icon

Som doma 7 rokov, zistila som manželovu neveru a začínam piť alkohol

5. nov 2020

Píšem anonymne. Alkohol a materská. Som na materskej už 7 rokov. Mám 2 zdravé krásne deti. 10 rocny vzťah. Žiaľ som si prešla aj neverou zo strany manžela. Som 2 roky naterskej zo synom. A každý druhý tretí deň mám potrebu piť. Neopijam sa. Dám si pohár vina , plechovku piva. Ale ajtak mám pocit že to je problém. Vycitam si že som zlá mama. Som zlá mama ?

kassandra25
6. nov 2020

Tak to sa dobre potom ubera s tvojim manzelom. Aj s tebou. Dala si si zavazok a ides ho dodrzat. Gratulujem. Tak hlavu hore a ides dalej.

kassandra25
6. nov 2020

Inak, ja ani neviem, co to ten pereg ci perego je🙂))) nikdy som to nepila.

queen_mary
6. nov 2020

Ja si dam skoro kazdy vecer pohar dva vinka. Necitim sa jak alkoholik. Ale ak si to nemala vo zvyku a mas pocit, ze to potrebujes, tak je to asi problem. Ja si davam len tak na chut, v lete biele, v zime cervene. Ked nemame doma tak si nedam, neletim do obchodu alebo nekupujem cielene vino pre seba.

hopsadobrandejsa
6. nov 2020

@sasa1983

To ano, ale ako som spominal, rozhodujuci je dovod preco si vypijes. Nie nadarmo sa vravi, ze ludia utapaju svoj zial v pohariku.

V sucasnosti vela ludi ktori zazivaju stres ci uz v pracovnom alebo osobnom zivote neriesia tieto problemy a namiesto toho aby sa obratili k cloveku a porozpravali sa o tom, otacaju svoju pozornost k flaske.

Pohar vina jej urcite neuskodi, ale dovod preco si ho chce dat moze.

fodorka
6. nov 2020

Neviem ci poradim ale tak ako si to opisala presne takto to zacina...kto to nepozna alebo zial niekoho z okoloa povie ze ,,neskodne,, pravda je opak sme ludia a ludia...tz niekto moze pit kolko chce aj cely zivot a neprepracuje sa k alkoholizmu iba ma lepsiu vydrz...potom presne su ,hladinkari, ako to tu uz niekto spomenul ...stane sa z jedneho poharika ritual a ten uz proste musi byt...alkoholik nieje len ten kto je permanentne v liehu no zial zacina to aj takto nenapadne.pokial ako si napisala nemas problem si ,,nedat,, tak si proste NEDAJ! uvidis ci ta to bude nutit ci budes nato mysliet...ak ano chod smer psychiater ten pomoze nieje to hanba...zial alkoholik jeden bol v rodine a este som poznala osobne a bola som raz pozriet aj do klubu AA ...poviem vam bolo tam aj vela zien na ktore by ste to nikdy nepovedali stretnut ich na ulici...takze tak.a tam neries ci si dobra matka.istotne si vyborne ale teraz sa daj na prve miesto.ak si stale nieco nevstrebala navstiv psychologa ...ak chces dalej byt vo vztahu treba sa pohnut no teraz sa daj na chvilku na prve miestoa ries seba.videla som co to neskor robi ked ten clovek si musi dat.zial to nieje teme iba o bezdomovcoch a asocialoch...

skoricove_nebo
6. nov 2020

Ahoj. Myslim,ze by si mala riesit skor manzelstvo. Ist do poradne ked sa on nechce o tom bavit. Nechce ist?chid sama.Porad sa. Stoji ti muz za to?chces o neho bojovat? Preco s nim ostavas (dovod kvoli detom je blbost.Tie su s vami,citia to a netreba ich podcenovat)
To su otazky,ktore teraz ries.
A co sa tyka pitia.Budes potrebovat vela sily a pevne nervy...alkohol ti moc neprida...Potrebujes cistu hlavu.

autor
6. nov 2020

@skoricove_nebo písala som hore. Od toho čo sa stalo prešli 4 roky, mame po tom syna, do poradne sme chodili viac ako rok. A nie on sa o tom nechce baviť ale ja. Toto je vykomunikovana a vyriešená vec. A prečo som s ním ? Lebo ho milujem. Lebo je doby otec a robí všetko preto aby nám bolo dobre. A aj preto lebo vidím a viem že jeho samého ho trápi čo sa stalo a urobil a robí všetko preto aby sme boli ok.

autor
6. nov 2020

@fodorka áno viem že to takto začína. Preto to musim a chcem riešiť. Uvidím čo bude. Ak to bude zle tak pôjdem k odborníkovi. Neberiem to ako hanbu. Ako áno hanbím sa za seba ale nehanbím sa navštíviť odborníka.

skoricove_nebo
6. nov 2020

Aha prepac...ja som ta zle pochopila😢

6mia6
6. nov 2020

@pragmaticka tiež som letná alkoholicka. Strašne mi ide pivo. Kľudne aj každý deň ak ráno nesoferujem. Pred tým mám rešpekt. Ale len v lete. Trochu sa ochladí v septembri, októbri a smitec az do máj jun. To obdobie bez, som úplne bez ani víno nič .

tesari
6. nov 2020

Hm, no takto to začína. V každom prípade sa skus zamyslieť nad tým co ti to prinesie do budúcna. Skus sa pozrieť na to tak, že si iba zbytočne vyrobis problém. Nedaj ostatným okolo seba šancu na to, že ťa raz možno budú chcieť zbaviť napr deti lebo piješ. Určite sa problém ktorý takto podvedome akoby riešiš dá riešiť aj inak. Urob to pre seba a ak nie pre seba tak pre ľudí ktorých máš rada. Super je ze si problém uvedomujes. Pitie alkoholu je metlou ľudstva a nikdy k ničomu dobrému neviedlo...

ndrag
6. nov 2020

Podla mna len potrebujes nieco na odreagovanie po celom tyzdni. Ja som to tiez takto skusala s poharom vina, ale neviem, nebavi ma popijat, ci uz vonku alebo sama. Co takto nechat 1-2x deti ocovi a ist si na hodinku zasportovat? Trebars aj len zabehat po ulici, nech sa ti vyprazdni hlava.

autor
6. nov 2020

@ndrag bingo. Ja som dnes rozmyslala veľa. Nemám žiadne hobby. Nič kde vypnem hlavu. Takze si musim nájsť niečo kde sa odreagujem.

gabrielkaa
6. nov 2020

Alkohol je vecna tema diskusii. Samozrejme vzdy zalezi od konkretnej osoby. Dobre jedlo a k tomu dobre vino vzdy patrili vo vyssej spolocnosti spolu. Niekto hovori, ze jednym poharom sa to zacina ...tiez ako u koho. mne sa to teda takto zacina uz 20 rokov a stale nic. 😀. Mam rada dobre jedlo a dobre vino. Zo stresu nepijem, lebo to mi nerobi dobre, ale ked mam relax, alebo ked sa stretnem s dobrymi priatelmi, tak si dame urcite pohar vina. Hovori sa, ze vino je napoj bohov 😀. Neberiem niekomu ked chce abstinovat, je to na kazdom z nas, ako si skvalitni zivot. Zamerne som pouzila svolo "skvalitni" aby to bolo chapane tak, ze alkohol je dobry do tej miery, kedy nam zvysuje kvalitu zivota. Nie naopak...

janush
6. nov 2020

Aj ja si dám každý druhý deň pohár vina a nepokladám sa za alkoholičku 😉

evelina77
6. nov 2020

Nepi..nepi dievca..ani pivo nic..mas krasne deti..najdi si nejaku zabavku..urob si radost..chod ku kadernicke..budes sa citit pekne..zober deti do lesa..hocikde..lebo ked budes len zavreta doma bude ti chodit po rozume len vino...skus to a drz sa

elninoenmipueblo
Autor odpoveď zmazal
elninoenmipueblo
6. nov 2020

http://spoluzavislost.sk/tag/spoluzavislost/

Dosť uz radili a často najviac radia ti čo najmenej o tom vedia, alkoholizmus u zien vznika ovela skôr ako u mužov a u deti alkoholikov tiež. V am. statoch je, uz len ,,aca"adult child of alcoholic diagnoza.
https://adultchildren.org/
...ale sila je v našom mysleni...ako myslíš, taka aj si.. takou sa postupne stavas...

Motivacia ako,, mozem to zmenit"

Chcem odpustit.nech ma deti nevidia zahorknutu a sebalutujucu..

Dokážem to a kvoli deťom to určite dám...
,,...silni ľudia nie su ti čo nespadnu, ale ti co zakazdym po pade vstanu..."

Nech ti to pomaha..je toho veľa ..držím pršteky😉

,,Tvoja hodnota neklesa na zaklade neschopnosti niekoho vidieť tvoju cenu.
Chris Vallotton,,"

bluebriggs
6. nov 2020

Ženy alkoholičky sa neopíjajú do nemoty ale sú hladinkárky. Presne tak že sa neožerú na mol ako muži ale daju si "kazdy den jeden poharik"....

janage
6. nov 2020

Co tak na zaciatok vymenit vino za kvalitny caj. Ci pohar, ci 2, neposkodi, pomoze a mozes si z toho urobit vecerny ritual😉

lacibo
6. nov 2020

ty máš iný problém ako alkohol, a to, že si to uvedomuješ, je dobré, zamysli sa nad tým, aký je tvoj život, tvoje manželstvo, vzťahy, pomôže aj, keď si napíšeš na papier pozitíva a na druhý negatíva v tvojom živote, vzťahu... nevera vždy naruší vzťah, ale ak obaja naozaj chcú, dokážu to veľakrát prekonať a ísť ďalej, dôležité je nevyhadzovať to neverníkovi na oči, niekedy je vzťah ešte lepší ako predtým...nebuď na sebe príliš prísna, maj sa rada, podľa tvojich slov si veľmi zodpovedná a starostlivá mama, neobviňuj seba ani partnera, skús si zariadiť všetko v živote tak, aby ťa to tešilo a napĺňalo, nehľadaj to iba vo víne..😉

stevvvka
6. nov 2020

Vezmi to hneď od začiatku pozitívne, nastav sa na to, že nie si alkoholika, bol to len z yk, teraz si daj namiesto vína čaj, skúšaj rôzne, a vždy, keď príde chuť, sprav 15 drepov a pol minútky poskac na švihadle. Už pár cvikov spustí endorfiny. Ber to tak, že si to robila zo zvyku, z nudy... Nájdi si náhradu.

Ak ta nevera stále trápi, radím odborníka. Individuálne, vyjasniť si sama v sebe prečo sa ez to nevieš preniesť.. A potom od komunikovať s partnerom. Mal by vedieť, že s tým stále. NIe si ôk. Ale najprv ten zlozvyk pozrieš.

Veľa šťastia.

Nie si zla mama. 🌹

sidicek
7. nov 2020

Veľký palec hore za to, že si problém uvedomujes a chceš ho riešiť. To je základ uspechu pri všetkých zavislostiach. V súčasnosti je na vzostupe alkoholizmus u mladých žien na materskej, varujú o tom gynekológovia, všeobecni lekári aj internisti. Často sú jediní, ktorí to vedia, nikto v okolí si to buď nevšimne alebo to bagatelizuje, ved len sem tam si dá pohárik. Držím palce, nech tento problém vyriešis.

sense
7. nov 2020

Ak máš potrebu piť tak máš pravdu,... Je to problém... Na to aby si bola závislá sa nepotrebuješ byť spita...
Najlepšie s tyxm seknut a nemať doma nič čoby ra lákalo si dat...
Pretože čím väčší problém sa ti bude zdať, tým väčší bude aj pohár...probnkemy sa neriešia alkoholom

katarina412
Autor odpoveď zmazal
nyusika
7. nov 2020

Jediný problém vidím v tom, že si tak dlho doma.
Ja byť sedem rokov iba s deťmi a domácnosťou, skončím horšie, ako s pohárom vína každý druhý deň.

Málo žien totiž uspokojuje byť doma, určite také sú, ale tie nepíšu takéto depresívne príspevky a užívajú si to.

autor
7. nov 2020

@katarina412
@nyusika ja som pomedzi to pracovala. 3 roky doma s dcérou, potom rok a pol v prácu a potom som otehotnela. Môj muž nie je zlý človek. Ja by som ho do toho nezatahovala. My sa po večeroch rozprávame, hráme karty... inak ja by som nedokázala nebavit sa s ním. Ja som strašne ukecana, rozprávam veľa. To by bol pre mna trest nekomunikoval 😀

nyusika
7. nov 2020

Žiaden čas iba pre seba, to je zlé.
Hrať karty ťa asi neuspokojuje.

katkati
7. nov 2020

Si na seba veľmi prísna. Pohár vina po 6-tich dňoch nemá nič spoločné s alkoholizmom. Nepridávaj si trápenie, že si alkoholicka. Tvoje trápenie podľa mňa je v tom, že aj keď naoko máte s manželom vyriešenú ťažkú tému, o ktorej ty nechceš rozprávať, ťaží ťa na duši. Vidíš ho na jednej strane ako dobrého človeka a otca, ale ako manžel zlyhal a elmi dobre vieš, že to tam stále bude. Nie každý sa dokáže s neverou vysporiadať aj keď si ju zdôvodňuje, že môžu za to obidvaja. Ako v jedom singli je prespievané : môžem si zavrieť oči a nič nevidieť, môžem si zakryť uši a nič nepočuť, ale neviem si zavrieť srdce a nič necítiť.

gabika0825
7. nov 2020

@nika501 bohužial veľa žien ostáva pri takých lebo chcú udržať rodinu pokope. Mám aj také v rodine. Ale načo je to dobré keď to dieťa cíti že sú v tom vzťahu problémy. Deti sú vnímavejšie viac ako by sme si mysleli. A ešte ak citia z matky dych po alkohole alebo vidia ju s flaškou v ruke tak to je velmi veľký problém. Radšej byť sama s deťmi, nech manžel prispieva... ale za to by autorka bola ovela šťastnejšia a nerobila by zo seba chuderu keď ostáva s takým človekom.