Som otrokom vo vlastnej domácnosti i v manželstve
Ahojte, neviem ani ako začať.. Asi tým, že keď sme sa s manželom vzali, urobila som prvú a veľmi zásadnú chybu. Manželovi som verila, ja som chodila ešte do školy, on chodil na týždňovky a keďže som počas štúdia v čase, keď on nebol doma, bývala s našimi a všetky peniaze, ktoré manžel zarobil, som nechávala jemu - veď mne nič netrebalo a on pracoval, potreboval poplatiť svoje veci, ubytovanie a pod.To bol asi prvý zásadný problém. Druhý je ten, že mám pocit, že ma manžel neberie ako rovnocennú partnerku :( Mám pocit, že som slúžka a otrok vo vlastnej domácnosti. Málokedy mi pomôže (a ak už sa rozhodne, že niečo uprace, tak to stojí za to - ale to je ozaj možno 1x za polroka). Ja som na MD s 2,5r dieťaťom, som naň ozaj sama, muž keď je s ňou denne 2 hod, tak veľa. Ja musím aj okolo nej, aj doma porobiť, navariť + tým, že manžel podniká, tak mu pomáham s papiermi (účtovníctvo, robím pre nás reklamné návrhy, prospekty) - teda viac menej som akokeby "sekretárka". Samozrejme, všetky tieto veci robím, keď už dieťa spí, t.j od 21,30 bežne aj do polnoci a ráno okolo 6 hod budíček, ak nie skôr, keďže máme zlý spánok :( A ja ozaj už nevládzem :(( Manžel to nevie aelbo nechce pochopiť :( hádame sa aj ohľadom výchovy - dcéera je hrozne rozmaznaná, muž jej všetko dovolí, napr. on jej je schopný dať celý nanuk, ja jej ho rozrežem napoly a ona začne vrieskať tak on aby mal pokoj a ona bola ticho, tak jej vyberie druhý nový celý.. A keď mu poviem, že či chce, aby bola chorá, že ja s ňou budem len doma, keď bude teplotovať a bude urevaná a mrzutá, tak len kývne rukou a mi povie, že len aby ja som nebola chorá a že či mi to robí dobre ju takto provokovať a pod :((( Nechápem, ako môže ísť takto proti mne ???? Dcéra si pri mne toľko nedovolí, ako pri ňom - ak je on doma, mali by ste vidieť, som fakt ako štvaná zver, lebo ja nedovolím, ale on dá a dcéra je potom celá vyškerená, že zase dostala to, čo chcela, hoci som to ja zakázala :((( už som sa snažila mužovi 1000x vysvetliť, že toto jej z jeho strany nepomôže, ale poškodí - ak dostane VŽDY to čo chce, keď ona začne revať alebo pišťať :((
Poraďťe mi, čo má robiť ?? To sa mám nasurovo zbaliť a odísť ??? už nevládzem žiť takýto život. Odkedy sme rodičmi, mám pocit, že to je medzi nami hrozné, doslova akokeby dcéra bola prekážka v našom vzťahu - skrz rozdielne názory na výchovu. Predtým ako sa dcéra narodilaa som povedala mužovi, aké mám predstavy o výchove a súhlasil... ale teraz to vôbec nedodržiava a asi si kompenzuje ten nedostatok času, ktorý s ňou trávi tým, že jej dá doslova všetko :((( A my sa potom len hádam,e lebo už niekedy ani ja nemám na neho kvôli tomu pekného slova:(( Som vystresovaná, vynervovaná, nevládzem... v pozadí môjho stavu sú aj iné veci (manželove dlhy, nemáme vlastné byvanie a pod...)
@tuppe nečítala som ostatné príspevky, ale ... zlatko, vitaj v realite všedných dní bežnej matky. Ak by som Ti mohla poradiť, upusti, zo svojej tvrdohlavej výchovy. Možno dovoľ malej viac. Možno si neuviedla dobrý príklad, ale ak nechceš dať malej nanuk či zmrzlinu, tak jej vysvetli, že doma nemáte. A ak jej ho chceš dať, tak jej ho daj, a nedráždi ju. To je proste detská hlávka. Ja by som sa napríklad uspokojila aj s polkou nanuku ako tu sedím a ťukám. Ale viem si predstaviť čo by začali vyvádzať moji traja a ako by sa ofučali, keby že im polovicu odrežem. Ak by som Ti mohla poradiť, skús menej energie vkládať "do výchovy dieťaťa" a viac energie venuj vášmu vzťahu. Dieťa vyrastie aj bez nejakej drezúry, ale váš vzťah je prvoradý. Verím, že od septembra dávaš dcérku do škôlky, uvidíš aká to bude úľava pre Teba, pre dieťa a pre vaše manželstvo.
@sissmiss no práveže ma môj muž ľúbi, aspoň mám ten pocit 🙂 Keď som skončila v nemocke, chodil za mnou, keď potrebujem ísť k Dr. odvezie ma, niekedy mi dokonca navrhne, že ak ho počkám, má cestu okolo a hodí ma aj domov ... poteší ma maličkosťami, že mi kúpi len tak acidko alebo žuvačky 😀 (som na to maniak a on to vie 😀 😀 ), nikdy mi škaredo nenadáva, ani ma neponižuje, takže v tomto to mám dobre ... len jeho jedinou chybou je tá, že je hrozný dobrák a každý sa po ňom vozí :( Takisto sme sa naskladnili - podobne ako tvoj muž, máme tovar skladom a nie a nie ho predať, ale zaplatiť sa musí :( Urobil veľmi veľa chýb skrz toho, že buď nepočúvol mňa alebo mojich rodičov, ktorí sa mu snažia dohovoriť. Jeho rodičia sú zase strašne benevolentný - možno preto aj on má taký prístup k dcére, že jej všetko dá, len aby bola ona spokojná. Lenže život nie je taký, že človek vždy dostane to čo chce a ja ju chcem brzdiť, neučiť ju len na materiálne veci .. nechcem z nej vychovať rozmaznaného spratka, ktorý nám bude v puberte skákať po hlave a pošle nás do teplých krajín... chcem ju učiť, aby si veci vážila a nie že keď niečo zničí, tak sa jej kúpi nové... neviem už ako mužovi toto vysvetliť. Vždy mi povie, že hej, máš pravdu ale i tak urobí po svojom - a to isté i v podnikaní. Chceme rozbehnúť obchod, časom aj eshop a keďže máme dlhy, nemôžeme si dovoliť si niekoho zamestnať a podobne, ako tvoj muž, môj muž nemá dobrý prehľad o tom, koľko máme skladom toho nešťastného tovaru ... a čo, vezmeme cudzieho človeka na sklad a tiež tak dopadneme, že nám pomizne tovar ? 😖
Inak sme spolu už vyše 6r, ako manželia, predtým ešte 6r randenia :D
@tuppe ak ta lubi a ty jeho, je to uplne iny pribeh ako bol moj. Ja uz nastastie o nom mozem hovorit ako o exovi, nastastie uz nie je mojim muzom. Dokazala som to ukoncit.
Takze nech jedina paralela medzi nami dvomi je to ze chlap nevedel podnikat. U vas riesenie vidim v tom zeby to viedol niekto iny. Zeby on nerozhodoval aby nemal tu tendenciu byt ku kazdemu dobry a nevidiet ze ho sklbu. Proste nema na to povahu aby podnikal, tak nech je on tym co maka v tej firme ale nie rozhoduje. Lebo to proste nevie. A vecne pri nom stat nemozes. Bsm by som rozdelila tak ci tak, nech sa ochranis ty a tak aj dieta. Spravit financny plan a makat na dlhy ak je to zivnost. Ak je to sro....Smer pravnik a poradit sa ako z toho von. Mate nejaky majetok, nejake dlhy...da sa to ukoncit. Proste si zvazit co je pre vas lepsie a ist za tym. A k tomu rozmaznavaniu dietata...on si moze takto kompenzovat pocit vlastnej neschopnosti, jemu musi dochadzat ze je tak trocha babrak a ze vam sposobil problemy a straty. Tak mozno chce dcere davat aby nepocitila nedostatok, moze mat aj vycitky a takto si ich upokojuje.
@sissmiss áno, tiež ma to napadlo, že má pocit viny, že sme tak dopadli, že nemôžeme ísť na dovolenku k moru, ani cez last minute, lebo na to nemáme... určite ho to v kútiku duše štve, ale to nepovie.. častokrát mi hovorí, že je nervózny z dlhov, že bude lepšie ak firemné auto predáme, atď.. len ho musím držať na uzde, aby sa zase do niečoho nepustil ako blázon a potom by to zle dopadlo.
@tuppe tak medzitym si to uz napisala o sro a zivnosti... tak potom sa len otriast a uspokojit ze neni to take zle. Nepridete o vsetko ak by slo do tuheho. Ked budes aj ty vo firme tak iba vy dvaja a nikto iny a s tym ze podpisovat mozete len spolu. Tak si osetris ze bez teba poza chrbat nic uzasne nevymysli. Drzim palce
@tuppe skus ho trosku masirovat ze zlatko, je teraz horsie obdobie, ale bude lepsie a potom pojdeme aj na dovolenku. Alebo ze ak by sa aj nezacalo super darit, tym ze je to sro tak nepadneme uplne na dno. Proste ho nejako utesovat nech nema depku. Nezije sa lahko s dlhmi, ale mate to asi ako hypo. Kym to zvladate platit je to ok, mozete vdaka tomu podnikat a aj nieco casom zarobit. Ak nebudete zvladat, mozete to pustit. Proste nech nema na sebe taku tarchu, nech sa dokaze aj uvolnit lebo z toho ochorie
@tuppe ja som ti napríklad dala za pravdu s tým mobilom . Nie každý má bunky na podnikanie, jednoducho niekto na to nemá .
Pracovať s vlastný manželom to chce kus sebaovládania ..sama s manželom pracujem a to ako odberateľ dodávateľ a sú chvíle kedy by som ho vidlami k stene priklincovala, zvady pred dôležitými termínmi sú u nás časté .
My však veľmi prísne oddeľujeme súkromie a prácu , takže ak sa v kancli povadíme do krvi , z kancelárie vychádzame domov ako keby sa nič nestalo a ideme kľudne spolu na obed.
Ja plne chápem že strážiš manžela , muži majú sklon k megalománstvu, k menšej opatrnosti .. ale tým že budeš viesť účtovníctvo a ešte pracovať na TPP, tak výsledkom bude absolútna vyčerpanosť. Nájdi si spoľahlivú účtovníčku a pripravuj jej podklady ( to keď už ty sama budeš pracovať ) a tak budeš mať prehľad + požaduj každý mesiac zostavy ako napríklad HK.
My chodíme na malé výlety a dovolenky. Nám sa to ráta. Nemusíme ísť k moru napr.
@sissmiss snažím sa ho držať a keď už príde na tému dlhy, že je z toho nervózny, tak mu poviem, že sa to postupne už nejako splatí, len už nemôžeme proste sa naskladňovať alebo objednávať tovar bez toho, aby sme nezobrali zálohu a pod. myslím, že to začína chápať, len aby sa toho držal ...

@tuppe ja narozdiel od ostatnych ta chapem.... Obcas mam podobne stavy, ze mam vsetkeho plne zuby 🙂 Ono chce to system a aj cas na seba...skusit sa dohodnut s muzom, zacat niekam chodit, za ten cas co on postrazi, alebo si dohodnut babku na opatrovanie a ist na veceru... V zasadnych otazkach vychovy sa treba muza opytat, ze ak bude v 15 strasne chcieeeeeeeeeeeeeeeet Porche najnovsej rady ci aj vtedy jej ho pobezi kupit, lebo tam jeho vychova smeruje....