Som divná ja alebo on?
som 2 roky vo vztahu. a v poslednej dobe som z neho velmi frustrovana.
a neviem, ci som ja pricinou, ze som stale nespokojna a prilis narocna, alebo su na moju nespokojnost objektivne priciny.
v skratke o nom:
40 rokov, nikdy zenaty, ziadne deti, ziadne zavazky, byva sam v prenajatom jednoizbaku, zije viacmenej od vyplaty k vyplate - rad sa o seba stara, dozici si.
ma velmi blizky vztah k rodicmi, chodi k nim takmer kazdy den.
v skratke o mne:
40 rokov, rozvedena, mam deti, financne zabezpecena, rodinu nemam. mam iba deti a jeho.
pricina mojej frustracie:
sme spolu takmer dva roky, ale nemam pocit, ze sa ten vztah niekam posuva. sme spolu denne cca 1-,5-2 hodiny, z coho minimalne 1 hodinu su okolo nas aj moje deti.
v noci nebyvame spolu vobec. so mnou a s detmi ide obcas na celodenny vylet cez vikend, ale to sa stalo tento rok presne 3 krat.
byvat s nami nechce. ze zatial sa na to neciti.
ja neviem, ci je to vekom alebo cim, alebo ci som ja divna, ale proste mam predstavu, ze clovek vo vztahu chce s tym druhym travit co najviac casu. on taky nie je vobec. on ma proste svoj rezim a ide podla neho. ked som bola tyzden prec, tak mi povedal, ze on je s tym v pohode, vsak nie je vsetkym dnom koniec.
napr. teraz v lete ma rezim, ze chodi kazdy den taky mensi vystup na kopec. pride z prace, urobi si kavu, posedi, oddychne, okolo piatej ide na kopec, vrati sa o siedmej, ide k rodicom, lebo mama mu chysta obedy do prace, tam sa zdrzi 1-1,5 hodiny, lebo to sa nepatri, len prist a zobrat jedlo, a ked ide odtial je uz pol deviatej. takze za mnou uz nejde, lebo chodi spavat o pol desiatej, a to uz mu potom casovo nevychadza.
a absolutne nechape, ze preco mi to vadi. argumentuje tym, ze jemu ten vystup na kopec robi psychicky dobre a ze k rodicom si pre obed chodit musi, ked uz mu mama navarila.
a to je stale takto. aj teraz v nedelu, deti boli prec, bola som sama doma, ale neboli sme spolu, lebo on si potreboval dat oprat, upratat, nakupit a tieto cinnosti mu zabrali cely den. taka alternativa, ze by som mohla byt s nim napr pri nakupe, to mu vobec nenapadlo.
vobec nehlada sposoby akoby sme mohli byt spolu viac, on ma proste svoj rezim a toho sa drzi. ked sme spolu, tak je uzasny, to mu naozaj nemam co vycitat. ale mi chyba ten pocit, ze on akokeby nestal o to, aby sme boli spolu viac. ze jemu to takto vyhovuje. a ja som z toho frustrovana, lebo potom nemam pocit, ze ten vztah ma nejaku buducnost. on mi stale hovori, ze potrebuje viac casu.
ja som taka, ze chcem stale vsetko hned. to si priznavam. ale aj tak, no, dva roku su celkom dost dlha doba, nie? ci moc tlacim na pilu?
Inak ved ty nie si sama. Mas deti. Mas seba. Mas kamaratov. Pokial nebudes spokojna tak ako to je, normalneho cloveka nestretnes. Si sebestacna zena s dvomi detmi. Ved to je parada. Henten chlap je gula na nohe. Zbytocne sa nim zaoberas cele dni v hlave, prisposobujes sa jemu, pritom on by sa mal Tebe ved mas deti.
Autorka: no, mala si predtym toxicky vztah a teraz ho mas tiez. Preco?
1.Robi iba to, co JEMU vyhovuje.
2.Stretne sa s tebou iba ked to vyhovuje JEMU.
3.Ak sa voci niecomu ohradis, URAZI SA.
4.Aj zakladne slusne spravanie - dohodnut cas stretnutia berie ako tlak na NEHO.
5.Kladie si nesplnitelne podmienky - bude s tebou byvat iba vtedy, ked bude vsetko perfektne a medzi vami nebudu ziadne konflikty a hadky. Nie, toto sa splnit neda ani v najdokonalejsom vztahu a on to velmi dobre vie.
6.Za vyssie spominane "konflikty a hadky" podprahovo vini teba - nebyvate spolu este stele preto, ze si nedokazala takyto vztah vytvorit.
7.Presviedca ta, ze to ako nieco vnimas a citis, nie je normalne/nie je to v poriadku/mas to citit, vnimat inak. A zacinas o sebe pochybovat. Vid tu: "on tak dokaze rozpravat, ze ma normalne presvedci, ze ja som vadna, ze mi to vadi."
8. Neberie "vztah" medzi vami vazne, tvoje pocity su mu ukradnute. Vid tu: Ked sa citis osamelo nepride, ked potrebujes zlozit drevo pride. Zlozit drevo ti moze prist hocikto, pomojkat ta pride iba ten, kto ta ma naozaj rad.
@jamacka vies, len toto je ine tym, ze ja mam deti. on stale hovori, ze im nechce pliest hlavy, proste nechce byt sucastou rodinneho zivota nasho, co je zas pochopitelne, ze sa na to moc neciti.
ked som mala prveho muza tak s nim som zacala byvat v podstate hned, ale ked su tam deti, nie je to take jednoduche
@dankanka tak ja som doma s detmi, to nie je ze vyslovene cakam nanho.
a ak sa aj ohradim, ze tak si idem urobit svoj program, tak mi povie, vsak chod, mne to nevadi, ja budem len rad, ked budes robit nieco co Ta bavi
@simca06022011 ano, presne. moj nazor je, ze nikdy nemozeme vediet ako to bude, kym to aspon neskusime. cez leto som bola tyzden sama doma bez deti. tak som myslela, ze si to mozeme vyskusat ten tyzden cely byt spolu. vies kolkokrat tu ostal na noc? nula 🙂 kazdy den sme boli spolu par hodin, vacsinou az poobede prisiel.
a doobeda spal, dival sa na TV a bol u rodicov 🙂
na moje protesty sa znova ohradil, ze on potrebuje cas pre seba a svoj priestor a ze ma dovolenku, tak si chce oddychnut.
@dankanka pri pohlade zvonka mam uplne stastny a spokojny zivot - len ja som cely zivot (40 rokov) byvala s niekym a niekomu sa prisposobovala, tak sa citim uplne stratena, ked zrazu som na vsetko sama. deti mam, vsak to je super, len dieta je stale dieta, s nim sa nevies porozpravat o starostiach ci radostiach. a kamosiek mam vela, aj kamosov, ale vsetci maju svojich partnerov, nemaju na mna cas moc casto.
a ano, to o tom prisposobovani je svata pravda. ja co mam deti, pracu a dom sa prisposobujem niekomu, kto ma jednoizbak a nema na starosti nic a nikoho okrem seba.
ale on mi vzdy povie, ze vsak nemusim, ze nech to teda nerobim, nech sa mu ziadno neprisposobujem, ze on to predsa po mne nechce.
@katkine_terapie dakujem Ti velmi pekne za odpoved.
ja citim, ze to nie je uplne ok, ale neviem definovat, ze preco.
mame o tom dlhe rozhovory a on ma vzdy presvedci, ze je vsetko moja chyba.
napr sa ma opyta, ze co mi chyba v nasom vztahu, tak poviem: potrebovala by som od Teba aspon niekedy pocut, ze Ti chybam a ze sa na mna tesis.
jeho reakcia: on mi to hovorit nebude, lebo vsak to je predsa jasne, naco by mi to hovoril, vsak to su len slova, zanho hovoria jeho ciny.
alebo: citim sa lepsie ked viem aspon priblizne kedy a ci vecer prides, rada by som sa predtym osprchovala (popri domacnosti a detoch si to potrebujem naplanovat, ze kedy ist do sprchy)
odpoved: mne to nevadi, ked nie si osprchovana
ja: ale mne to vadi, necitim sa potom dobre, ked prides a ja som taka upachtena.
odpoved: mne to nevadi.
a koniec debaty.
a takto je to so vsetkym. vzdy sa ma strasne empaticky pyta, co by on. mohol zmenit, aby som bola stastnejsia, ale ked mu to poviem, tak reakciou su len vyhovorky, ze preco sa to neda.
a ano, to jeho urazanie sa je hrozne.
on sa urazi a potom sa so mnou nebavi kvoli uplne hocicomu. na to, aby sa nastval uplne staci, ked ho dva krat zavolam na rovnaky vylet so mnou a s detmi. obvini ma, ze ho tlacim do pozicie, aby mi povedal nie a ze z neho robim hajzla takymto sposobom. ze mu mam len oznamit, ze ideme na vylet a pokial bude chciet, tak on sa prida. ale vopred sa so mnou dohadovat odmieta.
ten posledny bod mi vysvetlil tak, ze drevo potrebujem zlozit raz za cas, ale ze on odmieta, aby sa stalo zvykom, ze mne je smutno a on si kvoli tomu zmeni program, lebo ze to potom budem chciet castejsie.
Tak áno samozrejme je to iné keď sú deti,ale po 2rokoch by už mal vedieť čo chce.Ved hlavne aj ty potrebuješ vedieť na čom si a mať pri sebe chlapa ktorí ti je oporou,vždy keď prídeš domov.
Skús sa s ním ešte raz otvorené porozprávať, povedz mu všetko narovinu.
Ale podľa toho čo všetko píšeš si myslím,že to nebude mať dáko význam. On proste taky je a to nezmeníš.
@jamacka ja mu hovorim vsetko narovinu. on presne vie, s cim mam problem. mavame dlhe a dlhe rozhovory, ale ano, presne je to tak ako si napisala. on proste taky je a ja to ziadno nezmenim. ani ho nepotrebujem menit, len hladam odpoved na otazku, ci som divna, ked mam pocit, ze tento nas vztah je skor nevztah ( ked toto poviem pred nim, tak sa okamzite urazi, ze ho zhadzujem), alebo je taketo fungovanie u chlapov uplne bezne.
Ani sa ho nesnaž meniť,lebo to by ti len vyčítal časom a ty by si bola ta najhoršia. Ja si myslím,že len stracas čas, možno čaká šťastie inde na teba.Ked chceš nájsť šťastie, najprv musíme opustiť osobu pri ktorej sme není šťastný
Autorka: toxik ako vysity 🤦♀️ Nie, nebude to ine. Jedine, co bude ine, ze si budes pripadat viac a viac nenormalna. Ale ty vobec nemas prehnane naroky, to co chces je normale fungovanie vo vztahu a slusne zaobchadzanie npr. dohodnut sa na case stretnutia. To nie je tlacenie do niecoho, to je iba vlastná logistika. Toto je vsetko v poriadku. Co v poriadku nie je je zotrvavanie v toxickom "vztahu" a emocionálna zavislost na vztahoch s muzmi.
Sledovala som túto debatu od začiatku a už som presvedčená, že ste charakterovo úplne odlišní, očakávate rôzne typy správania a vzájomne vás vzťah nenapĺňa. Reakcie Tvojho partnera mi pripadajú úplne normálne, je to taký ten typ tichej, praktickej a predvídateľnej lásky (to má svoje benefity), ale zrejme potrebuje iný typ ženy ako si Ty. Ospravedlňujem sa za trochu mentorské odporúčania: neočakávala by som od chlapa akési dlhé rozhovory, to väčšina chlapov bytostne neznáša, rovnako veľká časť chlapov nevie, ako reagovať na naše pocity smútku a osamelost a vyhýba sa imi, veľká časť chlapov potrebuje istý typ úkolovania (napr. pílenie dreva) a pocit spoločných "budovateľských" aktivít, atď. Komentovala som len posledné príspevky. Je fajn, ak sa začneš stretávať aj s inými mužmi: skúsim Ťa ale trochu varovať pred Tvojimi očakávaniami a nastaveniami do možného vzťahu, naozaj len veľmi opatrne, nechcem sa Ťa nijako dotknúť, obávam sa ale, že máš po štyridsiatke nereálne predstavy akéhosi celkového sa odovzdania tomu druhému, a to až do takej miery, že toho druhého môžeš obrazne "zadusiť od lásky".
@neanonymna ja uz nejake velke ocakavania od neho nemam. aj preto sme spolu od augusta velmi malo, lebo som sa prestala snazit. chcela som vidiet, ci sa jeho pristup zmeni, ked tam teda nebude ziadny tlak z mojej strany. ale teda, posun minimalny. tie sobotne vecery hlavne, to je najvyraznejsia zmena a nezabudne mi to opakovane pripomenut, ako keby som za to mala byt vdacna, kks.
jeho reakcia: on mi to hovorit nebude, lebo vsak to je predsa jasne, naco by mi to hovoril, vsak to su len slova, zanho hovoria jeho ciny.
- tu ti jasne dal na javo ako to je, jemu nechybas, inak by bol s tebou. To hovoria tie činy 😂 nedaj sa oblbnut recickami
Dobre ti povedal. Naco ti hovorit ze mu chybas ked zanho hovoria ciny. Stavi mu vidiet ta obcas, pretoze mu nechybas. Je mu s tebou obcas dobre.
@borabalazova ono je to praveze trosku naopak. iniciatorom tych dlhych rozhovor je on, casto to praveze konci jeho dlhymi monologmi, kde mi vysvetluje preco on je v prave a ja nie.
a nedotykas sa ma ziadno, ja viem, ze je problem aj vo mne, ze si neviem nastavit svoje hranice.
ja po nom nechcem predsa nic extra, ziadne velke gesta, ja mam dost svojich aktivit, ani s nim nepotrebujem travit vsetok volny cas, ci vypisovat si cele dni.
urcite to nie je tak, ze ho "dusim" svojou "laskou"
ci som ozaj nenormalna, ked mozeme spolu po dlhej dobe stravit par hodin a on polovicu toho casu "minie" na to aby si mohol dlho pospat a aby si siel nakupit a mna sa to dotkne?
urcite su zeny, ktorym by to nevadilo, ale mna sa to dotyka, ano.
@neanonymna dakujem, ja to asi fakt potrebujem pocut aj od niekoho dalsieho, aby som samu seba konecne presvedcila
@dankanka mne to pride tak, ze ked nema nic lepsie na robote, tak moze byt so mnou. ale nie je ochotny obetovat ani trosku svojho komfortu a pohodlia, aby so mnou byt mohol, ked nie su uplne idealne podmienky
@katkine_terapie ten posledny toxicky vztah som ukoncila sama, len mi to trosku trvalo 🙂 a tu sa tiez potrebujem v prvom rade utvrdit v tom, ze naozaj nie som ja ta vadna, ako ma on stale presviedca.
skusim este jednu situaciu, prosim, napis mi na nu svoj nazor:
tesila som sa na sobotu, lebo sme mali byt cely den sami spolu dvaja.
v piatok vecer sa zastavil a povedal mi, ze nebudeme spolu, lebo jeho brat padol na motorke a treba tu motorku ist odviezt - bolo to relativne daleko.
ja som sa zatvarila smutne. lebo mi to samozrejme prislo luto (ani pol slova som nepovedala). a on sa na mna nastval, ze ho emocionalne vydieram.
vzdy ked som smutna, ze spolu nebudeme, tak on sa nastve, ze naco to riesim, ze to je jedno, ked spolu nie sme tento vikend, tak budeme iny. nikdy mi nepovie, ze mu chybam, alebo ze mu je smutno.
on ma az nadbytok sebalasky a hranice stanovene velmi prisne. on ma sam seba na prvom mieste v rebricku hodnot. a tak to ma asi byt. ja to nejako neviem.
@simca06022011 ja som si skor hovorila, ze akymi cinmi mi to chce davat najavo, ked spolu takmer vobec nie sme 🙂 on to prezentuje tak, ze mam byt vdacna, ze za mnou vobec pride. a ked nanho skusam reverznu psychologiu, ze si stale robim nejaky program bez neho, tak jemu je to uplne jedno. vzdy mi povie, ze nech si to uzijem, ze on je spokojny, ked ja som spokojna.
No on ma rad len seba...
Autorka: "nikdy mi nepovie, ze mu chybam, alebo ze mu je smutno." No, ak ti to nepovie, tak asi mu nechybas, nie je mu smutno za tebou. Su muzi, ktori to sice nepovedia, ale citis to zo skutkov. U tohoto nie su ani skutky. Takze je vysoko nepravdepodobne, ze by si mu chybala a sam seba by sa dobrovolne tyral odopieranim si kontaktu s tebou. Je take prislovie, ked nieco vyzera ako pes, sprava sa to ako pes, steka to ako pes, bude to urcite pes. Nehladaj za tym nieco ine, co to nie je. On vie, ze si na nom zavisla, tak ked potrebuje, zvesi ta z vesiaka ako kabat. Odstrihni ho uplne (nie, nestaci si robit vlastny program a ked on mas cas tak sa prisposobit) a pracuj na sebe a budu sa diat divy 🙂
OK, tak je asi vhodné prestať s neustálymi analýzami a ísť si svojou cestou.
@katkine_terapie on nema rad ani ked ja mu poviem, ze mi chyba, prenho je aj to forma natlaku. to on ma asi nieco nespracovane v sebe, ze je na tieto veci uplne precitliveny (nielen vo vztahu ku mne).
a ano, viem, ze by som mala na sebe viac pracovat (aj mi vies poradit ako? chodila som aj k dvom terapeutom, ale nejako som nemala pocit, ze ma to niekam posuva) a odist z tohto "vztahu", zatial toho bohuzial nie som schopna :(
coskoro sa vsak budem stahovat (teraz byvame od seba 2km) a myslim, ze vtedy sa to vyriesi aj same, lebo neverim, ze bude mat ochotu za mnou dochadzat, ak to bude trvat hoci aj 30 minut iba.
Ahoj ,no podla mna by si si mala este raz precitat vsetko co si napisala a podla toho sa zariadit. Mne z toho vychadza ,ze vy dvaja sa k sebe absolutne nehodite. Nie si s nim stastna ,on stastny je ale to nie s tebou ,ale tak vseobecne, zariadil si zivot tak ako mu vyhovuje ,ma kamaratku, ale nerobi nic preto aby si ty bola stastna. Ak si este predstavujes realny rodinny zivot, skutocneho muza s ktorym budes zit tak jeho uplne odstrihni a hladaj dalej.
@borabalazova mne analyzi pomahaju, lebo vidim aj nazor zvonku a viem si to v sebe lepsie upratat 🙂

a ako si to predstavuje, ze bude si isty, ze to bude fungovat? :D ved to nebude nikdy :DD a co konkretne ostatne ma byt perfektne, ked ledva ste spolu :DDDD