icon

Som podľa vás divná?

8. máj 2021

Baby, som zvedavá či ste niektorá taka istá... 😀
Odmalička som už takáto.
Ľahké veci mi prídu ťažké a naopak tie ťažké mi prídu ľahké...
Vysvetlím to.
V škole mi napríklad nešli jednoduché príklady, nevedela som niečo rýchlo vypočítať aj keď to bol úplne jednoduchý príklad, ale napríklad vzorce a rovnice čo sú pre iných ťažšie... to som pochopila ľahko.
Pri varení napríklad ak by sa jednalo cojaviem o najjednoduchšie jedlo...naoriklad polievka čo je to proste len voda a hodíš tam hocijakú zeleninu, mäso, koreniny proste co chceš... Tak som nechápala niekedy ako alebo z čoho sa ta polievka spraví 😂 ale keby mi niekto povedal, že sprav cojaviem napríklad ratatouille tak bez problémov... 😀
Nechápem tomu prečo mne úplne primitívne najjednoduchšie veci prídu ťažké... A tie veci, ktoré sú pre iných ťažké sú pre mňa ľahké...
Veď ja si z hlavy neviem v sekunde vypočítať primitívny jednoduchý príklad ale chápem napríklad teóriu relativity času, a priestoru alebo vypočítať objem telesa v 4D priestore... 😀 To som naozaj taká divná, opačná? 😀Alebo je tu niekto takýto taktiež?

meluela
8. máj 2021

Ja to mam tiez tak, teda hlavne vo vareni, inde menej. Vysvetlenie moze byt take, ze na tie zlozitejsie veci pouzivas ine casti mozgu, ktore mas dobre pozapajane a tie ktore potrebujes na tie jednoduchsie mas oproti zvysku populacie oslabene.

autor
8. máj 2021

@meluela ja nad tým hocikedy rozmýšľam a nedokážem si vysvetliť prečo to tak je 🙄 som rada, že niekto to taktiež takto ma. Len to je problém, že... Pri úplne primitívnych veciach sa ja dokážem zaseknut a nedokážem odpovedať lebo to proste neviem a treba mi viac času ah... 😀

ella_price
8. máj 2021

Je to ako keď nejaké dieťa vyniká v štúdiu, ale vyrovnáva sa to tým, že je totálne drevo v športe.

meluela
8. máj 2021

u mna sa to prejavuje napr. aj tak ze prirodzene som na nieco drevo .. napr. tancovanie - ale kebyze si ma vezme do parady nejaky trener a zamakam na tom, tak som to schopna priviest do velmi dobreho stavu a dat take tango ze by ludia pozerali, len treba vynalozit viac usilia a nemam to automaticke

amelie2017
Autor odpoveď zmazal
lindous
8. máj 2021

Ja napríklad funkciu zderivujem aj o pol noci, ale 16+13 hádžem do kalkulačky 😂 nemám to tak moc v bežnom živote ako ty hovoríš napr. o varení, ale v škole často, proste za tými jednoduchými otázkami hľadám niečo zložité, chyták, až príliš nad tým premýšľam a nakoniec sama seba úplne dopletiem 😅

deti95060810
8. máj 2021

prosíme vysvetliť tú teóriu relativity....😉 ak sa dá tak po lopate...

sslobodnamama777
8. máj 2021

aj ja to mám ale este asi horsie.

leeo
8. máj 2021

Ja to mam tak, ze napr. mi niekto nieco vysvetluje a ja to hned vezmem z takeho zloziteho konca, ze ani ti, co mi to vysvetluju, nevedia pochopit o com tocim a pritom to ma logiku, ibaze len v mojej hlave 😂

kisskiss
9. máj 2021

Neboj, na internete vždy zistíš, že nie si sama. Kopukrát som si už myslela, že som v niečom strašne ojedinele divná a potom som na nejakej diskusii napr. na reddite zistila, že plno ľudí je ako ja..
Tiež som ako ty a ďalšie, čo sa tu ozvali, napr. s tou matikou ako keby som o sebe čítala.. 🙂

miadi
9. máj 2021

Nie si divna mas len selektuvne myslenie. Co Ta nezaujima co ti pride lahke ako polievka je potom pre teba zahada. Vies ze teoria relativity bola ciastocne vyvratena? Ja som zas zistila ze take fancy veci ako ratatouille mi nechutia viac ako obyc jednoduche trebars chleba so syrpm alebo panini alebo quesadilla.Niektore komplikovane posh recepty su meh a obycajne ochutene zapecene zemiaky mnam alebo chobotnica😍.

lenkakravcova
9. máj 2021

@deti95060810
Čas je relatívny pojem, vzhľadom na rýchlosť pohybu a gravitáciu.
Dobrý príklad je paradox dvojčiat:
"Predpokladajme, že existujú lietajúce stroje schopné letieť vysokými rýchlosťami blízkymi rýchlostiam svetla. Ďalej majme dvojičky Petra a Jána. V deň osláv 30. narodenín letí Ján na hviezdu vzdialenú 16 sr (svetelných rokov) rýchlosťou 0,8c (c = rýchlosť svetla ). Po prílete sa okamžite vydá na spiatočnú cestu tou istou rýchlosťou. Vypočítame si ako plynul čas každému bratovi a pri tom zanedbáme straty času spojené so štartom, zrýchľovaním, prestupom, spomalením, pristávaním a podobne.
Výsledok: Kým sa Ján vrátil, Peter zostarol o 40 rokov a mal teda 70 rokov. Ján zatiaľ zostarol o 24 rokov, mal teda 54 rokov."

Proste keď sa hybes inou rýchlosťou pri inej gravitácii, inak starneš - starneš vždy relatívne vzhľadom na svoju gravitácii a svoju rýchlosť pohybu vo vesmíre.

dadis
9. máj 2021

Ja som ratala vyborne vsetky matematicke olympiady, ale mala nasobilka bola smrt 🙈, tie nasobenia, co som nevedela zapamatat, som mala napisane na lavici (7×8 atd). Rovnako som sa nevedela naucit menovat vybrane slova, i ked malokedy spravim hrubku. A mam zlu pamat na mena a tvare. (to je vraj sposobene tym, ze sa clovek skoro nauci citat 🤷‍♀️)...ale da sa s tym zit, nemusime byt dokonale

panelacikova
9. máj 2021

autorka: tak do budúcna.... nerozumiem tomu a nechápem to 😀 😀 a si divná, ale je to v poriadku. mám podobne divnú dcéru... aspoň zatiaľ sa takto javí v matematike.

panelacikova
9. máj 2021

@lenkakravcova pánabeka 😀 😀

panelacikova
9. máj 2021

@deti95060810 ja poznám jednu teóriu relativity, ale tá asi nie je vhodná na mamičkovský portál 😀 😀 😀

moonlight1210
9. máj 2021

@miadi ach, pecene zemiaky... toto si nemala... idem si ich urobit.

miadi
9. máj 2021

@moonlight1210 chrumkave 😍dobru chut

dennissa16
9. máj 2021

@lenkakravcova toto si zabila 🤣👏👍
Ani mena dvojiciek som si nezapamatala

felicita027
9. máj 2021

ja to tiež tak mám na VŠ mi nikdy nešli skúšky o ktorých sa hovorilo, že sú "zadarmo" robila som ich aj na 3x ale napríklad skúšky, ktorých sa všetci báli som urobila vždy na 1x na A. 😂 A to isté mám rovnako ako ty aj pri varení alebo v bežnom živote v obchode neviem spočítať jednoducho ceny stále ak je niečo napr. 0,75 počítam to ako 1e ale napríklad ak mám vypočítať nejaký príklad z fyziky/chémie dám to hneď

oblecenie99
9. máj 2021

Všimla som si to na sebe aj ja :D a presne to vidno na varení, keď vznikol problém s prvými príkrmami pre malého - lebo predtým som varila skôr také špeci veci a zložitejšie recepty, detto koláče, muž bol zo mňa roky hotový no a keď som mala navariť jednoducho, tak nastal problém a on nechcel veriť vlastným očiam :D Grilované kurča mi buď vyschne alebo zostane surové, pečené zemiaky - ja proste nechápem, nikdy sa mi nepodaria, zostanú surové, keď ich predvarím, tak zase už nie sú pečené, ale také polovarené polovysušené - to isté francúzske zemiaky. Zemiakové placky, šošovicová či hŕstková polievka - čistá katastrofa :D Hocičo vyprážané, buď sa prepečie, alebo zostane tvrdé mäso, alebo naopak, surové a olej mením aj trikrát 😂 Proste jedlá, ktoré iné ženy v pohode so zatvorenými očami dajú, sú pre mňa kvantová fyzika :D ALE aspoň vývar robím fakt dobrý, to sa musím pochváliť, že lepší, ako mama :D

oblecenie99
9. máj 2021

@felicita027 Ja som tak bola s otázkami na skúšku, najviac som sa desila tých prvých - ktoré boli v podstate najjednoduchšie, nech len takú neťahám :D doteraz tomu nerozumiem :D

sono2
9. máj 2021

A čo je za ratatouille komplikované?

karpina
9. máj 2021

@sono2 názov 😉

lenkakravcova
9. máj 2021

Každý sa na niečo iné hodí.
😀 Mňa taka ta relativita času, priestoru.. celkom zaujímala a zaujíma, ďalej témy spojené s vierou, náboženstvami, biológia, anatómia, chémia ohľadom týchto tém a zmien v organizme, ale aj ekológicke témy.

Oproti tomu dodnes netuším ako sa hrá (s plnými pravidlami) futbal alebo hokej, okrem toho, ze sa tam snažia trafiť loptu/puk do brány.. Zo zložitejších som doteraz nepochopila tomu ako funguje fotoaparát alebo videokamera a mnoho ďalších spotrebičov 🤔🤔 😀 to keď niekto vie, tiež môže napísať polopatisticky. 🙂

nicicka
9. máj 2021

U nás je to divné s mojím manželom. Keď vylievam vodu do záchoda a nedvihnem dosku a voda ostane na nej, tak dokáže hystercit aj dva dni. Ale kebyže stratím 1000 eur tak len mávne rukou a je pohoda. 🤦 Čiže za privimitivne veci ma ide zniesť zo sveta a tie dôležité ho nerozhadzu...