icon

Som nevďačná, keď vnímam nespravodlivosť?

ela22ela
29. dec 2023

Ahojte, pripadám si nevďačná ale ako by ste sa vy cítili v takejto situácií ? Moja sestra má priateľa, sú spolu takmer rok. Nie je to nič vážne, ako vždy... od puberty strieda partnerov ako topánky. Každý rok sedí na Vianoce na návštevách iný chlap.So sestrou mám zlý vzťah a asi aj preto vnímam situáciu ktorá sa dnes stala dosť zle. Ja som vydatá. S mužom sme 5 rokov, moji rodičia ho zbožňujú a aj ja mám s rodičmi krásny vzťah.S manželom máme spolu dcéru ktorá má rok a pól. Dnes sme boli na návšteve u mojich rodičov, dávali sme si darčeky a bola dobrá nálada. Moji rodičia sú vždy veľmi štedrí, neraz sme im hovorili (ja aj sestra) aby to tak nepreháňali že nám stačí nejaká drobnosť. Dnes tomu nebolo inak. Prvý sme si rozbalovali darčeky my s manželom a dcérou. Dcéra dostala drevené sánky (jedny už doma máme a rodičia o tom vedia), knihu (aktivity pre dieťa do pól roka ... dcéra má rok a pól), oblečenie (všetko jej je malé lebo netrafili veľkosť a mama už nemá bloky takže to ani nevráti) .My s manželom sme dostali 2 lístky do kina na ľubovoľné predstavenie (hodnota 20€). Sestra s jej aktuálnym priateľom dostali 600€-vý pobyt do Tatier. A tu nastal šok. Nedalo mi to a neskôr som sa opýtala mami osamote či jej to nepríde nefér. Povedala mi že im dali viac preto lebo naša dcéra dostáva od nich darčeky aj na meniny aj narodeniny počas roka a im nedávajú lebo dieťa nemajú. Ako by ste to brali ? Všetko čo dcére kúpili nevyužijeme, kniha je pre menšie deti, oblečenie je malé a nejde vrátiť a sánky už máme... my sme dostali po 10€ na kino.Takže mne ako dcére dali 10€ na kino a partnerovi mojej sestry 300€ na pobyt ? Akože čo on stým má že moje dieťa dostáva od babky a dedka darčeky na narodeniny a meniny ? Na jednej strane si pripadám totálne nevďačná a hovorím si že nerieš to buď vďačná za to čo máš a dopraj ostatným a na druhú stranu ma ide poraziť z toho že moje dieťa nedostalo ani tretinu z toho čo nejaký chlap čo tu určite zas budúce Vianoce nebude... čo si o tom myslíte ?

natall113
29. dec 2023

@ivik4 lebo keď niekto zažije takúto nespravodlivosť od rodiny a najbližších ľudí tak nenapíše taký komentár ako ty..zvlášť ak ide o takúto situáciu tak dcére s ktorou mali problémy dajú viac?

misiak7777
29. dec 2023

@ivik4 tak asi zanechala následky, keď máš také kyslé odpovede miesto pochopenia 😉 keď si to sama zažila

ivik4
29. dec 2023

@misiak7777 ja mam uplne normalne odpovede 😃. Rodicia su dospeli, proste chcu dcere dopriat, nema manzela ,deti tak nech nema ,,menej" . Chapem to a co ?

laurita285
29. dec 2023

Si skôr zlomyselná, zákerná a nedoprajná a závistlivá než nevďačná 😀
Oni si zo svojich peňazí môžu dávať komu chcú a čo chcú a ty by si mala akurát tak šúchať nohami a nie ešte buzerovať mamu, že prečo im dala taký drahý dar... to je ako fakt bizár 😀

ivik4
29. dec 2023

@natall113 nenapise ? Napisala som

natall113
29. dec 2023

@ivik4 tak zjavne si zažila niečo iné, za posledné tri dni som ťa videla vo viac diskusiách a tvoje ironické, hnusne odpovede mi vždy udrú do očí, asi teda následky

lenicka999
29. dec 2023

@luccija :D Presne ako cez kopirák u nás. Môj muž je tiež taký skromný a nekonfliktný a ja sa nemožem pozerať na to ako sa ku nemu správajú, zatiaľ čo si jeho súrodenec môže dovoliť úplne všetko (kričať, kritizovať, vôbec neprísť, sťažovať sa večne na nedostatok financií) a ešte ho aj obraňujú a pomáhajú. Zatiaľ čo na mojom mužovi orú za každú maličkosť a hľadajú chyby.

ivik4
29. dec 2023

@natall113 nasledky coho prosim Ta ? Ja mam s rodinou vztahy perfektne napriek vsetkemu cim som si presla a nefnukam tu ako autorka
Chapem tak ako ju ze ju to hneva a mrzi, ale viem pochopit aj jej rodicov,bodka.
Narozdiel od druhych ja jej to pisem normalne, nepisem jej ze je nevdacnica a co ja viem co ako xy druhych .
Nepotrebujem aby mi fukali praskovy cukor do zadku, aka otazka, taka odpoved.
S tym rozdielom ze ja som aspon slusna 💁‍♀️. Cav

natall113
29. dec 2023

@ivik4 škoda ti niečo vysvetľovať

brendaa
29. dec 2023

@ela22ela nečítam celú diskusiu, len mne ako prvé napadlo po prečítaní tvojto príspevku, že tvoji rodičia si nádejného zaťka chcú kúpiť, nech ostane s tvojou prelietavou sestrou.... 😁

luccija
29. dec 2023

@lenicka999 oni aspoň nehľadajú chyby, ale pre mňa je nonsens, že príde svokor k jedinému vnucatu a nespýta sa ako v škole, normálna konverzácia, ale začne o švagrinej.Teraz tam boli na Vianoce tak zase kam pôjde na Silvestra, ako bola chorá, že my sme mali Covid pred Vianocami a nikto sa nespýtal či náhodou niečo nepotrebujeme...niekto to jednoducho vie toto chcem, toto pomôžte my nezobronime môj muž by ich nikdy nežiadal o pomoc a ani pochváliť sa nevie🙂
Ale je mi jej ľúto rodičia sa pominu a bude to mať ťažké bez dieťaťa, rodiny v podstate z nej vychovali dieťa závislé na rodičoch, ale evidentne to všetkým vyhovuje oni sa majú o koho starať a ona ma kľud.
Vždy som počula vetu ty si šikovný čo tebe treba xy je sama, musíme pomáhať.Tak to treba prijať to je nemenný stav.Svagrinej sa platila súkromná škola, jazykový pobyt my sme išli po ňu, keď sa jej tam niečo znepacilo to by som písala hodiny ja to pochopiť neviem, lebo súrodenca nemám on tvrdí, že tak to je nezávidím, dopraje a svojim spôsobom ju tiež ľutuje, že on by s rodičmi nebýval🙂
Ale, ak by jej to nevyhovovalo odíde prostriedky na to ma, ale to už úradovala svokra načo by bývala sama, keď nemá priateľa.Maju divné vzťahy v rodine a podľa mňa jej nedovolia žiť svoj život, ale tak to je ich vec.

danieli
29. dec 2023

Zivot nie je fer, ale aby som ja niekomu diktovala a kontrolovala dary…nie! Majetok tvojich rodicov je proste tvojich rodicov a je len a len na nich, ako s nim nalozia a keby ho zajtra cely venovali na charitu, je to len ich volba, pol slova by som im k tomu nepovedala, lebo to nie je moja vec…tak aj dary, riesis, co ti neprislucha…

0kristina0
29. dec 2023

@ela22ela tak potom sa necuduj, ze sestra dostala viac ak je uprednostnovana odjakziva. Toto nie je ziadna novinka, ze v rodine sa niekto uprednostnuje, robia to rodicia a zvyknu to robit aj babky. Sama to uvidis ked sa sestre narodi dieta. Je to smutne ale je to fakt. To co ti mamicka hovori je iba vyhovorka a sposob ako samu seba ospravedlnit pred ukracovanim teba.

misiak7777
29. dec 2023

@ivik4 a však máš pravdu, ona dary nekupuje lebo nerieši, ako napísala autorka 😃 a presne, nemá rodinu, lebo strieda mužov kvôli jej nevere😃 tak jej treba viac, však opičia láska 😂😂😂

atinkaa
29. dec 2023

@autorka, necitam co ti kto poradil, ale podla si velmi nevdacna. Tu vobec nejde o teba a nejake porovnanie. Mne pride na tychto diskusiach uplne absurdne to, ze vobec by si chcela vydelovať rodicom, co oni maju urobit so svojimi peniazmi a neviem, ci ti ide ku cti, ze nie si na Slovensku jedina. Chapes to? O par rokov tvoje dieta si bude klast kdesi otazku, ci mama mina rozvazne a ci ma alebo nema na to pravo alebo ci nemala dat pobyt vam....ved to mohla dat aj na charitu alebo si to nechat a dovolit si hogofogo veceru s otcom alebo vas aj obe nepozvat ani na tu veceru.

Vysvetlila ti to. Podla jej oka, jej to prislo fer. Dostavate skrz dietatko to, co sestra nie. Ten poukaz je najma pre nu a asi ten, kto s nou ide je druhorady. Ak uz to chces takto natvrdo.

Dalsia vec, nemas sestru rada a ani v case Vianoc u teba ziadne kuzlo nenastava. Mas z pohladu ineho vsetko, mas manzela, staly - stabilny - podla vsetkeho fajn vztah a sestra nie (dam bokom ako sa o nej vyjadrujes), pretoze je otazka, ci strieda chlapov alebo hlada a na rozdiel od teba nenachadza. Mozno v tom (striedani) vobec nie je stastna (a mozno by chcela mat to, co mas ty), kedze nemate vztah tak to nevies. Mozno ten poukaz je pre mamu, ktora ma rada obe svoje deti aj cosi, co by jej mohlo to stastie zabezpecit, nie ordinarne, ze ona zaplati cudziemu chlapovi vylet a on si ju nakoniec vezme a bude s nou mat dieta, nie takto jednoducho a hlupo....ale stastie v zmysle, ze by jej dopriala, aby to klaplo, ze ak je to pre nu ten konecne pravy, tak ze aj oni ako rodicia veria, ze tomu tak je. Nie je to poukaz za 3 tisicky, ale za par stoviek, to ozaj ani pocas Vianoc nedoprajes sestre?
Pises, ze ti staci drobnost a ked fajn drobnost ako listky do kina dostanes tak co?

Je neskutocna tato slovenska malost, ktora nuti porovnavat, hodnotit, prehodnocovat a to nielen darcekovo, ale aj v inych situaciach, pozyvat sa na navstevy a potom si ratat pomaly sumy na halier a kilokalorie, ci vsade mali vsetci rovnako pripravene pohostenie, pozyvat sa na kavy a svadby a navstevy, ale nie preto, ze ta rada uvidim, ale sme na rade a ocakava sa to a teraz co by sme mali a nemali.....ozaj des.

Mama sa rozhodla, netrafili velkost siat ani hracku prezijes, daruj, posli dalej, predaj, vymen - myslim s niekym v skupine, dnes mas aj kopu for kde riesia nevhodne darceky a pritom je to tak smutne, rodicia sa snazili - dcerka bude mat sane aj u nich, vy pojdete do kina. Sestra si uzije pobyt. Co ste komu kupili vy? Mimochodom ozaj ste traja, ak to chces tak nadelovat, tak je to ozaj 3x taka suma ako pre nu, najma ak by mala chodit este na oslavy len sama, ako tu niekto pisal. Ozaj nie je viac to, ze mas rodinu - manzela, partnera, dieta, ste zdravi a spolu, mas rodinu - aj rodicov a sestru a tiez asi vsetkych zdravych. Ozaj mas ty starosti?

Teda ano chcela si to pocut, si meganevdacna a ako dospela by si sa mala hanbit. Aspon pred svojou mamou. Co su to za napady spovedat ju, spochybnovat, ci sa rozhodla dobre. Nabuduce by ste nemali dostat ani tie listky do kina a skus ozaj napisat svoje dary pre mamu, otca, sestru. A skus pozriet a len tak pre seba v hlave poratat darceky odkedy sa dcera narodila, kolko asi ste toho dostali len na dieta. Ozaj mas malo? Navstiv skupiny jednorodicov a zisti ako chuti nemat nic. Je to smutne. Komu by si mala priat stastie na Vianoce, ak nie vlastnej sestre. A chapem tiez by si na pobyt sla. Ale byt velkorysou je niekedy tiez fajn vec. Dopraj sestre, uvidis ako ti bude fajne a mozno sa vam aj pobyt podari mat/ziskat/dostat alebo si vlastny pobyt dopriat. Niekedy je fajn aj vedomie, ze si mozem dopriat nieco a kupit sama. Pretoze su aj taki ludia, ktori tu moznost nemaju, ci uz pre chorobu alebo ine okolnosti. Tes sa z toho a mame sa ospravedln. Nezasluzi si od teba to, co robis a co riesis. Ozaj kolko casu travia s dcerkou? Aj to je hodnota, vies to?

misiak7777
29. dec 2023

@natall113 nechaj ju tak, to je prototyp strong women 😃😃😃

mikadooo
29. dec 2023

@ela22ela ok, a ty pravidelne chodíš mamke vytýkať, hej? Prestaň sa tým zaoberať a zbytočne vyrábať problém, odľahne tebe aj mamke.

mamina7070
29. dec 2023

@ela22ela tak ale potom maju k vam ako sestram nerovnaky pristup uz dlhsie ci? tak potom skus sa zariadit akonseatra tiez neries darceky pre nich tak ako sestra

misiak7777
29. dec 2023

@atinkaa však napísala že oni kupujú dary, ale sestra nie lebo nerieši. To je tiež ok? Jej sestra len prijíma, ale nemá snahu? Druhá vec je, že nás našťastie učí mama spravodlivosti, dáva dary mne aj sestre v rovnakej hodnote a robíme to aj my. A druhá vec, keď kupujem tak aspoň mám snahu kúpiť vhodný dar, a nie hračku alebo oblečenie z ktorého dieťa dávno vyrástlo.

jj298
Odpoveď bola odstránená
atinkaa
29. dec 2023

@misiak7777 ja som to cele necitala - iba prvu jej spravu, nie 3 strany a nie je to ani podstatne, podstatne je:
1 - rodic aj na Slovensku ma pravo minat peniaze ako uzna za vhodne rovnako ako ona a nic nemusi
2 - ona tiez nemusela nikomu nic kupit a uz vobec nie v rovnakej hodnote, ved kupim darcek v sume, ktoru si mozem dovolit, tak aby potesil toho, komu to kupujem, aby mu bol sity na mieru a aby mi nebolo luto ak "protihodnotou" mi bude nic a mohla som sa s nim potesi z toho, ze som prekvapila, ze urobil radost.

To je ako s tou kavou....ved pozvem ludi, ktorych chcem vidiet vtedy, ked viem ze mi tie koruny nebudu chybat a vobec nemusim riesit, ci ma zajtra alebo do tyzdna pozve tiez a ci to bude rovnako drahe a dobre ako to, kde som ju pozvala ja. Ja poukazujem na absurdnost takych debat z uplne ineho uhla. Nie rodic nemusi, nie je to jeho povinnost. A ano, obcas to nevyjde stale tiptop na rovnako a nie nie stale je za tym to, ze by chcel kazdy niekomu ublizit.

Plus na to, aby to bolo mozne rozklucovat ako to je u nich, by tu musela dat info jej sestra, jej mama a otec, jej manzel.....my ozaj z jednej vety vieme len to, ze ma plne zuby sestry, ktora je podla nej z toho co pises ty a aj @jj298 protezovana a neuspesna. Ale uz nevieme viac. Teda nie, nepisem povrchne, prave ze toto je povrchne, ostat pri darceku. Pretoze ak na tych 3 stranach je viac o nich, o tom ako vychadzaju, viac ako bola moja reakcia, ktora je len z prveho prispevku, tak potom by s mamou nemala riesit blud ako je dar a poukaz ale to, ze jej ozaj ublizuje, ze sestru stale protezuju, ze nerada vidi to, ze ju aj jej dieta vybavia rodicia hocicim a vsetka pozornost a energia ide len na sestru. Asi o tom by to malo potom byt, pretoze to nie je len o darceku ako bola prva sprava. Teda ja nie som ta, co tu ide po povrchu alebo sa snazi k nej byt nefer.

jj298
Odpoveď bola odstránená
atinkaa
29. dec 2023

@jj298 a mrzi ma, ze ti je z toho na grc a ze to rovno hodnotis ako empatiu v minuse, ja ta nehodnotim skrz nejake vyroky, ktore sa mi nemusia pacit, s ktorymi nemusim suhlasit, ako napr. s tymto....to ale neznamena, ze si neempaticky a priserny clovek, znamena to mozno to, ze sme si neporozumeli, komunikujes inak. Logicky najdes si v tom skrz svoje skusenosti, prezivanie nieco ine, co s tebou rezonuje....a teda sme sa nestretli ...bola by to ovela empatickejsia sprava ak by si ju pre mna formulovala nejako takto....len to by nemohol mat sociolog Vasecka pravdu, ked hovori, ze my Slovaci vieme byt empaticki len s tymi, ktori su velmi podobni nam, aj preto su take vyrazne boje a suboje aj tu na MK, rezonuje to v tebe s nejakou krivdou tak si inak empaticka s @autorkou a ja to chapem.

Stale jej to nedava pravo vyzadovat od rodicov darceky. A to dokonca ani v situacii kedy ich ona kupuje.
Moze od nich ale vyzadovat spravanie, ktore jej konecne prestane ublizovat, moze prestat hrat hry, ktore asi hraju pravidelne. Pretoze je to ich vztah a ten je aj o nej, ked zakazdym kupi sestre dar aj ked vie, ze ona jej nie a potom sa na nu hneva. Su ludia, ktori by tie hry nehrali, dokonca by sa takych rodinnych stretnuti radsej nezucastnili. Ono je to ich nerovny vztah, kde aj ona ma niekde navrh, kde jej to vyhovuje a preto v tom vztahu nadalej je.

@jj298 a ak dovolis, ja mozem reagovat kludne aj len na prvy prispevok, ja ked vstupujem do diskusie s jej otazkou, tak nikde nepodpisujem, ze som zodpovedne precitala xy stran textu, ale chapem, ze sa ta ta debata dotyka. A tu to mozeme my dve spolu ukoncit.

jj298
Odpoveď bola odstránená
misiak7777
29. dec 2023

@atinkaa ty sa strašne zamotavas. Ozaj nevieš prečítať tri odpovede autorky? A autorka nič nevyžaduje. Nespravodlivosť a uprednostňovanie je v celom živote, v škole, v práci... Ale v rodine nemá čo robiť 😉

1gramofon
29. dec 2023

Mňa by to tiež štvalo, lebo je to také, že si stále len hľadajú dôvody prečo jej dat viac, akoby ju mali radšej. A skôr by som pomohla tam kde je menej peňazí na ich mieste, k tomu matke s dieťaťom. A prestala by som na nich míňať, ved keď to nevadí opačne, tak nech sa páči.

miadi
29. dec 2023

Mne sa stalo ze svokor zahlasil ze uz su vnucata velke ( svagrove 3deti davno dospele) a tak nebudu dostavat uz na vianoce darceky ani moje aby to bolo fer 🤣Cize neterka dostavala 30r $ a Moj syn vtedy este babo nedostal nic uz mà pomali 4 a dcera dostala do 4r tiez nejake saty co boli o cislo mensie . Mne to bolo len vtipne Tato logika. Ale to nie je Moj rodic. Cize na tvojom mieste by som povedala mame ako sa citis. Ja mojej hovorim vsetko. Nie vycitky koli darcekom. Ale ten pocit ze teba nema tak rada ako sestru. Asi to nic nezmeni ale mala by vediet ako sa vdaka nej citis . A Mozno mama ti pripomenie veci ktore dala tebe a uz si zabudla . Alebo si uvedomi ze nie je fer. Mne ked nieco vadi Riesim to stym clovekom s ktorym mam problem. Mama a dcera by sa mali vediet porozpravat o vsetkom.

alickapusinka
29. dec 2023

Najbližšie Vianoce na budúci rok by som rodičom dala dar ako oni vám. Sestre nič. Ja sa čudujem načo si robíš starosti že moja sestra dostala vec za 600 eur a my lístky do kina za 20 eur. Na budúci rok by som im ja dala dar v hodnote 20 eur a viac by som neriešila ja by som sviatky na vašom mieste trávila doma ako rodina bez nich. A žiadne drahé nedávala načo je to dobre. A sestra ináč riadne vybitá. Ja nikomu nič Vianoce neuznávam ale zato sestra a rodičia dar veľký. Skončilo by u mňa drahé obdarovanie neviem začo a načo .A neviem či sa da nazvať štedrosťou dar 20 eur na lístky do kina. Toto si môžete kúpiť aj bežné cez rok a sami. Neboj tvoja sestra ako bude mať deti na na tvoju aj pomalí zabudnú. Treba si priznať rodičia majú v obľube viac tvoju sestru ako teba. Ak bude mať deti tam sa to ukáže ver mi. Poznám to.

1gramofon
29. dec 2023

@alickapusinka ja inak presne toto nechápem, že keď niekto nepreživa vianoce, prečo potom prijíma darčeky keď sú vianočné. To je potom len o tom, že nechce nikomu nič dat, tam nejde o samotný sviatok a nejaký duchovný význam. A ešte, že sa všetci tvária, že pohoda, my jej niečo kúpime. Sak keď raz nepreživa sviatky tak to tolerujem a nič nekupujem ani ja jej.
Autorka vážne, nenechaj so sebou vydzubat od takej... A rodiča to isté, kúpiť sveter o 2 čísla väčší a 20e poukaz. To je také ťažké sa zaujímať o vnúča a opýtať sa akú má veľkosť? To hádam nemyslia vážne toto. Ja neviem, ale vždy keď niečo kupujem tak píšem, volám svojej segre ci to môžem kúpiť a akú veľkosť

majlo1234
29. dec 2023

Na jednej strane su zle vztahy medzi vam dovodom, preco to takto riesis. Na deuhej strane tie zle vztahy mozu byt sposobovane aj tym, ze sesteu rodicia uprednostovali a ty mas tazke srdce este z detstva.
Mne je jedno, kto co dostane, neratam ci surodenci dostanu viac. Minuly rok som nedostala od otca nic, neboli sme na vianoce u nasich a proste nedal nic. Sestry dostali po dvesto euro. Ale zily mi to netrhalo, tento rok sme boli vsetci spolu, takze sme vsetci dostali rovnako. Ale je to presne tym, ze nemame medzi sebou zlu krv, vsetci mame dostatok, nikto nemusi citit krivdu za nic