Som hypersenzitívna: Ako zvládnuť život s hypersenzitivitou?
Od narodenia citim, ze som ina. Vnimam ludi inak, viem presne ako sa citia a dokazem ich manipulovat tak aby sa citili lepsie prip. dosiahnut po com tuzim ja. Dokazem cloveka precitat jednym pohladom a viem presne aky je a podla toho s nim jednam. No dost mi to strpcuje zivot. Aj ked mam partnera, vyhladavam samotu kedy sa snazim prejst si svoj zivot. Vraciam sa do spomienok z detstva a trapim sa tym. Zacinam zle znasat zivotne zmeny. Zle znasam, ze starnem, ze coskoro budem sama bez rodicov. Bojim sa toho vsetkeho. Praca ma bavi a velmi mi pomaha vidiet ked niekomu pomozem. Milujem deti. Idem sa z nich zblaznit. Milujem prirodu, zvuky prirody. Fascinuje ma vsetko co ss tyka nasho zivota.
Niekedy sa nenavidim, ze dokazem tak citat v ludoch lebo to vyuzivaju. Neviem opisat ako sa niekedy citim. Casto ma dokazu rozplakat uplne obycajne veci, dojat. Nedokazem to ovladat a to ma strasne stve.
Ako to ovladnut? Ako sa toho zbavim? Da sa to vobec? Alebo sa u mna vyvija nejaka psych.porucha?
Tak to zvazovanie je normalne, citlivy clovek ma taky vacsi strach, ci bude prijaty, ci nieco nedomrvi. Ja to zase mam tak, ze nejako hned citim, komu mozem verit. Dost som cestovala po svete a neraz som sa s niekym zoznamila doslova na ulici a nemala som problem byt s nim aj sama a ist aj k nemu domov, ak mi pripadal doveryhodny. Tuto intuiciu povazujem tiez za taku vyhodu, napriklad na tych cestach ma to ani raz nesklamalo. Naletela som raz psychopatovi, ktory chodil s mojou kamoskou. Ju klamal kolosalne a dlhodobo, ja som s nim bola sama len raz a tiez ma vtedy klamal a absolutne som to nevycitila, na spickoveho psychopata som kratka aj ja. Ale inak to u mna funguje a da sa na to spolahnut, takze ja sa v podstate otvaram dost rychlo, ak citim tu doveru. Prave ta psychologicka, co mi pomohla s emociami, tak tento pocit dovery vo mne okamzite vyvolala. Predtym som bola u styroch inych a tam to tak nebolo. Takze ked aj budes hladat psychologa, daj na svoju intuiciu, ktoru mas dobru, a kludne obehni aj viacerych ako ja. Kto ti pomoze, toho lahko spoznas.
Neviem ako to máš ty a nezdá sa mi, zeby to bolo úplne rovnaké ako u mňa, ale ja napriklad tiež viem teda myslim si, ze viem čítať v ľuďoch (vela ludi mi to povedalo) cez ich pohyby ci pohľad a kedysi som na to veľmi dávala dôraz. Teraz to už, ale tak vážne neberiem, skôr sa snažím pochopiť prečo niekto robí veci ako robí. Lebo ľuďom nepomožeš ty, každý človek si musí pomôcť sam. Čítanie ludi je podľa mňa dar, ale nie v tom, ze im budeš hovoriť akí sú a co majú robiť. Skutočná pomoc musí vyjsť z nich, z toho, aby pochopili samých seba, oni musia prist sami na to preco robia veci ako robia. Rovnako ako to máš ty, z tvojich slov mam pocit, ze samu seba nechápeš, nerozumieš odkiaľ pochádzajú tvoje reakcie a prečo robíš veci ako robíš. Kým nepochopiš seba, nedokážeš si pomôcť ani ty a nepomozes ani nikomu inému.
Ahoj, napíš mi správu ak chceš pokecať, naučila som sa s týmto pracovať 🙂
prvy krok...prestan sa tolko pozorovat 🙂
@autorka
Ohladom senzitivity je to tazke. S technikami, ako ju zvladat lepsie, by ti urcite vedel pomoct nejaky terapeut.
Co ma vsak zaujalo, je ta druha cast o ktorej pises. Poznam jednu osobu, ktora o sebe tvrdi, ze vie citat ludi. Vzdy som si ju vypocula a vzdy mala po par mesiacoch pravdu. A vies ako tu pravdu dosahovala? Na kazdeho, o kom hovorila aky je, si vybrala zle vlastnosti. O dobrych nikdy nehovorila. Nasledne vytvarala situacie, lepsie povedane svojim provokativnym chovanim donutila osoby reagovat neprimerane a nasledne vsade hovorila, ze vedela, aka je ta osoba zla. Manipulovala ako sa len dalo, aby dosiahla svoje. Nehovoriac, ze vzdy boli sucastou niekolkomesacne ohovarania a vytvarania dojmu, ze dana osoba je zla.
Nechcem tymto prikladom povedat, ze si rovnaka a robis to identicky.
Za mna si jednoducho manipulator a vsetko, co ludom hovoris, aby bolo po tvojom, je hranie na ich city. Podla mna mas vyborny pozorovaci talent.
Rovnako si senzitivna a svoje vnimanie okoliteho sveta ta naucilo, ako jednat s ludmi a co im povedat, aby boli dostupni. Mozno si dobry diplomat a aj inteligentna osoba, ktora vdaka vnemom ziskala za svoj zivot to, co sa niektori obchodnici ucia roky.
Su take knihy pre vysoko citlivych ludi... kde su nejaky tipy... aby sa ti zilo lahsie.

@marianarem velmi dobre. Zozaciatku som opatrna aj ked si cloveka precitam drzim si odstup dokial ho lepsie nespoznam. Som skor uzavretejsia. Dlho mi trva kim si niekto ziska moju doveru. A ak ju narusi, uz ju nedokazem vratit aj ked sa snazi. Ale ked sa s niekym rozpravam velmi zvazujem co mu mozem povedat a xo nie