Som na nervy z mojej svokry
Ahojte, ešte som sem nikdy neprispievala, stále som si len čítala diskusie a snažila sa v nich nájsť to, čo som potrebovala. No momentálne som na tom tak, že potrebujem pomôcť a budem vďačná každej z vás, ktorá mi bude ochotná poradiť, prípadne podeliť sa so svojou skúsenosťou, ak je v situácii ako ja, ako riešila daný problém. Tak teda k veci- som tri roky vydatá, mám dvojročnú dcérku, od začiatku, ako sme sa s manželom vzali, bývame u svokrovcov. Máme takmer svoje poschodie (píšem takmer, pretože svokrovci na našom poschodí majú ešte spálňu). Môj problém spočíva hlavne v tom, že moja svokra je síce milá a od samej lásky by sa asi rozdala, no je neskutočne DOŽIERNA a ja už začínam strácať nervy. Každú chvíľku je pri nás, malá sa zobudí a stačí, že ju počuje, nerobí jej problém vyklopkávať na dvere spálne, aby ju už videla. Stačí, že malá vyjde z izby na chodbu, hneď je hore, aby mohla byť s ňou. Stále si hľadá nejaké zámienky, aby mohla prísť k nám. Keď ideme s malou von, odprevádza nás a keď prídeme, už vyčkáva na okne, aby malú znovu "privítala. Pred cudzími ukazuje, ako malú zbožňuje, je afektovaná, až nechutná. Mám pocit, že je s nami nonstop. Stále sa zasedí pri nás v obývačke a netrápi ju, že mi chceme byť aj sami a urobiť si svoj vlastný program. Požehnaním je pre mňa deň, keď je v práci, jedine vtedy máme s manželom kľud a súkromie. A keď aj príde večer z práce a malá spí, ani s manželom si nemôžeme doslova nič dovoliť, lebo sa musí prísť vykecať, aj keď na chvíľu, ale musí. Manželovi to už tiež začína vadiť, no zatiaľ sme sa nejako neodhodlali jej dať najavo a povedať jej, že sme mladá rodina a potrebujeme byť jednoducho sami aj vtedy, keď je ona doma, nie len keď je v práci. Dcérka ju má rada a niekedy už mám pocit, že ju v niektorých situáciach uprednostňuje pred nami, čím ja nie som veľmi nadšená, pretože som na dcérku asi moc upätá (možno preto, že už mám 33 rokov a jednoducho si ju chcem naplno užiť, čo sa pri mojej svokre bohužiaľ nedá). Snažím sa byť čo najviac mimo domu (to znamená vonku s dcérkou), aby som bola so svokrou čo najmenej, ale nie stále sa to dá. Najhoršie na tom je, že začala mať zdravotne problémy a bude maródovať cca rok, čo ma doslova položilo. Manžela prosím, aby sa s ňou porozprával, no on na to odvahu nemá, že čo, keď sa urazí a to nikto nechce. Aj ja som doteraz držala ústa, ale už to prestávam zvládať a viem, že skôr či neskôr jej budem musieť niečo povedať, ale neviem, ako na to, aby to pochopila a neurazila sa... Je príčinou našich hádok s manželom a ja už neviem, ako ďalej. Nič ma nebaví, stačí, že viem, že je doma a ja som nervózna, pretože čakám, že každú chvíľku bude pri nás. Ak mam nejakú návštevu, nezabudne sa prísť "ukázať, takže ak sa aj dohodneme s nejakými známymi, aby prišli, tak len vtedy, keď ona nie je doma... Poraďte PROSÍM, ako sa s ňou porozprávať. Ďakujem
@pribinak ved prave, toho sa bojim, pretoze uz som na tom tak, ze pred svokrou sa snazim byt ok a potom si zlost vybijam na malej a manzelovi (ktori za nic nemozu) a mne je to potom strasne luto... sibe mi z toho a bojim sa, aby to nepokazilo nase manzelstvo, ktore je inac v pohode... s manzelom sa o tom bavime, chape to a aj on by prijal, aby jeho mama nebola stale s nami, no to je taky maznacik milacik, ktory nechce, aby bol zle, preto sa stale k rozhovoru neodhodlal ☹ je to na dlhe rozpravanie, ale verim, ze ak ten rozhovor zacneme, bude stat pri mne
@slobodnabaculka žena ty si blaaaazen. Kam sa hrabe Matkin.... Tvoje rady na otázky treba vydať knižne - to by sa predávalo. Aj Heriban by znervoznel.
ze sukromie pri neuvedomelo milujucej svokre ktorej patri obydlie, heh.
@katimka aj niekto iny Ti tu radil, ze si to mas vsetko spisat. V nejakej inej diskusii o svokrach tu na MK jedna pani pisala, ze svokre poslala mail a ze potom sa vzduch dost vycistil. Tak jej napis list, zostrucni ho, aby si sa mala coho drzat, ked budes hovorit. A ked budete so svokrou v trojici aj s manzelom, zacni TY. velmi slusne, na zaciatku aj pochval, atd. Muz sa potom prida. Aj ked sa svokra mozno ofuci, ziskas urcite zadostucinenie, satisfakciu. lebo vies ze si v prave a tazko sa zije s tym, ze tahas za kratsi koniec. Z toho si potom nervozna.nedovol, aby Ti svokra takto znicila rodinu. Ty mas problem, Ty ho zacni riesit. necakaj na muza, lebo sa z toho zblaznis. Nemozes zit dlhodobo v strese.
@angel1223 vsetko je vec nazoru, vsak ty najmudrejsia!!!!! Co je priorita? Mat klud? Alebo usetrit par chcechtakov a byt na nervy? Myslis, ze u svokry nasetria tolko, ze si nebudu musiet pozicat ani cent a postavia dom ci kupia rovno 3izbak? Ja nehovorim, ze hypoteka je najidealnejsie riesenie, ale da sa to prezit
Byt u svokry, ktora ma non-stop vytaca to je fakt super, zato zobrat si uver to je fakt cesta do pekla, rozumiem ti dobre? Ty tiez asi nie si celkom OK
Toto je moj posledny prispevok k tebe, viac nic nepisem, takze sa neunuvej mi nic odpisovat
par???vsak to je 300e.....si normalna????ked je z dietatom na md a maju len muzov prijem....cca 600-700e a este polovicu platit banke.....ty si rob ako chces ale ja na jej mieste by som sa nezadlzila....buducnost neista...aspon sa zamestnat a potom porozmyslat....ty patris medzi tych asi co nemaju nudzu o peniaze.s tvojimi radami chod radsej seno kosit 😀 vsetko zavisi od komunikacie....myslis si ze aj keby im dali hypo ako to budu splacat???treba MYSLIET AJ NA ZADNE VRATKA......
@angel1223
neviem čo je také hrozné na hypotéke...je to pre mnohých jediná možnosť sa osamostatniť, pokiaľ muž nie je podnikateľ alebo nemá niekto z dvojice zazobaných rodičov...ja našťastie túto úžeru na krku nemám, ale sestra tiež bývala u svokrovcov, boli tam zopár mesiacov, tiež bola svokra tou najmúdrejšou, hovorila jej dokonca aké topanky si má kúpiť, skrátka neskutočne im liezla na nervy až sestrin muž povedal v jeden večer a dosť....pozemok našťastie nebol problém, zobrali si hypotéku a ako sa sestra vyjadrila konečne je šťastná....nikto sa do nej nestará, nikto nebuzeruje....čo sa týka peňazí, tak zvládli to aj keď bola na MD...treba sa počas prvých rokov uskromniť a mať poruke dobrú rodinu 🙂 ....ja som nemala problém jej nakúpiť alebo k sviatku dať väčší obnos,môj muž im veľmi veľa vecí urobil na dome...tak isto moja mama, pomáhala ako sa dalo...takže všetko sa dá, keď sa chce....a čakať celý život v strachu, že môžem prísť o prácu a preto sa radšej nezadĺžim a budem skákať ako svokra píska?....keby takto každý rozmýšľal, tak hypo nemá nikto....kto chce robiť, si robotu nájde...aj keď nie ideálnu, ale nejakú určite... 🙂
ano kto chce robotu si najde len nie vsade ta robota je....a povedz sama ked je matka s dietatom tazsie sa zamestna....nevies ci im ma kto pomoct v pripade hypo.....a ked je na md.....urcite by som sa ja na dlhe roky nezadlzila ale najprv sa s nimi porozpravala a popripade hladala ine riesenie....zatial ist do podnajmu....nebude ani prva ani posledna co by byvali v podnajme
@katimka zacinas riesit svoj problem po 3rokoch? toto ste mali mat vydiskutovane tyzden pred tym nez si sa nastahovala do jej domu.
ona si moze po svojom dome chodit kam chce, vy ste len podnajomnici... sadnut , rozdelit si teritorium, vas problem je ze ste "slusny" a nekonfliktni... podla mna ste makoty, najma tvoj muz. Ak by moja svokra prisla ku nasej navsteve moj muz by sa jej spytal ze c nieco potrebuje ze pri nas sedi... vecer aby s nami drepela? nezavadzame ti? lebo ty nam ano...
nastastie taketo hlupociny nemusime riesit lebo si zijemme vo vlastnom a za vlastne. mas 33r a spravanie 22r nesvojpravnej osobky. manzel detto
@katimka my sme nedavno riesili podobnu situaciu. nebyvame sice u svokrovcov ale byvame v dome ktory oni mali ako chalupu a dali ju manzelovi aby sme tam mohli byvat. sice na papieri je majitel on, no svokra sa stale sprava ako vo svojom. podobne ako u vas- nemysli to zle ale s tou svojou ochotou a snahou to prehana a navyse ked sme jej povedali ze si nieco nezelame aby robila, tak aj tak si urobila po svojom (napr: ostrihala nam zavesy, preklada veci, stale chce upratovat aj napriek tomu ze som zrovna doupratovala, vola si k nam navstevy, chodi k nam aj ked jej povieme ze by sme radi boli sami...) a vzdy to bolo ospravedlnene tym ze ona to mysli dobre- no co k tomu dodat. mne to vadilo, manzel si ju zastaval, ale postupne doslo k tomu ze to zacalo byt neunosne. pred par mesiacmi si uz naozaj dovolila moc (zorganizovala si u nas grilovacku bez toho aby sme mi o tom vedeli a naviac vo velmi nevhodnu dobu) ja som sa zrutila, preplakala niekolko dni lebo som prisla o blizkeho v rodine a este si musim stolerovat u nas oslavu....potom ked som sa pozbierala hovorim manzelovi, ze tu nechcem byvat. ze takto to jednoducho nejde, ze chcem ist prec a nech si tu svokra robi co chce. ja jednoducho potrebujem svoje sukromie a ak to znamena odist odtialto, tak nech a ked tak aj bez manzela!!! on sam uz videl ze je toho naozaj moc a zastal si ma. povedala som mu podmienky za ktorych som ochotna ostat a nasledne on nejak vysvetlil svojej starostlivej mame ze aj mi dvaja (teraz uz traja) sme rodina a ze musime byt sami a ze je to nas dom a ak chce prist tak sa dopredu dohodnut a o volani si k nam navstev asi nemusim hovorit...
neviem ako ste na tom vo vzajomnych stahoch vy, ale ja ked som svokre povedala ze nieco nema robit alebo ze si nieco nezlam, tak si z toho nic nerobila. proste ma ignorovala. pripadne sa odula, ale aj tak si urobila po svojom. myslim, ze hranice by jej mal stanovit jej syn.jednak to lepsie znesie od neho a uprimnejsie sa s nim porozprava a dohodne ako s nevestou. ale cloveka neprerobite, takze treba si uvedomit co naozaj od nej mozete ocakavat aj ked sa ona bude snazit.
samozrejme vlastne byvanie je najlepsie, len ci jej to zabrani aby k vam stale chodila- ako to bolo u nas.
cloveka neprerobis a svokra ma jednoducho svoju povahu ale vela veci pochopila a "snazi sa" hodinky.
@eeffka aj to je nazor... neriesim problem az teraz, pretoze to vlastne zacalo narodenim mojej dcery a kazdym dnom sa to stupnuje... to, ze je to jej dom, ano, ani jej ho neberiem, no mame svoje izby (pred nasim nastahovanim boli prazdne a zariadili sme si ich my) a nemyslim, ze je vhodne, aby rano vyklopkavala na dvere a vosla nam do spalne len preto, ze to je jej dom... obyvacka to iste, zariadili sme si ju preto, aby sme mali pocit sukromia, ved oni maju svoje psochodie (myslim so svokrom), maju obyvacku, kupelnu, kuchynu, jedalen... proste vsetko... mate pravdu, mozno nechceme vyvolavat problemy, no napisala som to tu preto (a podotykam, ze svoje problemy neriesim takouto formou, ze to potrebujem pretriasat pred cudzimi ludmi), ze tato situacia je uz pre mna nezvladnutelna a potrebovala som sa mozno len vyrozpravat- vypisat a pocut nazory inych... niektore aj povzbudia a za to im dakujem... Samostatne byvanie momentalne nie je mozne (vysvetlovala som to vyssie), mozno casom ano, teraz nie... A spravanie na 22? Preco? Chcem sa porozpravat, vysvetlit, ale nie ublizit... taktnym sposobom nieco naznacit... preto som prosila o radu, ako to povedali ti, ktori si podobnou situaciou presli...
@amanda0405 aj ja som na muza naliehala, zeby sme sa odstahovali, lebo som chcela len ist prec a prec odtialto... ale naozaj momentalne zaraba iba muz, ja som na materskej, splacame auto a zijeme z vyplaty do vyplaty... hypoteke sa do buducna nebranim, momentalne to nie je mozne, ale to neznamena, ze musim trpiet dotieravost svokry ☹ kym budem cakat, ze sa odstahujeme, to ma uz budu navstevovat niekde na psychiatrii 🙂
@katimka ja by som to asi riesila pri nejakej konkretnej situacii, napr. svokra ku vam pride do izby, tak manzel-ako jej syn by jej mohol slusne povedat "mami, prosim ta, mohla by si nas teraz nechat na chvilocku samych? potrebujeme si nieco doriesit, potom ku tebe prideme" Keby ste to takto spravili 2-3 krat, mozno by ju to zastavilo pri dalsej navsteve. Alebo jej vymysli nejaku pracu, neviem ci mate zahradku, alebo si robite domace kompoty, lekvare, a pod. Moju maminu (tiez velmi akcnu, co sa vnucat tyka to dokaze zamestnat na celu sezonu)
@zdena12345 dakujem za povzbudenie 🙂 moja svokra nie je zla, par krat sme ju upozornili na nejake veci (hlavne co sa tyka malej), ale vzala to celkom dobre, aj ked sa nam zdalo, ze sa urazila, ale o par hodin ju to preslo a da sa povedat, ze akceptuje, ze vychovavam ja a manzel, ze sme jej rodicia.. to, ze mi zozaciatku "pomahala" upratat, ked ja som doma nebola (cize liezla po nasich izbach a ja som si to samozrejme vsimla), bola upozornena, ze to robit nemusi, tiez to vzala si myslim celkom dobre, uz to nerobi... ale co sa tyka narusania sukromia, je to fakt neunosne a ja si vobec neuzivam rodinu.... pri hadkach s manzelom som mu aj ja parkrat vykricala, ze pojdem prec aj bez neho... chape ma a tiez je zato, aby sme sa so svokrou porozpravali, no je to dost citliva zalezitost (ak ide hlavne o jej vnucku, na ktoru sa namotava cim dalej tym viac a nechape, ze aj my chceme byt so svojim dietatom sami) a preto riesime problem, ako na to, prijatelnym pristupom jej to povedat... a manzel musi byt samozrejme pri tom, bez neho sa na nieco take urcite neodhodlam... (aj ked najradsej by som bola, aby to vyriesil za mna, porozpraval sa s nou, ona by to pochopila a vsetko by bolo super 🙂 )
@gaja78 ten napad sa mi paci, s tym taktnym naznacenim, myslim, ze by to slo 🙂 a zamestnat sa ju momentalne neda nicim, zacina marodovat (rok, ako som pisala), ma zdravotne problemy a uz bolo povedane z jej strany, ze sa chce naplno venovat vnucke (aj ked ja si neviem predstavit, ci sa to da vobec viac, ako doteraz) a prave preto zacinam riesit, co s nou... doteraz som sa tesila, ked bola v praci, (vtedy sa dalo povedat, ze mame sukromie), no nastava pre mna nezvladnutelne situacia a som na nervy uz len z tych jej reci ☹
Aj ja sa k vam pridam ale asi trosku odbocim od temy.My byvame u mojej mam.Zatial s nou vychadzam v pohote drobec je na ceste teraz budem potrebovat jej pomoc aby mi pomohla naucila ma ale to je vsetko.Takze neviem ako to bude vyzerat ale problem mi uz teraz robi mamina mama (starka)zacina sa starat do vsetkeho a co raz viac.Tak ked bude maly tak urcite bude lozit a kontrolovat vsetko.Zijeme v jej dome co je uz prepisany na maminu ale uz vidim to staranie.Ja to chcem zvladnut sama a sama sa chcem ucit na vl. chybach.To je najlepsie tak najrychlejsie dospiem a nebudem odkazana na inych.Ako nechcem tym povedat ze som lemra.Osamostatnenie neprichadza do uvahy lebo priatel sa stahovat nechce.Poradte a dajte typ.
A teraz o svokre ked tu pisete.My chodime k nej na navstevy na vykendy cca raz do mesiaca.Teraz som na PN tak mne sa neda.Ale ked vzdy prideme nechce mi nic dat robit ani pomoct...Ja viem ze je to jej dom ja som len na navsteve ale ked bude maly tak neviem ako to budem zvladat.V poslednej dobe som sa u nej zacinala poriadne nudit ked som nemohla nic.Vadi jej ked su capky po plavajucej vsetci musia chodit v papuciach to mne nerobi problem.Nedovoli ani varit a ani pomoct umyt oskrobat ocistit...Ale stale lesti uprytuje nevie si najst cas na seba.A ked bude drobec tak stale budu capky a vsetko co k tomu patry.Poradte mi ako si mam najst k nej cestu aby sme vychadzali ok.
@katimka Tiež sa prikláňam k tomu, aby ste sa nebáli otvoriť ústa zakaždým, keď vám jej prítomnosť nevyhovuje. Ona nemá odkiaľ vedieť, že je to tak, keď jej to nikto nepovie. Myslím, že na vete ,,maminka, teraz potrebujeme byť sami" nie je nič urážlivé. Jednoducho potrebujete akceptovať, že ona tieto veci vníma inak než vy, že z jej strany príde zmena len v tom prípade, ak o svoje súkromie aj s manželom aktívne zabojujete.
@katimka Skus sa dohodnut ze bude s malou len v nejaky urcity cas/den. Ak jej natolko doverujes tak ich nechaj ist same von. Budes mat cas pre seba aj ked mamicky nerady oddychuju, urcite si zvyknes na to 😉
Ale, vysvetli jej ze ty chces mat tiez sama cas s TVOJOU dcerou a bez nej.
Pred tym by si si mohla sadnut s tvojim drahym a povedat mu bud on alebo ona. Ci ma svokra pravdu alebo nie, ON ma by na tvojej strane.
@haslerka27 to urcite. Keby si byvala so svokrovcami inak by si hovorila..
katimka - prečítal som si celú diskusiu a veru to dievča máš ťažké. Potrebuješ v tom dome prežiť a hádky nepomôžu...svokra je zjavne natvrdlá a doterná, ju už neprerobíš, preto ti pomôže iba lesť - musíš ju zahanbiť! Zahraj pred ňou divadielko...keď sa bude približovať alebo skoro ráno, keď vyklopkáva - tvárte sa s mužíkom, že práve ťuťuli muťuli...prípadne sa práve akože prezliekaj...a urob to viackrát...garantujem, že obmedzí prepadovky, lebo sa bude cítiť trápne a navyše. Držím ti palčeky !
@lapalma to by sme sa museli cmuckovat cely den, lebo ona lozi stale a vsade 🙂 uz sa parkrat stalo, ze som sa prezliekala a vosla, no o 5 minut bola naspat... zo zaciatku, ked sme sa vzali, bolo bezne, ze sme sa pusinkovali a stiskali, aj ked bola pri nas a ona ze, jake je to zlate, ja som myslela, ze ma slak trafi... no co s nou? 😠
Ahoj ,ako ste nakoniec dopadli ? 🙂 Vyriešilo sa to ? Mám podobný problem.akurat som sa dostala do fázy co tu bola spomenutá že sa zatváram a ignorujem ak to ide 😀

@mamavera rozmyslam uz nad tym tyzdne, ako jej to slusne a prijatelne vysvetlit a skor nabadam manzela, aby ten rozhovor zacal (myslim, ze by to bolo prijatelnejsie si to vypocut od syna, ako od nevesty)... ako som pisala, nemam rada konflikty a so svokrou mame celkovo dobry vztah, je ku mne mila, aj ja sa snazim (aj ked je to niekedy skor o tom, ze sa k tomu nutim, aby bolo vsetko ok ), ale jednoducho toto uz nezvladam a najvyssi cas je to riesit, inac mi z toho prepne ☹ neviem, co je to byt sama a uzivat si rodinu... osamostatnit sa momentalne nie je mozne ☹