal preco ti to nenavrhnu. Jednoducho nechcu maju nato svoje dovody tak sa nato vykasli a neries 🙂

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
era777
23. nov 2019

@anonym ja mam opacny problem, mne svokrovci kazali tykat a ja ani za boha nemozem 😂😂 byvaly mojej svagrinej im tykal a ja vykala, teraz ma uz druheho a ani neviem ci si tykaju.. ale predpokladam, ze asi k tomu dojde, ak este nedoslo, lebo si to u nich svagrina vydobije 🙈 moj muz u nas kazdemu tyka, aj mojej starkej ( ale ona je taka mladucha este, bola moja babka ked mala 38) .....u nas je to take kamaratske vsetko... A ja napr. Pri svokrovcoch nemam taky pocit, ze sme kamarati, na vsetko maju iny nazor vacsinou, stale daco ... A asi preto im nedokazem ani tykat, ked prideme k mojej rodine tak si posedime, vypijeme, zabavime sa ako taka partia ... U nich to tak nemam, su taky viac konzervativny ... Takze ja zas svokrovcom tykat nedokazem, pritom svagrinin muz isto tykat bude ak uz netyka ( su 2 tyzdne po svadbe) .... A ani mi to nechyba dako ..., Ale zase so svokrinou sestrou jednou aj druhou si tykam 😊 mozno je to aj tym, ze jakziv som vychovana starsim vykat, pride mi cudne tykat svokrovcom proste ...

autor
23. nov 2019

Viete co, ja by som aj srala na to, lenze je mi napriklad proti srsti, ze im vykam, ale ked pride svokra ku nam alebo my ku nim, tak proste podanie ruky a pusa na jedno aj druhe lice musi byt. A mne je to proste neprijemne. Na to, aby mi navrhli tykanie som im akoze nie dost dobra, ale na to, aby sme si zakazdym podavali ruky a bozkavali sa, na to som im uz dobra? Co sa tyka frekvencie navstev (odkedy mame dieta), tak asi 1-2x za tyzden svokra u nas a cca raz za 2 tyzdne my u nich. Cize nie ze by som videla niekoho po polroku. A ked som sa viac krat nemala moc k tomu, ze by som isla takto srdecne sa vitat, tak muz sa akurat osopil na mna, ci ich neviem riadne pozdravit.

autor
23. nov 2019

Plus nie je nejaka slusnost, ze ak im jedna nevesta tyka, tak by bolo slusne, vhodne navrhnut tykanie aj druhej neveste? (Pokial su vztahy ok.)

ysseba
23. nov 2019

Je to zvláštne a verím Ti, že Ti to musí byť nepríjemné, že švagriná im tyká a Ty vykáš. Zvláštne. Najmä keď píšeš, že nemáte zlé vzťahy. Ale ja by som kašlala na to, je tu etiketa, ktorá hovorí o tom kto má komu tykanie navrhovať. Takže ja by som to neriešila. Inak moji svokrovci sú rozvedení. Svokre tiež vykám. S manželom som dlllho. Tiež spolu so svokrou vychádzame v pohode. Raz keď sa blížili jej narodeniny a organizovala oslavu, tak mi povedala, že dáme si vínko a potykáme si. No nemohli sme sa dostaviť, syn nám ochorel. Určite sa neurazila, nič, to nie. Ale k nášmu tykaniu neprišlo a to už ubehli riadne dva roky odvtedy 😀 Ale vieš čo? Mne to tak vyhovuje, proste pri niektorých ľuďoch mi príde tykanie neprirodzené a ťažko mi to lezie z úst. Ako napríklad keď som si tykala s kolegyňami, ale takými tesne pred dôchodkom, to mi bolo divné 😀 No a najväčšiu šou mám u svokra. Ten má priateľku, tá mi od začiatku ako sme sa zoznámili navrhla tykanie. Takže jej tykám a svokrovi vykám. Takže vždy keď odchádzame zdravím takto: "Dovidenia, ahoj" Nuž 🙈 Ale podľa mňa sa čoskoro nad tým pozastaví aj svokor aj svokra sami, lebo už aj náš 5 ročný keď počuje mňa povedať "dobrý deň", tak aj on povie dobrý deň 😀

medulienka81
23. nov 2019

Ja svokrovcom tykam(sami mi to navrhli) ale môj muž mojím vyka. Ale jemu to je jedno, vôbec to nerieši. My ženy riešime všetko 😏😂

hettinka
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
otazka1
23. nov 2019

@era777 tiez mi svokor navrhol tykanie, asi ako kompenzaciu za to, ze sere na svoju vnucku aj syna. Tak ked ho vidim raz za rok, tiez mu netykam, je mi to proti srsti. Inak @anonym,niekto tu navrhol oslovenie babka a dedko a mas po probleme alebo nech sa muz spyta nenapadko. Ale pravdu? Radsej uprimne vykanie ako neuprimne tykanie a kaslat na nich 💪

julka828
23. nov 2019

Ale tieto trapnosti robime aj my. Ze podanie ruky pusa pusa to je zas len o tej starej skole. Ze zvitanie musi byt takisto aj rozlucka zas to iste. Neviem ako nie v zlom ale naozaj to tak neries az tak velmi potrebujes aby ste si tykali ? Dolezite je ze vztahy su dobre a tieto veci niesu take podstatne 🙂

zuzik307
23. nov 2019

moji rodicia si s mojim muzom potykali na nasej svadbe, svokrovci so mnou len nedavno, 11 rokov po svadbe...z nicoho nic🙂neriesila som to nikdy, pre mna nepodstatna vec, teraz mam celkom problem im tykat😀 so svagrinou si tykaju dlho predlho, ale to asi preto, ze isty cas byvali pod jednou strechou...

777januska777
23. nov 2019

No tak ak ti to tak vadí povedz jej to, ale mne to príde taká hlúposť. No veď a čo keď ti podá ruku, veď to treba trošku akceptovať je to staršia žena a takí ľudia už majú svoje zvyky. Prepáč, ale podľa mňa hľadáš problém tam kde nie je. To sú len drobné vzťahové nedorozumenia, ktoré sa dajú v pohode prejsť mlčaním. Skús si ju v tomto trošku viac vážiť a trošku viac jej veci tolerovať, keď už pre nič aspoň, preto že vychovala tvojho manžela. Netuším koľko máš rokov, ale ono vekom si človek uvedomí, že ľudí nezmeníme a hlavne čím sú starší a preto ich musíme prijať.

autor
23. nov 2019

@otazka1 No ale babka dedko oslovit mozem, ale potom aj tak musim predsa vykat.

karolinakr
23. nov 2019

Vsak im zatykaj "Ahoj Janka"a uvidis reakciu tie vypulene oci.A ked sa ta spyta, co to znamenat, povedz, ze aj svagrina jej tyka a mas po starosti😁

otazka1
23. nov 2019

Nech sa teda manzel spýta, nenapadne. Ktovie, mozno je za tym este stale to vierovyznanie. Niektori ludia su divni 🤷‍♀️

autor
23. nov 2019

@julka828 No je to dost blbe, ze ked sa vsetci stretneme, tak ja jedina vykam - svokrovcom, inak moj muz nie (mojim rodicom), svagrina nie (svokrovcom) a moj svagor tiez tyka svojim svokrovcom (rodicom jeho zeny).