icon

So svokrovcami by som si chcela tykať, no sami to nenavrhli.

23. nov 2019

Ahojte zienky.. rada by som pocula vas pohlad, nazor, radu na takuto situaciu, kde ide o to, ze ja svokrovcom musim vykat (teda nikdy mi nenavrhli, ze im mozem tykat), pricom svagrina im tyka (oni jej to navrhli).
Som s muzom 11 rokov, z toho 8 r. zijeme v spolocnej domacnosti a pred 3 r. sme sa vzali. Mame 2,5-rocne dieta. Svokrovci byvaju v rovnakom meste ako my, cize stretavame sa relativne casto, hlavne odkedy sa narodila dcerka.
Vztahy mame celkom fajn. Teda prve roky sme si neboli nejako po chuti, ani neviem preco, zjednodusene povedane, proste sme neboli na rovnakej vlnovej dlzke (co je vcelku zaujimave, lebo napriklad so svokrinymi sestrami som sa na navsteve citila prijemnejsie nez so svokrou, proste ma prijimali, aj som sa s nimi viac mala o com bavit atd.), no vzdy boli nase stretnutia so svokrovcami v slusnej rovine, ziadne hadky ci urazky.
Ked ma muz poziadal o ruku a o par dni na to sme boli u nich na navsteve, tak hned ako som zostala sama so svokrou, zacala mat nemiestne poznamky.. hlavne preto, ze ja nie som toho isteho vierovyznania (aj ked tiez je to krestanstvo) ako su oni. No otazky, zalezitosti viery sme mali s muzom davno poriesene.
Takisto ked sme organizovali svadbu, tak mali blbe poznamky ohladom mojich rodicov, pricom ich dovtedy nikdy nestretli (byvaju v inom meste a zoznamili sme ich az nejaky cas pred svadbou, predtym sme nejako nemali potrebu) a pritom ospevovali svagrininych rodicov.
Ked sa narodila dcerka, bolo tych prilezitosti na stretavanie viac, myslim tym celkovo, my - svokrovci - moji rodicia - svagrovci (aj ked ti ziju v zahranici) a vztahy sa celkovo zlepsili v tom zmysle, ze sme sa aj viac spoznali aj zacali byt stretnutia take prirodzenejsie (ak viete ako to myslim) a myslim, ze aj svokrovci si poopravili svoj mylny ci divny (ci vlastne ani neviem aky) nazor na mna, prip. aj na mojich rodicov.
Co ma ale stale istym sposobom stve je to, ze doteraz mi nenavrhli tykanie, pricom svagrina im normalne tyka (jej to zjavne navrhli).
Ona je s bratom mojho manzela len o par rokov dlhsie nez sme my, tiez maju potomstvo, len o par rokov starsie nez my. Vekovo, vzdelanostne, karierne, nazorovo, typovo atd. sme my a svagrovci dost podobni, aj sa mame navzajom radi.
Este ked sme s muzom len chodili, resp. sme byvali spolu, sa ma svokra opytala, ze ci mi ona moze tykat, ja som pravdaze suhlasila. Cakala som, ze neskor, minimalne vtedy, ked sa zasnubime alebo aspon najneskor ked sa s muzom vezmeme, ze mi navrhne tykanie (a oslovovanie menom alebo proste nejako), no nic take sa neudialo.
Je to dost blbe (teda ja sa tak citim), ked sme napriklad pri jednom stole vsetci z ich rodiny a ja im vykam a svagrina im tyka.
A ked su tam nahodou este aj moji rodicia, ktori mojmu muzovi navrhli, ze im moze tykat a oslovovat ich menom, uz veeelmi davno (este sme tusim ani zasnubeni neboli), tak je to duplom blbsie, lebo vlastne ja jedina som tam, co vyka - svokrovcom.
Ono aj ta komunikacia je trosku o inom, ked napriklad pocujem mojho muza s mojim ocom, ako ho oslovuje menom a bavia sa ako dvaja dlhorocni kamosi, pricom ja ked svokrovcom musim vykat, tak mam niekedy pocit, ze su mi vlastne ako cudzi ludia, ze ja nie som sucastou ich rodiny.
Akoze keby im aj svagrina vykala, tak by som to nejako pochopila, ze proste u nich to tak je, ze nevesty/zatovia vykaju.. ale takto?
Proste tomu nerozumiem. Na jednej strane si poviem srat (s prepacenim) na to, su podstatnejsie veci v zivote ako toto a v podstate nase vztahy su fajn (v porovnani s tym co tu niekedy citam), na druhej strane ma to proste stve a velakrat sa citim blbo, hlavne ked je dokopy sirsia rodina. A dost sa cudujem, ze sa sami svokrovci necitia blbo, ze svagrina im tyka a ja vykam.
Nikdy som sa na tuto vec svokrovcov nepytala, je mi to proste divne sa na to opytat, a vlastne co sa ich opytat, co im mam sama povedat, ze ich chcem tykat? To sa nepatri, kedze su starsi odo mna.
Riesili by ste to nejako? Ak ano, ako? Alebo je lepsie nechat to tak a potichu, aj ked nerada, proste akceptovat situaciu a kaslat na to?
Sorry za dlhy vylev, len som to asi potrebovala zo seba dostat a chcela som blizsie opisat celu situaciu. Vopred dakujem za vase postrehy ci rady.

Strana
z5
autor
14. dec 2019

@ebbi To nie, v tomto to urcite nebude. Ja som s mojim muzom uz 11 rokov, svagrovci su spolu o nejake 3 r. dlhsie nez my a ona svokrovcom tyka uz veeeelmi dlho.

lussyl5
14. dec 2019

Ty sa tým nestresuj v kľude vykaj je to blbé ak švagriná môže týkať znamená to že asi ju majú radšej smutné ale v SK rodinách bežný jav(to že sa k tebe správajú pekne neznamená že ťa aj majú radi nedaj sa zbalamutiť) každému je jasné že tykanie mojú navrhnúť oni tebe nie naopak takže ak je širšia rodina po kope a ty musíš vykať kým švagrinej je dovolené týkať nemáš sa prečo cítiť trápne a blbo,to tvoji svokrovcov vyzerajú pred zvyškom rodiny blblo nie tu,v podstate strápňujú sami seba a ak ti to tykanie nenavrhnú nerieš buď v pohode,správaj sa milo a slušne ale drž si odstup a nevnucuj sa.Takto ak jednej dovolia tykať a druhej nie ukazujú že robia medzi vami rozdiely a švagrinú uprednostňujú.Možno to tak nemusí byť ale presne tak to vyzerá a pred zvyškom rodiny oni vyzerajú ako tí zlí.

autor
14. dec 2019

@lussyl5 No ved ja som si uz aj povedala, ze ak by mi raz v buducnosti nahodou navrhli tykanie, odmietla by som, uz im na to z vysoka kaslem.

ebbi
15. dec 2019

Ano, aj to je problem, ak to navrhnu po 10-15 rokoch, uz si to mozu ...., lebo uz si zvyknuta vykat a ten odstup tam je uz vybudovany....
@lussyl5 Mas pravdu, u nas to bolo presne tak - spravali sa vzdy pekne ale nikdy ma nemali radi. Su sama falos a na to som nikdy nebola zvyknuta. Inak vraj to je pasivno-agresivne spravanie. Vyzera, ze su super a taketo akoze nevinne tahy robia. Nepovedia Ti nic do oci, nekricia, nenadavaju, vsetko akoze krasne😝 Dufam, ze u Teba to tak nie je. U mna ano. Aj ked nie som najmladsia, ver, ze mi dlho trvalo to prekuknut. A dost dlho som si to ani nechcela pripustit.Je to len vela "akoze" nevinnych poznamok s usmevom, ktore su presne ale nenapadne mierene - az tak, ze si to v prvom momente ani neuvedomis.

aceris
15. dec 2019

u nas to bolo tak, ze moji rodicia oznamili, ze po svadbe si s muzom potykaju. Tak sa aj stalo pri veceri po obrade...dokonca sa do toho zamontovala svagrina a rovno si aj ona s mojimi rodicmi potykala...boli v soku, ale nechali to tak. No a mne? Nikto nic...tak som nahlas smutne zahlasila "a so mnou si nikto potykat nechce". Svokrovci nic. Na to moj muz zahlasil smerom na nich "im to len nedochadza, vsak?" a vtedy sa postavili a ze teda dobre aj oni si potykaju so mnou a s nasimi...Boli do toho v podstate dotlaceny😂

pink_lady
11. jún 2020

moja svokra bez opytania pri druhej navsteve mi zacala tykat a to slo dolu vodou odvtedy - chova sa ku mne ako k decku, /mala som vtedy 37r, bola som samostatna zena s dietatom/. Ja musim len poslusne suchat nohami a vykat jej. Tak som tam radsej prestala chodit.

mnamko
11. jún 2020

Nikdy som svokrovcom netykala,oni mne ano a ani by mi to neslo

anne_mary2
9. apr 2021

Ahoj 🙂
No... u nas v rodine to ne tiez tak, ze moj manzel mojim rodicom tyka ( asi mu to ani nenavrhli, zacal s tym sam ani neviem kedy... 😁🙈 ), a moja svagrina nasim vyka.... pritom akoze nemam rodicov ktori by si na to potrpeli alebo co, su to relativne mladi rodicia, kamaratski, vsetci vychadzame dobre...ale nikdy jej to nenavrhli, ani to nikdy neriesili.. tiez neviem ako to svagrina berie...
Svokor si s nami ako s dvoma nevestami potykal naraz na grilovacke ( so slovami ze lepsie sa potom krici ty blbec, ako vy blbec :D ...), pritom ja som nevestou este nebola, a svagrina je v rodine uz 15 rokov a doteraz svokrovi vykala....Vyka mu aj teraz kedze je to sila zvyku.. mne zo zaciatku to tiez nesli do ust priznam sa, dost dlho som potom pouzivala aj tak vyrazy ze “ ako sa mate” nie ako sa mas a pod...-ni by mi nevadilo kebyze mu vykam dalej.. ale uz som si zvykla uz to je ok.d:)). tiez to mame pri rodinnom stole rozne teda - z jednej strany vykanie, druhej tykanie....
Vela zien aj ked svokrovcom mozu vykat to nerobi ani potom. Niekto vyka aj svojim rodicom, je to rozne.. A aj preto si nemyslim ze to odzrkadluje kvalitu vztahov / reso dobry / lepsi vztah... netreba to tak brat podla mna...
Ja osobne by som nechcela take cez muza riesit..
Za mna je to ok tak ci tak.

kristind
15. júl 2021

Podľa mňa to moc riešiš. U nás je to rovnako, len s tým rozdielom, že švagriná je s mužovým bratom podstatne dlhšie, tuším 9 rokov z toho 3 ako manželia. Svokra ju má uloženú 'nevestička' a týka si s nimi zhruba odkedy otehotnela (to bolo rok po mne). My sme s mužom 3 roky, z toho 2 manželia. Mužova sestra má tuším 1,5 roka frajera 41 ročného a s tým si od začiatku týkajú. Ale to prikladám tomu vekovému rozdielu. Svokrovci majú krátko po 50tke. Nevravím, že som sa nad tým nikdy nezamyslela, že o čo som horšia, alebo prečo aj mne to po pôrode prvorodeneho vnuka od prvorodeneho syna nenavrhli. Ale no je*ať. Prestala som sa nad tým zamýšľať a je mi to fuk. Proste sú takí, ja sa snažím udržovať dobré vzťahy a tam to hasne. Či im poviem ahoj alebo dobrý deň. Na fungovaní sa nič nezmení. To nie je o tebe, či si s tebou potykajú alebo nie, ale o nich

Strana
z5