icon

Som povinná prispievať mame aj zo zahraničia?

8. aug 2024

V juni som dokoncila vysoku skolu, koncom augusta odchadzam pracovat do zahranicia, zatial to vidim na cca rok. Byvam s mamou v dvojizbovom byte. Presnejsie, pocas VS som travila u mamy tak 3 vikendy v mesiaci, lebo koli skole som byvala na intraku. Ja poberam od otca a jeho manzelky vyzivne 650 eur, z toho 200 eur musim dat mame. Otec mi poslal nejake peniaze teraz v lete, aby som mala na zaciatok v zahranici.

Mame je nezamestnana, rozvedena 10 rokov, byt dostala od otca pri rozvode. Pobera ciastocny invalidny dochod nieco nad 200 eur a par eur doplatok do zivotneho minima. Dnes mi oznamila, ze otec by mi mal posielat vyzivne nadalej a ja by som mame z toho mala dat 200 eur ako doteraz i ked budem cely rok v zahranici a domov pridem asi len na Vianoce. Ze u nej byvam a mam tam trvaly pobyt. Mam povinnost jej priespievat?

autor
8. aug 2024

@matullienka Neviem ci u mna, ale s otcom sa sudila minimalne raz za rok.

autor
8. aug 2024

@matullienka Asi by zvladla, ale neciti sa dobre.

matullienka
8. aug 2024

Kľudne jej sama navrhni, nech byt predá a nájdite garsónku bude mať nižšie náklady na bývanie a zo zvyšných peňazí môže žiť.

autor
8. aug 2024

@matullienka Nepojde.

toso2007
8. aug 2024

Ja tiež nedávam synovi ani euro, lebo býva u nás v byte ako doteraz, varím ,jedlo si kúpiť nemusí, ale ak by som ochorela, tak obráti aj zem hore nohami a postará sa o mňa, zjavne máte veľmi chladný vzťah s mamou

matullienka
8. aug 2024

Povinnosť zatiaľ nemáš žiadnu prispievať, no ako sa k tomu postaví mama uvidíš časom. Veci by som pred odchodom do o zahraničia radšej dala k otcovi čo nebudem brať

autor
8. aug 2024

@toso2007 Tak ja som jej doteraz prispievala, lebo otec mi platil vyzivne a naklady za internak neboli take velke. Ale s priatelom chceme na rok/dva do zahranicia, nasetrtit na zaklad hypoteky, vziat sa a kupit byt. Po navrate si najst pracu na slovensku a mat deti. Z coho mam potom nasetrit na zaklad hypoteky?

sapa20
8. aug 2024

Ak je byt na jej mene treba ho predať a kúpiť niečo menšie.
Pokiaľ si myslíš, že nevie hospodáriť s peniazmi treba jej naďalej posielať 200€ ale z toho zvyšku čo ostane z predaja.

A teraz morálna stránka
Nech je mama aká/taká či onaka má nevyliečiteľnú chorobu. Bude stále horšie. Nerozumiem tomuto postoju.
Aj keď našetrite na byt čoskoro budete musieť šetriť (platiť) na hospic.

draik
8. aug 2024

V prvom rade prednosť v tomto prípade má určenie príspevku od exmanžela na jej výživu. Až následne nastupuje vyživovacia povinnosti Vás ako dieťaťa - je možné až pravdepodobné, že by s takým návrhom na súde uspela.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
8. aug 2024

@draik Oni su rozvedeni 10 rokov a prve tri roky platil aj jej a to este nebola ani invalidna. Invalidna je poslednych 5 rokov.

toso2007
8. aug 2024

Ja neviem, kto ťa vychoval , živil celý čas,otec, mama ? Mám bývalú kolegyňu, ty rozviedla sa,manžel podnikateľ, kupoval deťom auta, takže kto bol za pekného ? A denná réžia bola na nej

autor
8. aug 2024

@draik Ja som mamu nikdy nedala na sud, ked mi nic neplatila a nicim neprispela pocas studii. Otec mi poradil, ze si mam tie SMS odkladat a peniaze, ktore jej ja posielam, mam posielat vyhradne na ucet.

kluska
8. aug 2024

dobre sa vydala tvoja mama, tvoj otec je chlap s chrbtovou kostou.

sara07
8. aug 2024

uprimne a z čoho ti asi tak mala dávat peniaze
asi je čas aby si fakt začala pracovat a trochu sa spamätala
kolko máte nájom , poplatky a kolko má dôchodok

autor
8. aug 2024

@toso2007 S otcom som sa tri roky do rozvodu nevidela, lebo mi to mama zakazala. Na kuratele som musela klamat. Od 13tich sa otec so mnou mohol vidat na 5 hodin raz za tyzden. Pokial sme nepriniesli z obchodu to co chcela mama (oblecenie, topanky), vrieskala pre vchodom tak, ze vsetci susedia vysli von. Od 18tich rokov ma zivi vylucne otec a z jeho vyzivneho prispievam aj mame. 5 rokov som byvala na intraku, kde mama mi nedala ani euro.

kluska
8. aug 2024

@sara07 obaja rodicia maju vyzivovaciu povinnost voci dietatu, aj mama aj otec maju prispievat rovnakym dielom. Aj ked je dana osoba na socialke alebo pobera invalidny.

autor
8. aug 2024

@sara07 Ale ja budem byvat s priatelom v zahranici. Aj na internate som s nim byvala. A chceme nasetrit na byt.

autor
8. aug 2024

@sara07 Trvaly pobyt si mozem dat aj k otcovi, ak ide o nejake poplatky, tiez mi to navrhoval niekolkokrat.

autor
8. aug 2024

@sara07 A na rozdiel od mamy som 5 rokov brigadovala v nakupnom centre.

gemerka17
8. aug 2024

Autorka - nemáš situáciu, ktorá sa dá závidieť. V každom prípade mama fakt nevyhrá cenu matky roka. Myslíš, že je úprimne na tom tak zle, že by nemohla pracovať aspoň na pol úväzku? Mam 3 prípady s SM v okolí a všetci pracujú ma pol úväzku a tiež majú attaky a rôzne problémy, práveže im práca prospieva. Osobne si myslím, že mama ťa veľmi využíva a fakt sa nezachovala ako matka. To ze ti zakázovala stretnutie s otcom a kričala keď ste nekúpili co chcela je fakt vrchol toxického správania.
Išla by som cestou bud mama do práce alebo predať byt a kúpiť menší a zo zvyšku žiť. Pripadá mi to ako keby tvoja mama vyuzivala situáciu. Máš vlastný život, mysli na to. Keby ste mali lepšie vzťahy, čo ale nemáte podľa tvojho vyjadrenia, dalo by sa k tomu postaviť ináč.

draik
8. aug 2024

@kluska
Mýlite sa.

autor
8. aug 2024

@gemerka17 Samozrejme, ze pracovat moze.

gemerka17
8. aug 2024

Tak vybavená vec, mama do práce a nech sa konečne začne starať sama o seba. Ty si ži vlastný život. A čo to ťa tu strašia súdom je blbosť. Jednak nemá mama na právnika a tiež by jej súd povedal, nech ide pracovať ako normálny človek.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
autor
8. aug 2024

Ja nechapem. A ak budem na rodicovskom, co tak za 3-4 roky planujem, to z coho jej mam prispievat? Ved rodicak je 400 eur ci kolko.

autor
8. aug 2024

@monsterablue Tak ona tvrdi, ze sa neciti pracovat. Neviem aka pravnicka tu pisala.

cherrystone
8. aug 2024

vsak mozes pred tym zavriet oci a nic neprispievat. ale co sa asi tak stne, porozmyslajme spolu. ak nebude dostavat vyzivne od tvojho tatka, tak sa bude musiet zadlzit, aby prezila. (ja napr len za najom a energie platim 250e). euro k euru a exekucia na krku za par mesiacov. tu nebude mat z coho zaplatit. pridaju sa dalsie exekucie. samozrejme skonci na ulici, ked pride o byt a ty prides o potencialne dedistvo. bud nechas mati na ulici alebo mas dalsi problem na krku, kam s nou? co si ju nasthujes k sebe? alebo ju nechas predsa len na ulici? zvaz si, ci sa ti neoplati investovat vo forme prispievania nejaky ten peniaz na udrzanie toho bytu, ktory raz zdedis, ked uz to u teba nejde cez nejake city.

monsterablue
Autor odpoveď zmazal
gemerka17
8. aug 2024

@monsterablue myslím, že súd a lekárske správy a posudkový lekár by to posúdili hneď. S SM fakt sa pracovať dá. Sedieť doma na riti toľko rokov a nechať sa živiť a ani neskúsiť ísť niečo robiť je fakt veľký red flag. Ale verím, že je to pohodlnejšia cesta.