icon

So svokrovcami by som si chcela tykať, no sami to nenavrhli.

23. nov 2019

Ahojte zienky.. rada by som pocula vas pohlad, nazor, radu na takuto situaciu, kde ide o to, ze ja svokrovcom musim vykat (teda nikdy mi nenavrhli, ze im mozem tykat), pricom svagrina im tyka (oni jej to navrhli).
Som s muzom 11 rokov, z toho 8 r. zijeme v spolocnej domacnosti a pred 3 r. sme sa vzali. Mame 2,5-rocne dieta. Svokrovci byvaju v rovnakom meste ako my, cize stretavame sa relativne casto, hlavne odkedy sa narodila dcerka.
Vztahy mame celkom fajn. Teda prve roky sme si neboli nejako po chuti, ani neviem preco, zjednodusene povedane, proste sme neboli na rovnakej vlnovej dlzke (co je vcelku zaujimave, lebo napriklad so svokrinymi sestrami som sa na navsteve citila prijemnejsie nez so svokrou, proste ma prijimali, aj som sa s nimi viac mala o com bavit atd.), no vzdy boli nase stretnutia so svokrovcami v slusnej rovine, ziadne hadky ci urazky.
Ked ma muz poziadal o ruku a o par dni na to sme boli u nich na navsteve, tak hned ako som zostala sama so svokrou, zacala mat nemiestne poznamky.. hlavne preto, ze ja nie som toho isteho vierovyznania (aj ked tiez je to krestanstvo) ako su oni. No otazky, zalezitosti viery sme mali s muzom davno poriesene.
Takisto ked sme organizovali svadbu, tak mali blbe poznamky ohladom mojich rodicov, pricom ich dovtedy nikdy nestretli (byvaju v inom meste a zoznamili sme ich az nejaky cas pred svadbou, predtym sme nejako nemali potrebu) a pritom ospevovali svagrininych rodicov.
Ked sa narodila dcerka, bolo tych prilezitosti na stretavanie viac, myslim tym celkovo, my - svokrovci - moji rodicia - svagrovci (aj ked ti ziju v zahranici) a vztahy sa celkovo zlepsili v tom zmysle, ze sme sa aj viac spoznali aj zacali byt stretnutia take prirodzenejsie (ak viete ako to myslim) a myslim, ze aj svokrovci si poopravili svoj mylny ci divny (ci vlastne ani neviem aky) nazor na mna, prip. aj na mojich rodicov.
Co ma ale stale istym sposobom stve je to, ze doteraz mi nenavrhli tykanie, pricom svagrina im normalne tyka (jej to zjavne navrhli).
Ona je s bratom mojho manzela len o par rokov dlhsie nez sme my, tiez maju potomstvo, len o par rokov starsie nez my. Vekovo, vzdelanostne, karierne, nazorovo, typovo atd. sme my a svagrovci dost podobni, aj sa mame navzajom radi.
Este ked sme s muzom len chodili, resp. sme byvali spolu, sa ma svokra opytala, ze ci mi ona moze tykat, ja som pravdaze suhlasila. Cakala som, ze neskor, minimalne vtedy, ked sa zasnubime alebo aspon najneskor ked sa s muzom vezmeme, ze mi navrhne tykanie (a oslovovanie menom alebo proste nejako), no nic take sa neudialo.
Je to dost blbe (teda ja sa tak citim), ked sme napriklad pri jednom stole vsetci z ich rodiny a ja im vykam a svagrina im tyka.
A ked su tam nahodou este aj moji rodicia, ktori mojmu muzovi navrhli, ze im moze tykat a oslovovat ich menom, uz veeelmi davno (este sme tusim ani zasnubeni neboli), tak je to duplom blbsie, lebo vlastne ja jedina som tam, co vyka - svokrovcom.
Ono aj ta komunikacia je trosku o inom, ked napriklad pocujem mojho muza s mojim ocom, ako ho oslovuje menom a bavia sa ako dvaja dlhorocni kamosi, pricom ja ked svokrovcom musim vykat, tak mam niekedy pocit, ze su mi vlastne ako cudzi ludia, ze ja nie som sucastou ich rodiny.
Akoze keby im aj svagrina vykala, tak by som to nejako pochopila, ze proste u nich to tak je, ze nevesty/zatovia vykaju.. ale takto?
Proste tomu nerozumiem. Na jednej strane si poviem srat (s prepacenim) na to, su podstatnejsie veci v zivote ako toto a v podstate nase vztahy su fajn (v porovnani s tym co tu niekedy citam), na druhej strane ma to proste stve a velakrat sa citim blbo, hlavne ked je dokopy sirsia rodina. A dost sa cudujem, ze sa sami svokrovci necitia blbo, ze svagrina im tyka a ja vykam.
Nikdy som sa na tuto vec svokrovcov nepytala, je mi to proste divne sa na to opytat, a vlastne co sa ich opytat, co im mam sama povedat, ze ich chcem tykat? To sa nepatri, kedze su starsi odo mna.
Riesili by ste to nejako? Ak ano, ako? Alebo je lepsie nechat to tak a potichu, aj ked nerada, proste akceptovat situaciu a kaslat na to?
Sorry za dlhy vylev, len som to asi potrebovala zo seba dostat a chcela som blizsie opisat celu situaciu. Vopred dakujem za vase postrehy ci rady.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
autor
23. nov 2019

@777januska777 Tak uplna mladica nie som, uz blizsie k 40ke nez k 30ke. 😉

lauriinkaa
23. nov 2019

A nemôže to byť skôr tak, že proste si rokmi zvykli a keďže sa máte radi a mate dobre vzťahy tak im to len proste nezide na um ti nieco také navrhnúť? 🙃 Nečítala som príspevky, len mi to napadlo.

mikikoper
23. nov 2019

A ako ich oslovuješ?

777januska777
23. nov 2019

No tak vidíš, máš už svoj vek, tak to podľa mňa nerieš, veď predsa čo sa stane ak im nebudeš tykat? Nič 😀 a ja napríklad vykam aj mojej babke aj keď teda už davno vravela, že jej mám tykať, ale tak ja už som zvyknutá 🙂 Buď rada, že máte dobré vzťahy a zbytočne si ich nekaz hlúposťami, keďže svokra aj svokor sú celkom ok (asi). Radšej si tu prečítaj témy o zlých svokrach a aké problémy s nimi sú a potom ťa var prejde toto hľadanie problému, tam kde nie je 🙂

kittykat22
23. nov 2019

Ja tiez vykam - tiez mam k 40.ke svokra bude mat teraz 60.ku. Velmi si rozumieme, chodime spolu dokonca nakupovat. Byvame od seba 400km . Ja si hlavne myslim, ze pri tom vykani je urcity odstup. A urcity odstup je velmi napomocny, pri udrziavani dlhodobych dobrych vztahov.

autor
23. nov 2019

@mikikoper Vies co, vlastne nijako, asi to vzdy nejako v reci uhram.

jakoma
23. nov 2019

Ja svokre tykam a svokrovi vykam,on je taky "vazeny starsi pan", svokra je mlada, teraz mala 50 :D..takze som uz 4 roky na "dovidenia, ahoj" a je to trapne.. :D

lucyluv
23. nov 2019

Vidis ja som si ani nevsimla, ci zatkovia mojim svokrovcom vykaju alebo tykaju, asi tomu nepripisujem az taku vahu 🙂 aj mne bolo parkrat divne, ze mi nenavrhli tykanie svokrovci, lebo ja im obcas sama od seba nechtiac tykam, ani vtedy im to netrklo :D ale tak ja som zo vsetkych v rodine najmladsia, tak mozno aj preto je to takto prirodzenejsie. A pritom moj muz si s mojimi rodicmi tyka, ale oni su si vekovo viac blizsi ako ja s jeho rodicmi. Podla mna daj tomu este cas, pockaj par rokov a uvidis, mozno sa to zmeni. A nikdy nevies, ci im svagrina sama nenavrhla tykanie, kadejako k tomu mohlo prist, sama pises, ze vlastne nevies ako.

autor
23. nov 2019

Ako citam komentare, vychadza mi z toho, ze to proste nemam riesit, akceptovat ich taki aki su a vykat im nadalej. Len mna by aspon zaujimal dovod (samozrejme nebudem sa ich pytat), preco svagrinej tykanie navrhli a mne nie? Svagrovci ziju v zahranici, pridu sem len raz za rok na par tyzdnov, cize za poslednych par rokov sa my vidame so svokrovcami podstatne castejsie nez oni. Taktiez svokrovcov som nikdy nicim neurazila ani im nic nepekné nepovedala. Ak by ma nemali radi, tak by sa o nas predsa nezaujimali - no svokra nam viac krat doniesla napecene, navarene, tiez ovocie, zeleninu zo zahrady, male darceky k sviatkom ap. (i ked toto az odkedy sa narodila dcerka). Uz mi napadlo aj to, ze problem/dovod bude v tom, ze ja nie som katolicka ako oni. Len to mi pride trochu padnute na hlavu.. i ked mozno pre niekoho nie. Fakt neviem.

autor
23. nov 2019

@lucyluv Vies co, na 99,99% im svagrina sama nenavrhla tykanie. 🙂 Podla mna ak mi nenavrhli tykanie doteraz, tak uz mi nenavrhnu. Resp. bolo by mne samej divne, keby mi zrazu navrhli. Uz by som im asi aj povedala, ze kaslem na to (inymi slovami).

medulienka81
23. nov 2019

Je im od začiatku sympatickejšia.. čo iné

autor
23. nov 2019

@medulienka81 Zrejme to tak bude.

ysseba
23. nov 2019

Podľa toho čo píšeš aj mne vychádza z toho, že to má súvis s tým náboženstvom. Svokrovci sú takí silne veriaci? Možno to tak berú, že nemáš rovnaké vierovyznanie, tak "nie si ich". Ľudia sú všelijakí.

janinah
23. nov 2019

A keby ti aj hned manžel alebo dáka situácia zmenili vykanie na tykanie,dosiahla by si čo? celkom nič,tie vzťahy ostanú rovnaké,je prirodzené,že niekto niekomu je sympatický a niekto nie a nič s tým nenarobíš,nedá sa to zmeniť ńasilu,zrejme švagriná im je sympatickejšia.Dúfam,že si spokojne žiješ svoj život a nie si závislá na láske či sympatiách svokrovcov,správajú sa slušne,stretávate sa,tak nerieš.Nerob somára z komára.
Jeden môj zať mi tyká a volá ma menom,je cudzinec,tak som rada,že aspon dáko sa dohovoríme,druhý skorozať ma volá teta a vyká mi.Mám ich rada oboch a nik toto nerieši.

enusamt
23. nov 2019

Ja svokrovcom vykam a volam ich teta/ujo.. muz tiez mojej rodine vyka... my sme taki, ze ked nam niekto starsi navrhne tykanie, tak mame s tym riadny problem 😀 pripada nam to neslusne voci nim

autor
23. nov 2019

@ysseba No su.. minimalne sa tak tvaria.. I ked vies ake to je, sice kazdu nedelu a kazdy sviatok v kostole, krize a ruzence pomaly v kazdej izbe v dome, prezehnanie sa pred jedlom atd., ...ale vela krat kopec reci, ktore s nejakou slusnostou, empatiou, diplomaciou, laskou k bliznemu ap. nemaju moc spolocne.

ahoj0
Autor odpoveď zmazal
autor
23. nov 2019

@janinah No ved nic, pravdepodobne to riesit nijako nebudem. Ale blby pocit zo svokrovcov vo mne proste zostane.

stela01
23. nov 2019

U nás je to tak isto . Mne to vôbec neprekáža , že svagrina im Tyká . Necítim sa zle koly tomu , ale navrhli mi aby som Tykala
Mne by to ani nešlo ... takto je to dobre ako to je Teta , ujo ich oslovujem .
A aj muž moju mamu .

autor
23. nov 2019

@ahoj0 Jeemine, presne ako keby som ja toto pisala! Uplne.
Tiez som rozmyslala, ze vytvorit si taky odstup, len na druhej strane, ked sa o nas zaujima, stará (vyssie v komente som to pisala)..
Ja sa tiez snazim tvorit vety tak, aby som svokrovcov vlastne nemusela nejako oslovit. Ked sa bavim s dcerkou (pred nimi), tak hovorim babka/babi dedo ako ich aj malá vola.

autor
23. nov 2019

@ahoj0 A plus, ja nechcem niekoho oslovovat babka - dedko, ked to nie je MOJ vlastny stary rodic. Pre mna su babka dedko moji stari rodicia, nie moji svokrovci. (Ine je, ked hovorim o nich s dcerkou.) Takisto by som nikdy nemohla volat svokru ´mama´ ako byva/byvalo zvykom v niektorych rodinach.

iveta143
23. nov 2019

neries to, ja mojim svokrovcom vykam a moj manzel mojim rodicom teda jeho svokrovcom tiez vyka...zasa v manzelovej rodine si vsetci tykaju,mladsy starsiemu tyka,to je u nich normal..zasa v mojej rodine vzdy to bolo tak, ze deti rodicom ujom tetam atd, vykali...az kym ten starsi nenavrhol tykanie...casto to bolo az po dovrseni dospelosti, a niektori vykaju cely zivot...moja mamka si s mojou svokrou vyka,a pritom su len rok rozdiel...a je to v pohode, takze netrap sa nad tym vobec

som_ponorka
23. nov 2019

No ja chodím s chlapom už 10 rokov, z toho 4 sme manželia. Myslím, že zo všetkých neviest, čo u nich boli (hotová telenovela) ma má najradšej. Predsa mi nikdy nenavrhla tykanie. Ostatným dvom áno. Možno preto, že ony bývali u nich doma. Takže ja jediná tam všetkým vykam.

abbey1
23. nov 2019

Začalo to problémom s vykaním a už sú takí a onaki. Asi sami dobre vedia, prečo vykanie už druhej neveste nenavrhli.

saskia_98
23. nov 2019

Mojim svokrovcom vykam. Nikdy by som si im nedovolila tykat a mohli by mi to navrhovat aj milion krat. Proste maju u mna rešpekt (aj ked sa neznasame a aj ked som najhorsia nevesta a bla bla). Moj manzel mojej mamke tyka a ockovi vyka. Proste tak si sadli povahovo, ze jednemu tyka a druhemu vyka .. Ale nikdy ma nenapadlo to riesit. 🤔🤔 inac ja ked sa ich nieco pytam, oslovujem ich ujo.. Napr. Ujo Jozef. Nikdy ich neoslovim mama/otec alebo babka/dedko. Proste je mi to proti srsti.

kosicanka1
Autor odpoveď zmazal
autor
23. nov 2019

@som_ponorka Takze sme tu len my dve (ak som nic neprehliadla), ktorym svokrovci nenavrhli tykanie, i ked svojim druhym nevestam ano. Hm.

som_ponorka
23. nov 2019

Mne to nejak extra nevadí, aj keď som sa nad tým viac krát zamýšľala. Inak mame dobrý vzťah

autor
23. nov 2019

@kosicanka1 No tak to chapem.. A preco tak zrazu..?