So svokrovcami by som si chcela tykať, no sami to nenavrhli.
Ahojte zienky.. rada by som pocula vas pohlad, nazor, radu na takuto situaciu, kde ide o to, ze ja svokrovcom musim vykat (teda nikdy mi nenavrhli, ze im mozem tykat), pricom svagrina im tyka (oni jej to navrhli).
Som s muzom 11 rokov, z toho 8 r. zijeme v spolocnej domacnosti a pred 3 r. sme sa vzali. Mame 2,5-rocne dieta. Svokrovci byvaju v rovnakom meste ako my, cize stretavame sa relativne casto, hlavne odkedy sa narodila dcerka.
Vztahy mame celkom fajn. Teda prve roky sme si neboli nejako po chuti, ani neviem preco, zjednodusene povedane, proste sme neboli na rovnakej vlnovej dlzke (co je vcelku zaujimave, lebo napriklad so svokrinymi sestrami som sa na navsteve citila prijemnejsie nez so svokrou, proste ma prijimali, aj som sa s nimi viac mala o com bavit atd.), no vzdy boli nase stretnutia so svokrovcami v slusnej rovine, ziadne hadky ci urazky.
Ked ma muz poziadal o ruku a o par dni na to sme boli u nich na navsteve, tak hned ako som zostala sama so svokrou, zacala mat nemiestne poznamky.. hlavne preto, ze ja nie som toho isteho vierovyznania (aj ked tiez je to krestanstvo) ako su oni. No otazky, zalezitosti viery sme mali s muzom davno poriesene.
Takisto ked sme organizovali svadbu, tak mali blbe poznamky ohladom mojich rodicov, pricom ich dovtedy nikdy nestretli (byvaju v inom meste a zoznamili sme ich az nejaky cas pred svadbou, predtym sme nejako nemali potrebu) a pritom ospevovali svagrininych rodicov.
Ked sa narodila dcerka, bolo tych prilezitosti na stretavanie viac, myslim tym celkovo, my - svokrovci - moji rodicia - svagrovci (aj ked ti ziju v zahranici) a vztahy sa celkovo zlepsili v tom zmysle, ze sme sa aj viac spoznali aj zacali byt stretnutia take prirodzenejsie (ak viete ako to myslim) a myslim, ze aj svokrovci si poopravili svoj mylny ci divny (ci vlastne ani neviem aky) nazor na mna, prip. aj na mojich rodicov.
Co ma ale stale istym sposobom stve je to, ze doteraz mi nenavrhli tykanie, pricom svagrina im normalne tyka (jej to zjavne navrhli).
Ona je s bratom mojho manzela len o par rokov dlhsie nez sme my, tiez maju potomstvo, len o par rokov starsie nez my. Vekovo, vzdelanostne, karierne, nazorovo, typovo atd. sme my a svagrovci dost podobni, aj sa mame navzajom radi.
Este ked sme s muzom len chodili, resp. sme byvali spolu, sa ma svokra opytala, ze ci mi ona moze tykat, ja som pravdaze suhlasila. Cakala som, ze neskor, minimalne vtedy, ked sa zasnubime alebo aspon najneskor ked sa s muzom vezmeme, ze mi navrhne tykanie (a oslovovanie menom alebo proste nejako), no nic take sa neudialo.
Je to dost blbe (teda ja sa tak citim), ked sme napriklad pri jednom stole vsetci z ich rodiny a ja im vykam a svagrina im tyka.
A ked su tam nahodou este aj moji rodicia, ktori mojmu muzovi navrhli, ze im moze tykat a oslovovat ich menom, uz veeelmi davno (este sme tusim ani zasnubeni neboli), tak je to duplom blbsie, lebo vlastne ja jedina som tam, co vyka - svokrovcom.
Ono aj ta komunikacia je trosku o inom, ked napriklad pocujem mojho muza s mojim ocom, ako ho oslovuje menom a bavia sa ako dvaja dlhorocni kamosi, pricom ja ked svokrovcom musim vykat, tak mam niekedy pocit, ze su mi vlastne ako cudzi ludia, ze ja nie som sucastou ich rodiny.
Akoze keby im aj svagrina vykala, tak by som to nejako pochopila, ze proste u nich to tak je, ze nevesty/zatovia vykaju.. ale takto?
Proste tomu nerozumiem. Na jednej strane si poviem srat (s prepacenim) na to, su podstatnejsie veci v zivote ako toto a v podstate nase vztahy su fajn (v porovnani s tym co tu niekedy citam), na druhej strane ma to proste stve a velakrat sa citim blbo, hlavne ked je dokopy sirsia rodina. A dost sa cudujem, ze sa sami svokrovci necitia blbo, ze svagrina im tyka a ja vykam.
Nikdy som sa na tuto vec svokrovcov nepytala, je mi to proste divne sa na to opytat, a vlastne co sa ich opytat, co im mam sama povedat, ze ich chcem tykat? To sa nepatri, kedze su starsi odo mna.
Riesili by ste to nejako? Ak ano, ako? Alebo je lepsie nechat to tak a potichu, aj ked nerada, proste akceptovat situaciu a kaslat na to?
Sorry za dlhy vylev, len som to asi potrebovala zo seba dostat a chcela som blizsie opisat celu situaciu. Vopred dakujem za vase postrehy ci rady.
@tatinka Tak ano, u mojich svokrovcov to tiez tak bolo viac krat, ze malú chceli napchavat tym, co v tom veku (ako par mesacna) este vobec nemala jest alebo neskor, ked uz jedla viac-menej vsetko, tak by ju napchali troma-styrmi obedovymi chodmi naraz. Ale toto som im vzdy vysvetlovala co a ako treba a preco (aj muz im to prizvukoval) a po par razoch pochopili.
@lija22 Hm.. hej, ved vykat budem nadalej, a aj keby si nahodou so mnou chceli raz potykat, tak odmietnem, seriem im uz na to. Ked doteraz boli netaktni (a svokra taka je, lebo par krat mala v minulosti nemiestne poznamky), tak nech su taki aj nadalej.
Ja pojdem proti prudu, ale kedze Ti to ocividne vadi a kazi vam to vztahy, tak sa kludne ozvi. Staci slusne povedat, ze ti je luto, ze Ti tykanie nenavrhli, pripadne sa opytat preco.
Kamaratke muzova 90rocna babka dlho chcela navrhnut tykanie, ale bala sa, lebo si myslela, ze kamaratka je stara skola a odmietne ju. Ozvala sa, az ked pocula kamaratku tykat druhej babke. Zasmiali sa a tykaju si vsetky :D
Aké vekové rozdiely sú medzi vami a vašimi svokrovcami, ak si tykáte? Moja svokra bola odo mňa staršia o 35 rokov, neviem si predstaviť, aby som jej tykala 🙂
Mne pred 2r po 25r svokra "navrhla" tykanie (omylom som jej tykla tak hned ze mozem jej tykat)...vobec mi to nejde cez usta, taky gulas z toho niekedy je 😂...lebo ked sme byvali blizko tak som jej vykala a teraz ked sa vidime 3x do roka tak jej mam tykat.
Ja by som to nechala tak. Neries, ked to svokre nie je trapne...kazdemu musi byt jasne ze ti tykanie nenavrhla ona kedze je starsia.
A mam jednu znamu ktora ma svokru no proste jezibabu. Znamej muzovi a ich 4 detom davala x rokov pod stromcek obalky s peniazmi (celkom pekne sumicky, pri tolkych detoch sa zisli) ale znamej za cca 20r nicove nic aj ked ona svokre darcek davala vzdy.
A jedny vianoce dosiel muz s obalkami ze si ich maju dat pod stromcek, a na jednej bolo aj jej meno. Tak bola prekvapena ze co sa stalo ked aj ona dostala obalku.
Na stedry vecer muz aj deti otvorili obalky, tam klasika peniaze...a znama otvorila obalku a v nej list od svokry, ze teda uplynulo 20r odkedy je jej nevesta a moze jej tykat 😂😂😂
Znama myslela ze ju rozdrapi, ukazala list muzovi, hodila ho do kosa a svokre dalej vyka. Nevie ci jej muz svokre nieco povedal ale nikto sa nikdy o tom liste nezmienil a znama zase nedostava od svokry nic 😀
@tykat tak toto už je iný level 😲
Já na tom nic divného nevidím, já svojim svokrovcum vykám a manžel mojim rodicum tyká. Moji svokrovci jsou starší a tykání by mi nebylo príjemné, proste mi to takto vyhovuje.
Moje mama ríká, že co si potykala se zetákama, tak jsou na ni drzí 🙂
@oli18 Ale to vobec nie je o veku v tomto pripade. Je uplne jedno, ci je starsia o 25 rokov, 30 alebo 35 alebo kolko.
@tykat Kokso, ja odpadnem z toho pribehu! Tak to je riadna haluz.. Nemam slov. 😲 😲
@katriona1 aj tiez zienky, ktore ste pisali, ze vy svokrovcom vykate a manzel vasim rodicom tyka (alebo naopak) - ale toto ja neriesim. Ja riesim (resp. riesila) som to, ze ja svokrovcom vykam a moja svagrina (t.j. manzelka ich druheho syna) svokrovcom tyka.
když se tak nad tím zamyslím, tak manžel a švagr teda mojim rodičum tykají, švagr jeste dávno pred tím než si vzal sestru a mel s ní díte, no a prítelkyne mého bratra mojim rodicum vyká, není ješte nevesta, ale má s bratrem díte, nevím jestli nekdy nasi budou chtít, aby jim tykala
Sme natom rovnako, aj ja mojim tykam, nenavrhli mi to a to som s mužom 14 rokov,mame dvoch synom 8 a 2 roky. A tiež švagor, manžel ich dcéry im týka sa sú spolu len 4 roky a majú 4 ročnú dceru😂.... No tak co ti nato poviem😃 ale vieš co ani ma to netrápi.
Ja som podobný prípad v tom, že svokrovcom vykam a švagor, ktorý ešte ani nie je ženatý s muzovou sestrou tyka. Ale nebude to tým, ako u nás, že ja som bola fakt mladá, keď som si začala s manželom, mala som 15, takže automaticky som vykala, oni tykali a teraz, hoci sme spolu 16 rokov, 3,5 roka manzelia a máme 2 deti, vykam stále, už by som si nevedela zvyknúť tykat. No neznamená to, že by sme mali zle vzťahy, naopak, žila som u nich 6 rokov a mám ich za druhých rodičov, hoci ich oslovujem teta a ujo. Vykanie nemusí znamenať zlý vzťah. Švagor tyka, ale možno aj tým, že je dosť starší a vekovo bližšie svokrovcom a "do rodiny" prišiel ako tuším 27 ročný, tak si hneď potykali. Mne to ale nevadí. Nerieš, zbytočne sa tým trápiš. Svokrovci ta určite majú radi.
@susin Asi si chcela napísať, že im vykaš.. či?
@kikavadi Vek v tom nehrá žiadnu rolu, v tom zmysle ako to bolo u vás. Ja som mala 28 r., keď ma muž zoznámil s nimi.
Áno vykam, 😂no v tej hodine som už driemala
Ahoj, ja to mam podobne, az na to, ze svokra si so mnou potykala. Dokonca svokor bol pri tom a urazil sa na nu, ked mu navrhla aby si potykal aj on, bola to celkom komicka situacia :D Tiez sa pri prichode zdravim Ahoj/Dobry den a pri stretnutiach sirsej rodiny som pri stole jedina, kto mu vyka. So svokrou mam pekny vztah, s nim od zaciatku komplikovany - asi to bude tym.
Moji rodicia su este komickejsi, s muzom si nepotykali (6r spolu, dieta na ceste) a moj otec je od neho len o 10 rokov starsi (otec mu tyka). Pritom v minulosti navrhovali tykanie o106 deckam v tom case mladsim ako som bola ja, v totalne nevhodnych situaciach.
V oboch pripadoch mam pocit, ze je za tym aj take to dokazovanie si postavenia (aby som naaahodou nestratil autoritu), co je podla mna vo vztahu dvoch inteligentych dospelych ludi uplne zbytocne a miestami az usmevne.
Moj nazor na tykanie/vykanie je taky, ze je to akymsi symbolom vztahu medzi tymi dvoma ludmi, ci je formalny (vykanie), alebo blizsi (tykanie). Pre mna nedava zmysel, ze niekto navrhne tykanie po sobasi, ci narodeni dietata, nakolko tento "spolocensky status" nijako nemeni hlbku vasho spolocneho vztahu. Beriem to teda tak, ze ak nenavrhnu tykanie, tak nas vztah je formalny a volba to bola ich, nie moja. A dalej mam na salame :D
Ale podla mna su tvoje myslienky uplne na mieste, ak sedite viaceri za stolom a ty jedina vykas, tak nie ste ako skupina vsetci na rovnakej pozicii, co cloveka zbytocne stresuje, robi mu prekazky v komunikacii (stale svieti kontrolka, aby som nahodou nezatykala, problemy s oslovenim atd).
Pre mna jedinym vychodiskom je ponaucenie, ze ja to nastavajucim svojich deti robit nemienim 🙂 Nepotrebujem si nic dokazovat, chcem sa otvorit priatelskemu vztahu hned na zaciatku a povazujem vykanie za prezitok.
So svokrovcami sa nestykame(nie sú rodinne založení), takze s nimi si vykam a o tykanie záujem ani nemam. Moji rodičia navrhli mužovi tykanie, ale až po svadbe(to už sme spolu 10 rokov žili) a muž im povedal, že z úcty k ním trvá na vykani(oni mu tykajú). Inak toto vykanie/tykanie je zvláštne, mna to jediný raz zamrzelo, keď najlepšej kamaratky mama mi nikdy nenavrhla tykanie(pritom som jej dcere v zivote velakrat pomohla, ale týkala si s kamarátmi jej frajera, ktorí sa časom ukázali, že kamosku za chrbtom ohovárali a robili kroky/vypisovali anonymne SMS, ako si to rozdával tam a tam s hentou a tamtou/, aby sa rozišla s frajerom). A samozrejme, že mi to bolo nepríjemne, keď sme sa všetci spolu niekde stretli a s každým si jej mama tykala(bola mlada duchom), len so mnou po 30 rokoch nie..
Moj muz si tykal s mojou mamou od zaciatku a bol by si aj s mojim octcom, ale ten ho nemal zozaciatku rad, takze potom mu to nechal "vyzrat" a navrhol mu to uz na svadbe. Ja svokra nepoznam a svokra navrhla tykanie mne aj svagrine az na ich svadbe (asi len za to, ze ked si chcela s nou, tak si "musela" aj so mnou... Lebo myslim, ze v case nasej svadby sa este nevedelo, ze aj oni sa budu brat - obidve sme mali svadbu na rychlo, my v auguste a oni mali krstiny malej v septembri, tak tam prihodili aj svadbu potom). Ale podobny "problem" mam pre zmenu v rodine z ockovej strany. Vsetkym ujom a tetam vykam len ja, ich deti tykaju mojmu octovi a moji surodenci tykaju im. Ale tiez si myslim, ze je to tak, ze oni si to uz ani neuvedomuju... Len neviem kde bol ten zlom, ze preco si vsetci tykaju, len ja som bola naucena vykat...
U nas to nechapu do teraz a to som ich o dane veci slusne prosila nie ze 10krat,ale snad stokrat od kedy sa narodil syn.....uz ma presla chut resit to dokola a o par dni zas a znova a to iste o tyzden,o dalsi a tak dalej....
@tonoamiska Veľmi pekne si to napísala. 😊👍 💗
Ja som vykala aj prvym svokrovcom aj druhym,vobec si neviem predstavit zeby som im tykala
ja svokre a svokrovi vykam ale sestra čo ma svokrovcov tým tykame všetci okrem ich nevesty mojej sestry aj ja moja sestra a brat a sme v pohode tak isto mám susedu 90 ročnu a povedala mi počuj ja som už stara baba môžeš mi týkať mám aj kamáratky ktore majú 60 a 70 rokov a normalne im týkam zo začiatku mi aj susede bolo trápne týkať ved ma veľa rokov ale povedala mi že chce to tak tak už to tak aj ostálo.
Len moj názor - vykaj im a nerieš to...to ti život nezlepší ani nezhorší 🙂. Určite to nerieš ani cez muža, nemas o čo prosiť. Ak to navrhnú, tak navrhnú...ak nie , tvoj život ide bezproblémovo ďalej
Mne svokra navrhla tykanie a ja s tým nesúhlasím, pritom sme spolu stále, viac ako s mojou vlastnou mamou (býva ďaleko). Pritom svagrina, ktorá s ňou nemá žiadny vzťah, vidia sa len na Vianoce si tykajú o 106
Vypustí to z hlavy ... je to hlúposť
Tak ako im je proti srsti týkanie, tak tebe môže byt proti srsti cmuckanie pri každom vítaní a luceni.
Ja som dalsia, ktora to ma tiez tak ako Ty. Svagor tyka, ja vykam a pritom som v rodine dlhsie. Neda sa to nevsimat si, jasne, ze to nie je normalne a podla mna je tym vyjadreny ich postoj - nieco sa im na Tebe (mne) nepaci, chcu mat od Teba odstup. Som si tym ista. Ide len o princip a slusnost. Ja by som im tiez uz nevedela a nechcela po tolkych rokoch tykat ale problem je, ze mi to ani zo slusnosti nenavrhli, potom ako si s novym svagrom potykali. V kazdom pripade Ty problem nemas, je to ich problem. Ujo, teta volaj, vykaj a nenechaj sa tym stresovat( teda podla moznosti co najmenej ). Chapem Ta.
@ebbi Och, tak to je este divnejsie, ked ty si v rodine dlhsie nez svagor. U nas je svagrina o trochu dlhsie nez ja. Ja sa divim, ze svokrovcom to nie je blbe. Napriklad toto leto sme boli vsetci aj s detmi (my, svagrovci, svokrovci) na par dnovej dovolenke na Slovensku, cize dost casu sme travili spolu, a im to vobec netrklo, ze ake je to blbe, ked ja im vykam a svagrina tyka.
Tak mozno u Teba to chce len cas, mozno im trva dlhsie, kym si cloveka pripustia do rodiny. Ked to svagrinej navrhli neskor, mozno aj u Teba to chce len cas este. A mozno uz len cakaju na nejaku vhodnu prilezitost😉

Tazko je to odpovedat v skratke....svokra je dobry clovek a v podstat aj svokor,ale.....ona je velme ale ze naozaj velmi netaktna ,on tiez....dam pen taky priklad,v minulosti sm potraila,svokra pa dni na to mi povedala,ze si za to mozem sama lebo som sla zavcasu na sono,ale ze som na to aono sla prave preto,lebo som v tehu zacala krvacat,to ju nezaujimalo,tiez ona nerespktuje ked nieco povim ze si nezlam voci mojmu malemu syncekovi,ona si spravi po svojom, uz sa stalo ze ho napchala jedlom ( napriek mojmu zakazu ) ktore on este v case zavadzania prikrmov nejedol a potom chuda mal koliku dva dni kym sa vykakal,..svokor,no nakrmi zajace,berie ich do ruk,nakrmil psa choreho krvacajuceho s nadorom a hnd pod ho synceka nasho za rucicky chtat,i ked som prosila nech kazda osoba si umyje ruky a potom sa hraju v krpcom,neposluchol,odvrkol,ze on si ruky umyje ked bude chciet on,syn bol vtedy len par dni doma z nemocnice ( preto som ka,deho prosila o umytie ruk ked za nim pojdu ) kde bol na infuzkach ,je maly, vsetko dava do ust a hlavne ruky....svokra stale p ha maleho kolacmi ,keksami a podobne,ked ju poziadam nech to nerobi ,urobi to za mojim chrbtom,uz som ju pri tom pristihla,vonku v lete na obed nikto normalny nie je na tom slnku,svokra dohrmi ona si maleho vezme von,poviem slusne,nvzmete ,je velmi teplo,rano som s nim bola vonku a pojdem vecer,myslis,ze respektuje?nie...maly ked ma drzi za tricko co nechce ist na ruky k nej a mrnci mama mama,ona ho na silu vezme,kd ju viackrat poziadam nech to nerobi,prejde den dva a ,nova to iste,ked zvysim u, hlas tak zas som zla a stazuje sa mojmu muzovi ,ze som si dovolila zvysit hlas alebo,ze som sa na nu skaredo pozrela....ako zas oni obaja pomozu ked treba ale....ako pisem,nerespektuju ma aKo matku ich vnuka a taktnost im ani jdnemu nic nehovori....je toho viac ,co by som vedela popisat🙂....napriklad ked sme boli gratulovat svagrovi k sviatku,svokra to zabodkovala,nech si uz najde babu aby sa dozila aspom jedneho vnucata,nic by na tejto vete nebolo keby to nepovedala predo mnou a mojim muzov v case ako sme sa dlhorocne snazili o dietatko ( otehu sa mi podarilo az po 9 rokoch snazenia )